Skocz do zawartości

Wolfenstein: Youngblood

Frantik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale tak bez slowa filmik wrzucasz, litości panie ;c byś streścił chociaż w jednym zdaniu konkluzję

Tutaj jeszcze luncz trailer

I ogólnie mam lekkie obawy bo o ile mi się ostatni Wolfik podobał tak tutaj mam wrazenie, że dostaniemy coś bardziej w stylu Old Blood, które w pewnym momencie mnie znużyło 

Opublikowano

levele podobno dość spore i otwarte, coś jak miasteczko z Wolfa 2009 - dla mnie minus tam mi to zupełnie nie podeszło. Plus że rozbudowane też wertykalnie. Hub jest ale z tego co widać na filmiku jest raczej kompaktowy więc nie będzie biegania jak z ubootem. Ai głupie, jakieś problemy z respawnem mobów. Wait for sale.

Ja tam jutro sam sprawdzę, najbardziej się obawiam tego ai jako że zamierzam cisnąć solo mam nadzieję że druga siostra nie będzie utrudniać gierki. 

Opublikowano
2 godziny temu, - V - napisał:

Ja też mam nadzieję, że kompan w kampanii nie będzie utrudniać... :dog:

Grałem teraz 4 godzinki - co do kompana jest okej - nie jest bardzo dokokszony, po wezwaniu o ile nie ma za dużo wrogów podniesie, nie zacina się głupio.

Opublikowano

no tak średnio bym powiedział

jest ten hub, w nim questy od npców i wio na mapki. Na(pipi)ane znajdziek serio jest ich masa więcej niż w ostatnich Tombach, kustomizacji broni do czego służą monetki których też jest w (pipi) do zbierania, skillpointy np dualwielding trzeba sobie odblokować, widzę że backtracking też będzie grany. Fabularnie z tego co widziałem mi się podoba, siostry są ok, same levele rozbudowane faktycznie i pachną mocno Dishonored. Strzela się git i w sumie nie wiem czy ten patent z odpowiednim typem broni na dane mobki dałbym jako plus czy minus bo zaczyna mi się to podobać. AI jak na razie bez problemów, gram na hardzie i daję radę nie przeszkadza nie irytuje. Gra mi się w to dobrze, ale zdecydowanie jest to inny wolf niż ostatnie odsłony. 

Opublikowano

Niech ktoś zapoda wrażenia z kooperacji z ogarniętym ziomkiem. Brak kooperacyjnych fpsów sprawia, że patrzę na tego Wolfa mocno przychylnie

Gość suteq
Opublikowano
5 godzin temu, messer88 napisał:

no tak średnio bym powiedział

jest ten hub, w nim questy od npców i wio na mapki. Na(pipi)ane znajdziek serio jest ich masa więcej niż w ostatnich Tombach, kustomizacji broni do czego służą monetki których też jest w (pipi) do zbierania, skillpointy np dualwielding trzeba sobie odblokować, widzę że backtracking też będzie grany. Fabularnie z tego co widziałem mi się podoba, siostry są ok, same levele rozbudowane faktycznie i pachną mocno Dishonored. Strzela się git i w sumie nie wiem czy ten patent z odpowiednim typem broni na dane mobki dałbym jako plus czy minus bo zaczyna mi się to podobać. AI jak na razie bez problemów, gram na hardzie i daję radę nie przeszkadza nie irytuje. Gra mi się w to dobrze, ale zdecydowanie jest to inny wolf niż ostatnie odsłony. 

Napisz coś więcej o tym dobieraniu broni do mobków bo pachnie mi to strasznym szajsem. To jest w końcu normalna liniowa gra z większymi planszami czy jakaś wariacja z hubami gdzie się wraca co chwilę wykonując schematyczne misje? 

Opublikowano

To drugie, są cele główne które na chwilę obecną mam oznaczone czaszką i spotkane tam moby to gąbki. Trzeba robić sidequesty i levelować xd 

Każdy przeciwnik ma pasek hp i generalnie większość ma też pasek nazwijmy go tarczą którą trzeba zbić wcześniej odpowiednim typem broni. Jak na razie widziałem dwa typy, soft i hard. Same modyfikacje broni są zrobione dobrze, każda podzielona na 5 części i tu ciekawe 3 "producentów" ulepszeń - damage, rof lub chyba celność. Jak na broń wsadzimy 3 ulepszenia od jednego producenta dostaje się brand bonus, np 10% więcej dmg itd. Kombinacji jest tu sporo i np pm który był dobry na miękkie cele ulepszyłem i dostał jakiegoś perka do penetracji i radzi sobie teraz też z mobami z hard armorem.

Paryż momentami wygląda jak Dunwall - ściągnąć zeppelina z nieba, swastyki z budynków, drony i robi się z tego Dishonored. 

• Plusik 1
Opublikowano

na początku masz wybór sióstr każda zaczyna z inną bronią i skillem na start, nie wiem jak to wygląda z hajsem bo gram z ai. Ale jako że skinów na broń jak i pancerzy jest kupa to pewnie dzieli po równo na dwóch graczy. 

Opublikowano

Tego przesłanego poziomu trudności w poprzednich częściach też nie znosiłem, ciągle gdzieś się ginelo, po wstępnych opiniach Youngblood straciłem w ogóle zainteresowanie-typowy torrent Exclusive.

Opublikowano (edytowane)

Gra jest zdecydowanie łatwiejsza od poprzedniczek, nie widzę nawet sensu się bawić w jakikolwiek stealth. Oczywiście można zginąć szybko na hard ale trzeba się postarać np stać w jednym miejscu lub używać niewłaściwych do sytuacji broni.

Edytowane przez messer88
Opublikowano

Skradanie to w ogóle nie ma sensu. Lepiej walić prosto w pysk. Hub dalej (pipi).jowy, dobrze że mniejszy niż u bot. Ten back track xd idź 10 razy ten sam level bo dodatkowe misje. 

Tęsknię za 'korytarzowym' wolfem :/

Opublikowano

Obejrzałem tę reckę od ACG i ze zdziwieniem zobaczyłem jakiś HUB, open world (a w zasadzie open-dzielnica w mieście), a także levelowanie i przeciwników z cyferkami nad głową...
Trochę mi to Destiny pachnie...

Opublikowano
8 godzin temu, Wredny napisał:

Obejrzałem tę reckę od ACG i ze zdziwieniem zobaczyłem jakiś HUB, open world (a w zasadzie open-dzielnica w mieście), a także levelowanie i przeciwników z cyferkami nad głową...
Trochę mi to Destiny pachnie...

Cyferki? No to chyba podziękuję.... 

Gra do plusika będzie pewnie

Opublikowano
43 minuty temu, oFi napisał:

Cyferki? No to chyba podziękuję.... 

Gra do plusika będzie pewnie

Ja dzisiaj właśnie skończyłem singla, więc tak:

- Towarzysz sterowany przez AI ma czasami swoje odpały, ale nie przeszkadza, a często ratuje dupe
- Przeciwnicy mają swoje poziomy i pasek zdrowia, dodatkowo wprowadzono 2 rodzaje pancerza dla przeciwników, więc często trzeba zmieniać broń.
Jednak w moim przekonaniu to wiele nie zmienia - dalej podstawowe mięso armatnie ginie w kilka sekund, a na Uber Soldatów trza trochę czasu i amunicji poświęcić.
Oczywiście zdarzają się przeciwnicy oznaczeni czachą, ale trochę zawziętości wystarczy.
- HUB - ten z dwójki to była przesada - tutaj na szczęście wszystko jest na miejscu. Również w HUBie zlecane są nam misje przez NPC (a te trącą co prawda lekkim backtrackingiem ale są ciekawe).
- system ulepszeń - za walutę z gry (srebne monety) można ulepszyć całe uzbrojenie - jakieś celowniki, kolby, zamki - wszystko ma wpływ na działanie broni. Kto lubi grzebać będzie wniebowzięty. Co do ulepszeń postaci - za każdy nowy Lvl dostajemy punkty rozwoju. Myślę że można wszystko dokoksować bez żadnych "gold bar"

Ogólnie eksperyment z marką uważam za udany. Najbardziej bałem się jak wszyscy zmiany postaci - ale do bohaterki można polubić, ich młodzieżowe teksty nie są "na chama".
Nie miałem okazji co prawda grać w CO-OPie, ale myślę że gra z kumplem da jeszcze więcej radości i spokojnie myślę że o to pół-oczko w górę gra otrzyma za kooperacje.

Fabularnie

Jeżeli w Wolfenstein 3 nie będzie jakieś retrospekcji z walki z Adolfem to będę zły. Sam początek gry i wspomnienie że B.J go zatłukł pod koniec lat 60tych to było trochę takie WTF.

Dodatkowo MEGA SPOILER
Spodziewałem się jakiegoś kiczu (albo coś w stylu The New Colossus) a otrzymaliśmy całkiem interesującą historię

Ostatnie życzenie śmierci Hitlera i śmierć/kataklizm ziemi? Dodatkowe, alternatywne wymiary? Od razu miałem skojarzenia z "Człowiek z Wysokiego Zamku".
Jestem ciekaw jak pociągną ten wątek - cofnięcie się w czasie i ponowna walka z Adim? Cofnięcie zmian jakie nastąpiły po śmierci Wodza? 

Jak brakowało Ci czystej rozwałki, lubisz tą serię a dodatkowo masz z kim pograć w kooperacji? To warto grać grze szansę. 

Opublikowano

lekki backtracking? Trzeba skakać po tych 3 mapkach do porzygu najgorzej jak jeszcze jakąś niby zrobisz to wysyła Cię z powrotem do lokacji gdzie byłeś pół godziny wcześniej. 

gra na pewno zyskuje przy coopie, szkoda że nie ma split screena - mój stary to fanatyk wolfensteinów i grałoby się tak za(pipi)iście przymykając oko na różne wady. 

Opublikowano

Recenzja od AJS, ale jako że "Rapid Fire", to robi ją gruby redneck Delrith. Gość ogólnie znany jest z tego, że jest marudą i praktycznie każdą grę yebie, więc nie brałbym tego filmiku jako wyznacznik, ale pewnie coś w tym jest... W każdym razie jeśli miałem jakieś (bardzo znikome) chęci, by być może to kupić, to mi przeszło - może kiedyś, za 70zł max...

Opublikowano

Fabuła w "dwójce" tak mnie zmęczyła, że już niezbyt dobrze pamiętam, ale

Spoiler

Adi chyba się tam zeszczał, zrzygał i zniknął z ekranu, a Blazko zayebau jakąś inna Helgę podczas talk show...

Opublikowano (edytowane)

Podsumujmy. Ogólnie jak czytam i słucham opinii to:

• Strzela się fajnie, ale wiele elementów nowych kompletnie do Wolfa nie pasuje
  • Przekombinowany dizajn leveli. A struktura półotwartego świata zabija dynamikę
  • Bulletspondżowi przeciwnicy z paskami zdrowia:bad:
  • Fabułka jakaś taka z dupy, a siostrzyczki niezbyt strawne, choć już widzę, że np. @messer88 twierdzi inaczej
  • Hub nadal posysa
  • Ostatnia godzina gry nawet spoko, bo w pewnej lokacji można mieć flashbacki z Return to Castle Wolfenstein:wub:
  • Ogólnie typowa gierka 6-7/10 do kupienia w promocji za góra 5 dyszek i najlepiej pośmieszkowania sobie z kimś w co-opie

Gdzieś się mylę/coś pominąłem?

Pierwszy Wolf od czasu tego tworu z 2009 r., którego nie kupiłem na premierę. A jakbym kupił, to byłoby to chyba dotychczasowe rozczarowanie roku :nosacz2:

Edytowane przez Frantik
  • Plusik 3