Elitesse 379 Opublikowano 30 sierpnia 2020 Opublikowano 30 sierpnia 2020 (edytowane) Wczoraj skończyłem drugi dodatek - AWE. Podobnie jak w przypadku pierwszego nie jest on warty swojej ceny (kupiłem seasson passa w promocji za 67 zł) i równie dobrze mógł znaleźć się w pełnej wersji gry. Fakt ten oraz polityka wydawcy co, do wersji na next geny tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że lepiej jest czekać na wydania GOTY czy inne kompletne. Na przełomie generacji to już na pewno lepiej przemyśleć zakup. Ewentualnie wybrać wersję na PC Dodatek oddaje do dyspozycji gracza nowy poziom biura, któremu stylistyką bliżej do poziomów z pełniaka niż dodatku fundament. Jest kilka misji pobocznych, jakaś nowa broń (z której ani razu nie skorzystałem) i więcej nawiązań do Alana Wake. Jak wcześniej różne dokumenty, nagrania i foldery były rozrzucone po poziomach to tutaj spotyka się też koncentracje ich w niektórych lokalizacjach. Rozwinięty został trochę wątek co działo się po wydarzeniach z AW u Alice. Sam Alan wystąpił w większej liczbie przerywników, gdzie autorzy zaczęli nawet budować ciekawą narrację i przygotowania pod kolejny produkt - jak dla mnie nie koniecznie musi to być AW2. Nie pamiętam tego we wcześniejszym dodatku ale chyba w końcu dodali możliwość filtrowania znalezionych rzeczy w ten sposób, że po jednym naciśnięciu można trafić na "nieprzeczytane", a nie wertować wszystko w poszukiwaniu nowej notki. Spoiler Przez przypadek trafiłem na opętany przedmiot - maszynę z przekąskami. Znalazłem notki na jej temat jednak nie jest to w żaden sposób związane z fabułą gry czy misjami pobocznymi. W przypadku przypadkowego postrzelenia maszyny zaczyna ona uciekać do innego korytarza, gdzie zajmuje miejsce przy ścianie. Po ponownym postrzale znów ucieka i zajmuje pierwotne miejsce. Nie wiem czy to easter egg czy może powinienem potraktować maszynę z innej broni. Podsumowując, moim zdaniem lepiej zaczekać na kompletne wydanie. Lubię gry od Remedy, jestem fanem AW, jednak w relacji koszt seasson passa do pełnej gry nie warto. To co równie dobrze mogło znaleźć się w pełnej wersji w dniu premiery zostało wypuszczone w formie płatnego DLC po czasie. Wiem, że to powszechna praktyka. Zastanawia wypuszczenie drugiego dodatku dopiero rok po premierze podstawowej wersji gry, w dodatku z tyloma nawiązaniami do AW. To wygląda jak element akcji promocyjnej nowego tytułu, co należy pochwalić z punktu widzenia marketingu. Nie wiadomo co to będzie, czy będzie to AW 2 czy jakieś nowe IP, w którym wspólnym elementem będzie postać Alana, remaster czy jeszcze jakaś inna wariacja. Ważne, że ludzie gadają Swoja drogą też bym chętnie zobaczył AW2 jednak nie wierzę, że można jeszcze pociągnąć ten wątek i zrobić grę na wzór pierwszej części. Edytowane 30 sierpnia 2020 przez Elitesse 1 Cytuj
wodny1988 41 Opublikowano 30 sierpnia 2020 Opublikowano 30 sierpnia 2020 Opłaca się brać wersję Ultimate za 99zł? Cytuj
Elitesse 379 Opublikowano 30 sierpnia 2020 Opublikowano 30 sierpnia 2020 Dobra cena, jestem na tak Podstawka chodzi po 79 zł + 20 zł za dodatki, chyba lepiej na obecną chwilę być nie może. Z ciekawości spytam - gdzie masz taką ofertę? 1 Cytuj
wodny1988 41 Opublikowano 30 sierpnia 2020 Opublikowano 30 sierpnia 2020 1 godzinę temu, Elitesse napisał: Z ciekawości spytam - gdzie masz taką ofertę? Win Games Store - wersja na PC. Oferta ważna jeszcze 4 dni. 1 Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 6 września 2020 Opublikowano 6 września 2020 Zacząłem drugi dodatek AWE. Na razie wszedłem do nowego departamentu w Biurze i jest sporo czytania. Notatki i teczki z dokumentami są porozrzucane wszędzie dookoła, więc trochę lektury jest, ale wprowadza ona w meandry działania Wydziału Dochodzeniowego w FBC. Miło się robi na widok znajomego bohatera. Szkoda tylko, że póki co znowu ścieramy się z zastępami Hiss. Liczyłem na coś w rejonach opanowanych przez ciemność jak w innej grze Remedy. No, ale kto wie, jestem dopiero na początku, więc może jeszcze coś się zmieni w tej materii. Cytuj
MBeniek 3 260 Opublikowano 11 września 2020 Opublikowano 11 września 2020 Nie zdziwiłbym się gdyby remedy specjalnie to zrobiło tylko po to aby odgryźć się na 505games za to, że psują im reputację. Może teraz wydawca się ogarnie i jednak zezwoli na ten darmowy upgrade. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 11 września 2020 Opublikowano 11 września 2020 Wiadomo czy ich nowa gra która ma łączyć wątki Control i Alana tez ma być wydawana przez 505? Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 11 września 2020 Opublikowano 11 września 2020 edyta. 20 lat na prawa wydawnicze dla Control W dniu 12.08.2020 o 17:54, Figuś napisał: Na następne dwie gry multiplatformowe podpisali deal z Epic https://www.remedygames.com/remedy-entertainment-signs-with-epic-games-to-publish-two-new-multi-platform-games/ Cytuj
estel 806 Opublikowano 20 września 2020 Opublikowano 20 września 2020 Gram sobie w Control znowu, tym razem na PC. Od piątkowego wieczoru nabiłem 12h - to jest dalej świetna gierka, z niesamowitym klimatem. Liczę, że dzisiaj skończę i zabieram się za Photo Mode, żeby uchwycić kilka przykładów brutalistycznej architektury i wrzucić sobie na tapetę. No i na PC z ray-tracingiem ta gierka wygląda niesamowicie. Cytuj
messer88 6 484 Opublikowano 26 października 2020 Opublikowano 26 października 2020 Wiadomo coś kiedy się można spodziewać apdejtu gierki pod nowe konsole? Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 28 października 2020 Opublikowano 28 października 2020 Gra od dzisiaj jest dostępna na Nintendo Switch poprzez granie w chmurze 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 129 Opublikowano 6 listopada 2020 Opublikowano 6 listopada 2020 Słabiutko, no słabiutko, ale jak ma być 60 klateczek w przynajmniej tych 1440p to niech dłubią. Remedy robi świetne gry, ale ich optymalizacja często leży. Niech zrobią to porządnie zamiast gonić terminy. Cytuj
messer88 6 484 Opublikowano 6 listopada 2020 Opublikowano 6 listopada 2020 Dobra żeby się upewnić na 100% - jak kupię to to ten update nextgenowy legancko potem ściągnę? Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 6 listopada 2020 Opublikowano 6 listopada 2020 chcialem im drugi raz zarobić wraz z premiera xboxa, a tak na spokojnie sobie poczekam i wezmę sobie jak bedzie promo Cytuj
BrandonLee_z_TheCrow 96 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 No właśnie chciałem zapytać: grał już ktoś w Control na next genie? Bo to jest coś, czego nie mogę się doczekać, tak szczerze Cytuj
Szymek 1 048 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 (edytowane) 11 minut temu, BrandonLee_z_TheCrow napisał: No właśnie chciałem zapytać: grał już ktoś w Control na next genie? Bo to jest coś, czego nie mogę się doczekać, tak szczerze no pewnie nie ma spadkow jest beton 30 fps i szybsze loadingi. Patch pod next geny na poczatku 2021 (nie wiem co tam bedzie) Dodatki sa na plycie czy forma kodu w tej Control UE ? Edytowane 20 listopada 2020 przez Szymek Cytuj
BrandonLee_z_TheCrow 96 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 Akurat wleci next genowy Control, gdy skończę Cyberpunka. A w międzyczasie The Medium z Krakowa. Jakoś przetrwam pandemię Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 41 minut temu, Szymek napisał: no pewnie nie ma spadkow jest beton 30 fps i szybsze loadingi. Patch pod next geny na poczatku 2021 (nie wiem co tam bedzie) Dodatki sa na plycie czy forma kodu w tej Control UE ? Wszystko jest na płycie jak kupisz Ultimate na PS4(później będzie darmowy update do nextgena), na Xboxie chyba ściągasz dane, ale bez vouchera na szczęście. Nie wiem o co chodzi, może jakieś różnice w kompresji. 1 Cytuj
Szymek 1 048 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 Akurat miałem na myśli wersję na x bo jest bodajże za 80 zł... No ale jak dodatki na płycie to wybór jest oczywisty dzięki Cytuj
Starh 3 170 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 Widzę, ze z 8 dyszek można kupić ultimate z upgradem w styczniu. Warta gra tego hajsu? Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 Oczywiście. Jak dla mnie niesamowity klimat, fajne efekty, dające frajdę noce i klimat jak za najlepszych czasów The X Files. Cytuj
Wojtq 795 Opublikowano 20 listopada 2020 Opublikowano 20 listopada 2020 2 godziny temu, Starh napisał: Widzę, ze z 8 dyszek można kupić ultimate z upgradem w styczniu. Warta gra tego hajsu? Jeśli chcesz używać fajnych mocy w klimatycznych, ale potwornie dusznych, korporacyjnych pomieszczeniach, z dodatkiem bzdurnej fabuły to jak najbardziej. Cytuj
Elitesse 379 Opublikowano 21 listopada 2020 Opublikowano 21 listopada 2020 20 godzin temu, Szymek napisał: no pewnie nie ma spadkow jest beton 30 fps i szybsze loadingi. Patch pod next geny na poczatku 2021 (nie wiem co tam bedzie) Patch miał wprowadzić ray tracing z tego co pamiętam. 16 godzin temu, Wojtq napisał: Jeśli chcesz używać fajnych mocy w klimatycznych, ale potwornie dusznych, korporacyjnych pomieszczeniach, z dodatkiem bzdurnej fabuły to jak najbardziej. Fabuła jest wykręcona ale fajna i wciąga. Do tego pojawiają się smaczki w postaci nawiązań do Alana Wake'a. Sam kupiłem swój fizyczny egzemplarz na ps4 za 90 zł i seasson passa za jakieś drugie tyle. Chętnie ograł bym gierkę jeszcze raz na nowym PS5 z RT ale jak mam jeszcze raz płacić za to samo to niech (pipi)ją. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi