smoo 2 256 Opublikowano 4 maja 2021 Opublikowano 4 maja 2021 100% wpadło wliczając DLC, zrobiłem wszystko co było do zrobienia. Wspaniałe doświadczenie, aczkolwiek pod koniec strzelanie stało się już dość nużące - głównie za sprawą latających przeciwników, którzy byli bardziej irytujący niż groźni. Uwielbiam gry Remedy za ich specyficzny, namacalny klimat i styl opowieści Sama Lake'a. Control łączy wszystkie uniwersa tego studia i otwiera niezwykle ciekawe furtki na dalszy rozwój serii. Najmocniejszy punkt Control to właśnie klimat, przywodzący na myśl takie klasyki jak "Z archiwum X", "The Fringe", "The Signal" i wiele innych thrillerów/horrorów sci-fi. Mimo, że sposób narracji jest teoretycznie dość monotonny (większość to opcjonalne notatki tekstowe), to ich tematyka, sposób umiejscowienia w świecie nie nuży, a z wypiekami na twarzy leciałem do każdej kolejnej ikonki interakcji, chłonąc tą całą historię i jej smaczki. A smaczków jest tutaj co nie miara, szczególnie nawiązań do Alana Wake'a, którego uwielbiam. Zakończenie DLC AWE to jasny przekaz, że w ciągu kilku lat dostaniemy kontynuację historii w Bright Falls . Filmiki dr Darling'a, które napotykamy w czasie gry to majstersztyki, a układanie całości wydarzeń w głowie na podstawie strzępków informacji jakie znajdujemy to wspaniałe uczucie (z czasem zatajone w dokumentach informacje nasuwają się same). Misje poboczne mega ciekawe i niejednokrotnie ryjące beret - np misja z zamkniętym "obcym", który przyleciał z misji kosmicznej NASA, misja z lustrem czy lodówką, robią niesamowitą robotę właśnie dbałością o detale i całą otoczkę, którą poznajemy wgłębiając się w materiały, które gra oferuje dla dociekliwych. Coś pięknego. Swoją drogą polecam filmiki poniższego jegomościa, który rozkłada na czynniki pierwsze całe uniwersum, dostarczając odpowiedzi lub fascynujących teorii, świadczące o geniuszu autora całej historii. Spoiler Kolejna gra Remedy (AW2!) to tytuł, na który czekam jak mało co na tej generacji. 5 Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 4 maja 2021 Opublikowano 4 maja 2021 3 godziny temu, smoo napisał: Uwielbiam gry Remedy za ich specyficzny, namacalny klimat i styl opowieści Sama Lake'a. Control łączy wszystkie uniwersa tego studia i otwiera niezwykle ciekawe furtki na dalszy rozwój serii. Mam to samo. Każda, ale to każda ich gierka ma ten niepowtarzalny styl. Niby normalne TPP akcji, a jednak tak odmienne, wyraziste, charakterne z bardzo dobrymi postaciami i wciągającym lore. Oczywiście gameplay też zawsze czymś fajnym się wyróżnia i zaskakuje, a nie tylko boom boom pif paf. Mają talent, nie ma co. W tamtym tyg raz jeszcze skończyłem Control tym razem wersja UE ze wszystkimi DLC i w cudownych 60 ks, oj jaki to był boost. Co najlepsze, zaraz po zabrałem się znowu za Alan Wake:) No i ten mimo niskiej rozdziałki także dalej robi, oj robi. Remedy? Obok kombinatu Nintendo, ND i R* mój ulubiony dev. 1 Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 5 maja 2021 Opublikowano 5 maja 2021 (edytowane) Ja również sobie odświeżyłem Alana w ubiegłym tygodniu i gra prawie wcale się nie postarzała (Wersja PC) - klimat jest mistrzowski, a zabawa światłem wciąż sprawia masę frajdy i momentami powoduje lekki opad szczeny (te flary) . Dobrze jest też spojrzeć na historię przez pryzmat tego, czego się dowiadujemy w Control. To jakiś kryminał że ten tytuł nie doczekał się jeszcze jakiegoś Remastera, łykałbym jak indyk kluchę. Edytowane 5 maja 2021 przez smoo 1 Cytuj
SlimShady 3 384 Opublikowano 5 maja 2021 Opublikowano 5 maja 2021 Ostatnio sobie myślałem o kultowej kwestii z samej końcówki AW tj. Spoiler "It's not a lake, it's an ocean." i dopiero teraz powiązałem to z Spoiler motelem OceanView z Control. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 6 maja 2021 Opublikowano 6 maja 2021 Kuerwa faktycznie Oj jak XSX wjedzie w tym roku to Alana powtarzam obowiązkowo Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 6 maja 2021 Opublikowano 6 maja 2021 Dobra, wkurzyłem się. Chcę odpalić wersję Ultimate Edition na PS4 i potem na PS5 żeby przenieść save ale na konsoli jedynie widzę UE na PS5 i podstawową na PS4. Nie ma tej przejściowej żeby przetransportować save. W aplikacji na telefon widzę wszystkie 3 wersje, a tutaj tylko dwie. Kiedy z aplikacji wybiorę wersję UE na PS4 do ściągnięcia to pobiera mi podstawową wersję, a z nią są zainstalowane od razu dodatki, bo je posiadałem już zanim UE pojawiła się w Plusie. WHAT THE FUCK 505. Nie chcę wszystkiego zaliczać teraz od nowa tylko przejść dodatki w wersji PS5! Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 7 maja 2021 Opublikowano 7 maja 2021 Sorry, że pytam ale nie miałem ówczesnej generacji. Serio Alan zbierał termosy? 1 Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 7 maja 2021 Opublikowano 7 maja 2021 Tak, była to jedna ze znajdziek do zbierania w Alan Wake. 1 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 7 maja 2021 Opublikowano 7 maja 2021 (edytowane) Zablokowałem się na Salvadorze. Macie jakąś obłędną taktykę na typa. Praktycznie 2-3 strzały i mnie nie ma. Najgorszy jest ten bajzel w lokacji bo co robię unik to się o coś blokuję EDIT: dobra, poszło. Wziąłem go na zmęczenie jak Stanowski Najmana. Najlepsza taktyka dla mnie, to napierdzielać go klamotami a jego minionki dawać na swoją stronę. Ufff. Lecim dalej Edytowane 7 maja 2021 przez mitra Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 7 maja 2021 Opublikowano 7 maja 2021 2 godziny temu, mitra napisał: Zablokowałem się na Salvadorze. Macie jakąś obłędną taktykę na typa. Praktycznie 2-3 strzały i mnie nie ma. Najgorszy jest ten bajzel w lokacji bo co robię unik to się o coś blokuję Rzucasz przedmiotami aż zejdzie mu osłona (biały pasek), wyciągasz broń Pierce (czyli ten mix snajperki i railguna) i ładujesz 2 strzały, chowasz się za murem albo osłoną - powtórzyć kilka razy i tyle. Jego najlepiej z dystansu dlatego ta forma broni najlepiej się sprawdzi. 1 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 7 maja 2021 Opublikowano 7 maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, Rudiok napisał: Rzucasz przedmiotami aż zejdzie mu osłona (biały pasek), wyciągasz broń Pierce (czyli ten mix snajperki i railguna) i ładujesz 2 strzały, chowasz się za murem albo osłoną - powtórzyć kilka razy i tyle. Jego najlepiej z dystansu dlatego ta forma broni najlepiej się sprawdzi. Ta, zczaiłem, że z odległości ale szczerze powiem, że od piercea (zanim załadował się mój strzał to już prawie miałem zero życia) wolałem użyć tego jakby granatnika. Raz, że szybciej strzela a dwa, że w razie czego Minionki też dostawały damage i można było ich opanować, żeby atakowały Salvadora. Dodatkowo tak naprawdę warto się schować gdzieś na samym początku za słupem i rzucać w typa, bo te pomagiery z dużym opóźnieniem w sumie schodzą a ja miałem z tym problem, że za dużo się ruszałem i blokowałem na jakiejś pierdole. Masę czasu straciłem bo coś mnie blokowało a wystarczyło stać i rzucać klamotami hehe. Edytowane 7 maja 2021 przez mitra Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 Jak z Salvadorem był problem, to poczekaj na Tomassiego :D. Generalnie białe paski życia to "armor" który opłaca się zbijać wyłącznie rzucając ciężkimi i dużymi rzeczami. Warto rozwinąć jak najszybciej bonusowy damage dla rzutu. Najlepsza broń w grze to chyba Pierce (strzał ładowany), potem Shatter ("shotgun"). Latający przeciwnicy z telekinezą to najbardziej męcząca i upierdliwa część gry, szczególnie ci bossowaci z armorem, nie sposób ich trafić rzucając bo robią uniki, a zbijanie im armora bronią to mordęga. Generalnie strzelanie wypadło najgorzej w Control, biorąc pod uwagę całokształt. Zdecydowanie przydałoby się tutaj trochę szlifów. Cytuj
Paolo de Vesir 9 129 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 Swoją drogą, czy da się swoją postać dokoksować jeśli chodzi o przyjmowanie mniejszej ilości obrażeń czy zostają już tylko modyfikatory? Gram na hardzie, mam misję z lustrem Spoiler gdzie walczę z odwróconą Jesse a jeden rzut oponenta zbija mój pasek do 1/5 wartości. Umarłem tam już kilka razy i powoli tracę cierpliwość. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 Jedyne co można zorbić, to zwiekszyć maxymalne HP, ale nie robi to zbyt dużej różnicy. Trzeba być po prostu w ciągłym ruchu i korzystać z tarczy. W DLC jest za to bardzo przydatny mod, który odnawia życie gdy rzuca się przedmiotami w przeciwnika. Bardzo ułatwia grę. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał: Gram na hardzie, mam misję z lustrem Moim zdaniem to błąd. Wg mnie normal jest tu idealnie spasowany. 1 1 Cytuj
Rudiok 3 369 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 4 godziny temu, balon napisał: Moim zdaniem to błąd. Wg mnie normal jest tu idealnie spasowany. Dobrze mówi. Nie wyobrażam sobie ile razy trzeba ginąć na hardzie przy Pleśni... 1 Cytuj
Aleks 488 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 7 godzin temu, Paolo de Vesir napisał: Gram na hardzie 5 godzin temu, balon napisał: Wg mnie normal jest tu idealnie spasowany. Control ma poziomy trudności? Niedawno skończyłem, ale nie przypominam sobie. Może, to już ta starość? 1 Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 W sumie ja też nie pamiętam wyboru, ale jak Paolo tak napisał, to założyłem że jednak gdzieś w opcjach można to zmienić. 17 minut temu, Rudiok napisał: Dobrze mówi. Nie wyobrażam sobie ile razy trzeba ginąć na hardzie przy Pleśni... oj pleśń to faktycznie najtrudniejszy boss. Cytuj
smoo 2 256 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 Przecież w Control nie ma poziomów trudności do wyboru. Są tylko ułatwienia dostępu, można sobie włączyć nieśmiertelność, auto aim i one shot kille. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 Właśnie tak czytam i zastanawiam się czy mnie skleroza łapie ale nie pamietam poziomów trudności, a robiłem platyne rok temu i nie było tam nic za poziom trudności. Cytuj
Paolo de Vesir 9 129 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 Cool? To co ja zrobiłem źle żebjestem na dwa strzały? 1 Cytuj
Square 8 608 Opublikowano 8 maja 2021 Opublikowano 8 maja 2021 5 godzin temu, balon napisał: oj pleśń to faktycznie najtrudniejszy boss No chyba nie, ja ją dwoma rzutami załatwiłem. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 9 maja 2021 Opublikowano 9 maja 2021 6 godzin temu, Square napisał: No chyba nie, ja ją dwoma rzutami załatwiłem. Coooo? Chyba mówisz o innej pleśni... Spoiler Piszesz o 3 głowej pleśni z pobocznego questu? Jak go zrobiłeś??? Cytuj
Square 8 608 Opublikowano 9 maja 2021 Opublikowano 9 maja 2021 Tak, nawet wspomniałem o tym wcześniej W dniu 15.02.2021 o 19:02, Square napisał: Taa, ulepszyłem rzuty na maksa i jest to tak OP, że szkoda słów. Bossów Ukryj zawartość Kotwice i Pleśń-1 to na dwa hity miałem. Chyba, że w dodatku AWE jest inna pleśń i o niej piszesz, bo tego jeszcze nie ograłem. Jak dla mnie najtrudniejszy był Tommasi z podstawki. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 9 maja 2021 Opublikowano 9 maja 2021 To jest boss z pobocznej misji w podstawce. Ja też miałem rzut dość dopakowany. Lał mnie jak szmatę. Dla mnie zdecydowanie najtrudniejszy boss z wszystkich (podstawka + dlc) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi