Skocz do zawartości

Console Wars: Świat nie wierzy łzom

Featured Replies

Opublikowano

Tutaj tylko XO vs PS4, a ja sie zastanawiam nad czymś innym.

- Sony
- Micro
- Nintendo
- PC
- Google zaraz
- Apple zaraz
- mad box

Tyle tych sprzętów będzie iż nie zdziwię się jak zapoczątkuje to jakiś olbrzymi krach na rynku gier. Kiedyś już to wystąpiło - nadprodukcja gier/sprzętu wywołała krach.

Gry to medium, które nadal dla większości społeczeństwa jest taką samą zabawką jak maskotka dla dziecka. Zresztą większość gra w mobilki. Rynek nie pomieści 5-7 firm z konsolami, skoro obecnie jest ciasno przy 3 + telefony i PC. Zresztą coraz bardziej zbliżamy się do momentu, w którym każda gra=usługa. Gry kosztują krocie, często setki ludzi robi jeden tytuł - wszystko jest uzależnione od wyników sprzedaży. Społeczeństwo "graczy hardcorowych" poza tym się starzeje i coraz mniej wychodzi tytułów SP, same multiki z szybką rozgrywką.

To (pipi)nie prędzej czy później.

Edytowane przez Starh

• Odpowiedzi 14 tys.
  • Wyświetleń 261 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• ficek, mam nadzieje, ze z premiera anacondy przerzucisz się na zielone tereny, bo przynosisz wstyd czerwonej rodzinie, tak jak wczesniej przynosiles wstyd niebieskiej

• Jako ze moderacja w wkp nie odpowiedziała to spytam tutaj;   jak to jest ze jeden user dostaje warna za bluzgi od moderatora swiezaka, a z drugiej strony ktoś odblokowuje łajzę która dostała

Opublikowano
22 minuty temu, Paolo de Vesir napisał:

Sony w tej generacji zrobiło dwie gry które przekroczyły 10 mln sprzedanych kopii i jest to Uncharted 4 oraz Horizon. Reszta albo tego pułapu nie osiągnęła albo są to gry 3rd party.

Zapewne GoW, Spiderman i TloU 2 też 10+ się sprzedadzą.

Opublikowano

Spider-Man nie jest grą 1st party, ale myślę że TLOU2 tez dobije tych 10 mlnów.

5 minut temu, easye napisał:

Akurat Sony w kwseti inżynierskich to w tej generacji wyprzedził MS 

Wow, dobre narkotyki widzę. Tak im się konsola „do 4K” udała że sukcesem jest że niektóre gry będą chodziły w 1080p, ale na PROsiaku. Cudotwórcy. Może w nastepnej generacji w końcu zaprojektują sprzęt który nie będzie wył jak silnik odrzutowca.

Edytowane przez Paolo de Vesir

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał:

Spider-Man nie jest grą 1st party, ale myślę że TLOU2 tez dobije tych 10 mlnów.

Jest EXem liczymy tak samo.

Następna część zapewne również będzie exem - marvel zadowolony ze współpracy z Sony i to bardzo, więc umowy już na bank podpisane.

Spider zaraz osiągnie 10m, GoW do końca generacji również. To imo sukces jak na gry singlowe.

Opublikowano

Gry które sprzedały się w 2,3 mln też tak można określić i to nadal sukces, zwłaszcza patrząc że u konkurencji liczenie ile osób zalogował się na serwer wydając 1 zł. 

Edytowane przez easye

Opublikowano
1 minutę temu, easye napisał:

No sukces, zwłaszcza patrząc że u konkurencji liczenie ile osób zalogował się na serwer wydając 1 zł. 

Nawet nie, te odklejeńce liczą sukces w ilości patostreamów z PC na twitchu. 

Opublikowano
28 minut temu, easye napisał:

więcej ostatnie gry MS nie są warte :kaz:

zgadzam się z easye pierwszy raz od dawna :pawel: Wszystkie gry ms to kupa i gdyby nie gamepass bym ich nawet nie odpalił. Dobrze że mam multiplatformy w najlepszej jakości bo inaczej bym już koksa się pozbył xD

Najbardziej dołuje jak widzę ile osób gra w te gry usługi anthemy, divisiony czy inne piraty. Ja chce singlowe gierki z dobrą fabułą. Dobrze że mamy jeszcze multiplatformy i exy sony czy nintendo :) Sekiro przybywaj 

Opublikowano
Godzinę temu, YETI napisał:

W odróżnieniu do zielonych nieudaczników, Sony robi gry które sprzedają się w nakładzie 10mln, a nie crapy, w które nikt nie gra, mimo że są za 1zl w dniu premiery. 

No i to są rewelacyjne wyniki i na pewno trzeba pogratulować Sony że na przekór całej branży udowadniają że można dzisiaj robić duże singlowe gierki bez lootboxów i mikrotransakcji i świetnie na tym zarabiać, bo dobre gry po prostu same sie obronią. Mam nadzieje że MS i reszta wydawców od czasu do czasu weźmie z nich przykład.

Ale jest jeden szkopuł w polityce Sony, budując nową platformę potrzebujesz także innego rodzaju gier, takich które będą potrafiły przyciągać graczy na dłużej, będą żyły długo po premierze i dla których ludzie będą opłacać abonament Playsation Now. Takich zdaje się teraz brakować w ofercie.

Pozwól że wykonam pseudoanalize, z uwagi na brak danych na temat tego ile teraz osób gra teraz w takiego God of Wara,  posłuże się takim redditem by sprawdzić ile osób wciąż jest zainteresowana grami Sony w porównaniu do konkurencji

r/GodofWar - 77.2k w tym momencie aktywnych: 286

r/horion - 74.2k w tym momencie aktywnych: 153

r/uncharted - 25.3k w tym momencie aktywnych:  52

r/Driveclub - 3.1k w tym momencie aktywnych: 5 - być może to stara, przedredditowa gra

r/GranTurismo - 25.1k w tym momencie aktywnych: 125

r/Zelda - 747k w tym momencie aktywnych: 867

r/Mario - 32.5k w tym momencie aktywnych: 70

r/Splatoon - 143k w tym momencie aktywnych: 544

r/smashbros - 575k w tym momencie aktywnych: 2.7k

r/mariokart - 34.8k w tym momencie aktywnych:  50

r/Halo - 218k w tym momencie aktywnych: 1.9k - tutaj wyniki na pewno są bardzo zawyżone z uwagi na wczorajszego newsa

r/GearsofWar - 34.8k w tym momencie aktywnych:  146

r/forza - 89.0k w tym momencie aktywnych:  638

r/seaofthieves - 143k w tym momencie aktywnych:  815

r/stateofdecay - 20.8k  w tym momencie aktywnych: 170

Jak znacie jakieś większe strony gromadzące fanów danej gry to piszcie. To tylko głupia analiza ale jak na dłoni widać, które gry mają dużą aktywną społeczność a które gry są tylko jak meteoryty zabłysną na chwilę i zaraz spadają na ziemie. 

Opublikowano

Co ja właśnie przeczytałem XD

Edytowane przez Rozi

Opublikowano
17 minut temu, ASX napisał:

No i to są rewelacyjne wyniki i na pewno trzeba pogratulować Sony że na przekór całej branży udowadniają że można dzisiaj robić duże singlowe gierki bez lootboxów i mikrotransakcji i świetnie na tym zarabiać, bo dobre gry po prostu same sie obronią. Mam nadzieje że MS i reszta wydawców od czasu do czasu weźmie z nich przykład.

Ale jest jeden szkopuł w polityce Sony, budując nową platformę potrzebujesz także innego rodzaju gier, takich które będą potrafiły przyciągać graczy na dłużej, będą żyły długo po premierze i dla których ludzie będą opłacać abonament Playsation Now. Takich zdaje się teraz brakować w ofercie.

Pozwól że wykonam pseudoanalize, z uwagi na brak danych na temat tego ile teraz osób gra teraz w takiego God of Wara,  posłuże się takim redditem by sprawdzić ile osób wciąż jest zainteresowana grami Sony w porównaniu do konkurencji

r/GodofWar - 77.2k w tym momencie aktywnych: 286

r/horion - 74.2k w tym momencie aktywnych: 153

r/uncharted - 25.3k w tym momencie aktywnych:  52

r/Driveclub - 3.1k w tym momencie aktywnych: 5 - być może to stara, przedredditowa gra

r/GranTurismo - 25.1k w tym momencie aktywnych: 125

r/Zelda - 747k w tym momencie aktywnych: 867

r/Mario - 32.5k w tym momencie aktywnych: 70

r/Splatoon - 143k w tym momencie aktywnych: 544

r/smashbros - 575k w tym momencie aktywnych: 2.7k

r/mariokart - 34.8k w tym momencie aktywnych:  50

r/Halo - 218k w tym momencie aktywnych: 1.9k - tutaj wyniki na pewno są bardzo zawyżone z uwagi na wczorajszego newsa

r/GearsofWar - 34.8k w tym momencie aktywnych:  146

r/forza - 89.0k w tym momencie aktywnych:  638

r/seaofthieves - 143k w tym momencie aktywnych:  815

r/stateofdecay - 20.8k  w tym momencie aktywnych: 170

Jak znacie jakieś większe strony gromadzące fanów danej gry to piszcie. To tylko głupia analiza ale jak na dłoni widać, które gry mają dużą aktywną społeczność a które gry są tylko jak meteoryty zabłysną na chwilę i zaraz spadają na ziemie. 

Tylko jak grasz w gry nastawione na historię to po ich skończeniu szukasz innej nastawione na jednego gracza. Skończyłem Zeldę szukam następnej fajnej gry, skończyłem God of War szukam następnej fajnej do po grania. Skończę Zero Dawn pogram pewnie w Metro albo RE2. Jestem typem gracza którego gry usługi kompletnie nie interesują. Mam jedną taką, Hearthstone i gram tylko na telefonie w pracy albo jak mam gdzieś wolna chwile. Jest spoko bo jeden meczyk trwa średnio 5-10 minut. Gram w to już kilka lat bo to jest dla mnie najlepsza gierka multi na telefonie na krótkie sesje. W domu chce jednak odkrywać nowe światy czy poznawać historię a nie grać w gry usługi. Dlatego w tej generacji wspieram Sony bo mi się podoba ich podejście. W poprzedniej byłem z M$, a w następnej się zobaczy kto mi zaoferuje to czego oczekuję. 

Opublikowano

No spoko, ja nie gram w gry w rodzaju Heartstone i też lubię gry przygodowe, nie wiem jaki to ma związek z grami uslugami? W nich nie może być fabuły i odkrywania świata? Dziwne masz wyobrażenia

Opublikowano

gry usługi? ale bym je napyerdalał po pysku 

Opublikowano
12 minut temu, ASX napisał:

No spoko, ja nie gram w gry w rodzaju Heartstone i też lubię gry przygodowe, nie wiem jaki to ma związek z grami uslugami? W nich nie może być fabuły i odkrywania świata? Dziwne masz wyobrażenia

Jakie masz gry usługi nastawione na jednego gracza? 

Opublikowano
1 godzinę temu, easye napisał:

Ale fakt, pograjcie sobie może w coś z PlayStation Now i wtedy wrócimy do rozmowy.

No nie pograją sobie bo usługa nie jest dostępna w cebulandii :kaz:

Opublikowano
Teraz, Ukukuki napisał:

Jakie masz gry usługi nastawione na jednego gracza? 

Hitman w epizodach, Assassin's Creed Oddyssey z regularnie dorzucanymi nowymi questami i DLC. 

Gry usługi to szerokie pojecie i oznacza tyle że gra jest rozwijana i utrzymuje graczy przy sobie. Nie ma nic wspolnego z multiplayerem tak naprawdę.

Opublikowano
2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

Sony w tej generacji zrobiło dwie gry które przekroczyły 10 mln sprzedanych kopii i jest to Uncharted 4 oraz Horizon. Reszta albo tego pułapu nie osiągnęła albo są to gry 3rd party.

W tej generacji 10 milionów przekroczyło:

Spiderman (Miał  9 milionów w 3 miesiące , także teraz ma minimum 11)

Uncharted 4

Horizon

God of War ( 3 miliony w 3 dni, 5 milionów w pierwszym miesiącu, także 10 milionów to pewniak)

Last of Us Remaster(7 milionów było na ps3 a w zeszłym roku podano że sprzedaż łączna na ps3 i ps4 przekroczyła 17 milionów)

A takie last of Us 2 ma szanse na 20 milionów

Opublikowano
5 minut temu, ASX napisał:

Hitman w epizodach, Assassin's Creed Oddyssey z regularnie dorzucanymi nowymi questami i DLC. 

Gry usługi to szerokie pojecie i oznacza tyle że gra jest rozwijana i utrzymuje graczy przy sobie. Nie ma nic wspolnego z multiplayerem tak naprawdę.

ac odyssey przeszedłem od początku do końca w okolicy premiery. Grałem w dzień premiery skończyłem po 2 tygodniach. Widziałem napisy końcowe i nigdy nie wrócę. Hitman to gra w epizodach tak jak life is strange czy gry tt. Gry takie kupuje zawsze jak są już wszystkie epizody i sobie przechodzę. To nie są gry usługi i przestań (pipi)ić. To że gra ma dlc lub ezpizody nie robi z niej gry usługi. 

Nie porównuj gry skończonej na premierę lub epizodycznej do gry widmo do której nawet nie wiesz co dadzą i kiedy. DLC były od lat w takim twoim rozumowaniu to już baldurs gate 2 był grą usługą czy np dragon age origins :)

Opublikowano
11 minut temu, Andrew21 napisał:

W tej generacji 10 milionów przekroczyło:

Spiderman (Miał  9 milionów w 3 miesiące , także teraz ma minimum 11)

Uncharted 4

Horizon

God of War ( 3 miliony w 3 dni, 5 milionów w pierwszym miesiącu, także 10 milionów to pewniak)

Last of Us Remaster(7 milionów było na ps3 a w zeszłym roku podano że sprzedaż łączna na ps3 i ps4 przekroczyła 17 milionów)

A takie last of Us 2 ma szanse na 20 milionów

Kolejny... 1. szacujesz 2. Spider-Man to 3rd pary. 3. TLoU2 od razu ku,wa 80mln jk tak fantazjujemy.

@blantman to jak nie chcesz GAAS od MSu to graj w singlówki od MSu. Zaraz Ori, potem Gearsy, a w międzyczasie najlepsze multiplatformy na XoX. Może nie jest to poziom Twojego ukochanego AĆ, ale tez dobre gry. PolecM tez DLC do Cuphead.

Edytowane przez Paolo de Vesir

Opublikowano

blantowi coś pękło od wczoraj xD

Opublikowano
10 minut temu, blantman napisał:

ac odyssey przeszedłem od początku do końca w okolicy premiery. Grałem w dzień premiery skończyłem po 2 tygodniach. Widziałem napisy końcowe i nigdy nie wrócę. Hitman to gra w epizodach tak jak life is strange czy gry tt. Gry takie kupuje zawsze jak są już wszystkie epizody i sobie przechodzę. To nie są gry usługi i przestań (pipi)ić. To że gra ma dlc lub ezpizody nie robi z niej gry usługi. 

Nie porównuj gry skończonej na premierę lub epizodycznej do gry widmo do której nawet nie wiesz co dadzą i kiedy. DLC były od lat w takim twoim rozumowaniu to już baldurs gate 2 był grą usługą czy np dragon age origins :)

No i to że skończyłeś grę i widziałeś napisy końcowe w Asasynie ma być jakimś dowodem? Inni dalej grają w grę dzięki temu że jest cały czas rozwijana, coś w tym złego? Wiesz w takie Destiny czy Sea of Thieves też możesz poczekać jak powychodzą wszystkie dodatki i wskoczyć już do "skończonej gry" podobnie jak z Hitmanem czy Life is Strange. 

Tak zwane "gry usługi" to nie jest nic nowego, to nie jest wynalazek ostatnich lat. Wydawcy i developerzy znają i stosują ten model od wielu lat, a na konsolach zaczęło się to w erze 360 i ps3. Więc tak, Dragons Age i Baldurs to też ten model. Po prostu ostatnio zaczęło być o tym głośno bo developerzy i wydawcy zaczęli mocno przeginać pałę wydając niekompletne i ubogie w zawartość gry jak np. Sea of Thieves na premiere.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.