Gość _Be_ Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 1 minutę temu, aux napisał: Gościu chyba nie sypia i cały czas pisze. Z czegoś trzeba żyć Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Rozbo 40 Opublikowano 9 Lipca 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Drogi Psyko ( i jego drogi kolego). Dziękujemy Ci za Twoją opinię, jest jednak ciut niekompletna. Może dla uczciwości warto byłoby zauważyć, że jako pracownik nie wywiązywałeś się ze swoich obowiązków, nie zgłaszałeś się terminowo na dyżury. Pozowałeś na luzaka, pisząc coś "na lewaków" zapominając o tym, że w profesjonalnym dziennikarstwie się takich rzeczy nie robi. Z wielu względów, których Ci nie muszę chyba tłumaczyć, bo jesteś dorosły. Co do zarobków w branży i warunków pracy, nie jest to żadna tajemnica. Dziennikarstwo w ogóle, a w naszej dziedzinie szczególnie, to bardzo niewdzięczna praca. Robi się pewne rzeczy dla z pasji (fajne artykuły, których u nas nie brakuje. Ja np. ostatnio poświęciłem masę czasu na kompendium wiedzy o Anthem, które kliknęło mniej osób niż dowolnego głupiego newsa), pewne rzeczy z konieczności, żeby zapewnić funkcjonowanie portalu. To normalne, tak bywa w pracy i dziwi mnie, że skoro tak bardzo Ci to nie podobało, to czemu od razu na samym początku tego nie uciąłeś. Hipokryzja? Ja dla PPE i PE zostawiłem ciepłą posadkę w korpo. Bywa ciężko, nie ma takiej stabilności finansowej i socjalnej (a mam rodzinę). Czy narzekam? Owszem, ale robię to w zamkniętym gronie i robię to tak, by coś zmienić, a nie by podkopywać pracę kolegów. I UWAGA - najważniejsze: A czy wspomniałeś może o tym, w jaki sposób pożegnałeś się z pracą? Złożyłeś wypowiedzenie? Napisałeś maila do Rogera? Nie. Opublikowałeś bloga obrażającego firmę i redakcję, po czym sobie poszedłeś. Przypomnę tylko. Miałeś pełny, swobodny dostęp do publikacji, miałeś zaufanie naczelnego i współpracowników, a mimo to wbiłeś im w pewnym sensie nóż w plecy. Pracowałem w wielu firmach, niekoniecznie związanych z branżą dziennikarską (m.in. finanse) i nigdy, absolutnie NIGDY takich spraw nie załatwiało się na forum publicznym. To kwestia pewnego profesjonalizmu obu stron oraz zwykłego zdrowego rozsądku (odwalając taki numer jesteśmy zazwyczaj spaleni w danym środowisku zawodowym, bo nikt o zdrowych zmysłach takiego "pracownika" nie zatrudni). Dlatego bardzo współczuję Twemu aktualnemu pracodawcy (jeśli takowego w ogóle masz) bowiem nie jesteś osobą na którą ani zawodowo, ani - po ludzku - koleżeńsko można polegać. 10 1 1 Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Ja rozumiem że pierzemy brudy, ale to co psyko wypisuje to też niezłe pie,rdolenie od rzeczy. Kim jest czy był ten psyko oprócz dzieciakiem, jaki miał warsztat czy doświadczenie czy wiedzę żeby zarabiać więcej niż 5PLN? Za przetłumaczenie newsa znalezionego w internecie? Za co niby miałby więcej dostawać. No ku,rwa bez przesady. Millenialsi je,bani. Nie przeklejaj więcej tu jego postów. 5 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) A odkad to o sile PE stanowił mdły profesjonalizm? A no tak, to nie te czasy. Pozowałem? Skoro tak myślisz. Edytowane 9 Lipca 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 O rozbo ładnie wyjaśnił dzbana. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Pocałuj mnie w nos, szej coś tam. Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 6 minut temu, szejdj napisał: Ja rozumiem że pierzemy brudy, ale to co psyko wypisuje to też niezłe pie,rdolenie od rzeczy. Kim jest czy był ten psyko oprócz dzieciakiem, jaki miał warsztat czy doświadczenie czy wiedzę żeby zarabiać więcej niż 5PLN? Za przetłumaczenie newsa znalezionego w internecie? Za co niby miałby więcej dostawać. No ku,rwa bez przesady. Millenialsi je,bani. Nie przeklejaj więcej tu jego postów. 5zł to jak napluć w ryj człowieku Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 O, ja mam jeszcze pytanie do @Rozbo, mianowicie, jak Myszaq w którymś growymi podsumowaniu roku dawno temu napisał w kategorii RPG, że w tym temacie to tylko wrzucanie extasy na dyskotekach, to było to profesjonalne? Odnośnik do komentarza
Rozbo 40 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 2 minuty temu, xboks napisał: O, ja mam jeszcze pytanie do @Rozbo, mianowicie, jak Myszaq w którymś growymi podsumowaniu roku dawno temu napisał w kategorii RPG, że w tym temacie to tylko wrzucanie extasy na dyskotekach, to było to profesjonalne? Widzę, że nadal chyba nie zdajesz sobie sprawy, że czasy dawno się zmieniły. Kiedyś to i krwawe Mortal Kombat reklamowano plakatem z dzieciakami, których Raiden łapał za fraki. Dziś by to nie przeszło. Zadziwia mnie Twoja uporczywa naiwność. W każdej pracy, której się podejmujesz, takową wykazujesz? Also: jaki to ma związek z tym, że jesteś człowiekiem, który wbił swoim współpracownikom i kolegom nóż w plecy? Odnośnik do komentarza
Shen 9 616 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 No troche dziecinne zachowanie tego psycho. Rozbo ladnie wyjasnil. 1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Jak czasy się zmieniły? Bullshit, zmienił się magazyn, który z tym co kiedys wspólną ma jedynie nazwę. Geez, to żadna naiwność, ja po prostu nie zwykłem płynąć z pradem. Nóż w plecy? A gdzie tam, napisałem jak jest, nikogo nie obraziłem. Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 7 minut temu, xboks napisał: Jak czasy się zmieniły? Bullshit 6 minut temu, xboks napisał: nikogo nie obraziłem. Psyko pijany albo niespełna rozumu. W sumie to pewnie oba naraz Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 273 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 14 minut temu, xboks napisał: O, ja mam jeszcze pytanie do @Rozbo, mianowicie, jak Myszaq w którymś growymi podsumowaniu roku dawno temu napisał w kategorii RPG, że w tym temacie to tylko wrzucanie extasy na dyskotekach, to było to profesjonalne? To były inne czasy, inni czytelnicy. Pisali tam młodzi ludzie którzy grali w gry i chodzili na imprezy. Jak masz wolny umysł od problemów, to można cieszyć się życiem i przelać, to na papier. Rozumiem Myszaqa i Kaliego z tamtych lat. Sam tęsknię za taką beztroską i jaraniem się dosłownie wszystkim. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Bloga nie ma już chyba, ale chętnie zobaczylbym, gdzie kogoś obrazilem. To co, czasy się zmieniły i xtc jest nie ten teges. A popatrz w moich rodzinnych stronach ulubione regionalne śniadanie to metamfetamina, może i masz rację. Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 361 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 4 minuty temu, Rayos napisał: Psyko pijany albo niespełna rozumu. W sumie to pewnie oba naraz Przecież obraził tylko lobby LGBT, nikogo personalnie Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Głos ludu w następnym PE będzie niesamowity 1 Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 273 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 No nie będzie bo piszemy w temacie numeru 249 1 Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 ehh no ale fajna nagonka była to przyszedł niespełna rozumu autystyczny dzieciak psyko i wszystko zepsuł bez obrazy oczywiście Odnośnik do komentarza
Rozbo 40 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) 4 minuty temu, Bzduras napisał: Przecież obraził tylko lobby LGBT, nikogo personalnie Prywatnie może sobie obrażać kogo chce. Ale nie w ramach pracy i nie przy użyciu PPE jako redaktor portalu, bo wtedy wpisuje to w stanowisko redakcji. To chyba oczywiste - każdy pracodawca dba o takie rzeczy, żeby jego pracownicy nie wygłaszali poglądów, za które później to pracodawca (nie pracownik) może zostać pociągnięty do odpowiedzialności prawnej. Sam fakt, że Psyko nie zdaje sobie sprawy z takich rzeczy, świadczy tylko o tym, że przeżył ostatnie 20 lat pod kamieniem, albo że jest niedojrzałym zawodowo człowiekiem. Edytowane 9 Lipca 2018 przez Rozbo Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Matka chyba cię piersią nie karmiła, co? Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 czemu tak do rozbo piszesz? Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Roger 2 057 Opublikowano 9 Lipca 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 (edytowane) Dobra ja tak na szybko, bo końcówka i trzeba sprężać poślady. Nie zamieram nikogo oczerniać i prać publicznie brudów. zwłaszcza, że Shivy nigdy osobiście nie poznałem. Jeśli chodzi o pirackie wersje gier - to było pisane nie raz. Sam zreszta przyznawałem się, że też grałem na piratach w czasach PSX-a kupując na oryginałach tylko te tytuły, który bardzo mi się spodobały (mam je zresztą do dziś). Wówczas każda redakcja grała na piratach, bo nie było rynku wydawniczego w Polsce, a kupowanie gier za granicą nie było często możliwe a na pewno nie zawsze recenzje byłyby na czas. Ja się tego nie wstydzę, nie zgrywam świętego, nie wypieram się, bo była to jedyna okazja by ograć choćby takie tytuły jak Parasite Eve czy Chrono Cross. A po latach mimo niechlubnych początków obarczonych realiami w Polsce regularnie wspieram rynek gier kupując gry, figurki, soundtracki, kolekcjonerki. Nie pamiętam też szczególnie tych drogich samochodów, choć może to było zanim poznałem zgredów. Ściera jeździł wysłużoną hondą (miałem taką w Gran Turismo ha!) , Butchera auto, którym jechaliśmy na pierwszy gamescom miałem wrażenie, że przy 130k/h zaczyna się rozpadać. Osobiście w redakcji PSX Extreme za moich czasów nigdy nie zaznałem luksusów a jak ktoś chciał zarabiać więcej i robić karierę szukał roboty w TV (vide myszaq), czy innych branżach. Jak wspomniał Shiva - stawki ZAWSZE były niskie, zreszta nie dla tych stawek przychodziłem do PE. Rzuciłem znacznie lepszą prace by robić w gierkach i choć walnę teraz banałem - to tak, nie zawsze pieniądze to wszystko. Ja wolałem pracę w tym co lubię, w lepszej atmosferze, niż zarabiać wiecej i wspinać się po korporacyjnej drabince. Nie dziwi mnie, że wielu ludzi jest zawiedzionych - są za darmo gry, są wyjazdy, pokazy, ale de-facto bez pasji do tej roboty człowiek szybko odpada, bo w innych branżach zarobi po prostu lepiej. O stawkach też już pisałem w PSX Extreme. Że pracując jako dziennikarz growy nigdy nie dorobisz się kokosów. gdyby tak było po 8 latach stałej pracy nie mieszkałbym w 40-metrowym mieszkaniu. Ja też zaczynałem od 2 złotych za newsa ale cieszyłem się, że mogę robić w grach i się rozwijać. Gdy pracowałem jako newsmach i zarobiłem już 5 złotych to 3 newsy przetłumaczone zazwyczaj z zagranicy byłem w stanie napisać w godzinę. To dawało parę lat temu 15 złotych na godzinę. Czy naprawdę jest to taka głodowa stawka za przepisywanie i tłumaczenie gotowych treści? Śmieszą mnie też zarzuty, że PSX Extreme jest tubą reklamodawców. Wystarczy przejrzeć ostatnie numery i policzyć na placach jednej ręki ile jest reklam. Dziś PSX Extreme (razem z forum) utrzymuje się dzięki sprzedaży egzemlarzowej, kupna okładek i... PPE. Magazyn tworzymy jest przez pasjonatów często po godzinach pracy w innej robocie, portal żeby to wszystko pociągnąć musi być tworzony pod SEO. Inaczej mówiąc teksty tworzone pod google. Nie chodzi o clicki, chodzi o treści, które pojawią się wysoko w google przy wyszukiwaniu. czyli jak widzicie artykułu w stylu "10 najlepszych gier na PS4", "najlepsze seriale na HBO" to jest to robione pod google, bo masa ludzi nieśledzących codziennie newsów wpisuje takie coś w wyszukiwarkę. Dla mnie ideałem jest portal, który poza treściami pod google zaoferuje tez masę contentu dla społeczności, blogi, etc i bardziej ambitne treści dla stałych użytkowników. Jest jeszcze sporo do poprawy na PPE, ale obecnie pracujący ludzie wkładają w to dużo serducha. Każdy serwis działa dziś pod SEO (GOL, Eurogamer , IGN, gamepsot etc), i jest to dla mnie mała cena by PSX Extreme mógł mimo wielu trudności dalej ukazywać się na rynku. Bo kocham papier równie mocno jak pudełkowe wydania gier i wspieram też od samego początku Pixela. Co do lewactwa - nie lubię mieszania polityki do gier, często drę koty z marcelusem, żeby np. polityki nie tykać. Ale w PSX Extreme są zarówno ludzie o lewicowych jak prawicowych poglądach i świetnie się dogadują., nikt nikogo nie obraża (jest jednak granica miedzy żartem a wulgaryzmami). A i Psyko jak już chcesz, żeby nie było tak profesjonalnie i sztywno - ja ci mimo wielu przeciwności życzę jak najlepiej, bo jak nie pijesz na cmentarzu i nie bijesz babci jesteś spoko gościem Edytowane 9 Lipca 2018 przez Roger 46 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Przepraszam najmocniej, to do ciebie było cypisku. Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 do rogera? Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 273 Opublikowano 9 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Psyko czego babcię bijesz? XD 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi