milan 7 022 Opublikowano 2 października 2018 Opublikowano 2 października 2018 7/10 Troche mnie już w(pipi)ia widok tej samej ekipy w 5 filmie, poważnie nawet do krótkich ról 3 planowych trzeba brać Topę i Bielską? Może jednak następnym też zamiast Jakubika wziąc kogoś nowego, a nie Vegetować na tych samych aktorach? Dobrze że nie było Chrabiora bo normalnie bym wylazł z kina. Cały film nie był na tyle kontrowersyjny jak opisywały je osoby które UWAGA chodza po mediach i bez obejrzenia go pier,dolą jaka to herezja. Oczywiscie to nie wina Smarzowskiego, gardzę smeciami, głównie klerem i dziennikarzynami którzy pisali że nie pójdą bo to obraża tylko kościół. Ja troszeczkę faktycznie spodziewałem się mocniejszych scen, ale pozytywnie się rozczarowałem. Uważam że film w pewnym sensie próbuje wyjaśnić sytuację niektórych patoksieży i w zasadzie mógłby służyć jako broń przeciwko pomówieniom. Ostatecznie film traktuje jako podbudowę pod dokument Sekielskiego który mam nadzieję wstrząsnie tym swiatkiem na poważnie. Przydałaby się inspekcja każdej plebani w Polsce. Mejm, gdyby nie to że warto pokazac że temat powinien być nagłaśniany poprzez np. pójście do kinai nabicia frekwencji to radziłbym poczekać na CDA. Film wybitny nie jest. 2 Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 3 października 2018 Opublikowano 3 października 2018 Byłem. Film na poziomie Smarzowskiego, czyli bardzo dobrze. Te same mordy aż tak nie przeszkadzają. Gajos i Braciak to geniusze, każda scena z nimi fantastyczna. No i znalazłem chyba Ragiego, co się chwalił, że gra statystę. Nie wiedziałem @ragus że umiesz grać na akordeonie. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 3 października 2018 Opublikowano 3 października 2018 23 godziny temu, Tokar napisał: Jeszcze te koślawe nawiązania do krótkometrażówki z showmaxa xd Czyżby kler cinematic universe? No właśnie, jak miałem showmaxa to wiem, że był tam chyba też jakiś "kler". Jakoś nikt wtedy nie panikował i nie robił hajpu. Co to za krótkometrażówka? Ci sami aktorzy i jakaś jedna scenka czy co? To miała być jakaś zajawka przed kinowym Klerem? Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 3 października 2018 Opublikowano 3 października 2018 Nie wiem grzybiarz, ale takie rzeczy są do znalezienia w necie Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 3 października 2018 Opublikowano 3 października 2018 no ale po co, jak jest forum Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 3 października 2018 Opublikowano 3 października 2018 U nas nikt nie ma siana na showmaxa Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 Te zakazywanie Kleru w różnych miastach to jest jakiś absurd. @kanabis sobie nie obejrzy, bo w Ostrołęce też zakazali. Zrozumiałbym, jakby ten film naprawdę jawnie uderzał w kościół, ale tak przecież nie jest. To już Spotlight bardziej ugodził w aferę pedofilii, bo nie dość, że był na faktach, to jeszcze na koniec były źródła. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 Jakos na kler nie mam parcia. Spotlight ogladalem , film bardzo dobry jakos nie wydaje mi sie ze Kler jest lepszym filmem wiec i cisnienia nie mam. Gorzej jakby parku jurajskiego zakazali : Ogolnie Ostroleka coraz bardziej znana, podoba mi sie ta promocja miasta ze kumple z innych miast pisza -Ty co tam u ciebie tak odpier.dalaja -Miasto 50tys ze stadionem z zuzlem zamiast tartanu CHECK -Katecheta przezydent zakazuje Kleru CZECK -Radny spiewa budke suflera publicznie po czym musi przepraszac cugowskiego bo nie spytal o pozwolenie CHECK - Ankieta w podstawowce dotyczaca kieszonkowego i spozywania alkoholu przez rodzicow CHECK Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 A w sumie to nie skojarzyłem jednej rzeczy, więc może ktoś mi wyjaśni: Spoiler Co złego zrobił Braciak? Co tam napisał o nim Jakubik w tym liście pod koniec? Coś z tym niewidomym chłopcem, ale nie wiem co. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 23 minuty temu, kanabis napisał: -Radny spiewa budke suflera publicznie po czym musi przepraszac cugowskiego bo nie spytal o pozwolenie CHECK Kurła wszędzie te stare gwiazdy szukają grosza. Pewnie liczył na hajs za wykorzystanie jego utwóru. Je.bać cugowskiego w takim razie Cytuj
Dud.ek 2 058 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 Braciak robił wezystko co złe. Cytuj
c0ŕ 4 834 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 (edytowane) 12 godzin temu, krupek napisał: Te zakazywanie Kleru to zakazywanie ja jeszcze nie byłem ale to co milan pisze, czyli że te same mordy kolejny raz nawet w rolach drugoplanowych lekko mnie razi, niepotrzebnie robiłem ten n-ty rewatch wesela i oglądałem drogówkę bo też już mnie trochę zaczyna nosić na widok co niektórych xd Edytowane 4 października 2018 przez c0ŕ 1 Cytuj
Gość ragus Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 11 godzin temu, szejdj napisał: A w sumie to nie skojarzyłem jednej rzeczy, więc może ktoś mi wyjaśni: Ukryj zawartość Co złego zrobił Braciak? Co tam napisał o nim Jakubik w tym liście pod koniec? Coś z tym niewidomym chłopcem, ale nie wiem co. ru,chał tylko trochę chaotycznie to wojtuś przedstawił Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 Inne mordy raczej nie wyniosłyby sfabularyzowania nagłówków gazet i telewizyjnych newsów na nowy poziom. Powiązanie wątku Jakubika i Braciaka niepotrzebnie zamotane i mocno nieczytelne, no ale najważniejsze, że były flashbacki xd Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 4 października 2018 Opublikowano 4 października 2018 Ja nie kapuje co było z tymi dyskami twardymi co miał mordowicz, z filmu wynika że na dyskach twardych były jakieś dowody obciazajace teo starego ksiedza co siedział z Mordowiczem, i Mordowicz robił mu jakąs przysługe, jaką nie wiem. W wywiadzie Gajos opowiadał ze Mordowicz tez nie jest totalnie złą postacią bo podczas oglądania filmu mówi "siwetnie, dobra robota" - w sensie popiera pokazanie pedofilii w kościele". Jakoś mi się to nie lepi, a coś ciezko uwierzyc ze aktor źle odczytał scenariusz xD Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 5 października 2018 Opublikowano 5 października 2018 Ja to zrozumiałem, że stary klecha zabrał/ukradł dyski z dokumentem o pedofilii żeby nie dopuścić do emisji ("dobra robota"). Cytuj
sprite 1 798 Opublikowano 5 października 2018 Opublikowano 5 października 2018 No oczywiście, że tak. "Dobra robota" w sensie, że udało mu się te dyski przechwycić i uchronić kościół przed ogromnym skandalem jakby te nagrania ujrzały światło dzienne. Cytuj
Starh 3 174 Opublikowano 5 października 2018 Opublikowano 5 października 2018 Ile reklam jest przed filmem? Cytuj
Masorz 13 216 Opublikowano 5 października 2018 Autor Opublikowano 5 października 2018 U mnie było dobre 25 minut. Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 5 października 2018 Opublikowano 5 października 2018 11 godzin temu, sprite napisał: No oczywiście, że tak. "Dobra robota" w sensie, że udało mu się te dyski przechwycić i uchronić kościół przed ogromnym skandalem jakby te nagrania ujrzały światło dzienne. Czyli Gajos jest debilem Cytuj
lukas_k96 311 Opublikowano 21 października 2018 Opublikowano 21 października 2018 Po boomie wybrałem się spokojnie na film. Łatwo o miejsca nie było, bo kilka tygodni po premierze nadal sale wypełnione są co do ostatnich miejsc. Sporo "karyn i sebixów" wybiera się na ten film, przez co przeszkadzały mi durne śmiechy, komentarze, trzeszczenie chipsami i popcornem. Ale dobra, do meritum... Kler mnie nie zaskoczył. Pierwsza połowa filmu to mocna komedia - praktycznie 90% zwiastunu pochodzi właśnie z tej części, przez co ludzie mieli wrażenie, że idą na komedię o księżach. Nie powiem, kilka śmiesznych momentów było, choć też nie brakowało trochę przekombinowanych scen. Teksty typu "złote, a skromne" czy "... za rok zadzwonię" na pewno zapadną w pamięć. Druga część to mocny dramat. Najlepiej potwierdza to cisza, która wtedy panowała na sali. Mocne tematy (pedofilia, tuszowanie spraw) zostały przedstawione bardzo odważnie. Trochę zaskoczył mnie przebieg fabuły, choć zakończenie - biorąc pod uwagę przebieg końcówki - można spokojnie przewidzieć. Gra aktorska - bezbłędna. Najlepiej wypadł Braciak, który miał najtrudniejszą rolę do zagrania. Jakubik i Gajos wiadomo, Więckiewicz nie zawiódł, ale też jakoś wielkich zachwytów pod jego adresem nie będę tworzył. Oczywiście jak zwykle dźwięk do niczego, często musiałem się mocno wysilać w kinie, żeby wszystko dobrze zrozumieć (zwłaszcza jak ktoś mi jeszcze ciapał nad głową...). Generalnie film jest mocny, wielu ludziom dał i daje do myślenia (widziałem twarze osób po seansie, normalnie jakby im ktoś obuchem w głowę przyłożył). Nie zgadzam się z tą wszechobecną krytyką ze strony społeczeństwa katolickiego i osób duchownych - ludzie, tam nie ma nic o czym nie słyszy się w mediach czy nie spotyka się takich sytuacji w życiu codziennym. Zamiast krytykować to lepiej iść, obejrzeć film i wyciągnąć wnioski. Wiadomo, że wśród księży nie brakuje prawdziwych kapłanów z powołania i generalnie taki film klasyfikuje ich od razu jako złych, ale mimo wszystko są też "czarne owce" i powinno się je jak najszybciej usunąć. Taka sytuacja nie dotyczy tylko duchownych, bo w każdym zawodzie znajdzie się kilku złych, więc nie przyjmuję argumentu, że to nagonka na Kościół. Jeszcze raz, warto iść i przede wszystkim myśleć. Bo ten film pokazuje szeroki obraz księży, nie tylko tych złych, ale też i dobrych. 1 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 21 października 2018 Opublikowano 21 października 2018 U mnie pod koniec seansu wpadła jakaś parka, pomylili sale. Oglądali końcówkę filmu i nawet się nie skapneli, ze coś nie tak. Śmiać mi się chciało jak weszli po ciemku z wielkim kartonem popcornu, nie do tej sali co powinni:) Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 26 października 2018 Opublikowano 26 października 2018 Tutaj wersja reżyserska http://southpark.cc.com/full-episodes/s22e02-a-boy-and-a-priest#source=6154fc40-b7a3-4387-94cc-fc42fc47376e:896b2aa3-ac17-11e8-b956-70df2f866ace&position=2&sort=!airdate Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 7 lutego 2019 Opublikowano 7 lutego 2019 Szybka premiera na dvs i niebieskich płytach. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 7 lutego 2019 Opublikowano 7 lutego 2019 Powiedziałbym, że raczej to jest normalne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi