Skocz do zawartości

xCloud

Daffy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Daddy napisał(a):

Ja testowałem na dobrym necie kilka razy w styczniu i daleko mi od chwalenia xclouda, lag zależy od gry czasami spoko czasami masakra ale najgorszy jest bitrate który powoduje że obraz często zamienia w mozaikę i gówno rozmazane.

Moje wrażenia były podobne rok temu. Na co dzień używam GFN Ultimate, to są rozwiązania zupełnie innej klasy. Już pomijając, że xCloud serwował gry z Series S (nie wiem czy to się zmieniło), ale bitrate i kodowanie obrazu były bardzo kiepskie w porównaniu z konkurencją. Nawet na Steam Decku nie byłem zadowolony z jakości, nie mówiąc o TV 4K. Niemniej jednak kibicuję temu rozwiązaniu. Jeszcze zanim zacząłem używać GFN, to bardzo chciałem, żeby Microsoft udostępnił możliwość odpalania w chmurze wszystkich gier z naszej biblioteki, niezależnie od tego czy są one w Game Passie. Jakieś pierwsze kroki w tym kierunku zostały wykonane w tym roku.

Opublikowano

Yup, tylko że granie w chmurze na xcloud  jest tańsze niż GFN i jest z setkami gier + premiery, więc wiadomo że nie ten poziom.

Chociaż dużo osób pisze że problem xclouda leży w wifi 5 i niżej i 4G i niżej a Mazzeo testował na lepszych sprzętach więc może to faktycznie zmienia postać rzeczy.

Opublikowano

Dopóki miałem router od t mobile to też jakość była żałosna, ale odkąd wziąłem dokupiłem WiFi 6 tp linka to jakość netu w mieszkaniu to niebo a ziemia, a xcloud stał się realną alternatywą 

teraz pozostaje mi przetestować w podobnych warunkach GeForce Now w najwyższej wersji 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanko, miał ktoś może już doświadczenie używania gier xcloud w LTE/5G i jak to wygląda z graniem, a także z pobieraniem danych? Czy dużo tego idzie?

Opublikowano

Spoko, w sumie, to karcianka, to raczej aż taka lagożerna nie była. Ciekawi mnie jak to wygląda granie w takie Diablo IV, bardziej akcyjne gierki, no i kwestia danych ile tego zużywa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Faka napisał(a):

Spoko, w sumie, to karcianka, to raczej aż taka lagożerna nie była. Ciekawi mnie jak to wygląda granie w takie Diablo IV, bardziej akcyjne gierki, no i kwestia danych ile tego zużywa. 

Przy szybkich grach gdzie dużo jest akcji może być problem z bitrate.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupiłem ostatnio Amazon TV Stick do telewizora bo Sony olało własny system i nie robi aktualizacji. Ten dzyndzel obsługuje Xcloud i po sprawdzeniu muszę powiedzieć, że całkiem przyzwoicie to działa. Wiadomo, że jakoś nie jest taka jakby się grało na konsoli ale w takie Hi-Fi Rush czy Ninja Gaiden 3 dało radę grać bez żadnych przycięć. Bez problemu sparowałem sobie z tym DS4. Konsoli to nie zastąpi ale jak człowiek jest w stanie zaakceptować pewne ograniczenia to dosyć ciekawa alternatywa. 

Opublikowano

Chmura jest dzisiaj w zupełnie innym miejscu niż te nawet 3 lata temu. A technologia MS nawet nie zalicza się do tych topowych rozwiązań. W większość gatunków gier można już grać na luzaku w szczególności na trochę mniejszych ekranach.

Opublikowano

Gram ostatnio w Indianę naprzemiennie na XSX i xCloud na ROG Ally. GFN to nie jest :), czasem mi się zdarzy jakieś gubienie pakietów (wtedy jest mega lag i pikseloza), ale do tej pory max 1 raz na sesję i samo się naprawia. Poza tym ogólnie spoko, jak na "darmowy" bonus dodawany do Ultimate. Gdyby to była osobno płatna usługa, to jednak jeszcze nie spełnia moich oczekiwań.

Opublikowano

Nadal xC na czymś więcej niż handheld wygląda źle, nawet po podniesieniu rozdzielczości i bitrate przez jakieś better xcloudy itp. No i gry jak stalker 2, avowed, odpalają się w trybie series s, czyli 30 fps.

@up Indiana akurat chodzi w 60 fps natywnie na xss.

• This 1