_Red_ 11 988 Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) No to wina uzytkownika, ze napotkał buga, a nie developerow z klapkami na oczach? xD Dobre podejscie. To samo moze sie pojawic i w pozniejszych czapterach, skoro checkpoint zapisuje dokladne pozycje wrogów. Edytowane 27 Listopada 2019 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 418 Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Jak coś to zawsze możesz zaczynać chaptery od nowa xD. Ale nie przypominam sobie żeby z Plague były takie jaja przynajmniej tutaj na forum nikt nie miał podobnych akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 988 Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Tak, zauważyłem właśnie bo rozpoczęcie czaptera 1 od nowa zachowało zebrane przedmioty Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 988 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2019 Skonczone, czuję satysfakcję Tresciwa, korytarzowa, intensywna fabularnie, relatywnie krótka. Interesujące puzzle, różne możliwości zdejmowania wrogów w zależności od ich ekwipunku. Końcówka to sztos, z naszym nowym skillem na pokładzie. Więcej takich, mniej rozwodnionych sandboxów. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ja dzisiaj zaczalem, jestem w 8 rozdziale. Ale ta giereczka mi sie podoba. Fajna historyjka, mega klimatuczne niektore miejscowki, bombelek chodzacy za rączke i jakze satysfakcjonujace headshoty z procy Szkoda ze tak malo teraz takich true korytarzówek fabularnych. Bardzo przyjemne granie. Szczeholnie po lekkim zawodzie Control 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 A mnie trochę to nuży jestem w 12 ch i w kółko to samo. Odgoń szczury, połóż paru gostków kamulcem i nosimy drabinę. No tak średnio bym powiedział. Początek mega fajny potem tak jakoś przysiada. Zobaczymy jak końcówka ale póki co takie 7/10. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 449 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 No bo to jest takie 7/10, ale bardzo klimatyczne i sympatyczne - super detox po zalewie sandboxów. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Ok, spodziewałem się więcej po prostu. Niestety mało mam czasu na gry i muszę odpuścić gierki na 7 i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 449 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Też mam mało czasu, ale już dawno nauczyłem się, że gierki z tego przedziału ocen mogą być przyjemnym zaskoczeniem i dawać więcej frajdy niż często przehajpowane dziewiątki i dyszki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Co ja tu czytam, jedna z najciekawszych i najoryginalniejszych giereczek tego roku 7//10?Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 449 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Z tą oryginalnością to bym nie przesadzał - prosty action-adventure z nastawieniem na niezbyt rozbudowany stealth plus kilka nieskomplikowanych łamigłówek. Super gierka, ale króciutka, dość schematyczna, bardzo liniowa i pełna ograniczeń - więcej niż 7/10 nie wystawiłbym. No i nie wiem, po co to oburzenie, jakby 7/10 oznaczało jakiegoś crapa, czy coś - przecież to nadal przedział "dobra gra". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Dla mnie TOP3 tego roku. Gierka idealnie wstrzeliła się w taki okres, kiedy miałem dość tych wszystkich 50h+ open worldów. Jeszcze bardziej zaostrzyło to mój apetyt na cokolwiek następnego przygotuje Asobo. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 372 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Czarny koń tego roku, dobrze oceniany przez recenzentów i graczy. Tym bardziej robi robotę, że te studio nie słynęło z niczego dobrego. Trochę to przypomina sytuacje z MercurySteam jak wyskoczyli z Lord of Shadow w 2010. Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Każdy inaczej odbiera grę, dla niektórych tlou to gra o noszeniu drabiny.Dla mnie plague tale to perełka i śmiało daję 9/10 a dlaczego by nie?Mi tu zagrało wszystko muzyka klimat dubbing dialogi story lokacje zagadki...Od prologu po epilog śledziłem losy tych bohaterów z wypiekami na twarzy.No i liczy sie ten pierwiastek x, to coś co sprawia że nie mogę oderwać się od tv a po napisach końcowych czuję ogromną satysfakcję.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Lamkers 20 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Strasznie mi brakowało takiej gry, liniowo prowadzona, bez zapychaczy, ciekawa fabuła, ciekawy gameplay, dobra muzyka i udźwiękowienie - w natłoku sandboxów, perełka Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Zależy czego się oczekuje od gry. W moim przypadku jest tak że np nier automata i właśnie plague jest grą na maks 7. Rozumiem że ma klimat itd no ale sory mechanika i fun z gry to Maks 6/10 dla mnie wiec za klimat oczko daje 7. Nie zawsze wszystkim się musi wszystko podobać. Takie życie. Dla mnie zawsze fun z gry > klimat a tutaj czuje tylko że robię to samo i nawet drama i ciężki klimat tego nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 449 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Doskonale rozumiem, o co Ci chodzi - mam teraz podobnie w Hellblade - też jakoś mało tu gry w grze, a więcej łażenia i słuchania fabularnej ekspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Berion 207 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Platyna. Jak dla mnie to też 7/10. Przyjemna liniowa przygoda, odpoczynek od tych ewidentnie złożonych z klocków open worldów (w zamkniętych jest więcej miejsca na dedykowane tylko tej konkretnej lokacji obiekty etc.), kobiece postacie są kobiece, a nie jak teraz w modzie w wielu grach babochłopami (bardzo sympatyczna "Amcia" od głosu po aparycję, od czasu Remember Me, nie widziałem tak udanej kreacji), jest jakaś relacja, jakaś historia, tajemnica. Udana mechanika i projekt poziomów. To co mi nie zagrało to brak globalnego przechowywania odblokowanych receptur i wykupionych upgrade'ów (powtarzając rozdział, dostaje się to z czym wcześniej się zakończyło poprzedni, czyli tak jak np. w Dishonoredach). Przez to niemożna wykupić wszystkiego i bawić się tym w - umownie - game plus, a więc powtarzanie historii przynajmniej dla mnie nie ma sensu poza zwykłą "rekreacją po latach". Znajdźki są w większości przypadków zwykłymi śmieciami bo ani nie wnoszą nic do fabuły, ani do poznawania historii świata (sporo jest całkiem nieźle ukryta, więc tyle dobrze). Niestety gra jest krótka, na jeden może dwa wieczory. Aha, i są też może nie błędy w mechanice, ale jej aspekty które potrafią uniemożliwić ukończenie "poziomu" (np. ze względu na zużycie potrzebnych surowców. Raz gra zapisała checkpoint w sposób uniemożliwiający przejście, a raz ten dzieciak zablokował sobą "event" (nie mogłem wsadzić łapy w dziurę, w podziemiach rodzinnego domu )). Mimo tak niskiej oceny i paru robaków, jest to dla mnie jedna z najlepszych gier tej generacji. Choćby tylko dlatego, że takich gier już nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 >7/10 >niska ocena Gracze, ha tfu. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 2 godziny temu, Berion napisał: Niestety gra jest krótka, na jeden może dwa wieczory. No bez przesady. Gierka zajmuje ok 10-12 (mi przejście zajęło niecałe 12h), więc trzeba byłoby przynerdZić aby w dwa wieczory ją łyknąć. wg mnie całkiem spoko czas jak na ten gatunek i cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Berion 207 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) @balon Na szybko to 5-6 godzin. Na szaber to tak, z 10-12 - i to są dwa wieczory właśnie. Ja bym nie mógł usiąść do gry i wyłączyć po godzinie-dwóch. @suteq No niska bo na jednej szali masz "gra generacji top n", a na drugiej "7/10". Nie masz jakiegoś dysonansu poznawczego po tym zestawieniu? Edytowane 20 Stycznia 2020 przez Berion Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Za krótka .... też jak byłem mały nie lubiłem krótkich gier. Teraz 1000 razy bardziej wolę krótkie acz treściwe z fajną fabułą niż rozwleczone przez zapychacze open worldy na 50 + godzin. Naprawdę nie rozumiem jak można oceniać jakąkolwiek grę przez pryzmat jej długości. Gracze mają jakąś tendencję do przeliczania ilości godzin na kasę wydaną na grę. Coraz częściej mam gry których nie kończę bo są w (pipi) za długie i się nudzę. Są też gry ubi jak division czy ghost reacon gdzie widzę mapy wielkie ze znacznikami i kompletnie olewam bo to dla mnie bardziej ciężka praca niż gra czyszczenie takiej mapki. Z drugiej strony mamy za(pipi)iste treściwe RE2 remake (ok 5 h na jedno przejście) , Plague Tale (ok 8 h) czy np super Edith Finch (4h). Zdarzają się też nie open worldy które na siłę próbują wydłużyć grę i przez to gra staje się nudna przykład z głowy - świetne Alien Isolation które powinno być o kilka rozdziałów krótsze (druga połowa!). Co do Plague Tale to chciałbym więcej takich gierek w tym roku. Niestety ostatnio coś kiepsko z fajnymi walking simami. Jak był okres ich wysypu tak w tamtym roku poza tą gierką nie wiem czy więcej niż 1 wyszła taka gra. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Berion 207 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Plaga walking simem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Tarantino 78 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Nie, ale to wszystko jest strasznie proste. Jakieś trudniejsze zagadki lub elementy skradankowe by się przydały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 449 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Nie jest to walking sim per se, ale też do action-adventure z prawdziwego zdarzenia trochę tu brakuje. Myślę, że takie Murdered Soul Suspect (które Plaga mi trochę przypomina) jest dużo bliżej walking sima, ale wciąż jest jednak czymś więcej. Co do długości gier to niby zgadzam się z blantmanem, bo sam zauważam, że te rozwleczone sandboxy coraz częściej trafiają u mnie na kupkę "kiedyś wrócę", ale jednak trochę by mnie telepało wydać 250zł na coś, w czym napisy obejrzę za 5h. Akurat A Plague Tale Innocence jest dłuższe i spokojnie spędziłem przy niej około 20h (w czym pomogła chęć wbicia platynki), więc tu nie narzekam - za duże ciśnienie miałem na tę gierkę (podobnie zresztą z RE2, które na pewno nie jest grą na 5h), ale pamiętam, jak po ograniu takiego The Order 1886 (dorwanego za 70zł) pomyślałem sobie, że jakbym miał to kupić na premierę to bym się poczuł nieźle wydymany. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi