Skocz do zawartości

Chernobylite

Frantik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ps4Player - dla mnie S.T.A.L.K.E.R.y zdecydowanie lepsze i piszę to jako ktoś, kto nie ma do nich sentymentu, bo pierwsza moja styczność to właśnie te porty na współczesne konsole.
Chernobylite jest spoczko, ale zajeżdża takim symulatorem chodzenia czasami i mimo, że mamy to strzelanko i akcje to jakoś tak ciągle czuje się, że nie jest to zbyt naturalne.
Przeszedłem, a nawet splatynowałem S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chornobyl i jestem gdzieś pod koniec Clear Sky, więc jakieś porównanie mam i zdecydowanie wolę klimat, eksplorację i walkę w tych starociach.
Chernobylite to taki "S.T.A.L.K.E.R. w domu" - jako przystawka chwilowo zaspokajająca stalkerowy głód może być, ale danie główne jest tylko jedno.

• Plusik 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ukończyłem giereczke, ale nie zaliczyło mi jednego pucharkach, "Spisek", za pierwszą symulacje. No to lecę od nowa speedruna na easy, i tak chciałem pyknąć wstęp jeszcze raz. Czasami tak mam, że jak giera mi się bardzo podoba, to chce zobaczyć początek z już nieco innej perspektywy, po ukończeniu, i bywa że doceniam grę jeszcze bardziej niż przy pierwszym kontakcie. Tak też było w tym wypadku. Dodam, że pucharków zazwyczaj nie robie, uważam to za stratę czasu, lepiej rozpocząć jakąś inną grę(jak same wskakują to lubie), ale zdaje sobie sprawę że bywają pucharki/platyny sprawiające frajdę, a nie takie na siłe. Po około 4h dotarłem do symulacji... i znowu brak pcharka. Szczęście w nieszczęściu, nie tylko ja miałem ten problem, i ktoś znalazł rozwiązanie. Gdyby ktoś potrzebował to wrzucam: 

Solution: tap repeatedly the home button while you are in the loading screen at the end of the simulation.

xd jak chłop na to wpadł?! Czy to standardowa procedura wspomagająca u platyniarzy? No, Chernobylite dobry symulator stalkera, anomalie można obejść i pokonać, i platyna siada.

Mega giera, dobre story, postacie, dialogi. Przyjemna grafika, dobra nastrojowa muzyka, co razem daje świetny klimat. Z ciekawością będę śledził info o następcy, chłopaki mają potencjał, trzymam kciuki żeby im ta kontynuacja wypaliła i odniosła sukces. Dziwi mnie małe zainteresowanie tą grą, kawał porządnego szpila, już sam początek jest mega zachęcający, na steamie bardzo dobre opinie. Takie gierki z mniejszym budżetem to ja rozumiem. Polecam.

Ciekawi mnie Wredny to co napisałeś wyżej - to chyba będzie kwestia gustu, bo jeśli trylogia Stalkera byłaby aż tak dużo lepsza od Chernobylite, to prawdopodobne że u mnie rozyebie skalę. Może będzie ex aequo.

Nie byłbym sobą, gdybym nie pochwalił krytykowanego ps plusa, dzięki któremu miałem okazję grę przetestować, ukończyć, i docenić. Pamiętam że kiedyś gdzieś wlazłem, pewnie na portalu ppe, ktoś tam coś tam wspomniał o 6/10, przeglądnąłem parę screenów, i wrzuciłem grę do wora z napisem "produkt niskiej jakości, nie jestem zainteresowany". Błąd. Też jak wrzucili to do plusa, to z jednej strony się ucieszyłem, że będzie można przetestować, a z drugiej śmiałem się pod nosem, że sonkowcy dostali bieda odpowiedź na jesienną premierę Stalkera 2 w GP. Żadna bieda, żadna!

Opublikowano

No dla mnie jest "bieda", bo to faktycznie taki "dobry średniak" - te 6/10 jak najbardziej rozumiem, choć sam chyba 7/10 dałem.
Stalkery dużo lepsze, bo to trochę inne gry - choć bardziej strzelanki, bo nie masz craftingu czy jakiegoś zarządzania bazą.
Chernobylite nastawione jest mocno na fabułę, a Stalker na swobodę i akcję, ale lubię jedno i drugie i czas spędzony z polską gierką będę miło wspominał, a być może kiedyś to powtórzę, jak zdobędę się na zerwanie folii z wersji PS5, którą od dawna mam na półce.