Warioxxx 0 Opublikowano 11 lutego 2019 Opublikowano 11 lutego 2019 Witam, zakupiłem 3 miesiące temu nową ps4 Slim, od początku posiadam problem z przycinaniem się w menu, występuję ono praktycznie zawsze przy szybkim przełączaniu się pomiędzy ikonami, w grach które posiadam można również zauważyć spadki fps'ów, właśnie z tym przychodzę do was z pytaniem, czy jest to normalne w tej konsoli ? Dodam również, że przesiadam się z pc. Cytuj
Square 8 706 Opublikowano 12 lutego 2019 Opublikowano 12 lutego 2019 Zdecydowanie nie jest to normalne. Wgraj najnowszy FW, jak będzie dalej przycinać to może pełny format systemu pomoże. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 12 lutego 2019 Opublikowano 12 lutego 2019 I odbuduj bazę danych konsoli. Cytuj
Guli27 4 Opublikowano 25 kwietnia 2019 Opublikowano 25 kwietnia 2019 mam podobny problem, kurde nie wiedziałem, że jest "defragmentacja" na ps4 :O Na moim ps4 slim na serwerach 64slotowych to się grać nie da... A na powyższym filmiku widzę, że koleś ma stałe ~40-50fps Jeszcze biegać koło punktu gdzie nikogo nie ma to ujdzie, ale jak jest "akcja" to mam wrażenie, że jest 20fps Najpierw zrobię defragmentację, a jeśli to nie pomoże to co mi radzicie? Najpierw zrobić całkowity format systemu czy najpierw zmienić pastę? Nie wiem dokładnie ile ta konsola ma lat, chyba jest z 2016 (jest napisane CUH-2016) Da się sprawdzić ile godzin przechodziła? Grałem tylko ja i brat, tak strzelam, że gdzieś z 600godzin to max ma przegrane więc raczej niewiele, ale z tego co czytałem te pasty od sony są lipne. Zamówiłem już pastę, termopady, torksy więc może najpierw pasta, a potem ewentualnie format? Oczywiście save'y z gier singleplayer są w chmurze jakiejś tak? Mam jeszcze jedno pytanie Tam zadałem, ale nikt nie odpowiada, nie macie jakiegoś PL poradnika jak zmienić pastę? Do pr0siaka i fata jest pełno, a do slima nic nie widzę Miłego dnia. Cytuj
Wieslaw 2 360 Opublikowano 26 kwietnia 2019 Opublikowano 26 kwietnia 2019 (edytowane) odpowiedziałem Ci w moim temacie. Edytowane 26 kwietnia 2019 przez Wieslaw Cytuj
Guli27 4 Opublikowano 1 maja 2019 Opublikowano 1 maja 2019 Dzięki, dodam tylko od siebie, że wymiana pasty i defragmentacja dysku wpływa na płynność gier (w ps4 slim) nawet to menu wydaję się mniej przycinać, resztę dokładniej opisałem w temacie @Wieslaw a Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 1 maja 2019 Opublikowano 1 maja 2019 (edytowane) Jak ma sie naprawde duzo gier, to lepiej czesc ukryc, jest ta opcja ukrywania malo uzywanych w optionsach. @Guli27 defrgametntacja dysku w PS4 ? w jaki sposob? Edytowane 1 maja 2019 przez Fanek Cytuj
grzybiarz 10 310 Opublikowano 1 maja 2019 Opublikowano 1 maja 2019 1 godzinę temu, Fanek napisał: Jak ma sie naprawde duzo gier, to lepiej czesc ukryc, jest ta opcja ukrywania malo uzywanych w optionsach. A po co ukryć? Nie lepiej skasować? Przejść i skasować - polecam. Ukrywanie za dużo nie daje, bo te gigabajty danych i tak są na dysku. Obecnie używam zewnetrznego dysku, ale staram się poprzechodzic te „większe” gry i siedzieć tylko na wewnętrznej pamięci, ponieważ na twardzielu jest czasem spory spadek szybkości przy odczytywaniu. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 7 maja 2019 Opublikowano 7 maja 2019 " mam podobny problem, kurde nie wiedziałem, że jest "defragmentacja" na ps4 :O " Nie ma żadnej defragmentacji w menu... UFS2 choć rzecz jasna takowej podlega to jest całkiem ok zarządzany (przynajmniej na PS3, ale podejrzewam że port na PS4 nie jest gorszy). Zapewne chodzi Ci o odbudowę baz danych. I to jest już gunwo, więc czasem warto przeprowadzić (wszystkie elementy, które pojawiają się w menu są w bazach SQL, które z czasem się zaśmiecają). Rzecz jasna to nie może być przyczyną jeśli piszesz że miałeś tak od nowości konsoli... Największymi oraczami w OrbisOS są PlayStation Store i daemon, który ciągle nagrywa te przeklęte filmy w tle - a więc dysk twardy jest dosłownie zajeżdżany jak w serwerowni. Na Twoim miejscu bym go wyjął i sprawdził S.M.A.R.T na PC, tylko nie rób tego na Windowsie bo może nadpisać GPT i będziesz musiał formatować po powrocie do konsoli (czyli wszystko stracisz). Cytuj
Guli27 4 Opublikowano 22 maja 2019 Opublikowano 22 maja 2019 @Berion Udało mi się "naprawić" przycinki wyjasniłem wszystko tu (oczywiście menu czasem nie chodzi super płynnie, ale bez przesadyzmu) liczy się jak gry chodzą Cytuj
Mat5 0 Opublikowano 7 czerwca 2019 Opublikowano 7 czerwca 2019 (edytowane) Witam! Na konsoli gram głównie online w BFV. Tryby po 32 graczy bo im więcej graczy tym bardziej mi przycina, a na zwykłym DM bywają spadki fps. Myślałem, że to normalne bo gra jest stosunkowo nowa więc ma wymagania + gram przez internet. Okazało się, że innym działa płynnie i nie mam mowy o żadnym klatkowaniu. Internet mam chyba w porządku bo ping w granicach 30-35. Zrobiłem inicjację systemu ale nic to nie dało. Zastanawiam się nad zrobieniem renowacji w miejscowym Komputroniku ale czy to pomoże? Chciałbym jeszcze zapytać czy jest możliwość sprawdzenia fps w trakcie grania? Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 7 czerwca 2019 przez Mat5 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi