ogqozo 6 552 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia Były już przykłady gier, które wydawały się być w development hell i wychodziły nawet dobrze (Doom 4 został ogłoszony bodaj w 2004 roku, Nioh ogłoszono jako tytuł startowy PS3, Last Guardian miał już nawet demo w 2009 roku itd., Half-Life 2 powstawał jak na tamte czasy wiekami, Okaryna zresztą też), ale ta jest chyba najdziwniejsza. No bo kurde... to jednak po prostu Hollow Knight tylko inny, a przecież doskonale wiemy, że ci ludzie już wiedzą jak i są w stanie zrobić Hollow Knighta. Co nie? Tajemnica tego projektu jest niesamowita. Może się okaże, że dodali np. możliwość łączenia wszystkich obiektów z wszystkimi innymi i wszystkie dungeony będą o to oparte i dlatego tyle lat. Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 24 stycznia Autor Opublikowano 24 stycznia Jeśli to po prostu będzie kalka jedynki w innym otoczeniu z nowymi bossami to tyle lat czekania to serio makabra. Może chcą czymś zaskoczyć? Ale znowu czy te zaskoczenie nie odbierze duszy temu tytułowi? A bycie zbyt wiernym jedynce nie spowoduje napływu komentarzy że tyle lat czekania na dlc? Cytuj
ogqozo 6 552 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia Tak serio, to mimo wszystko troje ludzi. Jeśli np. nie czują czegoś, albo im się nie chce, albo nie wiedzą jak kurde zrobić X i Y ciekawie ale żeby było inaczej niż w jedynce, albo bardziej mają teraz ochotę pracować nad inną grą (podobno spędzili już dość sporo czasu nad kolejną, inną grą studia), to nie ma nikogo innego, kto by to zrobił za nich. Jeśli George Martin może się zaciąć na amen w pisaniu jednej książki fantasy po napisaniu już milionów książek i opowiadań fantasy, to Team Cherry pewnie może się zaciąć robiąc Hollow Knighta. Ja znam to uczucie, że patrzysz na coś, co robiłeś przez długi czas, i kurde no nagle ci się nie chce, więc nie oczekuję niczego od nikogo. To nie Call of Duty że ma wyjść w okresie świątecznych zakupów i jak będzie trzeba to ściągniemy studentów polonistyki z Chin żeby stukali jakieś tam assety i to zapewnili. Cytuj
Shankor 1 617 Opublikowano 26 stycznia Opublikowano 26 stycznia W dniu 24.01.2024 o 15:32, KrYcHu_89 napisał: Minął kolejny rok i dalej zero informacji o Silksong. Grę ogłoszono prawie 5 lat temu :/. O fak. Tematu nie śledzę, myślałem że ta gra już dawno wyszła. Jedynka była świetna, ale dla mnie za duża. Pewnie klepią swoim tempem, kasę mają (chyba) więc na spokojnie. Cytuj
Rotevil 121 Opublikowano 6 kwietnia Opublikowano 6 kwietnia Coś zaczyna się dziać w temacie Silksong, gra dostała klasyfikację wiekową w Korei, można przypuszczać, że data premiery pojawi się w przeciągu tygodni 1 Cytuj
ogqozo 6 552 Opublikowano 10 kwietnia Opublikowano 10 kwietnia Nie tylko w Korei, gra ma podany rating w każdym regionie, a widzimy to na sklepie Xboxa (w Europie od PEGI). Uruchomiono też ostatnio stronę gry na innych sklepach, ale ta na Xboksie jest bardziej zaawansowana. Zazwyczaj ie świadczyłoby to o przynajmniej ogłoszeniu bardzo niedalekiej daty w przeciągu tygodni, ale z tym vaporware'em to kto wie. Nic ze strony twórców nie wskazuje, by przestali pracować nad grą, a te ratingi wiekowe były już prawdopodobnie wystawione dwa miesiące temu. Cytuj
Bzduras 12 578 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia Mamy to! Na Opening Night Live z Gamescomu też nie będzie 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 298 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia 45 minut temu, Bzduras napisał(a): Mamy to! Na Opening Night Live z Gamescomu też nie będzie To będzie najdłużej tworzony indyk, o ile się kiedyś pojawi. Cytuj
Jukka Sarasti 364 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia Obawiam się trochę, ze względu na oczekiwania względem tej gry wynikłe z jakości poprzedniczki i długiego czasu oczekiwania, że hype narósł do punktu, w którym ta gra niezależnie od jakości i tak będzie dla części graczy rozczarowaniem. 1 Cytuj
Daffy 10 582 Opublikowano 18 sierpnia Autor Opublikowano 18 sierpnia Kontynuacja Hadesa też wg mnie miała podobny problem, tzn kapitalne przyjęcie jedynki i ogólne przeświadczenie że dwójka to będzie w gruncie rzeczy dlc do jedynki, a mimo tego jest już w early access. Tutaj ta sytuacja serio zaczyna mnie niepokoić, wiadomo że to robi paru ludzi ale mogli przynajmniej dać jakieś oficjalne info na czym stoją z tą grą Cytuj
Ukukuki 6 995 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia Mogli tego też nie zapowiadać tak wcześnie i nie było by problemu. Cytuj
ogqozo 6 552 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia Trochę musieli, bo to nie był w momencie ogłoszenia plan na osobną grę lol, cały Silksong to jest ewolucja celu na Kickstarze za 50 tysięcy dolarów, że będzie grywalna druga postać (swoją drogą to w planie na potem był jeszcze Zote jako trzecia, ale o tym top nie ma co mówić, bo nikt z nas nie dożyje premiery). Potem to się rozwinęło w DLC z całą osobną zawartością, potem w większe i płatne DLC, i, znając życie, pewnie z roku na rok tak cały czas rośnie i rośnie od tego czasu, zaskakując samych twórców. Tak więc fani i tak dosłownie od zawsze się zastanawiali, kiedy będzie Hornet DLC. Zwłaszcza jak wyszedł Godmaster w sierpniu 2018, którego końcowa scena ewidentnie miała być zajawką na kolejne DLC z Hornet. Cytuj
Starh 3 170 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia Mam takie wrażenie, że ta gra nigdy nie wyjdzie jest tyle lat w produkcji, że już zapewne staje się mało rentowna Cytuj
KrYcHu_89 2 298 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia 9 minut temu, Starh napisał(a): Mam takie wrażenie, że ta gra nigdy nie wyjdzie jest tyle lat w produkcji, że już zapewne staje się mało rentowna Grę robi trzech milionerów. Lub kiedyś zaczęło robić 3 milionerów:). Cytuj
Ludwes 1 682 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia Z każdym kolejnym rokiem czekam coraz mniej, szkoda. Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 18 sierpnia Opublikowano 18 sierpnia Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a): Grę robi trzech milionerów. Lub kiedyś zaczęło robić 3 milionerów:). źródło tej rewelacji? Cytuj
KrYcHu_89 2 298 Opublikowano 19 sierpnia Opublikowano 19 sierpnia 7 godzin temu, Figaro napisał(a): źródło tej rewelacji? https://www.teamcherry.com.au/about Zespół nie został rozbudowany po premierze HK. HK zarobiło do 2019 ponad 40 mln dolarów (2.8 mln kopii, ale to nie obejmowało readycji, no i po tym jak od 2019 nie ma komunikacji z zespołem, nie podali już wyników). Do 2024 na pewno jest to jednak dużo więcej, zwyczajnie chłopaki nic nie muszą. Samo community HK jest też nimi mega rozczarowane, bo odkąd się nahapali hajsem ich komunikacja z community jest bardzo słaba/ żadna. Nawet jeżeli gra się kiedyś pojawi, proces produkcji tej gry to historia dosyć dziwna i smutna ze względu na podejście zespołu, które odstaje nawet od podejścia korporacji. Dziwne też, że zespół nie został oficjalnie rozbudowany, tak naprawdę nikt nie Wie, czy oni tą grę robią, lub kiedy zaczęli i jaki jest jej stan, a podobno w 2021 była już prawie skończona. Cytuj
Basior 1 084 Opublikowano 19 sierpnia Opublikowano 19 sierpnia Cholera wie, równie dobrze mogli się pożreć, albo odawalić syndrom Martina co do kolejnej książki (pies zjad mi manuskrypt). 1 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 298 Opublikowano 19 sierpnia Opublikowano 19 sierpnia 7 godzin temu, Basior napisał(a): Cholera wie, równie dobrze mogli się pożreć, albo odawalić syndrom Martina co do kolejnej książki (pies zjad mi manuskrypt). No właśnie sęk w tym, że w tej branży najczęściej po sukcesie idą zmiany, wielkie zmiany, rozbudowa zespołów przynajmniej o kilka osób dla malych projektów, a tutaj oni wzięli tą kasę dla siebie i chcieli zrobić grę dla fanów (i pewnie dla siebie) znowu tak szybko i tak dobrze, jak robili HK i DLC w garażu 24/7 w 3 chłopaków, ale to już pewnie po tym sukcesie inni ludzie i zwyczajnie ich pasja mogła się wyczerpać. :/. Niech wyjdzie przynajmniej tak samo dobra gra jak pierwsza część to ja będę osobiście zadowolony, mimo, że pewnie kilka lat za późno. Cytuj
ogqozo 6 552 Opublikowano 17 września Opublikowano 17 września To wszystko wynika właśnie z tego co wyżej pisałem - Silksong nigdy nie był projektem nowej gry. Silksong/granie Hornet było elementem gry Hollow Knight (celem w Kickstarterze za 50 tysięcy, gra pewnie zarobiła do dziś setki milionów więc no mogliby wrzucić hehe), a potem się bez uprzedniego planu rozrastał aż wyszła z niego cała gra. Nie było momentu że uprzednio zadecydowali że tak będzie. W wywiadach twórcy opisują się jako kompulsywnych twórców, którzy "bardzo by chcieli zrobić mniejszą grę, ale im się to nie udaje". Pomysłów można mieć więcej niż czasu na skończenie nawet w pisaniu tekstu, więc ich rozumiem. Przykładowo jezioro w Hollow Knighcie "musiało" być tylko z jednego powodu - "ten deszcz ciągle pada na miasto i po prostu nie mogłem znieść myśli, że nie wytłumaczyliśmy, skąd ten deszcz się bierze". Inni twórcy gier by, hm, pewnie uznali: "no pada deszcz". Forest of Bones, obszar pokazany w zapowiedziach HK, został ostatecznie wycięty, bo był największym w grze i było by ciężko go zrobić twórcom i gracze by się zaczęli męczyć tym jak duża jest gra. Początkowo ten obszar przeniesiono na dół, "bo jakoś mi nie pasuje żeby lawa nie była na dole", potem trzeba było przemyśleć co "realistycznie" ma sens postawić w miejscu, gdzie był ten obszar i jak one wszystkie się łączą i jaką pełnią funkcję itd. Świat HK jest niemal w 100% konsekwentny w sensie rozmiaru, pomieszczenia zajmują tyle miejsca co na mapie (z drobnymi tylko "oszustwami" typu przejście które jest troszeczkę niżej niż niby jest). Na zapowiedzi Silksong widać obszar, który wygląda podobnie jak Forest of Bones i pewnie różne takie niewykorzystane pomysły muszą być połączone w konsekwentną całość, która ich zadowoli. Cytuj
Shankor 1 617 Opublikowano 18 września Opublikowano 18 września Mają kasę i przez to zero ciśnienia. Sami będą wydawcą gry, nie mają terminów i kar. Oby nie skończyło się to monstrualnym tworem, którego nie sposób skończyć. Ja lubię gierki, ale takie nie za długie. Już pierwszy HK był dla mnie za długi. Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 18 września Opublikowano 18 września Po tylu latach nie moze byc mniejsze. To musi byc wieksze bo by ich fani zjedli ze co oni tam tyle lat robili. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi