Skocz do zawartości

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2

XM.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to jest zabawne. Jak cytowałem wyżej, wydawca się publicznie martwi, że BLOODLINES DWA zostanie niestety mylnie przez klientów skojarzone jako gra podobna do Bloodlines Jeden... kurde nie dało się tego ominąć, co nie.

Ta relacja jest jednak pozytywna. Gra podobno faktycznie naprawdę przypomina Dishonored. Doskonałą ma mieć wczuwę w faktyczne bycie wampirem, pradawnym, potężnym, mrocznym, co akurat niespecjalnie można było powiedzieć o RPG-owych poprzednikach. 

Nie jest to RPG, ale koleś mówi, że jest masa dialogów, i to znaczących, z bogatym systemem reputacji i relacji. Także nasz ubiór ma podobno faktycznie spory wpływ na to, co nas spotka.

"Jeśli byłeś niemiły dla barmana, gdy następnym razem powiesz coś miłego, uzna to za sarkazm i się dalej obrazi. Z kolei jeśli macie dobre relacje, przyjmie to za szczere" - kurde, brzmi całkiem zaawansowanie.

Rozmowy mają też dynamiczny przebieg i wybory mają znaczenie, co się stanie, a co nie - nie ma podejścia "wyklikaj wszystkie opcje na luzie". Rozmowy to zagadki do rozwikłania, z mroczną tajemnicą wszędzie. Pada nawet porównanie do Disco Elysium.

Ponadto "szokująca fajna walka"... Kurde, moje szacunki co do poziomu tej gry wzrosły stukrotnie po przeczytaniu tej relacji.

Opublikowano

Zobaczymy. Ja naprawdę chciałbym, żeby to była kozacka gierka, bo World of Darkness potrzebuje solidnego tytułu po tylu latach błąkania się w gierkowie bez ładu i składu.

Opublikowano
W dniu 26.03.2025 o 20:35, Bzduras napisał(a):

Gameplay to tam poza walką był całkiem niezły - oparty na statystykach RPG. Za to scenariusz, możliwości poprowadzenia dialogów i cała otoczka to jest 10/10 do dzisiaj. I tego raczej dwójka nawet nie dotknie, wyjdzie lepszy gameplay w płytkiej grze udającej RPG, a przynajmniej tego się spodziewam patrząc na cykl produkcyjny sequela.

Prawda, w 2023 przeszedłem po raz pierwszy i to jest kapitalna gra. Pomijając wiadomą część gry w kanałach, to trudno się przyczepić. Walka drewniana, ale nie przeszkadza w grze, a klimat i sposób pisania rewelacyjny.

Do dwójki oczekiwań nie mam żadnych - dobrze brzmi ta zapowiedź (poza nieszczęsnym fragmentem o tym, że po kontynuacji charakterystycznej gry nie należy spodziewać się tego, że będzie do tejże charakterystycznej gry podobna), ale patrząc na development tej gry, to przy otrzymaniu średniaczka z duszą będę ukontentowany.

• Plusik 1