Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

@Hendrix powiedz proszę jak się sprawy mają z tymi loadingami? Przykład Spider-mana na PS5 ładującego się w .83s robi niesamowite wrażenie, ale czy coś takiego da się fizycznie osiągnąć nawet z tak szybkim dyskiem jak w PS5? Sam poszperałem nieco na własną rękę i widziałem np. że gry na Switcha puszczone z kartridża nie wczytują się natychmiastowo, a w takiej Zeldzie loadingi trwają nawet po 25s.

Czy wynika to z faktu, że pamięci są szybsze niż konsola (Switch) jest w stanie przerobić czy np. z tego, że gra została też napisana przez pryzmat WIiU, gdzie dane pobierane są z dysku optycznego, więc dwa znacząco różniące się od siebie nośniki (względem prędkości odczytu danych)? Zastanawia mnie czy ten premierowy One będzie aż tak wielką kulą u nogi.  

Kartridże nie są wcale aż takie szybkie, po prostu są dużo szybsze niż płyty, więc da się swobodnie odczytywać dane do gry (co jest niemożliwym w przypadku blu-rayów). Jeśli pamięć mnie nie myli, to wychodzi coś ok 100-105 MB/s. Na Switchu gry powinny chodzić najszybciej z wew. pamięci konsoli (do 300 MB/s), z dysków SD pewnie coś w okolicach 60-90 MB/s. Teraz widzisz, dev musi robić wszystko z myślą o teoretycznie najwolniejszym sposobie wczytywania danych, nie o maksymalnym (czyli dajmy na to 60 zamiast 300 MB/s, już w przypadku samego Switcha ta różnica jest spora).

Dochodzi też różnica w tym jak skonstruowane jest samo odczytywanie, segregowanie i wyszukiwanie plików na dysku, to jest całkiem skomplikowany proces, w którym dysk musi pracować z plikami o różnych wielkościach (i różnie sobie z nimi radzi). W PS5 mamy zupełnie przemodelowany system odczytu danych, zrobiony w 100% pod gry, XSX jest bardziej konserwatywny w tym względzie, ale nadal dysponuje znacznie szybszym dyskiem/systemem wczytywania niż to co znaliśmy do tej pory. Dochodzi do tego gigantyczna różnica w samym raw read speed.

Czy loadingi jak w wew. demie Spider-mana będą osiągalne? Będą, chociaż zawsze to będzie w kwestii developera i czasami umów licencyjnych, czyli wszystkie te splash ekrany z producentami oprogramowanie etc. (będą też całkowite zmiany w sposobie dostępu do gier z OS konsoli, ale o tym kiedy indziej).

@mugen

Ja porównałbym sytuacje do sportowych samochodów: jeden ma większą maksymalną prędkość, drugi lepsze przyśpieszenie, to jak wypadną, zależy od trasy :)

Edytowane przez Hendrix
  • Plusik 3
  • Dzięki 1
Opublikowano
3 minuty temu, mugen napisał:

Nooooo nie wiem, ja sobie tak na chłopski rozum przekładam, że to jakby mieć 12 Harnasiów, albo 10 Harnasiów i to takich trochę wodą rozrobionych, no różnica jednak spora, jakbym robił gryla to tak na 3 osoby, a nie 4. A to, że mi się szybciej  z puszki do szklanki piwo leje to mi nic nie zmienia.

Tylko Xbox to takie piwo bez alkoholu (eksów).:reggie:

Opublikowano
2 minuty temu, Hendrix napisał:

będą też całkowite zmiany w sposobie dostępu do gier z OS konsoli, ale o tym kiedy indziej

Ale czemu kiedy indziej? Weekend idzie, każdy na du.pie siedzi w domu, no weź coś napisz plissss.

Na XSX wygląda to mega - przełączanie gier. Czyli na PS5 będzie jeszcze przyjemniejsze?

Opublikowano

@Hendrix

A co powiesz na temat tego trybu boost, czyli te 10.3 TF to nie stała cyfra mogą byś spadki nawet o 10% co w rzeczywistości daje faktycznie te 9tf i jak wielkie różnice są w CPU i pamięci RAM? 

Dzięki za ODP.

pozdrawiam. 

• Minusik 1
Opublikowano
22 minuty temu, Hendrix napisał:

Ja porównałbym sytuacje do sportowych samochodów: jeden ma większą maksymalną prędkość, drugi lepsze przyśpieszenie, to jak wypadną, zależy od trasy :)

Od kierowcy.

Opublikowano
1 minutę temu, SlimShady napisał:

Od kierowcy.

A jeśli ten sam kierowca będzie testował oba samochody na tych samych trasach? No właśnie.

Opublikowano
7 minut temu, krzychu392 napisał:

A jeśli ten sam kierowca będzie testował oba samochody na tych samych trasach? No właśnie.

A jak jeden kierowca lepiej jeździ podczas deszczu, a drugi jak świeci słoneczko? No właśnie.

Opublikowano
5 minut temu, 20inchDT napisał:

Czyli kanabis nie kupuje playstation tym razem.

Same problemy z tymi abstynentami, nawet ripostę ci zepsują.

Opublikowano
5 minut temu, Soul napisał:

@Hendrix

A co powiesz na temat tego trybu boost, czyli te 10.3 TF to nie stała cyfra mogą byś spadki nawet o 10% co w rzeczywistości daje faktycznie te 9tf i jak wielkie różnice są w CPU i pamięci RAM? 

Dzięki za ODP.

pozdrawiam. 

To nie jest tryb boost znany z PC, nie opiera się też na throttlingu związanym z termalnymi osiągami, wszystko będzie zależało od sceny w grze etc.  Samo PS5, co w swoim wystąpieniu Cerny podkreślał, jest zaprojektowane tak, żeby częstotliwości były jak najwyższe, jak najczęściej. W większości przypadków stawiam, że średnia wyjdzie powyżej 10TF (jeśli komuś na tym zależy, żeby była przypisana jakaś cyfra).

O różnicach związanych CPU i RAM, możemy wypowiedzieć się dopiero po premierze - zunifikowane 16GB o mniejszej prędkości (tylko wiecie, dosłownie nie jest potrzebna większa przepustowość - te 448 GB/s jest optymalną prędkością do pełnego zaspokojenia CPU i GPU w PS5) ma sens w przypadku konsoli Sony, tak jak 10 GB o prędkości  560 GB/s ma sens w przypadku XsX (teoretyczna większa moc, potrzebuje zapasu przepustowości), ale czy przez to GPU nie będzie musiało czasami chwilę czekać na resztę informacji z reszty pamięci (3.5 GB o mniejszej prędkości), ciężko wyrokować, na początku zapotrzebowanie GPU raczej nie przekroczy 10GB, z czasem może się to zmienić.

Piszę od kilku miesięcy, obie konsole będą bardzo fajnymi, mocnymi maszynami. I czeka nas dobra generacja (jeśli obecna sytuacja nie zniszczy nam gospodarki ofc )

15 minut temu, Kyo napisał:

Już palec boli od tego F5. Hendrix nadal coś pisze :potter:

Chciałem ci priva wysłać, ale nie mogę :< 

• Plusik 4
  • Lubię! 1
Opublikowano

Wychodzi na to, że Playstation 5 mimo, że słabsze ale jednak mocniejsze. Rozchodzi się jednak o to jak to zostało zaprezentowane. Poza tym Sony ma już doświadczenie w pakowaniu technologii, której prawie nikt nie wykorzysta.

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, bluber napisał:

No to włażenie w dupe robi się obrzydliwe.

Jak na Discordzie.

Opublikowano

Taaa te słynne czasy jak pisało się z bluberem i zawsze mogłeś liczyć na dwie odpowiedzi. Od niego oraz ravena :bolduper:

Hendrix to zagrożenie dla CW dlatego jest taki niewygodny w niektórych kręgach:)

• Haha 5
Opublikowano
[mention=63577]Hendrix[/mention]

Dzięki za ODP.
pozdrawiam. 
Chciałbym zauważyć, że Cerny nigdy nie mówił o obniżeniu wydajności PS5 o 10%, tylko o mocy cieplnej. Żeby to osiągnąć zegary mają być skręcone o kilka procent, więc terafanków będzie więcej niż 9, nawet w najgorszym przypadku....

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moc „cieplna” ma bezpośrednie przełożenie na osiągi sprzętu. Wiec zamiast zrobić lepsze chłodzenie oni zmniejszają pobór prądu (sic!) automatycznie zmniejszając wydajność obliczeniową systemu. Wstecznictwo i tyle. Jakkolwiek by to marketingowo nie obracać. Fizyki nie oszukasz. PS5 jest 30% mniej capable od XSX (w porywach 17%) i zadne sztuczki tego nie zmienią.