MBeniek 3 260 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Jeśli ktoś woli w formie pisemnej: PlayStation 5 uncovered: the Mark Cerny tech deep dive 5 Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Good, czekałem na to, może część ludzi wczyta się i mniej trollingu w sieci będzie (wiem, mało realne :V) Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Aż mi przykro, że cytuje to co by nie było dziennikarz [*] (ale z drugiej strony Windows Central za uszami swoje ma). Piękne jest to jak po jednym tweetcie Schreiera zacytowany przez Rubino koleś zmienił swoje konto na prywatne xDDDDD (no ale ten temat nie jest po to, żeby podobne rzeczy roztrząsać). 2 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Opublikowano 2 kwietnia 2020 "Several developers speaking to Digital Foundry have stated that their current PS5 work sees them throttling back the CPU in order to ensure a sustained 2.23GHz clock on the graphics core." kurtyna Poza tym to nic nowego w tym filmiku df nie było, bo ten rzekomy wywiad był przed prezentacją (jeżeli dobrze zrozumiałem). Co za clickbaitowe g.ówno. 1 Cytuj
Gość suteq Opublikowano 2 kwietnia 2020 Opublikowano 2 kwietnia 2020 No ale to bylo do przewidzenia, że devi 3rd party będą mieć problem z latającym zegarem w CPU i GPU. Nikt nie lubi pisać rzeczy pod latające zegary tylko pod stałe, pewne wartości. Cytuj
aph 155 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Opublikowano 2 kwietnia 2020 (edytowane) Nie ma się co czarowac, pod power budget nikt nie optymalizowal. Tak samo SPU do robienia dzwieku itp. Juz to widze jak im sie chce robic wiele zrodel itp. Edytowane 2 kwietnia 2020 przez aph Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Hendrix 2 731 Opublikowano 2 kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 kwietnia 2020 Wywiad był bardzo ciekawy - jeśli ktoś traktuje to jako "clickbaitowe gó.wno" - to niespecjalnie się wczytał albo po prostu technologia go nie interesuje. Wywiad był zapowiadany od jakiegoś czasu, to nie miały być nowe informacje, tylko wyjaśnienie poruszonych przez Cerny'ego rzeczy z jego wystąpienia (co zostało osiągnięte). 26 minut temu, 20inchDT napisał: "Several developers speaking to Digital Foundry have stated that their current PS5 work sees them throttling back the CPU in order to ensure a sustained 2.23GHz clock on the graphics core." No, ale to było oczywiste - po to jest ten cały system - żeby optymalizować do konkretnego rodzaju workloadów w oparciu o rzeczy, które chce się osiągnąć w obrębie danego limitu :I 21 minut temu, suteq napisał: No ale to bylo do przewidzenia, że devi 3rd party będą mieć problem z latającym zegarem w CPU i GPU. Nikt nie lubi pisać rzeczy pod latające zegary tylko pod stałe, pewne wartości. Devsi mają dostęp w devkitach do wcześniej przygotowanych profili, do których mogą dostosować proces optymalizacyjny (jeśli chcą). No i pisanie "pod latające zegary" - tak nie działa proces pisania gier: punkt stały jest potrzebny po to aby na każdym sprzęcie napisany kod zachowywał się tak samo (to jest największy plus fixed hardware). Optymalizacja i tak odbywa się na poziomie wykorzystania cykli i umiejętnym zarządzaniu dostępnymi zasobami (czyli całością rzeczy, łącznie z tym jaką informację trzymać ile milisekund w cache, a którą zostawić w ram, czy kiedy CPU może wykorzystać informację w danej klatce i milionami podobnych operacji) W przypadku PS5, dev ma więcej możliwości wpływu na to (jeśli chce). W przypadku stałych zegarów, też musisz pilnować cykli i całego workloadu, oraz tego jak operować nimi w obrębie CPU/GPU, chyba, że chcesz przeciążyć sprzęt. I wszystko i tak się będzie sprowadzało do danych gier, ich silników, w jaki sposób są wykorzystywane oraz od metod obieranych przez ich twórców, bo będą dawały różne rezultaty między XSX i PS5, czasami zahaczając o ekstrema (tak jak jest i w tej generacji, gdzie w wybranych grach PS4Pro traci dużo mniej niż "teoretycznie powinna" i to samo w przypadku XB1 a PS4, gdzie jest odwrotnie) Nie rozumiem cały czas tej negacji. Sony wybrało to rozwiązanie, żeby dać więcej mocy devom, w wybranym dla siebie TDP/BoM/wybranej cenie MSRP. Nie zrobili tego, żeby oszukiwać kogokolwiek :| Część osób chce ( again, z niezrozumiałych dla mnie powodów) ewidentnie, żeby jedna konsola była znacznie gorsza od drugiej, bo nie wystarczy, że jedna jest słabsza (ale nadal bardzo dobra), musi być po prostu jakieś ekstremum. Rodzaj jakiejś walidacji wewnętrznej albo nie wiem, mentalność typu "nie wystarczy, że dobrze mi się wiedzie, sąsiadowi musi gorzej". 18 1 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. da$io 110 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 kwietnia 2020 (edytowane) Wszystko fajnie Panie Hendrix ale w dalszym ciągu Pan teoretyzuje a pisze Pan jakoby było to faktem. Jeśli ma Pan dostęp do devkitu PS5, chylę czoła i kapelusz a jeśli nie to sorry, to nieprawda. W każdej plotce jest ziarno prawdy. Im dłużej to trwa jestem pewny, że Microsoft zaskoczył wszystkich w tym najbardziej samo Sony. "Latające zegary" o których mowa to po prostu zrobiony na szybko patent na niedobór tak bardzo "nieważnych" teraflopów. I to nie jest żaden "przemyślany marketing" mając w pamięci fantastyczną kampanię PS4. Można hejtować. Edytowane 3 kwietnia 2020 przez da$io 10 1 1 Cytuj
Wooyek 1 130 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 https://ithardware.pl/aktualnosci/ps5_moze_miec_problem_z_przegrzewaniem_premiera_konsoli_jest_zagrozona-11874.html Wcale by mnie to nie zdziwiło. Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 14 minut temu, Wooyek napisał: https://ithardware.pl/aktualnosci/ps5_moze_miec_problem_z_przegrzewaniem_premiera_konsoli_jest_zagrozona-11874.html Wcale by mnie to nie zdziwiło. Było już to info wyżej W dniu 2.04.2020 o 19:47, Hendrix napisał: Aż mi przykro, że cytuje to co by nie było dziennikarz [*] (ale z drugiej strony Windows Central za uszami swoje ma). Piękne jest to jak po jednym tweetcie Schreiera zacytowany przez Rubino koleś zmienił swoje konto na prywatne xDDDDD (no ale ten temat nie jest po to, żeby podobne rzeczy roztrząsać). Cytuj
Paolo de Vesir 9 125 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Widzę, że pod postem da$ia poszedł minus od Mendrka. Niesamowity psychol, CW wychodzi z człowieka jak ukryte uwielbienie do PiS. Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał: Niesamowity psychol, CW wychodzi z człowieka I kto to pisze 1 1 Cytuj
MBeniek 3 260 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Jeszcze lepszy jest kubson co wali minusy Hendrixowi nawet w postach, których Hendrix jasno i wyraźnie chwali XSX. No, ale wystarczy, że w tym samym poście znajdzie się coś pozytywnego o ps5, to kubsonik się już odpala xD 1 2 2 Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Hendrix znów ku pokrzepieniu serc. 3 Cytuj
Paolo de Vesir 9 125 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 5 minut temu, Figuś napisał: I kto to pisze jbc to ja bajtuje nie? Cytuj
zdrowywariat 373 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Niektórzy to w ogóle sypią tu minusami na zasadzie lubię gościa, nie lubię, i chyba nawet nie czytają posta. A jeszcze inni, bo ktoś napisał źle na ich kąsolę, niezła psychoza u niektórych. Cytuj
Figaro 8 220 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 No nie ukrywam, jak czytam kubsona, daddyego czy tego incha (już nawet nie pamiętam nicka tego randoma), to aż smutno się robi, bo zdajesz sobie sprawę, że to prawdopodobnie ludzie po 30tce. 4 1 1 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Facet feministka, który w wolnym czasie bawi się w krojenie marchewki w kosteczkę i wsadzanie do słoika jest jednak smutniejszym widokiem Nawet moja babcia ma więcej werwy i tych słoików robi kilkadziesiąt, a ten się zmęczy po jednym i jeszcze musi nakleić kiedy zrobił 1 Cytuj
Figaro 8 220 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Opublikowano 3 kwietnia 2020 (edytowane) O, to właśnie ten osobnik, który prawdopodobnie użył własnego, limitowanego wolnego czasu na tej ziemi na wklejeniu twarzy pracownika Microsoftu na ciało mięśniaka, tylko żeby wkleić je na umierające, nic nie znaczące forum wypełnionego stulejarzami i fanbojami plastiku. Albo znalazł taki obrazek w internecie, co kieruje cię do myśli, jakie przykre strony musi ten osobnik odwiedzać i czy w świetle tej informacji - warto go słuchać? Nie tędy droga. Edytowane 3 kwietnia 2020 przez Figaro Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Hendrix 2 731 Opublikowano 3 kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 kwietnia 2020 (edytowane) Rzucanie minusów w niepoważnych sprawach jest absolutnie głupie, więc zgadzam się, ale to praktyka częsta na forum, Mędrek pierwszy i ostatni nie będzie, żeby jakoś specjalnie go wypunktować :v 7 godzin temu, da$io napisał: Wszystko fajnie Panie Hendrix ale w dalszym ciągu Pan teoretyzuje a pisze Pan jakoby było to faktem. Jeśli ma Pan dostęp do devkitu PS5, chylę czoła i kapelusz a jeśli nie to sorry, to nieprawda. W każdej plotce jest ziarno prawdy. Im dłużej to trwa jestem pewny, że Microsoft zaskoczył wszystkich w tym najbardziej samo Sony. "Latające zegary" o których mowa to po prostu zrobiony na szybko patent na niedobór tak bardzo "nieważnych" teraflopów. I to nie jest żaden "przemyślany marketing" mając w pamięci fantastyczną kampanię PS4. Można hejtować. Ale co jest konkretnie nieprawdą? Jeśli ktoś ma jakieś obiekcje, czy chce mnie poprawić to będę wdzięczny (bo sam czegoś się nauczę). W poprzednim poście baaaaardzo skrótowo opisałem jak wygląda proces optymalizacji (w rzeczywistości to jest walka o każdą klatkę), dla chętnych są dostępne rzeczy, GDC regularnie publikuje materiały z własnych konferencji, są fora i miejsca gdzie można o tym rozmawiać z ludźmi, którzy pracują przy grach (są też game jamy, które serdecznie polecam). Jeśli ktoś chce dowiedzieć się jak się robi gry, to ma otwarte szeroko bramy do tej wiedzy, mamy najprzyjaźniejsze czasy ku temu, dostęp do informacji jest prosty. Nawiasem mówiąc, bottlenecki na które natykają się obecni developerzy, to nic przy tych, które pojawiały się na przestrzeni lat, obecnie sprzęt jest prostszy (ale i dla części devów oraz pasjonatów mniej kreatywny), a nadchodzące konsole będą jeszcze przyjaźniejsze developerom. Informacja o profilach w devkitach jest też do zdobycia normalnymi źródłami, np. czytając ostatnie materiały DF (które ewidentnie interesują ludzi, żeby ich używać do wojenek, nie do zdobywania wiedzy). Nic innego nie dodałem (a casus założenia czy ktoś ma dostęp do devkitu jest taki, że osoba z dostępem do devkitu na forum publicznym raczej nie chciałaby o tym mówić) Odniosę się też do "szybko zrobiony patent na niedobór tak bardzo nieważnych teraflopów" - to tak nie działa, to nie jest podkręcenie zegara w karcie i patrzenie czy komputer się nie zwiesi, każda zmiana w SoC konsoli to absolutnie gigantyczne pieniądze i czas spędzony nad R&D, czas spędzony przez inżynierów z dwóch firm, bo AMD jako partner sprzedaje głównie technologię, więc ich praca też ulega ewolucji/zmianom. Zmiany takie jak te, stanowią jeszcze większy problem - w momencie gdy decydujesz się na własny, customowy model chłodzenia, musisz wziąć pod uwagę wszystkie zmienne i to ile ciepła musisz wyprowadzić, zachowując termalne limity. Im wyższa częstotliwość, tym jest to cięższe zadanie, więc "szybko zrobiony patent na ostatnią chwilę" jest tym bardziej nierealny, bo zakłada przeprojektowanie bardzo wielu elementów. I tak ewidentnie w tej - dość absurdalnej - plotce, z niezrozumiałych względów wstawionej przez EiC Windows Central na własny profil na TT, jest ziarenko prawdy. Konsola będzie potrzebowała odprowadzać mnóstwo ciepła (wysokie zegary, SSD, pamięć etc. - wszystko na malutkim APU, szacuję okolice 300mm2) - tylko no, po to chyba wszystkie patenty związane z własnym chłodzeniem. Najbardziej absurdalne w plotce była dywagacja o formie konsoli - żaden, absolutnie żaden developer na świecie nie miałby tej wiadomości . Dla przypomnienia, forma i ostateczny wygląd PS4 zostały wybrane przez Andrew House'a tuż przed startem produkcji, wybierał z dwóch designów, nikt oprócz projektantów nie miał dostępu do tej informacji. Na koniec. Do startu tej generacji nie będę pisał już o sprzęcie i technologi tutaj (ani w innym wątku na forum) jeśli ktoś chce ze mną porozmawiać, chętnie popiszę na priwie. Trochę męczą mnie te przepychanki fanboyów, szczególnie w tej sytuacji. Nie wiem - w najbliższych miesiącach, w tym roku, dotknie nas gigantyczny krach finansowy, dotknie naszych bliskich, dotknie znajomych, dotknie wszystkich na około, dotknie rzeczy, które lubimy (dotknie też i gierki, i konsole, i resztę rzeczy, o które lubicie się wszyscy kłócić). Wiele osób będzie musiało zrezygnować ze swojego stylu życia, będzie musiało przewartościować wiele rzeczy. Mnie też to czeka, w tym roku miałem mięć kilka wydatków związanych z tym hobby, czekałem na premierę Ampere, czekałem na nowe konsole. Prawie na pewno zrezygnuję z tego, a i tak czuję się niesamowitym szczęściarzem, bo wiem, że nadal będzie mnie stać na w miarę normalne życie, to szczęście nie jest i nie będzie dane wszystkim. Dlatego, te pyrrusowe "zwycięstwa" w absurdalnych kwestiach związanych z hobby, te kłótnie o firmy, których generalnie nie obchodzi wasze zdanie, zaczynają mnie irytować bardziej niż zwykle. Jak ktoś dalej chce mnie mieszać w wojenki konsolowe, teorie konspiracyjne, be my guest. Przecież nic na to nie poradzę. Życzę wszystkim też żeby ciężki czas przeżyli jak najłagodniej i mogli się cieszyć z przyszłej generacji, ta - dla twórców i graczy - do momentu kryzysu związanego z pandemią zapowiadała się znakomicie, a każda osoba z którą rozmawiałem (od tych robiących gry AAA dla największych wydawców, po średnie i małe teamy Indie) była podekscytowana możliwościami obydwu maszyn. Oby tak pozostało, niezależnie od wszystkiego, co się będzie działo. Peace out. (ale o gierkach i innych tematach pisać będę nadal, niestety - dla produktywności czasu) Edytowane 3 kwietnia 2020 przez Hendrix 19 Cytuj
teddy 6 881 Opublikowano 4 kwietnia 2020 Opublikowano 4 kwietnia 2020 Uważaj z wpisami bo wszyscy czterej użytkownicy xboxa wyniosą cię na widłach jak pojedziesz na podlasie. Już z pianą na mordach w cw ryczą 4 Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 4 kwietnia 2020 Opublikowano 4 kwietnia 2020 Najgorzej że ja myślalem że oni są tak upośledzeni tylko w cw. Ale dla nich kawałek plastiku to sprawa życia i śmierci. 5 2 Cytuj
Czezare 1 450 Opublikowano 4 kwietnia 2020 Opublikowano 4 kwietnia 2020 Decyzja Hendrixa jest smutna, ale zrozumiała. Ja nie zamierzam na nią wpływać. Faktem jest, że za kilka miesięcy wszyscy, ale to wszyscy bez wyjątku zderzymy się ( oby mimo wszystko li tylko na niwie ekonomicznej) ze skutkami tej pandemii. Ja jestem wręcz na trylion procent pewien, że ani Sony, ani Microsoft nie wypuszczą w tym roku swoich konsol, więc siłą rzeczy te wszystkie dywagacje i tak będą musiały być przesunięte w czasie. Peace. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi