XM. 11 036 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 16 minut temu, hitor napisał: Sony invests $259 milion in Epic Games https://venturebeat.com/2020/07/09/sony-invests-250-million-in-fortnite-maker-epic-games/ Czyli można spodziewac się sporo gierek na epicu, omijając może i tym samym Steam. Cytuj
czarek250885 325 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 Teraz, Ludwes napisał: Swoją drogą ciekawe, czy 'only on playstation' zostało zastąpione przez logo playstation studios, czy po prostu gierki będą też lądować, prędzej czy później, w sklepiku Epica. Niewykluczone, bez powodu nie mówią o sobie w superlatywach, zobacz gdzie w pierwszej kolejności lecą gry od Sony. Cytuj
Faka 4 046 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 Jak tak dobrze pójdzie, to się nie będzie opłacało kupować konsoli tylko inwestować w pc. Z tym Epic to bardzo dobry ruch. Tylko pada kupić i wylane jaja na konsole. Cytuj
Ma_niek 870 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 Dlatego nie kupuje żadnej konsoli tylko czekam . Zaraz naprawdę się okaże że pc to najlepszy wybór. W następnej generacji Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 To jest przede wszystkim inwestycja Sony jako całości - dodatkowo ta inwestycja dotyczy kilku gałęzi - EPIC Games wchodzi na rynek produkcji filmowych, a Fortnite staje się nie tylko grą, ale i platformą medialną, między innymi i dla muzyki. CEO Sony, Kenichiro Yoshida był pod dużym wrażeniem jak Epic sobie radzi z wirtualnymi koncertami i widzi w tym rozwój - zresztą po zakupie EMI, Sony jest jednym z najważniejszych, jeśli nie najważniejszym graczem na rynku muzycznym - muszą trzymać rękę na pulsie. 1 Cytuj
czarek250885 325 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 10 minut temu, Hendrix napisał: To jest przede wszystkim inwestycja Sony jako całości - dodatkowo ta inwestycja dotyczy kilku gałęzi - EPIC Games wchodzi na rynek produkcji filmowych, a Fortnite staje się nie tylko grą, ale i platformą medialną, między innymi i dla muzyki. CEO Sony, Kenichiro Yoshida był pod dużym wrażeniem jak Epic sobie radzi z wirtualnymi koncertami i widzi w tym rozwój - zresztą po zakupie EMI, Sony jest jednym z najważniejszych, jeśli nie najważniejszym graczem na rynku muzycznym - muszą trzymać rękę na pulsie. Ciekawe to co napisałeś. Teraz powiedzmy zamiast koncertu pokazuje się trailer nowej gry dostępnej jedynie w sklepie Epic, lub na Konsoli Sony, widzą to wszyscy bez względu na sprzęt jaki posiadają, taka reklama trafia do szerszej publiki. Strzał w 10 jeśli o to im chodzi? Lub chcą promować inne rzeczy, czas pokaże. Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 To też nie o to chodzi, na serio, to nie jest inwestycja SIE, tylko Sony - nie ma dużego znaczenia dla marki PlayStation - Epic robi foundrising w konkretnym celu zresztą, są prywatną spółką, operują trochę inaczej niż spółki giełdowe (przy okazji podnosząc wartość - deal z Sony, za minority stake wielkości 1.4% - podnosi wycenę Epic na 17.86 mld $). Sony inwestując nie nie straci i nic - konkretnego, oprócz większego wglądu w funkcjonowanie EPIC - nie zyskuje. Jednocześnie inwestycja ma sens z punktu widzenia branżowego - EPIC w następnych latach prawdopodobnie zwiększy dość znacząco swoją wartość, a jeśli Unreal 5 wejdzie na salony największych produkcji filmowych (co już się powoli dzieje), to ten wgląd w funkcjonowanie może okazać się bezcenny. Ech, dużo gamingowych stron zaraportuje ten news, w ogóle nie śledząc ruchów obu stron. (Przy okazji - chyba już w czerwcu pisałem, że Epic zamierza podnieść swoją wartość i zbiera fundusze). 4 Cytuj
Figuś 21 259 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 Ale chociaż już wiemy że Maniek nie kupi konsoli 1 Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 Zresztą jeśli ktoś śledzi ostatnie inwestycje Sony, to widzi prawidłowość - synergia między działami: kupno Audiokinetic (firma zajmująca się softwarem audio do gier i nie tylko), minority stake w Bilibili - chińskiej platformie związanej z dzieleniem się video, nastawionej na komiksy, gry i animację czy teraz minority stake w Epic (kupno Funimation nie zaliczę do tego - to jeszcze pomysł poprzedniego CEO). Do niedawna główny zarzut stawiany Sony, to mała synergia między działami (dlatego Daniel Loeb, aktywista-inwestor, ciągle namawiał do np. sprzedaży Sony Pictures, albo do oddzielenia Playstation od Sony) - dlatego mnie osobiście nie dziwią obecne ruchy. Cross-medialność szykuje się na ważny trend w nadchodzących latach. 3 Cytuj
czarek250885 325 Opublikowano 9 lipca 2020 Opublikowano 9 lipca 2020 3 godziny temu, Hendrix napisał: Zresztą jeśli ktoś śledzi ostatnie inwestycje Sony, to widzi prawidłowość - synergia między działami: kupno Audiokinetic (firma zajmująca się softwarem audio do gier i nie tylko), minority stake w Bilibili - chińskiej platformie związanej z dzieleniem się video, nastawionej na komiksy, gry i animację czy teraz minority stake w Epic (kupno Funimation nie zaliczę do tego - to jeszcze pomysł poprzedniego CEO). Do niedawna główny zarzut stawiany Sony, to mała synergia między działami (dlatego Daniel Loeb, aktywista-inwestor, ciągle namawiał do np. sprzedaży Sony Pictures, albo do oddzielenia Playstation od Sony) - dlatego mnie osobiście nie dziwią obecne ruchy. Cross-medialność szykuje się na ważny trend w nadchodzących latach. No i z tego co gdzieś czytałem oddzielili PlayStation od reszty? Ja dziwię się, że PlayStation nie korzysta z praw filmowych Sony Pictures, przecież z ich portfolio można by kilka gier skręcić na licencji. Cytuj
Shankor 1 651 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 No nie opowiadaj. Uncharted kręcą od 2008 roku. Cytuj
czarek250885 325 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 15 minut temu, Shankor napisał: No nie opowiadaj. Uncharted kręcą od 2008 roku. Ja mówiłem w drugim kierunku, z licencji filmowej zrobić jakieś nowe IP. Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 Co do tematu pudełek, być może niebieskie będą w początkowej fazie życia konsoli, bo szkoda byłoby wyrzucić wyprodukowane już pudełka dla gier z PS4. Być może będzie tutaj podobna sytuacja do ery PS2, kiedy początkowo czarne pudełka zastąpione z czasem zostały niebieskimi. Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 8 godzin temu, czarek250885 napisał: No i z tego co gdzieś czytałem oddzielili PlayStation od reszty? Ja dziwię się, że PlayStation nie korzysta z praw filmowych Sony Pictures, przecież z ich portfolio można by kilka gier skręcić na licencji. Nie, SIE jest częścią Sony naturalnie. Co do filmów - Sony Pictures i SIE nie dogadywały się (i szczerze powiedziawszy nie dogadują się nadal), po to powstało PlayStation Productions, które należy do działu SIE i jest kontrolowane przez nich. Fun fact: gdzieś w okolicach 2016, Sony zastanawiało się nad połączeniem SIE i Sony Pictures w jeden podmiot, ostatecznie - jak widać - zostało po staremu, imo na szczęście. 1 Cytuj
Jakim 1 797 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 Poza tym kto mialby robic te gry na licencji? Z tego co wiem studia sony maja dowolność w tym co chca tworzyc. Cytuj
sprite 1 798 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 (edytowane) 2499 w placeholderze https://www.x-kom.pl/p/577878-konsola-sony-playstation-5-1tb.html?partnerid=100168027 Edytowane 10 lipca 2020 przez sprite Cytuj
Figuś 21 259 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 1 minutę temu, sprite napisał: 2499 w xkomie niby https://www.x-kom.pl/p/577878-konsola-sony-playstation-5-1tb.html?partnerid=100168027 Zwykły placeholder i opis do poprawy Typ:PlayStation 5 Dysk:1TB SSD Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 Xkom jak światowy lider sprzedaży sprzętu IT/RTV ma pierwszeństwo i zna cenę przed oficjalnym ogłoszeniem. Ja to biorę za pewnik w takim razie. Cytuj
creatinfreak 3 859 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 Brałem u nich oneplus 7t i nie polecam robić tam zakupów na premierę. Dostałem 2 dni po. Cytuj
Figuś 21 259 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 2 minuty temu, balon napisał: Xkom jak światowy lider sprzedaży sprzętu IT/RTV ma pierwszeństwo i zna cenę przed oficjalnym ogłoszeniem. Ja to biorę za pewnik w takim razie. To też nie tak, bo tego normalnie nie widzisz jak sobie filtrujesz w sklepie https://www.x-kom.pl/g-7/c/2572-konsole-playstation.html rtv euro tez sie szykuje i ma swoją podstronę PS5 ale nie ma tam ceny, ale możesz się na newslattera zapisać https://www.euro.com.pl/cms/play-station-5.bhtml#fromKeyword=playstation 5 Cytuj
czarek250885 325 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 8 godzin temu, Jakim napisał: Poza tym kto mialby robic te gry na licencji? Z tego co wiem studia sony maja dowolność w tym co chca tworzyc. Wiesz zawsze można sklecić zespół lub dać to któremuś z wewnętrznych studiów. Jednakże teraz próbowałem znaleźć jakieś info dotyczące licencji jakie posiada Sony Pictures i nie mogę takiej informacji uzyskać, może Hendrix wie coś w tym temacie? Widać to jego konik. Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 Sony Pictures ma mnóstwo licencji/IP w posiadaniu, w końcu to w zasadzie następca Columbia Pictures/TriStar Pictures - to normalne dla dużych film produkcyjnych, oczywiście zdecydowana większość z nich to nie rzeczy kasowe/nadające się na wykorzystanie poza medium filmowym/telewizyjnym. Co do adaptowania ich na gry, tak jak Jakim napisał - Studia Sony mają kreatywną wolność, więc takie narzucanie skończyłoby się źle. Narzekanie i niechęć między Sony Pictures a SIE, wiązało się z tym, że SIE nie ufa/nie ufało Sony Pictures* w adaptowaniu marek należących do nich, argumentując - imo całkiem słusznie - tym, że kierownictwo Sony Pictures nie rozumie gier jako medium, nie chce korzystać z konsultacji twórców etc. Po dużych zmianach w Sony Pictures, powstaniu Playstation Productions, spodziewam się większej współpracy między tymi oddziałami. *Dobrą anegdotą jest to, że kiedy SIE zastanawiało się nad możliwym adaptowaniem IP God of War, scenariusz i oferta została wysłana pierw do Universala, a Sony Pictures nic o tym nie wiedziało. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 234 Opublikowano 10 lipca 2020 Opublikowano 10 lipca 2020 Szkoda, że fejki, bo jak dla mnie 10/10 taka forma. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Square,
avatary adventowe, lista aktualizowana dziennie aż do 24.12
Rekomendacja dodana przez Square
8 reakcji
Pokaż odpowiedź