Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

id Software zawsze było skrajnie multiplatformowe, ich gry wychodziły na wszystko i jakoś nie sądzę, żeby akurat DOOM czy Quake stały się eksami. Jakaś nowa marka? Może. Najgorsze, co się może stać, to oddelegowanie ziomeczków do Halo - w sensie gra mogłaby być za(pipi)ista, ale szkoda ich potencjału.

4 minuty temu, Nyu napisał:

id Software zawsze było skrajnie multiplatformowe, ich gry wychodziły na wszystko i jakoś nie sądzę, żeby akurat DOOM czy Quake stały się eksami. Jakaś nowa marka? Może. Najgorsze, co się może stać, to oddelegowanie ziomeczków do Halo - w sensie gra mogłaby być za(pipi)ista, ale szkoda ich potencjału.

Ale dlaczego to takie niewiarygodne? MS jest właścicielem i jakkolwiek by się nie stawiali to przykaz idzie z góry. Jak powiedzą "Doom jest tylko na X/PC" to devi nie mają nic do gadania w tej materii.

• Plusik 4
1 minutę temu, Nyu napisał:

Nie byłbym tego taki pewien. Przecież M$ musi się ten zakup zwrócić, a będą walczyć o klientów Sony. Jak firma wydawała gry na wszystko, to była zainteresowana tym aby sprzedać jak najwięcej kopii. Teraz jeżeli mniejsza sprzedaż =/= słabszy zarobek to czemu nie? Hajs się będzie zgadzał, bo to M$ jest w stanie zapłacić tyle aby nie opłacało się wydawać na sprzęt konkurencji ;)

Mówili, że ekskluzywność będzie zależna od serii i ze wszystkich najmniej DOOM pasuje by stał się eksem xd Zakup się może zwrócić patrzac na samego gamepassa, bo gra tam będzie na premierę, a na PS5 za 3 stówki i dla większości ludu to growy netflix będzie bardziej opłacalny. No ale jak to w giereczkowie bywa, zwroty akcji są częste i tak jak teraz xbox jest na fali, tak Sony pewnie nie pozostanie bierne. Mnie cieszy, że nowa generacja zapowiada się na walkę o klienta, kombinowanie jak nam wejść do dupy i po prostu ciekawie, bo jednak dominacja PS4 poskutkowała brakiem ciekawych gier od MS a obecnie podniesieniem cen i anty-konsumenckich zachowań.

Nie wiadomo co będzie z grami m$. Może będą wydawać na ps5, a może nie. 

Z jednej strony to extra zarobek ze sprzedaży gier, ale prawie 8 miliardów jednak nie zwróci. 

Odebranie tych gier Sony z kolei to byłoby przyciągnięcie klienta do xboksa i PC, oraz osłabienie konkurencji. 

Jeśli m$ planuje zdominować rynek, to druga opcja jest niestety prawdopodobna. Spencer widać ma dużą władzę i dar przekonywania ludzi w krawatach. 

Zobaczymy co będzie, ale integracja xboksa z PC to był mocny ruch z ich strony. 

6 minut temu, C1REX napisał:

Odebranie tych gier Sony z kolei to byłoby przyciągnięcie klienta do xboksa i PC, oraz osłabienie konkurencji. 

Chyba o to sie wlasnie rozbija. MS nie jest ograniczony jak Sony jedna platforma tylko do ich kieszeni wpada kwit i z Xboxa i z PC czy to retail czy abonament XGP. 

Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał:

Chodzi mi bardziej o to, że tak jak ID tech jest świetnym silnikiem tak po doświadczeniach z DMC V i RE VII to raczej silnik Capcomu wskazałbym jako ten wydajniejszy. Oczywiście wszystko casus XOS.

W tym dmc pamiętam, że lokacje takie nie za duże więc tutaj stawiałbym silnik id jednak wyżej. 

Przez chwilę patrząc na uczestników dyskusji myślałem, że to temat o xboxie. :)

Edytowane przez lpcl
27 minut temu, Figuś napisał:

Warte przeczytania

https://www.gram.pl/artykul/2020/09/23/juz-pozamiatane-czyli-ile-microsoftowi-da-bethesda.shtml

Jest to po części gdybanie, ale może niektórym uświadomi co się w poniedziałek zadziało :)

Najbardziej istotne zdanie, które wkleję i Sony już łatwo w nowej generacji mieć nie będzie.

Cytat

Microsoft jest aż 200 razy większy niż ZeniMax (pod względem kapitalizacji). Z kolei Sony jest tylko 5 razy większe niż Take Two Interactive. Mówimy więc o ogromnej różnicy. Dla Microsoftu najnowsza transakcja to nic nadzwyczajnego, z kolei ich główny konkurent mógłby tylko pomarzyć o porównywalnym przejęciu.

10 minut temu, kanabis napisał:

Z ciekawosci, jak microsoft zarabia na xgp skoro wszyscy ponoc graja za dolara? 

To proste, dolar czy 4zl to tylko przynęta. 

Ludzie wykupują pierwszy miesiąc abonamentu za 4zl skuszeni niska cena i setkami gier, ale potem każdy kolejny miesiąc jest normalnie platny (10 dolarów za miesiąc). Wg badań bardzo dużo osób nie anuluje abonamentu po miesiącu i zostaje na dłużej. Jest to raczej typowa strategia w marketingu

Póki co działa taka konwersja i cebulaki tak robią. Ale myślę, że to w końcu ukrucą. Ja teraz zrobiłem :cebula: z EA Play i załadowałem na 3 lata czyli rok GPU. 

A skoro jesteśmy w temacie PlayStation jak myślicie kiedy wyjdzie slim? 3 lata? Bo ps5 to jest naprawdę wielkie bydle.

4 minuty temu, creatinfreak napisał:

Póki co działa taka konwersja i cebulaki tak robią. Ale myślę, że to w końcu ukrucą. Ja teraz zrobiłem :cebula: z EA Play i załadowałem na 3 lata czyli rok GPU. 

Nie prędko, bo MS sam zachęca do tej cebuli oficjalnie ja reklamując.

To zresztą zysk dla obu stron, ty się cieszysz że masz tanio 3 lata gamepassa, a M$ jest zadowolony bo zablokowal kolejnego klienta na nastepne 3 lata

To nie jest tylko kwestia, co przez 3 lata klient będzie kupował, ale że przez 3 lata mniej kupi od konkurencji. To jest walka o rynek.
Do tego GP zarabia na DLC i jak ktoś akurat grał w grę, która wychodzi z GP. No i jest się już w środku ekosystemu, gdzie najchętniej się robi zakupy. 

Jak już ktoś się wkręci w cebulę i 300 gier za 4zł, to to jest też pewnie konsola na którą się kupi Cyberpunk 2077 w pełnej cenie.

Edytowane przez C1REX
  • Plusik 1