Faka 4 046 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Już dawno to zostało wyjaśnione, że nie zależnie od wersji konsoli PS4 jakich wydali to jest totalna loteria. Niektórym od samego początku chodzi w ciszy, bez zmiany pasty, a niektórym już na starcie konsola zachowywała się jak zarzynana świnia. Cytuj
aph 155 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 42 minuty temu, krzysiekp392 napisał: specjalista teoretyk jak zawsze w formie xd nowa konsola która hałasuje cierpi na nadmiar kurzu? PS4/PRo cierpią na nadmiar kurzu po dłuższym użytkowaniu, to jest GŁÓWNĄ ( a nie jedyną) przyczyną hałasu. na PS5 łatwo można się go pozbyć w przeciwieństwie do PS4. Cytuj
Soul 1 331 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 7 minut temu, eX4cT_PL napisał: @SoulCzekanie na wersje Pro niewiele dało, chodzi jak Boeing podczas startu. Oj tam myślę, że za te dwa lata dostarczą w końcu coś porządnego, MS ich ewidentnie zaskoczył. 6 minut temu, Jakim napisał: Naprawdę wierzysz w to że oni od ogłoszenia specyfikacji od początku projektowali wygląd konsoli? Coś nie chce mi się wierzyć. Nie wiem jak było ale daje mi domyślenia fakt, że podkręcili częstotliwość taktowania tak aby wyszło te 10 TF stąd wyższa temperatura i wymóg przeprojektowania samej bryły, brzmi legitnie, nie sądzisz? 4 Cytuj
Figuś 21 251 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Nic nie podkręcali XD procek od początku miał variable frequency do 10,3TF nominalnie pracując na 9TF 1 Cytuj
Gość Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Godzinę temu, aph napisał: PS4/PRo cierpią na nadmiar kurzu po dłuższym użytkowaniu, to jest GŁÓWNĄ ( a nie jedyną) przyczyną hałasu. na PS5 łatwo można się go pozbyć w przeciwieństwie do PS4. każdy egzemplarz PS4 jest głośny, jeśli wentylator rozkręci się na maksa. istotne jest więc, żeby konsola jak najlepiej oddawała ciepło, a wentylator nie musiał się rozkręcać do maksimum. konsola jest cicha, jeśli pasta termoprzewodząca jest świeża i dobrze nałożona, a głośne, jeśli jest nieodpowiednio nałożona i/lub stara. źle nałożona pasta powoduje gorsze odprowadzanie ciepła, co za tym idzie większe obroty wentylatora, który ma to do siebie, że przy wysokich obrotach jest głośny. Cytuj
Soul 1 331 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 20 minut temu, Figuś napisał: Nic nie podkręcali XD procek od początku miał variable frequency do 10,3TF nominalnie pracując na 9TF Czyli te 10,3 to będzie raz na jakiś czas 1 Cytuj
aph 155 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Teraz, Soul napisał: Czyli te 10,3 to będzie raz na jakiś czas Według Cernego konsola może pracować na najwyższych zegarach CPU i GPU jednocześnie. 20 minut temu, krzysiekp392 napisał: każdy egzemplarz PS4 jest głośny, jeśli wentylator rozkręci się na maksa. Jasne. Zabawna sprawa bo Paolo wrzucił filmik gdzie DF stwierdza to samo co ja, no ale forum 2020. Cytuj
jar3czek 489 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 32 minuty temu, aph napisał: PS4/PRo cierpią na nadmiar kurzu po dłuższym użytkowaniu, to jest GŁÓWNĄ ( a nie jedyną) przyczyną hałasu. na PS5 łatwo można się go pozbyć w przeciwieństwie do PS4. Nie zgodzę się, z doświadczenia mogę powiedzieć, że te konsole wcale nie zbierają wewnątrz dużo kurzu, sierści itp. Główną przyczyną jest ch.ujowa pasta termoprzewodząca położona na SoC oraz generalnie sam projekt chłodzenia. 1 Cytuj
Gość Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 no ale dlaczego jest głośna, kiedy jest w niej pełno kurzu? bo skutek jest taki sam jak przy źle nałożonej/starej paście - konsola się mocno grzeje, więc wentylator musi zwiększyć swoje obroty. tak że jeśli konsola od nowości jest głośna, to znaczy, że konsola jest słabo złożona. a to, że prędzej czy później będzie głośna, to w dużej mierze wina konstrukcji konsoli i malutkiego wentylatora. gdyby był większy, przy dużo mniejszych obrotach (mniejsze obroty = cichszy) byłby równie lub bardziej efektywny jak mały. z mojej strony eot, bo gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie to byśmy teraz nie dyskutowali, a to o czym pisze dla osób zainteresowanych tematem jest oczywiste Cytuj
aph 155 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 4 minuty temu, jar3czek napisał: Nie zgodzę się, z doświadczenia mogę powiedzieć, że te konsole wcale nie zbierają wewnątrz dużo kurzu, sierści itp. Główną przyczyną jest ch.ujowa pasta termoprzewodząca położona na SoC oraz generalnie sam projekt chłodzenia. z ps4storage.com Na tej samej stronie można przeczytać żeby czyścić konsolę co 3 do 6 miesięcy ( zależy czy kto ma pupila w domu itp.). Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Były ploty, że wprowadzony cichaczem model z bundle RDR2 był znacznie cichszy i osiągał tylko trochę większą temperaturę. Cytuj
messer88 6 589 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 za(pipi)iste te konsole jak nie switch z akwarium to plejka z sierścią Cytuj
jar3czek 489 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Ja mówię to na podstawie doświadczenia z rozkręcenia konsol, w tym mojego ponad 2 letniego Pro któremu towarzyszył zwierzak gubiący dosyć sporą ilość sierści, nie na podstawie jednego zdjęcia z internetu A co do tematu zegarów, to raczej mało realne jest utrzymanie ich max i dla CPU i GPU jednocześnie przy dużym load. SoC ma ustalony ogólny power limit i nie może go przekroczyć, więc któraś część musi być throttlowana. PS5 prawdopodobnie korzysta z czegoś na bazie/w stylu https://www.amd.com/en/technologies/smartshift lub sztywno ustawionych profil. Cytuj
Gość Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 (edytowane) Godzinę temu, Dr.Czekolada napisał: Były ploty, że wprowadzony cichaczem model z bundle RDR2 był znacznie cichszy i osiągał tylko trochę większą temperaturę. niektóre egzemplarze miały inny wentylator Edytowane 14 października 2020 przez Gość Cytuj
aph 155 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 (edytowane) 10 minut temu, jar3czek napisał: Ja mówię to na podstawie doświadczenia z rozkręcenia konsol, w tym mojego ponad 2 letniego Pro któremu towarzyszył zwierzak gubiący dosyć sporą ilość sierści, nie na podstawie jednego zdjęcia z internetu Fajnie, ale co to ma do tematu? Jednemu może chodzić non stop cicho, drugiemu wyje w Gow, trzeciemu nie wyje w Gow - możemy odbijać piłeczkę, ale po co? Regularny serwis to podstawa,tyle. edit - to się tyczy również pasty ofc, żeby nie było. 10 minut temu, jar3czek napisał: A co do tematu zegarów, to raczej mało realne jest utrzymanie ich max i dla CPU i GPU jednocześnie przy dużym load. SoC ma ustalony ogólny power limit i nie może go przekroczyć, więc któraś część musi być throttlowana. PS5 prawdopodobnie korzysta z czegoś na bazie/w stylu https://www.amd.com/en/technologies/smartshift lub sztywno ustawionych profil. Jasne. PS5 korzysta z SmartShift, było nawet na slajdzie w Road to PS5 Słowa Marka Cerny'ego odnośnie zegarów. The CPU and GPU each have a power budget, of course the GPU power budget is the larger of the two. If the CPU doesn't use its power budget - for example, if it is capped at 3.5GHz - then the unused portion of the budget goes to the GPU. That's what AMD calls SmartShift. There's enough power that both CPU and GPU can potentially run at their limits of 3.5GHz and 2.23GHz, it isn't the case that the developer has to choose to run one of them slower. Edytowane 14 października 2020 przez aph Cytuj
eX4cT_PL 1 642 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Czekajcie, skąd wam się wzieło to 10,3flopa skoro plotki mówiły ostatnio o 8flopach w porywach do 9 Cytuj
Figuś 21 251 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Z road to ps5 z lutego xd Cytuj
Labtec 3 668 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 (edytowane) 1 hour ago, aph said: z ps4storage.com Na tej samej stronie można przeczytać żeby czyścić konsolę co 3 do 6 miesięcy ( zależy czy kto ma pupila w domu itp.). Po prawie 5 latach daleko mi było do tego, a mam kota edit: znalazlem zdjecie Edytowane 14 października 2020 przez Labtec 1 Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 17 minut temu, eX4cT_PL napisał: Czekajcie, skąd wam się wzieło to 10,3flopa skoro plotki mówiły ostatnio o 8flopach w porywach do 9 masz nieaktualne dane Cytuj
ASX 14 716 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 25 minut temu, eX4cT_PL napisał: Czekajcie, skąd wam się wzieło to 10,3flopa skoro plotki mówiły ostatnio o 8flopach w porywach do 9 Yeti gdy jeszcze teraflopsy miały znaczenie, pisał o 13 i 14 terafankach 1 Cytuj
Elitesse 382 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 3 godziny temu, Dr.Czekolada napisał: Były ploty, że wprowadzony cichaczem model z bundle RDR2 był znacznie cichszy i osiągał tylko trochę większą temperaturę. Ja mam właśnie PS4 Slim z tego bundla i jestem z niej mega zadowolony (odpukać). Brak jakichkolwiek hałasów, za to xbox one S, którego kupiłem jakiś czas później chodzi tak głośno jak PS4 podczas odtwarzania płyty... Jak rozpakowywałem pudełko z xboxem to miałem wrażenie, że to jakaś tania chińska zabawka przy sprzęcie od Sony Teraz role trochę się odwróciły i jestem ciekaw czy kolejne wypusty konsol też będą miały taki kształt. Cytuj
Observer 10 528 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 4 godziny temu, aph napisał: z ps4storage.com Na tej samej stronie można przeczytać żeby czyścić konsolę co 3 do 6 miesięcy ( zależy czy kto ma pupila w domu itp.). Ten typ to chyba w tartaku na konsoli grał 2 1 Cytuj
aph 155 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Lepsi zawodnicy wrzucali zdjęcia, ale to już trzeba by uważać na treść żołądka. Anyway, fajnie że z PS5 ten feler odejdzie w zapomnienie. coś dla fanów Pająka Cytuj
milupl 621 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 6 godzin temu, Dr.Czekolada napisał: Były ploty, że wprowadzony cichaczem model z bundle RDR2 był znacznie cichszy i osiągał tylko trochę większą temperaturę. Potwierdzam. Prosiak (z bundla Rdr) jest prawie bezgłośny w porównaniu do premierówki. Mam obie w domu. Cytuj
devilbot 3 722 Opublikowano 14 października 2020 Opublikowano 14 października 2020 Kolejny sklep wrzucił demonsy na ps4 do oferty tym razem taniej niż na ps5. Ach te pomyłki. https://www.gamecenter.si/?s=Demons+souls&post_type=product 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Square,
avatary adventowe, lista aktualizowana dziennie aż do 24.12
Rekomendacja dodana przez Square
8 reakcji
Pokaż odpowiedź