Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
14 minut temu, tata_arek napisał:

PS4 sprzedawało się w Japonii średnio, a i tak w pierwsze 2 dni poszło ponad 300k, więc tak, wynik PS5 jest słaby.

Sprzedaż konsol na premierę zależy w głównej mierze od tego ile dany producent rzuci egzemplarzy na dany rynek. A ani M$, ani nawet już $ony, nie traktują Japonii priorytetowo.

A te 300k PS4 na premierę w Japonii wynika z tego, że tam start był opóźniony o kilka miesięcy w stosunku do reszty świata, więc mieli czas do produkować i udostępnić tam wtedy więcej konsol. 

• Odpowiedzi 24,5 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

No, obie konsole, tak gdzieś do marca-kwietnia sprzedadzą wszystko co wyprodukują - alokacja produktu jest głównie podporządkowana strategii sprzedażowej, dlatego na rynek USA zostanie wysłanych najwięcej konsol, bo rywalizacja na tym rynku jest najbardziej zacięta. Rynek japoński jest w fazie spadkowej dla konsol stacjonarnych, w dodatku i tak się nic nie zmieni na nim: Nintendo >>>>>Sony>>>>>>>>Xbox, więc mniejsza ilość wysłana na premierę była oczywista - po prostu mając skończoną liczbę produktu, priorytetem są rynki konkurencyjne, albo te, które wykazują wzrost.

Opublikowano

A właśnie chyba sprawdza się scenariusz, o którym pisałem wcześniej, że Sony popełnia błąd produkując tak małą ilość konsoli albo ukrywając prawdziwą dostępność, bo ludzie na fali hypeu związanego z nową generacją ludzie po prostu kupią xboxa i tyle. Widać to nawet po dostępności u nas - konsole, które schodziły średnio już teraz w sieci są trudno dostępne. Pewnie jak pierwsi klienci wyjdą z pustymi rękoma ze sklepu - przeczytają o dostawie za miesiąc albo później to też wezmą klocka xd. 

Opublikowano
3 minuty temu, Xoltro napisał:

A właśnie chyba sprawdza się scenariusz, o którym pisałem wcześniej, że Sony popełnia błąd produkując tak małą ilość konsoli albo ukrywając prawdziwą dostępność, bo ludzie na fali hypeu związanego z nową generacją ludzie po prostu kupią xboxa i tyle. Widać to nawet po dostępności u nas - konsole, które schodziły średnio już teraz w sieci są trudno dostępne. Pewnie jak pierwsi klienci wyjdą z pustymi rękoma ze sklepu - przeczytają o dostawie za miesiąc albo później to też wezmą klocka xd. 

Chyba Ty!

Opublikowano
3 minuty temu, Soniacz napisał:

Chyba Ty!

No ja tak zrobiłem, ale prawdopodobnie wezmę też PS5 XD

Opublikowano
38 minutes ago, Xoltro said:

Zdajesz sobie sprawe, ze wyprodukowali tyle ile mogli? Wirus komplikuje wszystko. 

Opublikowano
7 minut temu, Inferi napisał:

Zdajesz sobie sprawe, ze wyprodukowali tyle ile mogli? Wirus komplikuje wszystko. 

Czyli Xboxa nie skomplikował?

Opublikowano

Xboksa wyprodukowali więcej niż potrzeba :dunno:

Opublikowano

Konsola jest wielka, brzydka i ciężko się na nią patrzy. W pionie jeszcze sprawia jakieś wrażenie ale na boku? Bleeeehhhhe9961c7bef054bd1584280d0089f7599.jpg08296fbdc1ffa83c25a5354d85aac58c.jpg

Opublikowano

Mi się na początku podobała, ale im dłużej na nią patrzę to podoba mi się coraz mniej. Według mnie przede wszystkim jest za duża i nieładnie wygląda z podstawką, efekt jest taki jakby lewitowała. Ogólnie gdyby ta podstawka była dużo cieńsza i wyglądałoby to tak, że jest oparta tylko na skrzydle to chyba lepiej by to wyglądało. 

Opublikowano

Tak w ogóle, czy cos stoi na przeszkodzie, żeby konsola leżała sobie bez podstawki? @WisnieR?

Opublikowano
26 minut temu, WisnieR napisał:

Konsola jest wielka, brzydka i ciężko się na nią patrzy. W pionie jeszcze sprawia jakieś wrażenie ale na boku? Bleeeehhhhe9961c7bef054bd1584280d0089f7599.jpg08296fbdc1ffa83c25a5354d85aac58c.jpg

meble z PRL to i konsola nie pasuje 

Opublikowano
12 minut temu, ginn napisał:

Tak w ogóle, czy cos stoi na przeszkodzie, żeby konsola leżała sobie bez podstawki? @WisnieR?

Tak, bez podstawki się rusza jak leży. A w wersji pionowej łątwo się przesuwa.

Opublikowano
47 minutes ago, aset said:

Rowniez skomplikowal, tyle, ze z calym szacunkiem, ale na konsole Sony jest wieksze parcie.

Opublikowano
47 minut temu, aset napisał:

Też skomplikował, ale Xbox jest znacznie mniej popularny w Europie, więc ma lepszą dostępność.

Skąd w ogóle ta teza, że Microsoft nie miał problemów? Ktoś ma potwierdzone info, ile konsol Sony i Microsoft przygotowały na premierę i że Microsoft znacznie więcej? Bo jeśli nie, to z dupy takie dywagacje, że niby byli lepiej przygotowani. Na największych światowych rynkach obie konsole zeszły na pniu.

Jak pojawią się jakieś konkretne liczby z USA i Europy, wtedy się dowiemy, jaka była sytuacja.

Opublikowano
8 minut temu, Square napisał:

Tak, bez podstawki się rusza jak leży. A w wersji pionowej łątwo się przesuwa.

Nie tylko. Wystarczy, że podstawka będzie choć trochę źle ułożona (nie mówiąc o jej nieużywaniu), konsola staje się głośna, wpada w wibracje. Później znajdę recenzję w której ktoś o tym wspomniał.

Opublikowano

No ta podstawka to nawet nie jakoś zamocowana w pozycji leżącej. Można dosłownie konsole z niej wypchnąć. Mój roczny syn już się cieszy. Niestety ale koniecznie muszę ją postawić wyżej na półce bo ryzyko jest za duże. Straszna lipa. Za to pad.... Ale leży w dłoni... Inna klasa niż DS4.

Opublikowano
7 minut temu, krzysiekp392 napisał:

Nie tylko. Wystarczy, że podstawka będzie choć trochę źle ułożona (nie mówiąc o jej nieużywaniu), konsola staje się głośna, wpada w wibracje. Później znajdę recenzję w której ktoś o tym wspomniał.

Cytat

PlayStation 5 pracuje cicho, o ile prosto ją postawimy

Tym co pominęliśmy w poprzednim materiale jest… podstawka. Małe akcesorium, które pozwala na ustawienie konsoli. Ma bardzo proste mocowanie i możemy w niej PlayStation 5 podstawić lub położyć. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, aby konsola stała na płaskiej powierzchni.

Choć PlayStation 5 na co dzień nie hałasuje, a lekki szum usłyszymy dopiero jak się nad nią mocno nachylimy, nierówność podłoża może ten dźwięk zwielokrotnić. Przypadkiem postawiłem podstawkę na wybrzuszeniu panelu i konsola zaczęła wyraźnie hałasować. Mała rzecz, ale warto pamiętać o tym żeby trzymać ją na równej i płaskiej powierzchni.

Opublikowano

No pady obiektywnie Xbox trochę przespał. Tzn. postawili na ewolucję zamiast rewolucję i jest ona widoczna i zdecydowanie na plus. Jednak w kwestii padów dla mnie Sony było 2 kroki za przeciwnikiem, a teraz jest co najmniej na równo, a pewnie wyjdzie na prowadzenie o ile wykorzystają realnie nowe features w padzie. 

Opublikowano

Pad jest akurat czymś co będzie można z czasem wymienić i tak na dobrą sprawę nikt tego nie odczuje. Z resztą, pad od Xboxa przespał funkcje estetyczne, bo opór triggera to fajny ficzer, ale nie game changer, a postawił na dalszą redukcję laga w kontrolerze co akurat ma faktyczne przełożenie na kontrolę postaci czy wydajność w multi.

Opublikowano
2 godziny temu, WisnieR napisał:

Konsola jest (...)

skąd to masz. 

Opublikowano
18 godzin temu, Paolo de Vesir napisał:

Pad jest akurat czymś co będzie można z czasem wymienić i tak na dobrą sprawę nikt tego nie odczuje. Z resztą, pad od Xboxa przespał funkcje estetyczne, bo opór triggera to fajny ficzer, ale nie game changer, a postawił na dalszą redukcję laga w kontrolerze co akurat ma faktyczne przełożenie na kontrolę postaci czy wydajność w multi.

No sony w padzie pokpiło znowu sprawe z baterią, powinni dać 2x mocniejszą niż teraz co siedzi w DS(sense). 

Edytowane przez grabipl

Opublikowano

skąd to masz. 
Pomidor...

Na razie tylko jeden problem dziwny. Monster Hunter World nie chce mi się przenieść z dysku USB na pamięć wewnętrzną konsoli. Muszę go usunąć i zainstalować jescze raz. Tak to cała reszta normalnie się skopiowała. Nie można też przenieść galerii zrzutów i filmów. Zostają na starej konsoli.
Opublikowano
3 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

Ja tam się jaram tym oporem triggera, fajny bajer do FPSów i wyścigów. Pytanie czy to będzie kiedyś działać na PC. Wibracje takie jak w Switchu też na plus bo to naprawdę fajna rzecz ale mało gier z tego korzysta. Wszystko w tym padzie jest super oprócz baterii ;/