elvis004 284 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Techniczne pytanie, 120hZ wiem ze musi być 2.1 HDMI w TV.Jak się sprawa ma z ewentualnym VRR i ALL jak się pojawi na PS5. Czy te dwie funkcje tez wymagają HDMI 2.1?O co biega. Mam amplituner, który 2.1 nie obsługuje i zastanawiam czy jak w końcu podepnę PS5 to VRR i ALL mi zadziałają przy podłączeniu przez ampliJeśli konieczne będzie pominięcie ampli to ktoś się orientuje czy schemat jak poniżej da bezstratny dźwięk z gier DD, DTS czy co to tam jest:TV -> konsola (połączone HDMI 2.1) od TV optyk do ampli, przy założeniu ze tv obsługuje kodeki DD i DTS (Atmos i tak nie ma na PS5).Mam nadzieje ze nie zamotałam za bardzo i wiadomo o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 502 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Do 120 klatek nie potrzebujesz 2.1, to jest wymagane do 4K120. Po optyku nie puścisz bezstratnego dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza
elvis004 284 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ok stratny będzie ale schemat powinien zadziałać i ampli przyjmie mi dźwięk z konsoli przez tv po optyku Wtedy połączenie PS5 -> TV i mam 4K120hZ i opcjonalnie jak się pojawi VRR i ALL.Chodziło mi bardziej o to czy taka kombinacja jest mi potrzebna jak nie zależy mi na 120 FPS-ach i czy ampli musi mieć funkcję obsługi VRR i ALL żeby to przepuścić jak nie ma HDMI 2.1 czy przejdzie to po HDMI 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza
Alastor84 324 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) 19 godzin temu, Fanek napisał: Podłączał już ktoś zewnętrzny dysk SSD na gry ze wstecznej PS4 ? nie ma problemów? Nie ma problemów Niektóre gry dostają niezłego "kopa" jeśli chodzi o loadingi Kupiłem SanDisk Extreme Portable 1TB (PS5 i XSX). Polecam. Jedyny minus to krótki kabel. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Alastor84 Cytuj Odnośnik do komentarza
jaro 77 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 9 godzin temu, elvis004 napisał: Ok stratny będzie ale schemat powinien zadziałać i ampli przyjmie mi dźwięk z konsoli przez tv po optyku Wtedy połączenie PS5 -> TV i mam 4K120hZ i opcjonalnie jak się pojawi VRR i ALL. Chodziło mi bardziej o to czy taka kombinacja jest mi potrzebna jak nie zależy mi na 120 FPS-ach i czy ampli musi mieć funkcję obsługi VRR i ALL żeby to przepuścić jak nie ma HDMI 2.1 czy przejdzie to po HDMI 2.0 VRR i ALL to specyfikacja samego HDMI 2.1 więc w 2.0 tych ficzerów nie będziesz miał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
l33t 123 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Jak to jest z tymi grami, które mają darmowy upgrade do PS5? Ludzie piszą, że np. taki Immortals Fenyx Rising w przypadku edycji w pudełku PS4 co chwilę próbuje ściągać dodatkowo wersję na poprzednią konsole, mimo że ta ulepszona na PS5 jest już zainstalowana. I albo trzeba trzymać na dysku obydwie wersje (bez sensu) albo co chwilę przerywać instalacje/pobieranie tej z PS4. Wydaje mi się, że w przypadku Spidermana też ktoś tu o tym wspominał. Faktycznie tak upierdliwie to wygląda, jeżeli zdecydujemy się na pudełko z niebieskim paskiem zamiast tego nowego w przypadku gier crossgenowych? Cytuj Odnośnik do komentarza
Chmielinski 210 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 7 godzin temu, l33t napisał: Jak to jest z tymi grami, które mają darmowy upgrade do PS5? Ludzie piszą, że np. taki Immortals Fenyx Rising w przypadku edycji w pudełku PS4 co chwilę próbuje ściągać dodatkowo wersję na poprzednią konsole, mimo że ta ulepszona na PS5 jest już zainstalowana. I albo trzeba trzymać na dysku obydwie wersje (bez sensu) albo co chwilę przerywać instalacje/pobieranie tej z PS4. Wydaje mi się, że w przypadku Spidermana też ktoś tu o tym wspominał. Faktycznie tak upierdliwie to wygląda, jeżeli zdecydujemy się na pudełko z niebieskim paskiem zamiast tego nowego w przypadku gier crossgenowych? W Dirt 5 tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza
rah 153 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 U mnie jest tak z Borderlands 3. Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 502 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 A tego automatycznego kopiowania to nie można wyłączyć gdzieś w Ustawieniach? Coś mi się wydaje, że widziałem taką opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza
ginn 753 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Jest jakiś sposób na usunięte danych z folderu Inne? Można mieć jakiś podgląd co tam się dokładnie znajduje? Wygoglowałem tylko tyle, że można zmniejszyć rozmiar tego folderu, instalując gierki z PS4 na dysku zewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza
riklus 0 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 witam Was wszystkich, słuchajcie, mam taki problem otóż jestem szczęśliwym posiadaczem ps5 z 5h (to nie ten problem), po instalacji gry, call of duty, zainstalowała się tylko część gry -a mianowicie tryb wieloosobowy a kampania już niestety nie? dodam ze gra była nowa. mało tego kolejna gra kolejny problem próbowałem zainstalować assaossinsa i tez napotkałem się na mur , otóż po włożeniu płyty do napędu w miejscu gdzie powinien się pokazać przycisk z napisem (instalacja) jest przycisk kopiuj?( gra nie była nowa). mam nadzieje ze ktoś z Was mi odpowiedz na pytanie o cmon? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza
Przemo 6 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 W dniu 22.12.2020 o 01:29, riklus napisał: witam Was wszystkich, słuchajcie, mam taki problem otóż jestem szczęśliwym posiadaczem ps5 z 5h (to nie ten problem), po instalacji gry, call of duty, zainstalowała się tylko część gry -a mianowicie tryb wieloosobowy a kampania już niestety nie? dodam ze gra była nowa. mało tego kolejna gra kolejny problem próbowałem zainstalować assaossinsa i tez napotkałem się na mur , otóż po włożeniu płyty do napędu w miejscu gdzie powinien się pokazać przycisk z napisem (instalacja) jest przycisk kopiuj?( gra nie była nowa). mam nadzieje ze ktoś z Was mi odpowiedz na pytanie o cmon? dzięki Hej. Za nerwowy jesteś i za szybki. Każda gra po włożeniu płyty do napędu pierwsze kopiuje się, a potem instaluje. Ty wkładasz tylko płytę reszta zrobi się automatycznie. Najlepiej właśnie nie naciskać x tylko poczekać, aż konsola sama odpali kopiowanie. Ja miałem tak z NBA 2k21 za szybko odpaliłem gre i coś poszło nie tak. Gra zaczeła zwieszać konsole. Wywaliłem ją z dysku i na nowo zainstalowałem włącznie z aktualizacjami i wszystko śmiga pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza
RadkoR 44 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Instalowaliście już najnowszą aktualizację softu, z wczoraj, pozwalającego na wybór wersji gry PS4/PS5?Jakieś inne zmiany? Jakieś nowe problemy?Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 502 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 6 minut temu, RadkoR napisał: Instalowaliście już najnowszą aktualizację softu, z wczoraj, pozwalającego na wybór wersji gry PS4/PS5? Nie widziałem żeby była wczoraj nowa aktualizacja, ale wybór wersji PS4/5 jest od zawsze przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza
giger_andrus 3 079 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 U mnie też wczoraj / dziś nic nowego nie wskoczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 1 hour ago, Square said: Nie widziałem żeby była wczoraj nowa aktualizacja, ale wybór wersji PS4/5 jest od zawsze przecież. Pewnie chodzi mu o to ze teraz konsola pyta czy na pewno chcesz odpalić PS4 wersje kiedy tez jest PS5, bo pewnie ludzie się dziwili dlaczego nie widza różnicy odpalajac PS4 wersje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
RadkoR 44 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Tak, chodzi mi o tę opcję jak wyżej. Strony "branżowe" piszą o aktualizacji systemu PS5, która dodała to ostrzeżenie. Teraz sprawdzałem i ostatni soft jaki mam jest z 9 grudnia. W jaki sposób oni dodali opcję do softu bez aktualizacji softu w konsoli?? Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Grudnia 2020 przez RadkoR Cytuj Odnośnik do komentarza
vip77 237 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Gdzie teraz się sprawdza co dochodzi w kolejnych aktualizacjach danej gry? Nie mogę tego obczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 129 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 2 minuty temu, vip77 napisał: Gdzie teraz się sprawdza co dochodzi w kolejnych aktualizacjach danej gry? Nie mogę tego obczaić. Tak jak na PS4, ale tylko w grach na PS4, gry pisane pod PS5 tego nie maja, czemu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
vip77 237 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Właśnie, dziwne to. Cytuj Odnośnik do komentarza
Patricko 1 382 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Jak się Wam instalują patche, jeśli macie grę na dysku zewnętrznym? Mam Cyberpunka na zewnętrznym SSD i kurde konsola nie może patcha zainstalować, wywala error cały czas. Zgrywam go właśnie na pamięć konsoli i spróbuję raz jeszcze. Pytanie czy ktoś miał podobnie przy korzystaniu z zewnętrznej pamięci? Edit:Tak jak myślałem, po przeniesieniu na konsole wszystko poszło ok. Czyli kolejna rzecz do poprawy. Jak coś to błąd CE-100002-3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wania 8 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 jakie gry maja opcje grania jednoczesnie na dwoch padach ktore sa obecnie dostepne w Plusie i warto w nie popykac? Kompletnie sie w tytulach nie orientuje a napewno jest tu wiele osob ktore maja nie jedna rzecz ograna Cytuj Odnośnik do komentarza
Aminokwas 0 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Pytanie z innej bajki, czym czyścić konsole, głównie ten czarny element w połysku? Na bank jak będziemy to źle czyścić to za moment będzie porysowane jak pokrywa w pierwszej Ps4... Cytuj Odnośnik do komentarza
madhunt3r 21 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Po pierwsze jeśli nie ściągnąłeś folii która tam jest, a jest, to czyścisz folie która się rysuje. Ja jeszcze nie ściągałem jej nie za bardzo wiem jak za to się zabrać wiec niech sobie tam będzie Cytuj Odnośnik do komentarza
RadkoR 44 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 A wy dalej o tej wirtualnej folii... Podrap sobie paznokciem po tym rancie który jest na górze w tylnej części i odpowiedz sobie na pytanie czy tak się folia zachowuje pod paznokciem czy plastik. A to, że ktoś tam miał skrawek folii z tyłu to znaczy, że po prostu Chińczyk na taśmie produkcyjnej nie zerwał dokładnie folii z panelu przy składaniu konsoli. Folia tam jest, owszem, ale tylko na etapie przed montażowym. Jeśli ktoś ją tam miał to pewnie przypadek 1:100000 bo nie została z pośpiechu zdjęta na linii.Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi