Figaro 8 200 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 gejmingowa dywizja Sony dalej jest dużo więcej warta niż MSowa + Acti razem wzięte. Masakra jak silną marką jest Playstation. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 596 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Nie oszukujmy się z tymi gierkami we wstecznej chodzi tylko o sentyment i świadomość tego że gierki które kupiliśmy lata temu cały czas są z nami na nowym sprzęcie. Badania wskazują że na platformach gdzie jest wsteczną kompatybilność korzysta z niej bardzo mały ułamek graczy. Więc nie stanowiłaby żadnego dużego argumentu w rywalizacji z Xboxem, bo większości graczy, co jest trochę bolesne, nie interesuje granie w stare gry. Ale byłby to na pewno fajny zabieg wizerunkowy dla Sony bo PlayStation pokazałoby że dba o swoje dziedzictwo, no i fajnie od czasu do czasu byłoby odpalić jakiegoś klasyka . Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 9 minut temu, ASX napisał: Więc nie stanowiłaby żadnego dużego argumentu w rywalizacji z Xboxem, bo większości graczy, co jest trochę bolesne, nie interesuje granie w stare gry. Co w tym bolesnego jak się ogrywało je jak były na czasie i na platformy docelowe (niektóre nawet po kilka razy)? Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 596 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Chodzi o to że dla wielu graczy w pędzie napędzanym przez kampanię marketingowe liczą się przede wszystkim nowości, a zapominają lub w ogóle nie grali w gry starsze które są często lepsze niż te wszystkie "nextgenowe" nowości. Nie mówię o nikim konkretnym tylko o ogólnej tendencji na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 14 minut temu, ASX napisał: Chodzi o to że dla wielu graczy w pędzie napędzanym przez kampanię marketingowe liczą się przede wszystkim nowości, a zapominają lub w ogóle nie grali w gry starsze które są często lepsze niż te wszystkie "nextgenowe" nowości. Jak w nie nie grali, to zapewne wtedy jeszcze nie interesowali się gierkami. Myślę, że to nie jest kwestia zainteresowania się, tylko przystępności. Tamte gry są po prostu trudniejsze/bardziej angażujące/mniej wykładające na tacy, więc pewno wiele osób się odbija. Baaa dość dobrze pokazuje to temat nawet aktualnych większych gierek takich jak Kena czy Returnal, gdzie gracze włączają na easy, a dziennikarze utykają na 3biomie Co wtedy się robi? Cyk partyjka w jakiegoś Fronajciaka lub coda i są zwycięzcami! Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 993 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 1 minutę temu, balon napisał: Baaa dość dobrze pokazuje to temat nawet aktualnych większych gierek takich jak Kena czy Returnal, gdzie gracze włączają na easy 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Ziom nie o Ciebie konkretnie chodziło;) Ty się chociaż nie upierałeś, że to nie zmienia odbioru gry i samej rozgrywki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 45 minut temu, ASX napisał: Nie oszukujmy się z tymi gierkami we wstecznej chodzi tylko o sentyment i świadomość tego że gierki które kupiliśmy lata temu cały czas są z nami na nowym sprzęcie. Czegoś takiego chyba nie dostaniemy niestety, że wkładasz płytkę z PS3 i możesz grać. Chcesz ograć to płać abonament w którym będzie selekcja tytułów i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Nie przesadzajmy, ze gry z ery ps360 byly tak ciezkie, ze ludzie sie od nich odbijali. Moze dla niektorych byly ciezkie do patrzenia na nie ale nie jesli chodzi o machaniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 030 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Mechanik obecnie nie różnią się zbytnio od tych z czasów PS3, już wtedy większość gier prowadziło za rączkę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Emet 1 078 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 (edytowane) Wsteczna fajna rzecz.. ale nie kosztem nowych gier i usprawnień np systemu. Wsteczna dla przedniej generacji w dobie gdzie przeskok jest tak mały jak dziś jest przydatna (tym bardziej, że faktycznie nowych next-genowych gier wciąż brak) ale szczerze... serio płacilibyście znowu teraz żeby zagrać w gry sprzed kilkunastu lat? Szczególnie jeśli ograliście je już kiedyś wzdłuż i wszerz. Jeszcze żeby ta wsteczna działała jak emulacja na PC - wyższa rozdzielczość, lepszy framerate i odpalanie własnych gier to spoko.. nieliczne gry, z bazy wybranej nie przez nas? Nie powiem.. ograłbym np. Gran Turismo 1 i 2 w nieco podbitej rozdziałce ale na samochodówki i tak nie ma szans z uwagi na wygaśnięcie licencji na muzykę - dlatego nie ma do tej pory starych GT w PS Store (i podobnie dlatego znikają starsze cześci Forzy z Gamepassa)... więc lepiej jakby zainwestowali kasę w rozwój. Gamepass to fajne zachłyśnięcie na dzień dobry ale po obczajeniu co mnie w nim interesowało i biorąc pod uwagę, że nie gram już w co popadnie ale tylko nieliczne, wybrane gry to obecnie nie widzę sensu żebym miał płacić kilkaset zł rocznie za... tak ma dobrą sprawę 2-4 interesujące mnie gry, które w ciągu roku tam trafią. Podobnie wątpie abym płacił taką sumę za Spartacusa - nowych gier Sony w nim nie będzie.. a za starocie też nie będę znowu płacić. Edytowane 23 stycznia 2022 przez Emet Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 3 minuty temu, Square napisał: Czegoś takiego chyba nie dostaniemy niestety, że wkładasz płytkę z PS3 i możesz grać. Chcesz ograć to płać abonament w którym będzie selekcja tytułów i tyle. Jeśli Sony by wprowadzało wsteczną kompatybilność to to powinno wyglądać tak jak na Xie czyli wkładasz płytę i pobiera Ci się kompatybilna wersja (bo na software'ową emulację nie ma co liczyć). A jeśli to będzie wymagało abonamentu lub kupna ponownie danego tytułu to mam nadzieję że MS zrobi filmik w stylu tego z pożyczaniem gier z 2013r od Sony. Co do przystępności gierek, tytuły z PS3 są jak najbardziej przystępne bo już zostało ogarnięte sterowanie, checkpointy czy autosave. Wcześniejsze generacje to co innego i tu już targetem był by tylko ogarnięty gracz albo taki z dłuższym stażem który albo chce nadrobić zaległości albo przypomnieć sobie dawne czasy. Pytanie tylko czy Sony chce żeby taki klient spędzał czas przy starych tytułach czy inwestował w nowe, bo tak szczerze gdyby Motorstorm PR czy Tekken 5 DR lub TTT2 były by we wstecznej w 4x wyższej rozdzielczości (czyli ~1440p) to bym o wiele mniej inwestował w nowe wyścigi czy bijatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Wsteczna to dobra informacja dla developerów w co grają gracze i jakich tytułów oczekują. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 14 minut temu, Mejm napisał: Nie przesadzajmy, ze gry z ery ps360 byly tak ciezkie, ze ludzie sie od nich odbijali. Moze dla niektorych byly ciezkie do patrzenia na nie ale nie jesli chodzi o machaniki. A skąd ty wiesz jakie są obecne gry? Tak serio to nie mówimy tu tylko o ps360, ale także 5 i 6 generacji w kontekście wstecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 6 minut temu, balon napisał: Tak serio to nie mówimy tu tylko o ps360, ale także 5 i 6 generacji w kontekście wstecznej. To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 512 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 14 minut temu, łom napisał: Jeśli Sony by wprowadzało wsteczną kompatybilność to to powinno wyglądać tak jak na Xie czyli wkładasz płytę i pobiera Ci się kompatybilna wersja (bo na software'ową emulację nie ma co liczyć). A jeśli to będzie wymagało abonamentu lub kupna ponownie danego tytułu to mam nadzieję że MS zrobi filmik w stylu tego z pożyczaniem gier z 2013r od Sony. No o to właśnie mi chodzi i jedyne czego się spodziewam to własnie dostęp przez abonament. Na Xie też chyba nie ma całej biblioteki tylko wybrane pozycje czyż nie? O X360 mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Tak, są wybrane pozycje zarówno z Xa pierwszego jaki i 360. Ale jak masz płytę z grą z kompatybilnej listy to możesz ją włożyć i pobiera Ci się działająca wersja. Jak na PS nie będzie takiej opcji to mam nadzieję że MS wbiję szpilkę Sony. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 5 minut temu, Mejm napisał: To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc. E tam cześć gierek jest spoko grywalna, tak samo jak z pierwszego xboxa czy n64. Tak w ogóle to nawet potężne hardwarowo Nintendo potrafi ogarnąć taką wsteczną:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 030 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 12 minutes ago, Mejm said: To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc. Przecież PS2 to tylko jedna generacja niżej od twojej konsoli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 894 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Wsteczna spoczko żeby ograć jakieś klasyki. Jednak czy to jest cokolwiek co mnie zachęci do jakiejkolwiek usługi? Miły dodatek nic więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Jak haptyczne wibracje, Smart Delivery, abonament growy, dysk SSD, ulepszona wsteczna, ba! nawet bez internetu w konsoli by się obeszło! I chociaż człowiek bez tego wszystkiego sobie spokojnie poradzi, ale ziarnko do ziarnka i uzbiera się znaczącą miarka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Ps now już teraz ma kilka gier z ps2. Te gry się normalnie instaluje. https://psnowguide.com/platform/ps2/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 030 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Szkoda, że nie w Polsce. Oby ich nowa usługa była globalna. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rtooj 1 598 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 23 minuty temu, C1REX napisał: Ps now już teraz ma kilka gier z ps2. Te gry się normalnie instaluje. https://psnowguide.com/platform/ps2/ Większość z nich widuje w ps store, jak nie wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shankor 1 602 Opublikowano 23 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2022 Już to kiedyś pisałem. Sony nie ogarnęło porządnie sprzętu którego jedynym zadaniem była emulacja PSX'a, a wy snujecie wizje emu PS3. Kurwa litości, też bym chciał coś takiego, ale w Sony nie ma takich kompetentnych ludzi żeby to doszło do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi