Figaro 8 219 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 gejmingowa dywizja Sony dalej jest dużo więcej warta niż MSowa + Acti razem wzięte. Masakra jak silną marką jest Playstation. Cytuj
ASX 14 653 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Nie oszukujmy się z tymi gierkami we wstecznej chodzi tylko o sentyment i świadomość tego że gierki które kupiliśmy lata temu cały czas są z nami na nowym sprzęcie. Badania wskazują że na platformach gdzie jest wsteczną kompatybilność korzysta z niej bardzo mały ułamek graczy. Więc nie stanowiłaby żadnego dużego argumentu w rywalizacji z Xboxem, bo większości graczy, co jest trochę bolesne, nie interesuje granie w stare gry. Ale byłby to na pewno fajny zabieg wizerunkowy dla Sony bo PlayStation pokazałoby że dba o swoje dziedzictwo, no i fajnie od czasu do czasu byłoby odpalić jakiegoś klasyka . Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 9 minut temu, ASX napisał: Więc nie stanowiłaby żadnego dużego argumentu w rywalizacji z Xboxem, bo większości graczy, co jest trochę bolesne, nie interesuje granie w stare gry. Co w tym bolesnego jak się ogrywało je jak były na czasie i na platformy docelowe (niektóre nawet po kilka razy)? Cytuj
ASX 14 653 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Chodzi o to że dla wielu graczy w pędzie napędzanym przez kampanię marketingowe liczą się przede wszystkim nowości, a zapominają lub w ogóle nie grali w gry starsze które są często lepsze niż te wszystkie "nextgenowe" nowości. Nie mówię o nikim konkretnym tylko o ogólnej tendencji na rynku. Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 14 minut temu, ASX napisał: Chodzi o to że dla wielu graczy w pędzie napędzanym przez kampanię marketingowe liczą się przede wszystkim nowości, a zapominają lub w ogóle nie grali w gry starsze które są często lepsze niż te wszystkie "nextgenowe" nowości. Jak w nie nie grali, to zapewne wtedy jeszcze nie interesowali się gierkami. Myślę, że to nie jest kwestia zainteresowania się, tylko przystępności. Tamte gry są po prostu trudniejsze/bardziej angażujące/mniej wykładające na tacy, więc pewno wiele osób się odbija. Baaa dość dobrze pokazuje to temat nawet aktualnych większych gierek takich jak Kena czy Returnal, gdzie gracze włączają na easy, a dziennikarze utykają na 3biomie Co wtedy się robi? Cyk partyjka w jakiegoś Fronajciaka lub coda i są zwycięzcami! Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 1 minutę temu, balon napisał: Baaa dość dobrze pokazuje to temat nawet aktualnych większych gierek takich jak Kena czy Returnal, gdzie gracze włączają na easy 1 2 Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Ziom nie o Ciebie konkretnie chodziło;) Ty się chociaż nie upierałeś, że to nie zmienia odbioru gry i samej rozgrywki. 1 Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 45 minut temu, ASX napisał: Nie oszukujmy się z tymi gierkami we wstecznej chodzi tylko o sentyment i świadomość tego że gierki które kupiliśmy lata temu cały czas są z nami na nowym sprzęcie. Czegoś takiego chyba nie dostaniemy niestety, że wkładasz płytkę z PS3 i możesz grać. Chcesz ograć to płać abonament w którym będzie selekcja tytułów i tyle. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Nie przesadzajmy, ze gry z ery ps360 byly tak ciezkie, ze ludzie sie od nich odbijali. Moze dla niektorych byly ciezkie do patrzenia na nie ale nie jesli chodzi o machaniki. 1 Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Mechanik obecnie nie różnią się zbytnio od tych z czasów PS3, już wtedy większość gier prowadziło za rączkę. Cytuj
Emet 1 089 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 (edytowane) Wsteczna fajna rzecz.. ale nie kosztem nowych gier i usprawnień np systemu. Wsteczna dla przedniej generacji w dobie gdzie przeskok jest tak mały jak dziś jest przydatna (tym bardziej, że faktycznie nowych next-genowych gier wciąż brak) ale szczerze... serio płacilibyście znowu teraz żeby zagrać w gry sprzed kilkunastu lat? Szczególnie jeśli ograliście je już kiedyś wzdłuż i wszerz. Jeszcze żeby ta wsteczna działała jak emulacja na PC - wyższa rozdzielczość, lepszy framerate i odpalanie własnych gier to spoko.. nieliczne gry, z bazy wybranej nie przez nas? Nie powiem.. ograłbym np. Gran Turismo 1 i 2 w nieco podbitej rozdziałce ale na samochodówki i tak nie ma szans z uwagi na wygaśnięcie licencji na muzykę - dlatego nie ma do tej pory starych GT w PS Store (i podobnie dlatego znikają starsze cześci Forzy z Gamepassa)... więc lepiej jakby zainwestowali kasę w rozwój. Gamepass to fajne zachłyśnięcie na dzień dobry ale po obczajeniu co mnie w nim interesowało i biorąc pod uwagę, że nie gram już w co popadnie ale tylko nieliczne, wybrane gry to obecnie nie widzę sensu żebym miał płacić kilkaset zł rocznie za... tak ma dobrą sprawę 2-4 interesujące mnie gry, które w ciągu roku tam trafią. Podobnie wątpie abym płacił taką sumę za Spartacusa - nowych gier Sony w nim nie będzie.. a za starocie też nie będę znowu płacić. Edytowane 23 stycznia 2022 przez Emet Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 3 minuty temu, Square napisał: Czegoś takiego chyba nie dostaniemy niestety, że wkładasz płytkę z PS3 i możesz grać. Chcesz ograć to płać abonament w którym będzie selekcja tytułów i tyle. Jeśli Sony by wprowadzało wsteczną kompatybilność to to powinno wyglądać tak jak na Xie czyli wkładasz płytę i pobiera Ci się kompatybilna wersja (bo na software'ową emulację nie ma co liczyć). A jeśli to będzie wymagało abonamentu lub kupna ponownie danego tytułu to mam nadzieję że MS zrobi filmik w stylu tego z pożyczaniem gier z 2013r od Sony. Co do przystępności gierek, tytuły z PS3 są jak najbardziej przystępne bo już zostało ogarnięte sterowanie, checkpointy czy autosave. Wcześniejsze generacje to co innego i tu już targetem był by tylko ogarnięty gracz albo taki z dłuższym stażem który albo chce nadrobić zaległości albo przypomnieć sobie dawne czasy. Pytanie tylko czy Sony chce żeby taki klient spędzał czas przy starych tytułach czy inwestował w nowe, bo tak szczerze gdyby Motorstorm PR czy Tekken 5 DR lub TTT2 były by we wstecznej w 4x wyższej rozdzielczości (czyli ~1440p) to bym o wiele mniej inwestował w nowe wyścigi czy bijatyki. Cytuj
Paolo de Vesir 9 122 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Wsteczna to dobra informacja dla developerów w co grają gracze i jakich tytułów oczekują. Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 14 minut temu, Mejm napisał: Nie przesadzajmy, ze gry z ery ps360 byly tak ciezkie, ze ludzie sie od nich odbijali. Moze dla niektorych byly ciezkie do patrzenia na nie ale nie jesli chodzi o machaniki. A skąd ty wiesz jakie są obecne gry? Tak serio to nie mówimy tu tylko o ps360, ale także 5 i 6 generacji w kontekście wstecznej. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 6 minut temu, balon napisał: Tak serio to nie mówimy tu tylko o ps360, ale także 5 i 6 generacji w kontekście wstecznej. To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc. Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 14 minut temu, łom napisał: Jeśli Sony by wprowadzało wsteczną kompatybilność to to powinno wyglądać tak jak na Xie czyli wkładasz płytę i pobiera Ci się kompatybilna wersja (bo na software'ową emulację nie ma co liczyć). A jeśli to będzie wymagało abonamentu lub kupna ponownie danego tytułu to mam nadzieję że MS zrobi filmik w stylu tego z pożyczaniem gier z 2013r od Sony. No o to właśnie mi chodzi i jedyne czego się spodziewam to własnie dostęp przez abonament. Na Xie też chyba nie ma całej biblioteki tylko wybrane pozycje czyż nie? O X360 mi chodzi. Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Tak, są wybrane pozycje zarówno z Xa pierwszego jaki i 360. Ale jak masz płytę z grą z kompatybilnej listy to możesz ją włożyć i pobiera Ci się działająca wersja. Jak na PS nie będzie takiej opcji to mam nadzieję że MS wbiję szpilkę Sony. Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 5 minut temu, Mejm napisał: To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc. E tam cześć gierek jest spoko grywalna, tak samo jak z pierwszego xboxa czy n64. Tak w ogóle to nawet potężne hardwarowo Nintendo potrafi ogarnąć taką wsteczną:) Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 12 minutes ago, Mejm said: To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc. Przecież PS2 to tylko jedna generacja niżej od twojej konsoli 1 Cytuj
Ukukuki 6 989 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Wsteczna spoczko żeby ograć jakieś klasyki. Jednak czy to jest cokolwiek co mnie zachęci do jakiejkolwiek usługi? Miły dodatek nic więcej. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 122 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Jak haptyczne wibracje, Smart Delivery, abonament growy, dysk SSD, ulepszona wsteczna, ba! nawet bez internetu w konsoli by się obeszło! I chociaż człowiek bez tego wszystkiego sobie spokojnie poradzi, ale ziarnko do ziarnka i uzbiera się znaczącą miarka. 2 Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Ps now już teraz ma kilka gier z ps2. Te gry się normalnie instaluje. https://psnowguide.com/platform/ps2/ 1 Cytuj
Czoperrr 5 120 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Szkoda, że nie w Polsce. Oby ich nowa usługa była globalna. Cytuj
Rtooj 1 620 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 23 minuty temu, C1REX napisał: Ps now już teraz ma kilka gier z ps2. Te gry się normalnie instaluje. https://psnowguide.com/platform/ps2/ Większość z nich widuje w ps store, jak nie wszystkie. Cytuj
Shankor 1 614 Opublikowano 23 stycznia 2022 Opublikowano 23 stycznia 2022 Już to kiedyś pisałem. Sony nie ogarnęło porządnie sprzętu którego jedynym zadaniem była emulacja PSX'a, a wy snujecie wizje emu PS3. Kurwa litości, też bym chciał coś takiego, ale w Sony nie ma takich kompetentnych ludzi żeby to doszło do skutku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi