Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Nie oszukujmy się z tymi gierkami we wstecznej chodzi tylko o sentyment i świadomość tego że gierki które kupiliśmy lata temu cały czas są z nami na nowym sprzęcie. 

Badania wskazują że na platformach gdzie jest wsteczną kompatybilność korzysta z niej bardzo mały ułamek graczy. Więc nie stanowiłaby żadnego dużego argumentu w rywalizacji z Xboxem, bo większości graczy, co jest trochę bolesne, nie interesuje granie w stare gry. 

Ale byłby to  na pewno fajny zabieg wizerunkowy dla Sony bo PlayStation pokazałoby że dba o swoje dziedzictwo, no i fajnie od czasu do czasu byłoby odpalić jakiegoś klasyka .

9 minut temu, ASX napisał:

Więc nie stanowiłaby żadnego dużego argumentu w rywalizacji z Xboxem, bo większości graczy, co jest trochę bolesne, nie interesuje granie w stare gry. 

Co w tym bolesnego jak się ogrywało je jak były na czasie i na platformy docelowe (niektóre nawet po kilka razy)?

Chodzi o to że dla wielu graczy w pędzie napędzanym przez kampanię marketingowe liczą się przede wszystkim nowości, a zapominają lub w ogóle nie grali  w gry starsze które są często lepsze niż te wszystkie "nextgenowe" nowości.

Nie mówię o nikim konkretnym tylko o ogólnej tendencji na rynku.

14 minut temu, ASX napisał:

Chodzi o to że dla wielu graczy w pędzie napędzanym przez kampanię marketingowe liczą się przede wszystkim nowości, a zapominają lub w ogóle nie grali  w gry starsze które są często lepsze niż te wszystkie "nextgenowe" nowości.

Jak w nie nie grali, to zapewne wtedy jeszcze nie interesowali się gierkami. Myślę, że to nie jest kwestia zainteresowania się, tylko przystępności. Tamte gry są po prostu trudniejsze/bardziej angażujące/mniej wykładające na tacy, więc pewno wiele osób się odbija. Baaa dość dobrze pokazuje to temat nawet aktualnych większych gierek takich jak  Kena czy Returnal, gdzie gracze włączają na easy, a dziennikarze utykają na 3biomie :reggie:
Co wtedy się robi? Cyk partyjka w jakiegoś Fronajciaka lub coda i są zwycięzcami! 

45 minut temu, ASX napisał:

Nie oszukujmy się z tymi gierkami we wstecznej chodzi tylko o sentyment i świadomość tego że gierki które kupiliśmy lata temu cały czas są z nami na nowym sprzęcie.

Czegoś takiego chyba nie dostaniemy niestety, że wkładasz płytkę z PS3 i możesz grać. Chcesz ograć to płać abonament w którym będzie selekcja tytułów i tyle.

Wsteczna fajna rzecz.. ale nie kosztem nowych gier i usprawnień np systemu. Wsteczna dla przedniej generacji w dobie gdzie przeskok jest tak mały jak dziś jest przydatna (tym bardziej, że faktycznie nowych next-genowych gier wciąż brak) ale szczerze... serio płacilibyście znowu teraz żeby zagrać w gry sprzed kilkunastu lat? Szczególnie jeśli ograliście je już kiedyś wzdłuż i wszerz.

Jeszcze żeby ta wsteczna działała jak emulacja na PC - wyższa rozdzielczość, lepszy framerate i odpalanie własnych gier to spoko.. nieliczne gry, z bazy wybranej nie przez nas?

Nie powiem.. ograłbym np. Gran Turismo 1 i 2 w nieco podbitej rozdziałce ale na samochodówki i tak nie ma szans z uwagi na wygaśnięcie licencji na muzykę - dlatego nie ma do tej pory starych GT w PS Store (i podobnie dlatego znikają starsze cześci Forzy z Gamepassa)... więc lepiej jakby zainwestowali kasę w rozwój.

Gamepass to fajne zachłyśnięcie na dzień dobry ale po obczajeniu co mnie w nim interesowało i biorąc pod uwagę, że nie gram już w co popadnie ale tylko nieliczne, wybrane gry to obecnie nie widzę sensu żebym miał płacić kilkaset zł rocznie za... tak ma dobrą sprawę 2-4 interesujące mnie gry, które w ciągu roku tam trafią. Podobnie wątpie abym płacił taką sumę za Spartacusa - nowych gier Sony w nim nie będzie.. a za starocie też nie będę znowu płacić.

Edytowane przez Emet
3 minuty temu, Square napisał:

Czegoś takiego chyba nie dostaniemy niestety, że wkładasz płytkę z PS3 i możesz grać. Chcesz ograć to płać abonament w którym będzie selekcja tytułów i tyle.

Jeśli Sony by wprowadzało wsteczną kompatybilność to to powinno wyglądać tak jak na Xie czyli wkładasz płytę i pobiera Ci się kompatybilna wersja (bo na software'ową emulację nie ma co liczyć). A jeśli to będzie wymagało abonamentu lub kupna ponownie danego tytułu to mam nadzieję że MS zrobi filmik w stylu tego z pożyczaniem gier z 2013r od Sony.

Co do przystępności gierek, tytuły z PS3 są jak najbardziej przystępne bo już zostało ogarnięte sterowanie, checkpointy czy autosave. Wcześniejsze generacje to co innego i tu już targetem był by tylko ogarnięty gracz albo taki z dłuższym stażem który albo chce nadrobić zaległości albo przypomnieć sobie dawne czasy. Pytanie tylko czy Sony chce żeby taki klient spędzał czas przy starych tytułach czy inwestował w nowe, bo tak szczerze gdyby Motorstorm PR czy Tekken 5 DR lub TTT2 były by we wstecznej w 4x wyższej rozdzielczości (czyli ~1440p) to bym o wiele mniej inwestował w nowe wyścigi czy bijatyki.

14 minut temu, Mejm napisał:

Nie przesadzajmy, ze gry z ery ps360 byly tak ciezkie, ze ludzie sie od nich odbijali. Moze dla niektorych byly ciezkie do patrzenia na nie ale nie jesli chodzi o machaniki.

A skąd ty wiesz jakie są obecne gry? :yao:

Tak serio to nie mówimy tu tylko o ps360, ale także 5 i 6 generacji w kontekście wstecznej. 

6 minut temu, balon napisał:

Tak serio to nie mówimy tu tylko o ps360, ale także 5 i 6 generacji w kontekście wstecznej. 

To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc.

14 minut temu, łom napisał:

Jeśli Sony by wprowadzało wsteczną kompatybilność to to powinno wyglądać tak jak na Xie czyli wkładasz płytę i pobiera Ci się kompatybilna wersja (bo na software'ową emulację nie ma co liczyć). A jeśli to będzie wymagało abonamentu lub kupna ponownie danego tytułu to mam nadzieję że MS zrobi filmik w stylu tego z pożyczaniem gier z 2013r od Sony.

No o to właśnie mi chodzi i jedyne czego się spodziewam to własnie dostęp przez abonament.

Na Xie też chyba nie ma całej biblioteki tylko wybrane pozycje czyż nie? O X360 mi chodzi.

5 minut temu, Mejm napisał:

To nie wiem po co jak jedyne wstecz co oferuje sony to now i ono siega do ery ps3. Nigdy nie bedzie wstecznej dla ps2 i psx chyba, ze jakies studio po wezmie dany tytul i po prostu zrobi remake/remaster. Juz gry z ps2 na ps3 i lcd byly nie do zniesienia. A ja duzo potrafie zniesc.

E tam cześć gierek jest spoko grywalna, tak samo jak z pierwszego xboxa czy n64. Tak w ogóle to nawet potężne hardwarowo Nintendo potrafi ogarnąć taką wsteczną:)

12 minutes ago, Mejm said:

Przecież PS2 to tylko jedna generacja niżej od twojej konsoli :)

• Haha 1

Jak haptyczne wibracje, Smart Delivery, abonament growy, dysk SSD, ulepszona wsteczna, ba! nawet bez internetu w konsoli by się obeszło! I chociaż człowiek bez tego wszystkiego sobie spokojnie poradzi, ale ziarnko do ziarnka i uzbiera się znaczącą miarka.

• Plusik 2