Homelander 2 043 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 3 minutes ago, Pupcio said: Wolicie tracić pieniądze i miejsce na dodatkowe sprzęty zamiast mieć wszystko na jednym? Co jest z wami nie tak? No w końcu historia pokazuje, że to monopol a nie konkurencja jest najlepsza dla klientów Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 316 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 Co ty z monopolem tu wyjeżdzasz? Przecież ty piszesz że teoretyczna sytuacja gdzie wszystkie gry sony/ms/nintendo wychodziły by na każdy sprzęt Ci się nie podoba bo wolisz czasy gdzie dobre gry są zamknięte na danej konsoli żeby podbić jej sprzedaż Nie rozumiem jak można sobie grać w gierki i chcieć żeby coś było ekskluziwem xD No chyba że pracujesz ww firmach no to rozumiem że musisz tak pisać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 608 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 14 minut temu, Homelander napisał: No w końcu historia pokazuje, że to monopol a nie konkurencja jest najlepsza dla klientów Gdyby, wszystkie gry były na jednym sprzęcie oznaczałoby to wzrost konkurencji, a nie monopol. Popatrz jak funkcjonuje PC, masz gry od przeróżnych wydawców: Playstation, Xboxa i setki innych i wszyscy oni rywalizują i konkurują o czas i pieniądze graczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 10 minut temu, Pupcio napisał: Wolicie tracić pieniądze i miejsce na dodatkowe sprzęty zamiast mieć wszystko na jednym? Co jest z wami nie tak? czyli chcesz być... jednoplatformowcem?! Tak się nie godzi na tym forum. Tu trzeba miec wszystkie sprzęty i kończyć 5 gier w ciągu roku. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 26 minut temu, Pupcio napisał: Wolicie tracić pieniądze i miejsce na dodatkowe sprzęty zamiast mieć wszystko na jednym? Co jest z wami nie tak? Taaa i grać na krześle na 27 calach. Do tego część gierek w ogóle tam nie wychodzi. Miejsca mam dużo, więc zostanę przy kanapie, 65 calach i Kirbim, dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 316 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 A mi się marzy że kiedyś będę mógł np. odpalić sobie kirbiego na czym mi się zachcę, lodówka, telefon, ps5, xbox, termomix i czego jeszcze człowiek nie wymyśli. I w sumie po decyzji sony że będzie wydawać swoje gry na pc liczyłem że właśnie idziemy w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 608 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 użytkownik balon chyba nie jest świadomy że pecety mają wyjścia hdmi i bez problemu można je podłączyć pod 65 calowy telewizor. Dokładnie tak samo jak konsole. Nie ma też zakazu żeby grać na kanapie. Można grać tak jak komu wygodnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 033 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 7 minutes ago, balon said: Taaa i grać na krześle na 27 calach. Do tego część gierek w ogóle tam nie wychodzi. Miejsca mam dużo, więc zostanę przy kanapie, 65 calach i Kirbim, dziękuje. Kirby ze switcha na 65 calach? No jest w tym pewien heroizm. 27 cale z bliska > 65 cali z odległości kilku metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 316 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 Znaczy tu będę po stronie balona bo ja nie lubię grać na pc, nic mi nie daje że sobie podłączę go do tv, będę miał pada itp. Wolę po prostu grać na konsoli, jest mi tak wygodniej. Dlatego tak super byłoby bez ekskluziwów, każdy gra sobie na czym mu wygodnie. A teraz są mroczne czasy gdzie muszę dać 2k za takie ścierwo jak tfu switch bo ma kozag mario i kirbensa jeszcze muszę dokupić pada bo przecież na tych od konsoli to można grać ja ma się 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 10 minut temu, ASX napisał: użytkownik balon chyba nie jest świadomy że pecety mają wyjścia hdmi i bez problemu można je podłączyć pod 65 calowy telewizor. Dokładnie tak samo jak konsole. Nie ma też zakazu żeby grać na kanapie. Taaaa i na 10 osób które znam z PC 1 tak ma podłączony. Tu na forum też chyba tylko isi z tego co kojarzę. 11 minut temu, Pupcio napisał: A mi się marzy że kiedyś będę mógł np. odpalić sobie kirbiego na czym mi się zachcę, lodówka, telefon, ps5, xbox, termomix i czego jeszcze człowiek nie wymyśli. I w sumie po decyzji sony że będzie wydawać swoje gry na pc liczyłem że właśnie idziemy w tym kierunku Dla mnie nie ma znaczenia gdzie zagram, znaczenie ma jedynie aby dalej wychodziły takie gierki jak Kirby, więc wolę nie ryzykować i niech zostaną tylko na Ninny, tak samo jak inne duże exy. 9 minut temu, Czoperrr napisał: . 27 cale z bliska > 65 cali z odległości kilku metrów. z 10 metrów od razu. 9 minut temu, Czoperrr napisał: Kirby ze switcha na 65 calach? No jest w tym pewien heroizm. A co słabo Kirby wygląda u ciebie na 65 calach? Bo u mnie bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 043 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 (edytowane) Jak już gram w grę to jest mi zupełnie obojętne, czy gram w exa czy nie. Natomiast doświadczenie pokazuje, że (z kilkoma wyjatkami) to exy sa tymi najlepszymi, najbardziej dopracowanymi i najbardziej innowacyjnymi grami. Uważam, że konsole powinny konkurować grami i gimmickami, czyli tak jak się to dzieje obecnie. Switch ma swoje granie przenośne, PS5 ma doskonałego pada i świetne studia, Xbox jest najbardziej uniwersalny i ma gamepassa. Dla każdego coś dobrego. Prawda jest taka, że hardcorowy i zaangażowany gracz, a raczej innych na forumie nie ma, będzie miał wszystkie (wcześniej czy później). PC to inny temat. Microsoft traktuje PC i Xboxa jako wspólny ekosystem, a Sony jako platformę do promocji Playstation (rzucimy God of War, chcesz pograć w sequel? kup PS5) plus zarobienie kilka dolców tanim kosztem. Aha, no i jasne, w idealnym świecie istnieje jedna platforma na której konkuruja producenci gier. Ale idealny świat to nie jest, a czym kończy się monopol poznaliśmy przy okazji PS3, gdzie Sony po prawie monopolu z PS1 i PS2 odleciało do stratosfery Edytowane 19 kwietnia 2022 przez Homelander 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 132 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 4 minuty temu, Homelander napisał: Xbox jest najbardziej uniwersalny i ma gamepassa Quick Resume. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 17 minut temu, balon napisał: Taaaa i na 10 osób które znam z PC 1 tak ma podłączony. Tu na forum też chyba tylko isi z tego co kojarzę. No ja często grywam na telewizorze, bo nie widzę problemu nawet z przeniesieniem peceta z pod biurka i podłączeniem tych 2 kabli, ale i na monitorze bardzo polubiłem grać. 34 UltraWide HDR z bliskiej odległości sprawdza się pewnie porównywalnie co 65 cali z 3m. 7 minut temu, GearsUp napisał: Quick Resume. Które działa jak chce i kiedy chce. Zresztą nextgeny tak szybko lądują gry, że nie trzeba quick resume - konsole włączasz przyciskiem z pada, z automatu włącza Ci telewizor, ustawia właściwe wyjście, powrót do gry z ładowaniem to jakieś 3-5sek. Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 604 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 12 minut temu, balon napisał: Taaaa i na 10 osób które znam z PC 1 tak ma podłączony. Tu na forum też chyba tylko isi z tego co kojarzę. Ja też. Nawet pisałem jakiś czas temu, że kupiłem monitor i nie potrafię się przestawić, a na tym komputerze robię wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 132 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 3 minuty temu, easye napisał: Które działa jak chce i kiedy chce. Zresztą rentgeny tak szybko lądują gry, że nie trzeba quick resume - konsole włączasz przyciskiem z pada, z automatu włącza Ci telewizor, ustawia właściwe wyjście, powrót do gry z leasingami to jakieś 3-5sek. Triggered. Nie dla PC ta mocarna funkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 No to fakt - fajny ficzer konsol, na PC musisz poczekać ta minutę dłużej, ale grasz w najlepszej jakości bez żadnych kompromisów. Cos za cos. Cytuj Odnośnik do komentarza
krzysiek923 1 604 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 QR jest wygodny, ale to tylko spoko funkcja, żaden deal. No chyba, że ktoś gra 5 minut z zegarkiem w ręku, wtedy to cała 1/5 czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 326 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 No ja nie lubię w ogóle na krzesłach biurowych siedzieć, a co dopiero tak grać i relaksować się, brrrrrr. Nawet w pracy kiedy tylko mogę uciekam na szalonga i lapek na kolana. Sama platforma? Nie jest ważna. No ale tak jak pisałem wcześniej dla mnie exy to jakaś tam gwarancja jakości, więc niech będą one jak najdłużej, nawet wychodząc na PC, który mnie w ogóle nie dotyczy. Dla mnie granie to duży ekran (właśnie poluje na 77 cali), spoko audio i pozycja pół leżąca. No i ofc dobre gierki Cytuj Odnośnik do komentarza
GearsUp 132 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 (edytowane) Nie chodzi tylko o czekanie. Na PC ładujesz sejwa i respisz się w sejw punkcie do tego stworzonym załóżmy, że gdzieś na mapie świata AC: Valhalla po wyłączeniu konsoli i ponownym jej włączeniu a potem odpaleniu samej gry z funkcją QR respisz się na tej mapie dokładnie w tym samym miejscu, w którym wyłączyłeś grę a nie w sejw punkcie. No zajebjaszcza funkcja. Czyste złoto. Edytowane 19 kwietnia 2022 przez GearsUp Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 141 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 Ja PC miałem podłączonego pod TV nawet jak miałem śmieciucha do ślizgaczy i forum Max Payne 3 w 4k120FPS no problemo. B4B w 4k60 na Ultra dzięki DLSS, proszę bardzo. 8 wentylatorów a i tak cichszy niż PS4 i Prosiak w stresie Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 608 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 widzę że dyskusja zeszła trochę na PC vs konsole. Ale podałem tylko przykład grania na PC, jako przykład tego że jeden sprzęt na którym można ograć wszystko (lub prawie wszystko ), nie prowadzi do monopolu, a wręcz przeciwnie wzmaga konkurencje. Myślę, że granie pójdzie właśnie w takim kierunku i za jakiś czas nie trzeba będzie kupować jakiegoś konkretnego sprzętu by ograć jakąś grę, dla korporacji będzie się liczyło raczej to by zapłacić odpowiednią sumę Jimowi Rayanowi. Dlatego spodziewam się że prędzej czy później Sony wyjdzie poza konsole, co w sumie nie jest niczym odkrywczym bo sam Jim Ryan o tym mówi: https://gamingbolt.com/playstation-will-expand-beyond-its-historic-console-heartland-jim-ryan Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 963 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 Typowych exów (dostępnych tylko i wyłącznie na jednej platformie) będzie coraz mniej ale to nie oznacza że wszystkie gry wydawane na PS5 będą wychodziły jednocześnie na PC. Będzie najpierw premiera na PS5 a później na PC (po paru latach zrobiona przez Nixxes czy inny zewnętrzny zespół) jak już sprzedaż siądzie, wszyscy którzy rzucili się na konsolę ze względu na dany tytuł już ją kupili a sama gra nie będzie dostępna za 300zł tylko za 50zł. Dla korporacji zależy na tym żeby klient jak najwięcej czasu i pieniędzy spędzał na ich platformie, Sony o wiele bardziej zależy na kliencie który regularnie wydaje pieniądze na PSN niż na takim który zostawia $$$ na Steamie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 608 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 22 minuty temu, łom napisał: Sony o wiele bardziej zależy na kliencie który regularnie wydaje pieniądze na PSN niż na takim który zostawia $$$ na Steamie. to prawda, ale myślę raczej że stworzą swoją platformę, która będzie funkcjonować na ponad hardwarem na której klient mógłby zostawiać kasę wykupując plusa, mikrotransakcje i gry. Jest to raczej odległa wizja, ale w tą stronę konsekwentnie zmierzają. To co teraz opisujesz (wydawanie gier na PC kilka lat po właściwiej premierze) to raczej etap przejściowy, przed większą ekspansją na PC i inne platformy. A przypominam, że jeszcze jakiś czas temu twierdzili że port Horizona na PC to tzw. "jednorazowy eksperyment" ;] Oparcie rozwoju marki o hardware jest zbyt kosztowne (sprzedaż konsol przynosi zbyt małe zyski, a w początkowym okresie wiąże się nawet ze stratą) oraz zbyt mało stabilne ( co pokazuje obecnie trwający kryzys na rynku półprzewodników). Oczywiście tradycyjny hardware czyli konsole nie znikną, staną się tylko jednym z punktów wejścia do ekosystemu. Kto jest przywiązany do plastiku z logiem Sony wciąż będzie mógł kupować ich konsole. Cytuj Odnośnik do komentarza
PanKamil 1 108 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 30 minut temu, ASX napisał: to prawda, ale myślę raczej że stworzą swoją platformę, która będzie funkcjonować na ponad hardwarem na której klient mógłby zostawiać kasę wykupując plusa, mikrotransakcje i gry. Jest to raczej odległa wizja, ale w tą stronę konsekwentnie zmierzają. To co teraz opisujesz (wydawanie gier na PC kilka lat po właściwiej premierze) to raczej etap przejściowy, przed większą ekspansją na PC i inne platformy. A przypominam, że jeszcze jakiś czas temu twierdzili że port Horizona na PC to tzw. "jednorazowy eksperyment" ;] Oparcie rozwoju marki o hardware jest zbyt kosztowne (sprzedaż konsol przynosi zbyt małe zyski, a w początkowym okresie wiąże się nawet ze stratą) oraz zbyt mało stabilne ( co pokazuje obecnie trwający kryzys na rynku półprzewodników). Oczywiście tradycyjny hardware czyli konsole nie znikną, staną się tylko jednym z punktów wejścia do ekosystemu. Kto jest przywiązany do plastiku z logiem Sony wciąż będzie mógł kupować ich konsole. A co im po swojej nadplatformie jak nie będą tam mieli fify, fortnite i pierdyliarda innych gier gdzie biją kokosy na % od mikropłatności? Niby jak by to miało wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 19 kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2022 Stąd całkiem możliwe, że obecna generacja konsol jest ostatnią w swojej tradycyjnej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi