Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jak dla mnie wszystko jest albo lepsze albo na tym samym poziomie co w PS4. Dlatego też nie potrafię zrozumieć jak ktoś ma problem z interfejsem. Chyba, że rzeczywiście w grę wchodzi jakiś specyficzny scenariusz, ale to często się kończy tak, że jest jakieś obejście czy inny trik.

22 minuty temu, Paolo de Vesir napisał:

trofeów do których trzeba chodzić jakoś na okrętkę

Czy kliknięcie Profil/trofea w menu podręcznym to wchodzenie na okrętkę?

• Plusik 1
Opublikowano
4 minuty temu, Square napisał:

Czy kliknięcie Profil/trofea w menu podręcznym to wchodzenie na okrętkę?

Patrząc, że wychodzę wówczas z gry i muszę przewijać się przez menu to mam flashbacki z X360.

Mówię kwadrat, to nie jest na złość, ale jakbyś podziałał troszkę na tym dashu od Xa to byś zauważył jak bardzo wygodny jest. Nie jest tak, że ten z PS5 jest niemożliwy do użycia czy powoduje PTSD tylko po prostu jeśli jest jakieś rozwiązanie w kwestii wygody to w 9 na 10 przypadków Xbox robi to lepiej.

Zaznaczę też, że serio nie chcę wzdbudzać wojenek - to obserwacja wynikająca z lat (Xbox, PS4) i miesięcy (PS5) działania na tych UI. 

Opublikowano
5 minut temu, Figuś napisał:

nie wychodzisz, zawieszasz ją, potem wystarczy dwa razy szybko PS button kliknąć i wracasz w grze tam gdzie byłeś

Inaczej -> zawieszam ja i widok menu wypełnia cały ekran, potem wracam do gry. Preferuję jednak menu podręczne achievementów z Xboxa, a jak chcę więcej szczegółów to to rozwijam. Rozbija się wciąż po małe detale - tu ułatwienie, tam ułatwienie i to nakłada się na to, że po dashu śmiga się ultra wygodnie.

Opublikowano

A co za różnica czy w tle jest gra czy jakiś inny ekran? To dokładnie to samo przecież. No i w menu podręcznym masz aktualne trofea na kartach aktywności, nie trzeba wchodzić do profilu. A jak potrzebujesz to sobie podpinasz konkretne trofiki, możesz je nawet mieć obok ekranu z gry albo obraz w obrazie.

Opublikowano

Dla mnie jest. Grając online też wolę mieć wszystko przynajmniej z częściową wizją pola gry niż przenoszenie się do menu głównego. 

Rozbija się to generalnie o to, że na Xboxie mam wybór jak chcę widzieć te pola, a na PS5 muszę robić to tak jak zaprojektowali to twórcy. Nie mówiąc już o tym, że obraz w obrazie zmienjsza znacząco powirzchnię ekranu. No dla mnie siermięga, tyle że ładna i nowa. :reggie: EoT-uję.

Opublikowano

No właśnie jest wybór na pleju, możesz sobie wejść w pełną listę w profilu, albo mieć je w menu podręcznym bezpośrednio po wciśnięciu PS button.

Opublikowano

Wezyr chyba znalazł swój konik. Nie gry (bo one są jak wiemy hujowe obecnie), a dashe! Piękne analizy i rozkminki:)

W dziale Xbox popełniłem taki post. Może trochę skróci te dyskusje o tym tak bardzo istotnym elemencie!

Wypowiem się jako posiadacz dwóch sprzętów.

Wizualnie zdecydowanie lepsze wrażenie robi ten na PS5.

Co do funkcjonalności i intuicyjności to już kwestia gustu, a może nie tyle gustu co czasu ile spędzamy w danym dashu. Jak ktoś gra większość czasu na XSX i od kilku generacji Xbox to jego główny sprzęt to wiadomo, że bardziej będzie mu leżeć ten na sprzęcie ms. Analogiczna sytuacja będzie w przypadku PlayStation. Proste jak nie wiem co…

Opublikowano
3 minuty temu, Figuś napisał:

nie wiem o czym ty w tym momencie pierdolisz

Ty w ogóle obejrzałeś ten filmik? :rotfl: 1:09 chociażby, z resztą. EoT. Dash dopisany do listy rzeczy o których nie można nic napisać.

Jeszcze balon klap-multiplatformowiec myli krytykę z hejtem i CW, więc mamy komplet. Pozdrawiam serdecznie przy piątku. :lapka: 

• Plusik 1
Opublikowano
11 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Ty w ogóle obejrzałeś ten filmik? :rotfl: 1:09 chociażby

To jest side by side, a nie pip. No i to jest jedna z opcji jak było wspominane.

Opublikowano

W dashu brakuje jeszcze paru rzeczy jak foldery, motywy. Ciekawa będzie też implementacja discorda co może działać o wiele lepiej od tych wszystkich społeczności co skasowali, ale ni kiedy się doczekamy?:reggie: Nowy interfejs daje też poczucie, że obcujemy z czymś innym, nowszym co daje pozytywny efekt. Xboxowy dash jest irytujący na starcie bo czcionki i ikonki z windowsa powodują, że czuje się jak w pracy:reggie: Dodatkowo ms store jest w jakiejś mniejszej rozdziałce chyba bo rozmazany co daje niefajny efekt. Brakuje też jakiegoś fajnego motywu muzycznego.

Opublikowano
3 godziny temu, Czoperrr napisał:

Fajny jest ten dash, bardzo dobrze, że każda kolejna generacja oferuje odświezony interfejs.

34 minuty temu, PanKamil napisał:

Nowy interfejs daje też poczucie, że obcujemy z czymś innym, nowszym co daje pozytywny efekt.

No ni ch#ja :reggie:

Tak jak Wezyr pyerdoli smuty od dłuższego czasu tak tu ma absolutną rację i te śmieszne "czuć next gena", bo dostaliśmy koślawą, odpustową konsolę i wykastrowane z funkcji, niewygodne menu zaczyna mnie już drażnić.

Tak jak Pupcio napisał - ewolucja/przyspieszenie tego z PS4 to byłoby to, a nie wymyślanie koła na nowo, przy okazji kastrując z wielu fajnych funkcjonalności, które być może dojdą kiedyś z patchem.

Opublikowano
3 godziny temu, balon napisał:

Jak ktoś gra większość czasu na XSX i od kilku generacji Xbox to jego główny sprzęt to wiadomo, że bardziej będzie mu leżeć ten na sprzęcie ms. Analogiczna sytuacja będzie w przypadku PlayStation. Proste jak nie wiem co…

To u mnie inaczej bo zawsze klap a zdecydowanie wolę to menu od X. Dla mnie jest szybsze, wszystko najważniejsze w menu podręcznym. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, balon napisał:

Szybsze? Do sklepów Sony i ms czasami wchodzisz? Tutaj Sony znacznie lepiej wypada. 

Nie wchodzę bo gry kupuje przez kody :lapka:

Szybsze w sensie dostępu do znajomych, osiągnięć, gdzie mogą dołączyć czy szybko włączyć radio. Chciałbym na ps5 takie podręczne menu 

Edytowane przez Szymek