Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Figuś napisał:

Płatności za cyfrówkę musisz dokonać płacąc podpiętą kartą debetową lub kredytową :kaz:

W tym cytacie jest mowa o zakupie zdrapki, a nie gry za zdrapkę. CO jest logiczny, bo byś dostawał punkty dwa razy,.

Opublikowano

Ile tam trzeba gier kupić w cyfrze, żeby uzbierało się na nowość AAA? Z 20? Tyle to ja jako zniszczony przez życie 35 latek ogrywam przez 2 lata, biorąc pod uwagę, że kupuje wszystko co mnie interesuje. Już bym wolał jakieś avatarki albo kupony do Biedronki

Opublikowano

Dajcie szanse temu programowi, powinien się rozwinąć na przestrzeni miesięcy. Kupowanie gier w cyfrze tylko po to żeby mieć jakieś punkty jest tak samo idiotyczne jak kupowanie pasztetu w biedrze tylko dlatego że dostaniesz za to kody na bystrzaki, a finalnie ląduje w smietniku :sonkassie:

Opublikowano
6 minut temu, jimmyyy8 napisał:

Bawiliście się w te questy w PS Stars? Jest jedno za odpalenie konkretnych gierek (Play/1994), ale nie wiedzieć czemu nie zalicza mi Heavy Rain i Uncharted 4. Zabugowane?

Nie bo nie będę specjalnie ściągał gier aby je tylko odpalić na chwilę. To powinno działać wstecz. A odnośnie nie zaliczania to po starcie w US czytałem, że niektóre pozycje zaznaczały się z opóźnieniem.

• Plusik 1
Opublikowano
W dniu 14.10.2022 o 09:11, MaLeKrSkr napisał:

Za kupno (i zagranie) jednej gry z kampanii (w tym miesiącu jest to 6 tytułów) dostajesz 50 punktów. Możesz kupić wszystkie, ale i tak dostaniesz punkty tylko za jedną. Wiadomo też, że punkty za normalne zakupy wpadają tym, co mają wykupionego Plusa. Niestety, nigdzie nie podali przelicznika. Nawet gdyby było to 1:1 (a na pewno nie jest), to musisz wydać ponad 600 zł, żeby dostać kod na 25 zł. W porównaniu do konkurencji to słaby interes, biorąc pod uwagę, że tam możesz wymieniać punkty na karty podarunkowe do normalnych sklepów. No i punkty dostajesz praktycznie za nic. Ja "Stars" odpuszczam, bo dla kogoś, kto kupuje głownie pudła nie ma to najmniejszego sensu.

Tak jest jak mówisz czyli 1:1, dziś kupiłem dodatek Iceborne do Monster Hunter World i dodało mi 81 punktów do konta

Opublikowano

Wersję Pro bym widział najwcześniej pod koniec 2024 i to tylko w przypadku gdyby RDNA3 miało znaczący skok wydajności (min. 2.5x) w Ray Tracingu. Wydawanie wcześniej wydaje się kompletnie bez sensu tym bardziej że większość devów AAA dopiero w tym roku zaczęło porzucać last geny a co za tym idzie dopiero teraz będzie mogła do woli korzystać z SSDków czy CPU (no chyba że będą przejmować się PCtami z HDD lub wolnymi SSD to wtedy prędkość SSD w konsolach będzie przejawiała się tylko w szybszych loadingach...).

Opublikowano

każde odświeżenie musi mieć jakiś chwyt który skłoni graczy do wymiany sprzętu. W przypadku poprzedniej generacji było to naturalne, bo zarówno Xbox One jak i PS4 niedomagały już na starcie i były sprofilowane pod granie w 1080p (słabiutki Xbox One nawet tu często nie dawał rady). A jednocześnie wyszły w momencie kiedy coraz większą popularnością zaczynały cieszyć się telewizory 4K, więc naturalnym selling pointem była dla tych konsol możliwość odpalania gier w 4K. Bo gry z bazowych wersji konsol na coraz wiekszych telewizorach i rozdzielczości 4k wyglądały słabo. 

Teraz faktycznie, chyba tylko Ray-Tracing, na które obecne konsole są za słabe, mógłby być argumentem za wymianą konsoli, ale nie jakieś odbicia w kałużach, czy lepsze cienie. To musi być coś w stylu pełnego globalnego oświetlenia wykorzystującego raytracing. Coś na tyle spektakularnego, by każdy janusz mógł zobaczyć w sklepie różnicę, tak jak widać różnię pomiędzy 4K i 1080p, bo inaczej nie będzie widział sensu wydawania pieniędzy. 

Opublikowano

Za wymiana konsoli najbardziej przemawiałoby natywne 4K, betonowe 60 fpsow i presety graficzne ustawione na all bells and whistles. RTX byłby miłym dodatkiem 

Opublikowano
8 minut temu, ASX napisał:

każde odświeżenie musi mieć jakiś chwyt który skłoni graczy do wymiany sprzętu. W przypadku poprzedniej generacji było to naturalne, bo zarówno Xbox One jak i PS4 niedomagały już na starcie i były sprofilowane pod granie w 1080p (słabiutki Xbox One nawet tu często nie dawał rady). A jednocześnie wyszły w momencie kiedy coraz większą popularnością zaczynały cieszyć się telewizory 4K, więc naturalnym selling pointem była dla tych konsol możliwość odpalania gier w 4K. Bo gry z bazowych wersji konsol na coraz wiekszych telewizorach i rozdzielczości 4k wyglądały słabo. 

Teraz faktycznie, chyba tylko Ray-Tracing, na które obecne konsole są za słabe, mógłby być argumentem za wymianą konsoli, ale nie jakieś odbicia w kałużach, czy lepsze cienie. To musi być coś w stylu pełnego globalnego oświetlenia wykorzystującego raytracing. Coś na tyle spektakularnego, by każdy janusz mógł zobaczyć w sklepie różnicę, tak jak widać różnię pomiędzy 4K i 1080p, bo inaczej nie będzie widział sensu wydawania pieniędzy. 

Wersje Pro celują raczej w bardziej ogarniętych konsumentów i myślę że gdyby na zwykłej PS5 jakiś sztos graficzny, przykładowo Wolverine działał by z RT w dynamicznym 1440p i 30 FPS (a w 60 tylko bez RT) a na Pro w 4k/60+RT to myślę że by przekonało dużą ilość osób. Na pełne globalne oświetlenie myślę że nie ma szans, co najwyżej na RT z głównych źródeł światła (czyli słońce/księżyc + latarka/światła samochodu gracza) a to i tak by zrobiło dużą różnicę tylko w grach z dynamicznie zmieniającą się porą dnia lub grach z masą dynamicznych elementów. W grach ze statycznymi lokacjami oświetlenie można 'wypiec' i będzie to wyglądać bardzo dobrze (tak jak w Gearsach czy TLOU).