Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Te awatary to niezla bieda. Chyba juz z moim pijanym chińczykiem zostane do końca świata w awatarku.

Jak bedzie astrobocik 2 to biere day one - to najlepsza platformówka sony od lat i dziwi mnie, że 

a) dali to za darmo na start ps5 

b) nie zrobili od razu pełniaka na tym silniku z fajna historia i calymi tymi wariacjami oparte na dualsensie

Super podejście Sony. Gry multi równocześnie co jak najbardziej ma sens. A gry single na PC w okolicach premiery kolejnej części na Playstation. Wszyscy zadowoleni. Gracze PC, bo dostają gry. I Sony, bo napędza sobie klientów na Playstation, sprzedaje stare gry w pełnej cenie. A najlepsze, że robi marketing nowej części i płacą za to zadowoleni gracze :) 

• Plusik 1
Teraz, Homelander napisał(a):

A gry single na PC w okolicach premiery kolejnej części na Playstation. Wszyscy zadowoleni. Gracze PC, bo dostają gry. I Sony, bo napędza sobie klientów na Playstation

tylko że nie widać tego by gracze PCtowi przesiadali się na konsole w oczekiwaniu na kolejną część Horizona czy God of Wara, bo gier jest tyle na rynku że brak tych kilku gier jest niezauważalny i ludzie wolą poczekać aż wyjdzie kompletna, dopracowana edycja na ich główną platformę.  Po samej sprzedaży PS5 które sprzedaje się gorzej niż PS4 też nie widać też tego by ta strategia napędziła im jakiś dodatkowych klientów na konsole z PC. 

Zresztą Sony chyba samo nie wierzy we własne słowa, bo w ciągu najlbliższych tygodni zapowie Ragnaroka na PC, a o nowej części ekskluzywnej dla PS5 która miałaby zachęcić posiadaczy PC do kupna konsoli nie ma ani śladu. 

• beka z typa 1

Przecież tę gadkę o pierwszej części na PC aby następnie kupić konsolę słyszę od czasu premiery pierwszych gier na Sony na PC. TLOU, Ragnarok, Horizon, zapewne niedługo Spiderman to obecnie najgłośniejsze tytuły Sony i no nie trzeba PlayStation aby je poznać. Patrząc na trend, nie będzie też trzeba PlayStation w przyszłości, bo prędzej czy później przesortują wszystko co mają. Dla mnie brzmi trochę jak damage control aby nie zrazić do siebie fanów stricte konsolowych.

10 minut temu, Homelander napisał(a):

sprzedaje stare gry w pełnej cenie. A najlepsze, że robi marketing nowej części i płacą za to zadowoleni gracze :) 

W sensie, że gracze pc to tacy idioci, którym się wciska starocie? No nie, bo dla pecetowca to JEST nowa gra na jego platformę i brak tej gry na jego platformę równał się brak tej gry jakkolwiek, bo konsoli po prostu może nie chcieć. Ludzie nie siedzą pod kamieniem i wiedzą, że ta gra pierwotnie ukazała się na PS. Kupują, bo chcą, a nie dlatewgo, że ktoś im to wciska. I to jest lepsza wersja konsolowej gry, lepsza graficznie, więc "starą grę" to mają w momencie pecetowej premiery konsolowcy.

Teraz, Beelzeboss napisał(a):

Trybalizm graczy jest tak mocny, ze na pc nawet nie kupują poza steam, a to tylko kliknięcie ikonki xd

Tylko ikonka do momentu, aż się Epic nie zawinie, bo sklep będzie nierentowny. Brak funkcji społecznościowych to osobna kwestia. Steam jest między innymi po prostu pewniejszy i ludzie wolą pewniejszą lokatę swoich pieniędzy.

Przecież to o czym mówili to jest ta sama strategia co była ustalona już z 2 lata temu, kompletnie nic się nie zmieniło bo już wtedy gadali że GaaSy będą multiplatformowe. Co do zachęcania PCtowców do kupna konsoli specjalnie dla sequela to to jest jakiś mały procent, za to znam kogoś kto po obejrzeniu serialu kupił specjalnie PS żeby ograć TLOU Part 2.

10 minut temu, Beelzeboss napisał(a):

No będzie nierentowny, bo nie kupują. Jajko czy kura.

Ja piszę o faktach, nie przyczynach. Można być rycerzem i wspaniałomyślnie wspierać Epic kupując u nich, tylko każdy może pomyśleć "ale dlaczego ja mam wychodzić przed szereg, niech inni rozwijają Epic, ja poczekam"

Oczywiście piłka jest po stronie Epic, to oni konkurują ze Steam, niech się wysilą i zaproponują coś, czego Steam nie oferuje. Bo dwa eksy na dwa lata to trochę słabo, można kupić te 2 gry, przejść, a resztę dalej kupować na Steam. Pojedyncze ekskluzywne gry nijak się mają do atrakcyjności platformy jako takiej.

Edytowane przez krzysiek923
10 minutes ago, krzysiek923 said:

W sensie, że gracze pc to tacy idioci, którym się wciska starocie? No nie, bo dla pecetowca to JEST nowa gra na jego platformę i brak tej gry na jego platformę równał się brak tej gry jakkolwiek, bo konsoli po prostu może nie chcieć. Ludzie nie siedzą pod kamieniem i wiedzą, że ta gra pierwotnie ukazała się na PS. Kupują, bo chcą, a nie dlatewgo, że ktoś im to wciska. I to jest lepsza wersja konsolowej gry, lepsza graficznie, więc "starą grę" to mają w momencie pecetowej premiery konsolowcy.

A kto powiedział, że graczy pc to idioci którym się coś wciska? Jest oferta, ktoś chce skorzystać to kupuje, a jak ktoś nie chce to nie kupuje. Ani idiotą nie jest ten co kupił ani ten co nie kupił. 

A co do strategii to najwyraźniej się sprawdza skoro Sony idzie tą drogą. Oni mają słupki i tabelki, a my tylko swoje domysły i widzimisię. Mi taka strategia wydaje się jak najbardziej logiczna. 

Plotki o nowym GoW chodzą od jakiegoś czasu. Gdyby go zapowiedzieli nawet z premierą za rok lub półtorej to wydanie teraz Ragnaroka na PC ma o wiele większy sens niż wydanie go równolegle. Podobna sprawa z Horizon. Natomiast brak TLoU Part 2 może świadczyć o tym, że do Part 3 daleka droga

• Plusik 1
4 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Mnie ta logika Sony z wydawaniem gier na PC tak przekonała do Playstation ,że sprzedałem konsole 

Może gdyby były inne czasy i gier by było mniej to może i ktoś by poleciał po konsolę. Ale teraz każdy jest zalany grami dosłownie, a mając pewność że każda gra prędzej czy później trafi na PC spokojnie można sobie poczekać.

Właśnie sporo graczy jest na tyle świadomych że przesiadają się na komputer, widać to nawet na forumku

• Plusik 1
  • This 1

No kiedyś widziałem sens posiadania PS3, X360, Wii i PC żeby ograć wszystkie interesujące mnie gry. A teraz? Koniec końców wszystko będę miał na PC. Do tego konsola Nintendo i mam pokrycie CAŁEGO rynku. I to w lepszej jakości. No i tańsze gry i brak abonamentu do grani online, lepsze usługi, wybieram jak chce grać. Nie muszę się męczyć w BG3 na padzie albo w Elden Ring na klawiaturze. 

• This 2
2 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Mnie ta logika Sony z wydawaniem gier na PC tak przekonała do Playstation ,że sprzedałem konsole 

A ja kupiłem PS5 bo nie chciało mi się czekać na SB. A na drugi dzień wpadł Ghost of Thusima na PC i gram w ducha czuszimy. :kekw:Gra wleci do mojej topki, bo dawno mnie żadna gra tak nie wkręciła.

A jakbym miał czekać 2 lata albo lepiej na Ragnaroka to tak średnio. Jakby te gry wpadały w tym samym czasie na obie platformy albo po kwartale na PC to bym mógł olać konsole na amen. Nie chce mi się czekać, a grafika nie jest dla mnie priorytetem. 

GTA 6 wpada na PC w tym samym czasie co na konsole?

1 minutę temu, iluck85 napisał(a):

A jakbym miał czekać 2 lata albo lepiej na Ragnaroka to tak średnio. Jakby te gry wpadały w tym samym czasie na obie platformy albo po kwartale na PC to bym mógł olać konsole na amen. Nie chce mi się czekać, a grafika nie jest dla mnie priorytetem. 

GTA 6 wpada na PC w tym samym czasie co na konsole?

To jest spoko jak ogrywasz wszystkie nowości od Sony day one. Ja i tak jestem mega do tyłu z gierkami więc mi to bez różnicy. Day one to ogrywam tylko gierki które wiem ,że będą dla mnie 10/10 albo blisko tego wyniku jak Elden, BG. SB to gram jak będzie na PC i to w promce za 100 zł, zero ciśnienia na tą gierkę. 

• Plusik 1