Ukukuki 6 989 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Akurat Baldur 1 w 1998 kosztował jeszcze 99, bo był bardzo duży wzrost przeciętnego wynagrodzenia w Polsce. Po 2000 było 159, a potem zaraz 199, wersje box na PC. Tutaj jest dobry artykuł o tym https://strefapsx.pl/ceny-konsol-w-polsce-w-latach-1996-2006/ Najgorzej było zdecydowanie w latach największego piractwa, gdzie oryginalna 1 gra pochłaniała 1/4 pensji. w tym artykule nie ma o tym słowa. Baldur 1 nigdy nie kosztował 200 zł. Była edycja za 159 zł z dodatkiem wybrzeże mieczy która staniała po 3 miesiącach do 99. Co ty za głupoty wypisujesz? Cytuj
Daffy 10 568 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 150zl wtedy to jak 350 teraz Do tego wtedy jedyne dojście do tanich gier to było piractwo(też płatne bo często tą grę piracką też się kupowało) lub gierki na pc z gazetek, dopiero generacja ps3/x360 dała tanie małe gierki cyfrowe na konsolach Cytuj
łom 1 980 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja W latach 90tych gierki na PC i tak były w miarę niskich cenach, na PS1 też można było wyrwać w miarę rozsądnej cenie jeśli nie brało się na premierę tylko te pół roku po (i zawsze można było wymienić za te 20zł na coś innego), za to kartridże do N64 to było dobro luksusowe. PS2 nawet nie miałem przerobionej bo gry już były bardziej dostępne, szybko schodziły z ceny (GTA:SA kupiłem za 130zł jakieś 4 miesiące po premierze, TTT chyba za stówkę na początku 2001) a zarobki też szły w górę więc te 150zł raz na parę miesięcy na w miarę nową grę (lub platynę za 80zł) już nie były tak niedorzeczne jak jeszcze 5 lat wcześniej. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 15 minut temu, Ukukuki napisał(a): w tym artykule nie ma o tym słowa. Baldur 1 nigdy nie kosztował 200 zł. Była edycja za 159 zł z dodatkiem wybrzeże mieczy która staniała po 3 miesiącach do 99. Co ty za głupoty wypisujesz? Liczy od roku 2000, Baldur 2 bez dodatku 159, potem dodatek 79 zł, to było DUUUŻO więcej, niż teraz Baldur za 199 zł (a potem za 299 zł po EA). Na tamte czasy to było bardzo drogo. A tamten artykuł fakt, o konsolach tylko, ale dobrze opisany jest cykl rok po roku. Przy konsolach to ogólnie gry po 200-250 to była normalka :). Po prostu uważam, że ostatnia nagonka na drogie gry jest przesadzona. Nawet te przysłowiowe 3.5 bomby to nie jest prawda, bo zwyczajnie jest to 319 zł, albo nawet niżej, jak w wypadku Stellar Blade w pudle. Jedyne co się można czepiać, to różnic kursowych, ale złotówka teraz akurat w cenie :). Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja (edytowane) hahaha te ceny na N64 to do dzisiaj robią Fifka za 3 bomby ------ Na PC 1999 rok, jedna gra Star Wary za 199, kilka za 159, jak Torment i D2. Edytowane 30 maja przez KrYcHu_89 1 Cytuj
Ukukuki 6 989 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja No i Unreal Tournament, Fifka 2000, The Sims czy NBA 2000 za 99 zł czy Worms Armagedon za 69 Cytuj
oFi 2 468 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja Ale w takie worms world party bym popykal z forumem, a nawet jakiś turniej rozegrał. Moje ulubione worsmy jakie powstały. Cytuj
Beelzeboss 312 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja Cytat Where Winds Meet Until Dawn AstroBot (sequel?) Monster Hunter Wilds God of War Ragnarök PC Concord Aliens VR Marvel Rivals Console Port Announcement A new Five Nights at Freddy’s A new Dynasty Warrior Path of Exile 2 Silent Hill 2 Remake Phantom Blade Zero ‘A New Game from the Middle East’ Podobno lista na dziś 1 1 Cytuj
Homelander 2 082 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja Jak to prawdziwa lista to niech se to w dupę wsadzą Cytuj
Paolo de Vesir 9 122 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja Ciekaw jestem PBZ, bo pierwsza zajawka wygląda niesamowicie dobrze. Przynajmniej do momentu w którym nie przeczytałem, że robi to studio krzak, które wydawało jedynie dwie mobilki (ale takie najgorszego sortu), zobaczymy. Cytuj
krzysiek923 1 657 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja (edytowane) ja bym chciał coś z syphon filter, the getaway, medievil, killzone, rozwinięty gameplayowo the order, no i żeby naughty dog odpoczęło trochę i dla odmiany zrobiło całkowicie nową grę ogólnie coś innego, bo tłuką schemat i nie bez powodu ludzie darzą sentymentem gry 7/8 na 10 jak DriveClub czy DaysGone Edytowane 30 maja przez krzysiek923 1 Cytuj
Szermac 2 743 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja O ile to prawda to Where Winds Meet, Phantom Blade Zero, Astrobot 2, Silent Hill 2, reszta do śmieci xD Chociaż to SH2 to jakiś może glimpse jedynie, jak SH Transmission zaraz po SoPie. Cytuj
Paolo de Vesir 9 122 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 9 minut temu, krzysiek923 napisał(a): ja bym chciał coś z syphon filter, the getaway, medievil, killzone, rozwinięty gameplayowo the order, no i żeby naughty dog odpoczęło trochę i dla odmiany zrobiło całkowicie nową grę ogólnie coś innego, bo tłuką schemat i nie bez powodu ludzie darzą sentymentem gry 7/8 na 10 jak DriveClub czy DaysGone OK, ja rozumiem, że to koncert życzeń, ale ludzie xDDD Zejdźcie na ziemię. Cytuj
krzysiek923 1 657 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja przecież ja nie mówię, że oni to pokażą, tylko że już przynudzają trochę w ostatnich latach Cytuj
Figuś 21 173 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 11 minut temu, Szermac napisał(a): O ile to prawda oczywiście że to prawda, to "tylko SoP" przed imprezą ciepłego geofa, gdzie jeśli już to tam coś większego mogliby zapowiedzieć dobrze że to jest o północy, czyli nie mam żadnego dylematu przy wyborze wcześniej sie położyć spać czy stracić ponad pół godziny 1 Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 3 godziny temu, Ukukuki napisał(a): Baldur 1 po 99 na premierę Kurde ale na 98% chyba nie. Kojarze, ze za tyle kupilem 2 lata pozniej juz bundla z wybrzezem. Poszperam w starych pismach pozniej bo sam jestem ciekaw. Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja Godzinę temu, Szermac napisał(a): O ile to prawda to Where Winds Meet, Phantom Blade Zero, Astrobot 2, Silent Hill 2, reszta do śmieci xD Chociaż to SH2 to jakiś może glimpse jedynie, jak SH Transmission zaraz po SoPie. Można to uznać za jeden ciąg:). Ale pewnie trailer na SoP, gameplay godzinę później u Konami. No ja się jaram tylko na SH2 i Astrobotem reszta to zapchajdziury. 10 minut temu, Mejm napisał(a): Kurde ale na 98% chyba nie. Kojarze, ze za tyle kupilem 2 lata pozniej juz bundla z wybrzezem. Poszperam w starych pismach pozniej bo sam jestem ciekaw. Nie mogę się doszukać żadnego potwierdzenia, ale to możliwe, to jednak był 1998 rok i pierwsze chyba takie grube wydanie na PC. W bundle z opowieściami miałem, to na pewno 159 zł na premierę, podobnie Torment, Diablo 2 i później na koniec Baldur 2 159, a dodatek jeszcze 79 zł zaraz potem, też w wielkim pudle czyli w sumie ponad 2 bomby jednak. Ale te wydania były niczym kolekcjonerki :). Cytuj
Ukukuki 6 989 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 18 minut temu, Mejm napisał(a): Kurde ale na 98% chyba nie. Kojarze, ze za tyle kupilem 2 lata pozniej juz bundla z wybrzezem. Poszperam w starych pismach pozniej bo sam jestem ciekaw. 5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Nie mogę się doszukać żadnego potwierdzenia, ale to możliwe, to jednak był 1998 rok i pierwsze chyba takie grube wydanie na PC. 100% tak bo kupowałem na majową premierę w Polsce za kasę z komunii jeszcze zanim kupiłem PC. No i to był rok 1999 maj polska premiera, 6 miesięcy po premierze światowej ale to normalne w tamtym okresie. Pierw premiera a później tłumaczenie na Polski. Nawet konsole wychodziły po dłuższym czasie dopiero w USA czy Europie. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 13 minut temu, YETI napisał(a): Wyglada, jakby tą grą first party na 2024 był jednak pełnoprawny Astrobot :). Cytuj
opTa 0 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 49 minutes ago, Ukukuki said: 100% tak bo kupowałem na majową premierę w Polsce za kasę z komunii jeszcze zanim kupiłem PC. No i to był rok 1999 maj polska premiera, 6 miesięcy po premierze światowej ale to normalne w tamtym okresie. Pierw premiera a później tłumaczenie na Polski. Nawet konsole wychodziły po dłuższym czasie dopiero w USA czy Europie. 159. https://ibb.co/ZLC1cM6 Cytuj
KrYcHu_89 2 292 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja 8 minut temu, opTa napisał(a): 159. https://ibb.co/ZLC1cM6 Czyli jednak @Ukukuki nie miałeś racji, albo miałeś kolegów w peweksie xD. Cytuj
Szermac 2 743 Opublikowano 30 maja Opublikowano 30 maja Podobnie było z Diablo 2 w tym wielkim pudle Nawet drożej chyba. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi