Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, ASX napisał(a):

Ja już sam nie wiem, czy Mejm tylko sobie trolluje czy naprawdę jest tak kiepsko zorientowany. 

Może przez to długie granie na PS3 dalej jest w epoce Xboxa 360 z kinectem. 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 1.02.2025 o 17:15, Patapon napisał(a):

Sorry ale czasy PS2, Xboxa czy GC jak każdy podkupywał sobie gierki to był dla mnie najlepszy okres. Xbox miał np: Ninja Gaiden, PS2 MGS , GC RE4. Teraz nie ma okresów. 

czy nie lepiej jest jednak dzisiaj kiedy Residenty,  MGSy i kolejna odsłona Ninja Gaiden wychodzą na wszystko i nie trzeba już kupować dodatkowego kawałka plastiku by ograć te gry? 

Co dokładnie zyskiwałeś ty jako gracz, na tym podkupywaniu sobie gier? 

Opublikowano
12 minutes ago, ASX said:

czy nie lepiej jest jednak dzisiaj kiedy Residenty,  MGSy i kolejna odsłona Ninja Gaiden wychodzą na wszystko i nie trzeba już kupować dodatkowego kawałka plastiku by ograć te gry? 

Ale to dziala tylko w jedną stronę bo na Xboxa mnóstwo topowych gier nie trafia - FF, SH2, Ronin, Wukong, Stellar Blade, nie mówiąc o grach od PS Studios.

Opublikowano
1 minute ago, Czoperrr said:

Ale to dziala tylko w jedną stronę bo na Xboxa mnóstwo topowych gier nie trafia - FF, SH2, Ronin, Wukong, Stellar Blade, nie mówiąc o grach od PS Studios.

No to nie kupuj Xboxa :)

Opublikowano
22 minuty temu, ASX napisał(a):

Ekscytację, że na dany sprzęt wychodzą exclusivy. Nawet dzisiaj przeglądając scenę emu, zagłębiając się w te gry jakoś bardziej chce się sprawdzać gry ekskluzywne, które wyszły tylko i wyłącznie na jakimś niszowym sprzęcie. Ta sama gra nigdy nie przykułaby mojej uwagi gdyby była na wszystkim. No coś w nich jest. 

https://www.xrtoday.com/mixed-reality/valve-deckard-leaks-suggest-a-new-valve-headset-is-near/

Niech te nowe google od Valve szybciej wychodzą bo Index już wydaje się przestarzały a strasznie chciałbym sprawdzić Alyxa. Gdyby ten Haf-Life był na okularach Sony i Meta Queście to już tak bardzo by mnie do niego nie ciągnęło

• Haha 1
Opublikowano

Jak gram w taką grę to mam to wewnętrzne odczucie, że tylko pewna część graczy razem ze mną doświadczy tego uczucia, tak jakbym należał do elitarnego grona wybrańców.

Grając w FIFĘ albo Fortnite'a czuję coś odwrotnego dlatego takie gry mnie odpychają.

• beka z typa 1
  • WTF 2
Opublikowano

Jedno zasadnicze pytanie: jaka była najczęstsza odpowiedź gdy ktoś nawet tu na forum pytał jaką konsolę kupić?

"Zobacz jakie są gry tu i tu, a potem wybierz ten sprzęt który ma więcej tytułów dla ciebie"

Dziękuję dobranoc.

• This 2
Opublikowano

Ehh boty jakie udawanko.

Wczoraj "Xbox was zayebe exami!!!"

Dzisiaj "Nie no, lepiej jak już nie ma exów. Wszystko dla wszystkich*"

*

Spoiler

Ale nie dla psa kiełbasa, exy PS nie dla zielonych

Spoiler

Póki co :rayos:

Opublikowano
25 minutes ago, Czoperrr said:

Chyba lepszym wyborem jest konsola gdzie wychodzi każda multiplaforma a do tego exy od konsoli, która nie ma exów i omija ją sporo multiplaform bo nie opłaca się robić pod nią konwersji. Czy czegoś nie rozumiem?

Niekoniecznie. Mogą Cię ryrać te exy, a ważna jest usługa Gamepass, albo sprawdzony online z przyjaciółmi i tak dalej. Jest więcej czynników niż tylko sucha liczba gier

Opublikowano
25 minut temu, Bzduras napisał(a):

Jedno zasadnicze pytanie: jaka była najczęstsza odpowiedź gdy ktoś nawet tu na forum pytał jaką konsolę kupić?

"Zobacz jakie są gry tu i tu, a potem wybierz ten sprzęt który ma więcej tytułów dla ciebie"

Dziękuję dobranoc.

ale ja nie pytam o to która konsolę kupić, a którą nie. Tylko co było takiego super w czasach kiedy trzeba było mieć konkretne urządzenie by zagrać w Residenty, MGSy i Ninja Gaiden i co na tym zyskiwali gracze 

Opublikowano

Nie zrozumiesz tego nigdy bedac takim akolita marki, ktora jakby nawet jutro je.bla gry i przeszla na produkcje pluszakow, to bys napisal ze "i co w tym zlego, ludze sprobuja czegos nowego".

• Lubię! 1
  • Haha 1
  • beka z typa 1
  • This 1
Opublikowano

Można było liczyć że devowie wycisną ostatnie soki ze sprzętu mając do ogarnięcia tylko jedną platformę celując w jej specyficzne mocne strony. RE:CV - pierwszy pełny RE w 3d, gdyby to była multiplatforma (z PS1) to praktycznie nie do zrobienia chyba że z kosmicznym downgoardem; MGS2/3 świetne wykorzystanie obliczania przezroczystości przez PS2 (przez co mocniejszy Xbox miał kłopoty w MGS2); Ninja Gaiden/DoA 3/Panzer Dragoon pokazywały coś co było praktycznie niedostępne na innych sprzętach; jak zobaczyłem Gearsy 1 to kupiłem X360, jak zagrałem w Zeldę BotW to Switcha.

Można by tak długo wymieniać, nawet jeszcze w erze PS4/XOne były tytuły które celując w konsole z 8 GB pamięci (z czego ~6 GB dla gier) i słaby procek korzystały z tego jak najlepiej co średnio przełożyło by się np. na rynek PC gdzie mocne karty graficzne były najczęściej wyposażone w 2GB VRAMU ale za to procki były o wiele szybsze. Prezentacje PS5 i Xbox Series X/S reklamowały przecież specyficzne myki, czy to mesh shaders czy to super szybkie SSD ale jeśli wydajesz na wiele platform jednocześnie to nie będziesz implementował czegoś co będzie miało kłopoty z uruchomieniem na innych.

• Plusik 4
Opublikowano

Kiedyś exy pokazywały moc platform. Ale to było kiedyś, w czasach autorskich procesorów typu Emotion Engine czy inne Celle. Teraz jak wszystko jest na x86 to nie ma to żadnego znaczenia. Znaczenie ma talent, umiejętności, czas i pieniądze. Same sprzęty są bliźniaczo podobne, a silniki fantastycznie się skalują. Nie ma żadnych obiektywnych korzyści dla graczy związanych z exami

• Plusik 3
  • This 1
Opublikowano
2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Byłbym skłonny zaryzykować stwierdzenie, że PS5 i XSX są do siebie tak blizniaczo podobne, że nie ma gier których nie dałoby się przeportować z jednej na drugą.

PS5 i XSX pewnie tak, ale jak dodasz do tego Series S to już inaczej wygląda sprawa.

Opublikowano

No argument że wtedy gry mogły być lepiej zoptymalizowane działając pod jeden konkretny sprzęt można uznać za zasadny. 

Ale dziś i tak prawie nikomu nie opłaca się robić gier tylko na jedną platformę, dlatego te serię jak NG, MGS czy RE i wiele innych stały się multiplatformowe.