Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

💖 dla Ciebie, że masz zamiar zostać z marką do samego końca. 

Screenshots_2025-02-01-23-34-48.png

• Odpowiedzi 24,5 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
20 godzin temu, ASX napisał(a):

Ja już sam nie wiem, czy Mejm tylko sobie trolluje czy naprawdę jest tak kiepsko zorientowany. 

Może przez to długie granie na PS3 dalej jest w epoce Xboxa 360 z kinectem. 

Opublikowano
W dniu 1.02.2025 o 17:15, Patapon napisał(a):

Sorry ale czasy PS2, Xboxa czy GC jak każdy podkupywał sobie gierki to był dla mnie najlepszy okres. Xbox miał np: Ninja Gaiden, PS2 MGS , GC RE4. Teraz nie ma okresów. 

czy nie lepiej jest jednak dzisiaj kiedy Residenty,  MGSy i kolejna odsłona Ninja Gaiden wychodzą na wszystko i nie trzeba już kupować dodatkowego kawałka plastiku by ograć te gry? 

Co dokładnie zyskiwałeś ty jako gracz, na tym podkupywaniu sobie gier? 

Opublikowano
12 minutes ago, ASX said:

czy nie lepiej jest jednak dzisiaj kiedy Residenty,  MGSy i kolejna odsłona Ninja Gaiden wychodzą na wszystko i nie trzeba już kupować dodatkowego kawałka plastiku by ograć te gry? 

Ale to dziala tylko w jedną stronę bo na Xboxa mnóstwo topowych gier nie trafia - FF, SH2, Ronin, Wukong, Stellar Blade, nie mówiąc o grach od PS Studios.

Opublikowano
1 minute ago, Czoperrr said:

Ale to dziala tylko w jedną stronę bo na Xboxa mnóstwo topowych gier nie trafia - FF, SH2, Ronin, Wukong, Stellar Blade, nie mówiąc o grach od PS Studios.

No to nie kupuj Xboxa :)

Opublikowano
22 minuty temu, ASX napisał(a):

Ekscytację, że na dany sprzęt wychodzą exclusivy. Nawet dzisiaj przeglądając scenę emu, zagłębiając się w te gry jakoś bardziej chce się sprawdzać gry ekskluzywne, które wyszły tylko i wyłącznie na jakimś niszowym sprzęcie. Ta sama gra nigdy nie przykułaby mojej uwagi gdyby była na wszystkim. No coś w nich jest. 

https://www.xrtoday.com/mixed-reality/valve-deckard-leaks-suggest-a-new-valve-headset-is-near/

Niech te nowe google od Valve szybciej wychodzą bo Index już wydaje się przestarzały a strasznie chciałbym sprawdzić Alyxa. Gdyby ten Haf-Life był na okularach Sony i Meta Queście to już tak bardzo by mnie do niego nie ciągnęło

Opublikowano

Czyli jak Ninja Gaiden, Residenty i MGSy wychodzą na wiele platform to już nie są/ nie mogą być ekscytujące? 

Opublikowano

Jak gram w taką grę to mam to wewnętrzne odczucie, że tylko pewna część graczy razem ze mną doświadczy tego uczucia, tak jakbym należał do elitarnego grona wybrańców.

Grając w FIFĘ albo Fortnite'a czuję coś odwrotnego dlatego takie gry mnie odpychają.

Opublikowano

Jedno zasadnicze pytanie: jaka była najczęstsza odpowiedź gdy ktoś nawet tu na forum pytał jaką konsolę kupić?

"Zobacz jakie są gry tu i tu, a potem wybierz ten sprzęt który ma więcej tytułów dla ciebie"

Dziękuję dobranoc.

Opublikowano

Chyba lepszym wyborem jest konsola gdzie wychodzi każda multiplaforma a do tego exy od konsoli, która nie ma exów i omija ją sporo multiplaform bo nie opłaca się robić pod nią konwersji. Czy czegoś nie rozumiem?

Opublikowano

Ehh boty jakie udawanko.

Wczoraj "Xbox was zayebe exami!!!"

Dzisiaj "Nie no, lepiej jak już nie ma exów. Wszystko dla wszystkich*"

*

Spoiler

Ale nie dla psa kiełbasa, exy PS nie dla zielonych

Spoiler

Póki co :rayos:

Opublikowano
25 minutes ago, Czoperrr said:

Chyba lepszym wyborem jest konsola gdzie wychodzi każda multiplaforma a do tego exy od konsoli, która nie ma exów i omija ją sporo multiplaform bo nie opłaca się robić pod nią konwersji. Czy czegoś nie rozumiem?

Niekoniecznie. Mogą Cię ryrać te exy, a ważna jest usługa Gamepass, albo sprawdzony online z przyjaciółmi i tak dalej. Jest więcej czynników niż tylko sucha liczba gier

Opublikowano
25 minut temu, Bzduras napisał(a):

Jedno zasadnicze pytanie: jaka była najczęstsza odpowiedź gdy ktoś nawet tu na forum pytał jaką konsolę kupić?

"Zobacz jakie są gry tu i tu, a potem wybierz ten sprzęt który ma więcej tytułów dla ciebie"

Dziękuję dobranoc.

ale ja nie pytam o to która konsolę kupić, a którą nie. Tylko co było takiego super w czasach kiedy trzeba było mieć konkretne urządzenie by zagrać w Residenty, MGSy i Ninja Gaiden i co na tym zyskiwali gracze 

Opublikowano

Nie zrozumiesz tego nigdy bedac takim akolita marki, ktora jakby nawet jutro je.bla gry i przeszla na produkcje pluszakow, to bys napisal ze "i co w tym zlego, ludze sprobuja czegos nowego".

Opublikowano

Można było liczyć że devowie wycisną ostatnie soki ze sprzętu mając do ogarnięcia tylko jedną platformę celując w jej specyficzne mocne strony. RE:CV - pierwszy pełny RE w 3d, gdyby to była multiplatforma (z PS1) to praktycznie nie do zrobienia chyba że z kosmicznym downgoardem; MGS2/3 świetne wykorzystanie obliczania przezroczystości przez PS2 (przez co mocniejszy Xbox miał kłopoty w MGS2); Ninja Gaiden/DoA 3/Panzer Dragoon pokazywały coś co było praktycznie niedostępne na innych sprzętach; jak zobaczyłem Gearsy 1 to kupiłem X360, jak zagrałem w Zeldę BotW to Switcha.

Można by tak długo wymieniać, nawet jeszcze w erze PS4/XOne były tytuły które celując w konsole z 8 GB pamięci (z czego ~6 GB dla gier) i słaby procek korzystały z tego jak najlepiej co średnio przełożyło by się np. na rynek PC gdzie mocne karty graficzne były najczęściej wyposażone w 2GB VRAMU ale za to procki były o wiele szybsze. Prezentacje PS5 i Xbox Series X/S reklamowały przecież specyficzne myki, czy to mesh shaders czy to super szybkie SSD ale jeśli wydajesz na wiele platform jednocześnie to nie będziesz implementował czegoś co będzie miało kłopoty z uruchomieniem na innych.

Opublikowano

Kiedyś exy pokazywały moc platform. Ale to było kiedyś, w czasach autorskich procesorów typu Emotion Engine czy inne Celle. Teraz jak wszystko jest na x86 to nie ma to żadnego znaczenia. Znaczenie ma talent, umiejętności, czas i pieniądze. Same sprzęty są bliźniaczo podobne, a silniki fantastycznie się skalują. Nie ma żadnych obiektywnych korzyści dla graczy związanych z exami

Opublikowano
2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Byłbym skłonny zaryzykować stwierdzenie, że PS5 i XSX są do siebie tak blizniaczo podobne, że nie ma gier których nie dałoby się przeportować z jednej na drugą.

PS5 i XSX pewnie tak, ale jak dodasz do tego Series S to już inaczej wygląda sprawa.

Opublikowano

No argument że wtedy gry mogły być lepiej zoptymalizowane działając pod jeden konkretny sprzęt można uznać za zasadny. 

Ale dziś i tak prawie nikomu nie opłaca się robić gier tylko na jedną platformę, dlatego te serię jak NG, MGS czy RE i wiele innych stały się multiplatformowe.