Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minutes ago, ASX said:

Można to nazywać jak chcesz  badaniem reakcji rynku, eksperymentem, lub inaczej. 

Faktem jest że strategia Sony ewoluuje, przez ponad 20 lat nie robili gier na PC. Dopiero kilka lat temu zaczęli wydawać starsze tytuły, potem ogłosili że gry usługi bedą wychodzić w dniu premiery na PC, a teraz mamy kolejne przykłady singlowych gier jak LEGO Horizon czy remake Until Dawn  wydanych w dniu premiery na PC. Wszystko na przestrzeni kilku lat. 

Nie trzeba być analitykiem by w połączeniu z tym co mówi prezes Sony, domyslac się w jakim kierunku to zmierza.

Until Dawn to tytuł z początków PS4 nic dziwnego, że "remaster" wyszedł na PC równolegle z wersją PS5. Z LEGO Horizon to pewnie był wymóg właściciela marki klocków.

Opublikowano

Spokojnie, nie denerwuj się. Nikt nie mówi, że  stanie się to szybko.

Tylko że jest to tylko kwestia czasu, może zajmie to 2 lata, może 5 lat, trudno oszczacować. 

Faktem jest że pojawiają się rownież singlowe gry które wychodzą w dniu premiery na PC, wbrew słowom Hulsta z 2024 r. że bedą to tylko gry usługi.

Cytat

Hulst, who'll be co-CEO of PlayStation starting in June, explained single-player games will come to PC after their initial PlayStation 5 launch to drive PC players to buy a console. Live-service games like Helldivers 2 will have simultaneous launches on both systems

https://www.gamedeveloper.com/business/sony-wants-its-pc-ports-to-help-drive-playstation-5-sales

I że ostatniej grze Sony na PC czyli Spidermanowi 2 zajęło już tylko 15 miesięcy by trafił z konsoli na Steam. 

Trzeba mieć klapki na oczach, by nie widzieć jak w przeciągu kilku lat strategia Sony w tej kwestii ewoluuje. I można zalozyć że będzie ewoluować dalej. 

Opublikowano

No wciąż mieli i mają jeszcze trochę starszych gier jak GoT czy TLOU part 2, do przeportowania, ale poważnie myślisz że jak już skończą się stare porty to okres między premierą na konsoli i PC nie będzie się skracać?

Opublikowano

Myślałem że entuzjaści sony już dawno się pogodzili że ich firma nie wierzy w marke ale teraz widze że każdy miesiąc opóźnienia gry na pc liczy sie jako zwycięstwo

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano
5 minut temu, ASX napisał(a):

No wciąż mieli i mają jeszcze trochę starszych gier jak GoT czy TLOU part 2, do przeportowania, ale poważnie myślisz że jak już skończą się stare porty to okres między premierą na konsoli i PC nie będzie się skracać?

Zaraz zobaczymy na przykładzie Astro Bota. 

5 minut temu, Pupcio napisał(a):

Myślałem że entuzjaści sony już dawno się pogodzili że ich firma nie wierzy w marke ale teraz widze że każdy miesiąc opóźnienia gry na pc liczy sie jako zwycięstwo

Nie wiem czy żartujesz Pupciu ale to do mnie więc odpowiadam, że mam to gdzieś. Nie traktuję tego jako zwycięstwo, gram na kilku konsolach. Ale razi mnie w oczy, kiedy kilka osób próbuje skruszyć beton a tu nic. 

Opublikowano

Sami twórcy wspominali o PC jeszcze przed premierą, żeby dać im znać jeśli gracze chca wersji na PC, więc ja nie byłbym taki pewny

https://www.ign.com/articles/astro-bot-director-leaves-door-open-for-pc-version-shuts-down-playstation-vr2

Cytat

Nie wiem czy żartujesz Pupciu ale to do mnie więc odpowiadam, że mam to gdzieś. Nie traktuję tego jako zwycięstwo, gram na kilku konsolach. Ale razi mnie w oczy, kiedy kilka osób próbuje skruszyć beton a tu nic

No właśnie kilka osób próbuje skruszyć beton, pokazuje na przykładach jak w ciągu kilku lat zmieniła się strategia Sony, i jak szybko słowa szefa PlayStation  Studios  na temat wydawania gier na PC się zdezaktualizowały, a tu nic. Beton pozostaje niewzruszony.

Opublikowano

Sinuoida w główniej mierze dlatego, bo oprócz portowania nowych gier

jak Spiderman 2 (15 miesięcy po premierze wersji konsolowej)

Stellar Blade (14 miesięcy po premierze wersji na konsole)

Rise of Ronin (12 miesięcy po premierze wersji na konsole)

czy przykładów Until Dawn i LEGO Horizon gdzie gry wyszły jednocześnie na PC wbrew słowom szefa Playstation 

Wciąż mają jeszcze kilka starszych gier z PS4 do przesortowania jak np.  TLOU part 2 (5 lat po wersji na PC). 

Opublikowano
3 minutes ago, ASX said:

Sinuoida w główniej mierze dlatego, bo oprócz portowania nowych gier

jak Spiderman 2 (15 miesięcy po premierze wersji konsolowej)

Stellar Blade (14 miesięcy po premierze wersji na konsole)

Rise of Ronin (12 miesięcy po premierze wersji na konsole)

czy przykładów Until Dawn i LEGO Horizon gdzie gry wyszły jednocześnie na PC wbrew słowom szefa Playstation 

Wciąż mają jeszcze kilka starszych gier z PS4 do przesortowania jak np.  TLOU part 2 (5 lat po wersji na PC). 

Przecież TLOU 2 za moment wychodzi na PC, port jest gotowy. 

Opublikowano

No tak, ale zajęło im to ponad 5 lat. Ktoś może popatrzeć na ten jeden przykład i pomyśleć, że nie ma żadnego skracania czasowej ekskluzywności skoro pecetowcy musieli czekać 5 lat na tę jedną grę. Ale jeśli spojrzeć całościowo, zwłaszcza na nowe gry z ostatniego roku jak SM2, Stellar czy Rise of Ronin widać że wychodzą one już teraz dosyć szybko na PC. 

Opublikowano

To jest ASX póki co Twoja opinia a exy pokroju Ratcheta czy Returnala wcale tego nie argumentuja. Teksty typu „Nie trzeba być analitykiem żeby dostrzec…” schowaj między bajki. Gdyby ten wykres był ewidentny to inna gadka. Wg mnie to na razie poligon i testy a 6-12 miesięczny pdstęp jest znacznie bardziej możliwy niż równe premiery. 

Opublikowano
7 minutes ago, ASX said:

No tak, ale zajęło im to ponad 5 lat. Ktoś może popatrzeć na ten jeden przykład i pomyśleć, że nie ma żadnego skracania czasowej ekskluzywności skoro pecetowcy musieli czekać 5 lat na tę jedną grę. Ale jeśli spojrzeć całościowo, zwłaszcza na nowe gry z ostatniego roku jak SM2, Stellar czy Rise of Ronin widać że wychodzą one już teraz dosyć szybko na PC. 

Jak się już tak czepiamy to można się kłócić, że mniej niż 5 lat wszakże Part II w wersji PS5 wyszedł niedawno. Stellar i Ronin to nie są gry PlayStation Studios.

• Plusik 1
Opublikowano

To jest proces, teraz jest to w przypadku nowych gier od roku do dwóch z wcześniejszymi wyjątkami. Ale z czasem, zwłaszcza po słowach prezesa Sony, o tym że PC nie jest zagrożeniem dla konsoli i o tym że zamierzają agresywniej inwestować w PC, można się spodziewać że okres ten będzie coraz bardziej się skracał. Zwłaszcza kiedy skończą się stare porty, pojawi się presja by nowe gry jak najszybciej zaczęły zarabiać również na PC. 

To jest  ogólnie podróż w jedną stronę, zwłaszcza w obliczu stagnacji na rynku konsol i stale rosnącego rynku PC. Nie znam firmy która pozostawiona przed wyborem zarobić więcej czy mniej nie wybierze pierwszej opcji. No chyba że zacznie się to odbijać bardzo niekorzystnie dla kondycji konsoli, tylko to może ich ewentualnie powstrzymać. Ale tak jak mówiłem, nie sądzę by miało się tu wydarzyć jakieś załamanie. Myślę że zdecydowana większość wciąż będzie grała na Playstation, nawet jeśli wszystkie gry Sony przestaną być czasowymi ekskluzywami.

A Finale to nie są gry wydawane przez Sony trudno więc, aby miały pasować skoro to Square podejmowało decyzje o porcie na inne konsole i PC.  A Stellar, Spiderman i Ronin owszem. 

Opublikowano

Trudno powiedzieć co dokładnie było w umowie wydawniczej, bo nikt z nas nie ma do tego wglądu. Ale generalnie  to wydawca czyli Sony ma kontrolę nad tym: na co, kiedy i gdzie zostanie wydana gra.

Każdemu też zależy na utrzymaniu bazy użytkowników na których zarabia, to oczywistość. Ale problem pojawia się kiedy baza twoich klientów niespecjalnie rośnie. Kluczowe nie jest zarabianie akcesoriach czy sprzedaży konsol , ale na sofcie, czyli grach, to tu są pieniądze. I żeby zarobić jak najwięcej trzeba dotrzeć  z gierką do jak największej ilości klientów, i to nie tylko tych którzy kupili twoją konsole, a  i najlepiej żeby gra ta sprzedała się jak najlepiej, co oczywsite. 

Czasowa ekskluzywność to coś co ma znaczenie w przypadku zachęcania ludzi do konsoli (ale otwartym pytaniem jest, czy ma ona tak duże znaczenie gdy konsole stały się dojrzałym rynkiem i przestały rosnąć?) , ale jednocześnie ta czasowa ekskluzywność nie pomaga w sprzedaży na PC. Przez co gry nie sprzedają się tak jakby mogły. 

Gdyby konsole Playstation wciąż rosły i z generacji na generację liczba sprzedanych konsol i liczba użytkowników konsol biłyby kolejne rekordy, to najprawdopodobniej  gry Sony nigdy nie wyszłyby na PC i nie byłoby tego dylematu i problemu. Bo można byłoby pozwolić sobie na mniejszą sprzedaż gier, kosztem przyciągnięcia do swojej konsoli nowych klientów. Ale jeśli jest inaczej, to pojawia się chęć szukania nowych klientów i zysków na innych platformach w tym przypadku PC. Najlepiej przy zachowaniu swoich klientów na konsoli. Chcą mieć ciastko i zjeść ciastko. 

Opublikowano
W dniu 26.03.2025 o 08:31, Czoperrr napisał(a):

Ostatnia wielka gra tworzona z myślą o PS5. Na PS4 też wyszły kastraty gier typu RE4, GoW Ragnarok, ale raczej nikt normalny na tych konsolach w te gry nie gra.

Tyś widzioł kastraty. Normalne, pełnoprawne porty z niższą rozdziałką i frameratem (RE nawet celuje w 60fps, GoW stałe 30) z cięciami w grafice, które dla nikogo normalnego nie są big dealem.

Rozumiem, że niektórzy muszą połechtać sobie ego nawet takimi prostackimi rzeczami, jak granie na nowszej konsoli, ale przynajmniej warto to robić to odnosząc się do faktycznie skiepszczonych konwersji (których w sumie za bardzo nie kojarzę wśród gier AAA, może Jedi: Ocalały), niż do gierek pisanych właściwie pod past geny, które na starych konsolach prezentują top poziom.

• Plusik 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kotlet_schabowy napisał(a):

Tyś widzioł kastraty. Normalne, pełnoprawne porty z niższą rozdziałką i frameratem (RE nawet celuje w 60fps, GoW stałe 30) z cięciami w grafice, które dla nikogo normalnego nie są big dealem.

God of War na PS4 wyglada ladnie, ale tego samego o Resident Evil 4 bym nie powiedzial. Widac, ze Capcom juz postawilo priorytet na nowsze wersje.

Niemniej, prawdziwe kastraty to bylo np Watch Dogs czy Shadow of Mordor na PS3. To byly typowe porty robione na kolanie, gdy bylo wiadomo, ze sprzety sa za slabe, ale liczyl sie zarobek na nieswiadomych klientach.

Edytowane przez Lukas_AT