Gość lpcl Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Właśnie obejrzałem patent że śrubką i podstawką, niech ktoś mi powie, że to nie jest na serio. To chyba jakiś trolling. Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 300 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 2 minuty temu, qraq_pk napisał: a ty wymyśliłeś że nie jest przylutowany, a jak jest to po to byś ty nie mógł go wyciągnąć. Złośliwcy. Swoją drogą chyba nauczyli się trochę. Wiatrak duży, są jakieś "kurzołapy" (ciekawe jak to będzie w praktyce działać), wielki radiator. Nawet napęd optyczny wyciszyli jakoś. No może być ciszej niż aktualnie. Wierze że wyciągneli wnioski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
qraq_pk 371 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 1 minutę temu, lpcl napisał: Właśnie obejrzałem patent że śrubką i podstawką, niech ktoś mi powie, że to nie jest na serio. To chyba jakiś trolling. I zaślepka! I się wszystko chowa w podstawce! Śmiechłem. Fajny patent. Pierwsza rzecz jaką wywalą po zmnejszeniu konsoli za te dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza
giger_andrus 3 086 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Płyta główna jest pięknie zaprojektowana, ale zarazem to pierwsza konsola która ma wbudowaną bombę zegarową. Wlutowany, niewymienny główny dysk SSD. Cykle zapisu zużywają te scalaki i one kiedyś umrą/nie będą produkowane. O ile nie umożliwią pełnej czystej instalacji OS/firmware na dysku w dodatkowym slocie M.2, zamiast maszyny w kolekcji za kilkanaście lat będzie to ciężarek do papieru. Cieszy opcja wyczyszczenia bloku chłodzenia/wiatraka bez naruszania gwarancji. Mam kota i sporo sierści. Na bank będzie cały przemysł produkujący customowe panele boczne, od zdjęć własnych dzieci po laski z anime. Yay! Cytuj Odnośnik do komentarza
Chmielinski 212 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 1 minutę temu, brzeszczot napisał: Niestety wygląd jak i sama forma kustomizacji konsoli są beznadziejne. Niech jeszcze do tego zestaw śrubokrętów dodadzą. Na szczęście ustawiasz konsolę raz i zapominasz o niej, aż do następnej zmiany płyty. Ale szukanie dziury w całym. No faktycznie, przekręcenie 1 śruby zaprojektowanej tak, że nawet nie potrzeba śruborkętu, w czasie setupu konsoli, który robisz raz na ruski rok, to niezwykle ciężkie zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lpcl Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 (edytowane) 11 minut temu, qraq_pk napisał: I zaślepka! I się wszystko chowa w podstawce! Śmiechłem. Fajny patent. Pierwsza rzecz jaką wywalą po zmnejszeniu konsoli za te dwa lata. Bez kitu mało finezyjny ale nie potrzebujący podstawki xsx kontra jakiś dziwoląg, który potrzebuje protezy do stania i leżenia zresztą też. Jezu kto to wymyślił. Faktycznie raczej daruje sobie zakup w przyszłości i zaczekam na wersję pro. Może japońska myśl technologiczna zrobi coś prostszego. Edytowane 7 października 2020 przez lpcl Cytuj Odnośnik do komentarza
giger_andrus 3 086 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 1 minutę temu, tata_arek napisał: Ale szukanie dziury w całym. No faktycznie, przekręcenie 1 śruby zaprojektowanej tak, że nawet nie potrzeba śruborkętu, w czasie setupu konsoli, który robisz raz na ruski rok, to niezwykle ciężkie zadanie. Dokładnie. Tym bardziej, że w innych produktach RTV klasy premium to normalka. Przykład OLEDów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lpcl Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 (edytowane) 5 minut temu, giger_andrus napisał: Dokładnie. Tym bardziej, że w innych produktach RTV klasy premium to normalka. Przykład OLEDów. Ty tak na serio porównujesz tv, który raczej ciężko żeby stał bez solidnej podstawy do konsoli, pudełka pod tv? Nie dziwię się trollingowi ms jak tam projektanci muszą mieć pompę jak japoniec ze śruboktętem i tym namaszczeniem zawiązanym z powagą sytuacji się gimnastykuje. Edytowane 7 października 2020 przez lpcl Cytuj Odnośnik do komentarza
giger_andrus 3 086 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 1 minutę temu, lpcl napisał: Ty tak na serio porównujesz tv, który raczej ciężko żeby stał bez solidnej podstawy do konsoli, pudełka pod tv? W obu przypadkach jest to jedna śrubka, której przykręcenie trwa tyle co zalanie herbaty. Śmiechu warty temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Chmielinski 212 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 4 minuty temu, lpcl napisał: Ty tak na serio porównujesz tv, który raczej ciężko żeby stał bez solidnej podstawy do konsoli, pudełka pod tv? Nie dziwię się trollingowi ms jak tam projektanci muszą mieć pompę jak japoniec ze śruboktętem i tym namaszczeniem zawiązanym z powagą sytuacji się gimnastykuje. Naprawdę fanboye Xboxa nie mają innych argumentów? Kurde, jakby chodziło chociaż o to, że PS5 nie można w ogóle postawić w jakiejś orientacji, albo że nie ma slotu na dodatkowy dysk, a tu spieranie się o minutę roboty. Xbox za to ma na stale przytwierdzoną podstawę, która powoduje, że po ustawieniu konsoli poziomo wygląda jakby ktoś ją wywrócił przechodząc obok. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
MatekDM 1 299 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 25 minut temu, giger_andrus napisał: Płyta główna jest pięknie zaprojektowana, ale zarazem to pierwsza konsola która ma wbudowaną bombę zegarową. Wlutowany, niewymienny główny dysk SSD. Cykle zapisu zużywają te scalaki i one kiedyś umrą/nie będą produkowane. O ile nie umożliwią pełnej czystej instalacji OS/firmware na dysku w dodatkowym slocie M.2, zamiast maszyny w kolekcji za kilkanaście lat będzie to ciężarek do papieru. Cieszy opcja wyczyszczenia bloku chłodzenia/wiatraka bez naruszania gwarancji. Mam kota i sporo sierści. Na bank będzie cały przemysł produkujący customowe panele boczne, od zdjęć własnych dzieci po laski z anime. Yay! Jaką bombę zegarową? Taki dysk wytrzyma dużo dłużej od klasycznego HDD. Cytuj Odnośnik do komentarza
giger_andrus 3 086 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 2 minuty temu, MatekDM napisał: Jaką bombę zegarową? Taki dysk wytrzyma dużo dłużej od klasycznego HDD. Nie doczytałeś. Wcześniej te HDD mogłeś sobie wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Aleks 488 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Podstawka. Każdy kto potrafi wcisnąć x na padzie sobie z nią poradzi. Mnie zastanawia: 1. Czy na trzeźwo wymyśla się i projektuje takie cuda? 2. Czy Sony będzie sprzedawać je oddzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 300 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Dysk na stałe to na pewno jest jakies ryzyko. I trudno się nie zgodzić. Ale może się okazać że nic sie kompletnie nie będzie działo. Jaka może być róznica w cenie - cała płyta główna z dyskiem vs sam dysk zewnętrzny? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 146 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Teraz, Aleks napisał: 2. Czy Sony będzie sprzedawać je oddzielnie? Co? Podstawki? Podstawka jest w pudle razem z konsola Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 A ja jestem bardzo, bardzo miło zaskoczony tym rozebraniem konsoli. - 120mm wiatrak obustronny. 120mm to i tak dobrze, ale obustronny to zaskoczenie na mega pozytyw. - ciekły metal. Opad szczęki. BRAWO. - Miejsce na dodatkowy dysk. SUPER. Czyli mogę kupić dodatkowy dysk i to doda, a nie wymieni przestrzeń. No i nie są to dyski od Sony. SUPER. - Podstawka - wali mnie. Dobrze, że się przykręca, jak w porządnym systemie. Wiele obaw rozwiali i bardzo pozytywnie zaskoczyli. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Aleks 488 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 2 minuty temu, Figuś napisał: Co? Podstawki? Podstawka jest w pudle razem z konsola Tak wiem, ale stawiam, że na kilkadziesiąt milionów sprzedanych konsol, kilka sztuk (podstawek) ulegnie uszkodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 146 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 1 minutę temu, Aleks napisał: Tak wiem, ale stawiam, że na kilkadziesiąt milionów sprzedanych konsol, kilka sztuk (podstawek) ulegnie uszkodzeniu. Sie rozwierci, się naprawi albo jakaś ośmiorniczka pójdzie w ruch XD Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 1 godzinę temu, giger_andrus napisał: Płyta główna jest pięknie zaprojektowana, ale zarazem to pierwsza konsola która ma wbudowaną bombę zegarową. Wlutowany, niewymienny główny dysk SSD. a series x? Cytuj Odnośnik do komentarza
chmura 16 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Ja pierdziele, wkoncu jest!To juz wiadomo dlaczego taka duza konsola, radiatora wielkosci xsx. Przekombinowali z podstawka a reszta tradycyjnie. Xsx lepiej zaprojektowany i pobiera "tylko" 300w .Zobaczymy jak to bedzie wszystko chodzic w praktyce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 44 minutes ago, giger_andrus said: Wlutowany, niewymienny główny dysk SSD. Cykle zapisu zużywają te scalaki i one kiedyś umrą/nie będą produkowane. Nowe dyski mają przewidywalną żywotność 10lat w serwerach. W konsoli pewnie kilka razy dłużej mogą wytrzymać. Dziś mają sporo lepszą niezawodność od HDD. Żywotność SSD to był problem na samym początku tej technologii. Będzie dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 rozkminy o podstawce, ja (pipi)e Cytuj Odnośnik do komentarza
chmura 16 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 Ta podstawka generuje dodatkowe niepotrzebne koszty, ktore mozna by przeznaczy np na jeszcze pokazniejszy radiator. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 146 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 No, ze śrubką, zaślepką i mechanizmem obracania koszt produkcji wynosi pewnie jakieś 0.76$ ciekawe ile więcej za to dali by ciekłego metalu Cytuj Odnośnik do komentarza
qraq_pk 371 Opublikowano 7 października 2020 Udostępnij Opublikowano 7 października 2020 koniecznie im to napisz. Pewnie się zastanawiają gdzie oszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi