MEVEK 3 442 Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 1 godzinę temu, pawman napisał: Bardzo nurtuje mnie średni wiek graczy PS5 ( w sumie PS4 tez:). Zastanawiam się czy jestem najstarszy z kolegów z tego forum. Mam 53 lata i uwielbiam grać. Najbardziej lubię gry typu Tomb Raider, Uncharted, chociaż obecnie zagrywam się Gran Turismo 7 i zacząłem CyberPunka 2077. Pozdrawiam. Piekny post panie pawman Teraz jak mi zonka sie przypucuje o giercowanie to jej walne twoim postem w twarz tylko 2 dekady za toba Cytuj Odnośnik do komentarza
creatinfreak 3 827 Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Znam o 2 lata starsza osobę na tym forum grającą w gierki, ale nie mogę powiedzieć kto to. Cytuj Odnośnik do komentarza
Luqat 966 Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Przecież Boomcio vel Majuhej się nie obrazi, bo i tak wszyscy wiedzą Poza tym obecnie takie wytykanie wieku, to trochę bez sensu, bo to właśnie pokolenie, które ma teraz ~ 40tki, od początku młodości wychowywało się z grami i jeśli kogoś to kręci, to nie sądzę, że z tego "wyrośnie" albo, że nie powinien grać, bo "już nie wypada w tym wieku". Chyba, że komuś się po prostu znudzi czy się "wypali", ale równie dobrze dobrze można to samo napisać, o wcześniejszych pokoleniach i książkach np. Tylko, że nikt na to tak nie patrzy, bo książki mądre itp., a przecież też jest pełno guana w tym medium jak w każdym innym, a to że starsi nie grali w gierki za smarka, to tylko dlatego, że gierek wtedy nie było. Tak samo jak z narzekaniem na dzieciaki w internecie. Znak czasów i dostosuj się lub giń. Także TL:DR, sądzę że nie powinno nikogo dziwić, że za 2-3 dekady emeryci - na pewno hehe - lat 60-70 będą pykać na kąsolach, bo po prostu, na tym wyrośli i nie jest/nie będzie to powód do wstydu, tylko coś normalnego. P.S. Moja teściowa ma 67 lat i gra czy to na kompie w Simsy, Fallouta, Skyrima, Cywilizację czy na telefonie w typowe relaksujące mobilki o uprawianiu ogródka, zbieraniu kryształków czy jakieś logiczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 434 Opublikowano 5 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Mozna grac na konsolach po 50tce, ale nie na nintendo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Shankor 1 602 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Jak odpalić wersję gry z plusa, jeśli ma się zainstalowaną wersję "płytową"? Mam ją zakupioną w PSStore jako plusową, wcześniej grałem z płytą. Trzeba na nowo instalować czy można szybciej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 510 Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Wydaje mi się, że musisz ściągnąć na nowo co jest głupotą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 596 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 dostarczono do sklepów już ponad 19,3 milionów plejek. gratulacje dla Sony, wbrew temu co niektórzy piszą myślę że to będzie dla nich bardzo dobra generacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 niby tak, rok do roku wysłali 1.3 miliona mniej konsol przez braki komponentów ta generacja gdyby nie problemu z chipami kręciłaby pojebane liczby dużo wyższe niż poprzednia edit. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
YETI 10 944 Opublikowano 10 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Pewnie, że kręciliby pojebane liczby, gdyby nie braki w dostępności. Raczej żadne zaskoczenie, skoro sugerowana cena konsoli jest niemal taka sama, jak ta za PS2 ponad 20 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 510 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 I wyższa o 25% od tego po ile było PS4. No ale fakt, gdyby nie braki to pobiliby wszystkie rekordy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 jakieś 30 miliardów $ z tym że na całe Sony nie tylko PS i też część przeznaczona na wykup swoich akcji ok 1.5miliarda$ niestety oryginalny tekst jest za paywallem na bloombergu Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 271 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Nie wiem tylko skąd u nich te nierealne prognozy na kolejny rok - ponad 18 mln, gdzie w ubiegłym było ponad 11 mln PS5 (a zakładali 14 mln). Wszyscy trąbią, że z dostępnością komponentów nie będzie lepiej, a konkurencja płaci za pierwszeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Wiedzą więcej niż my mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 271 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 (edytowane) Niby tak a zamiast 14 mln sprzedali w ubiegłym roku 11 mln i teraz będą skupowali swoje akcje żeby nie poleciały za mocno. Patrząc co się dzieje na rynku to może być mocno przeszacowane. Edytowane 10 Maja 2022 przez SnoD Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Może aż tak źle z dostępnością jak w 2021 nie będzie dlatego zwiększyli prognozy, i nie tylko oni bo tak samo zrobili producenci GPU. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 596 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 ja się ciesze z tych zwiększonych prognoz, jeśli faktycznie udałoby im się sprzedać 18 milionów konsol to skutkowałoby to również spadkiem cen bliżej msrp i lepszą dostępnością. A nie ukrywam, że chętnie kupiłbym teraz PS5 bo kilka fajnych gier się już uzbierało, a i ceny używek spadły. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jakim 1 791 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Co to za czasy że nie można wejśc do sklepu i kupić konsoli od ręki:) A i tak schodzi to wszystko podobnie jak w czasach normalnych. Pytanie ile leży na półkach scammmerów a ile faktycznie w rękach graczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
PanKamil 1 108 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Nawet w najlepszych czasach to pamiętam z prosiakiem były problemy parę miesięcy w okolicach premiery horizon zero dawn. PS5 to nie mam pojęcia kiedy zobaczymy z sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 511 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 52 minuty temu, Jakim napisał: Co to za czasy że nie można wejśc do sklepu i kupić konsoli od ręki:) A i tak schodzi to wszystko podobnie jak w czasach normalnych. Pytanie ile leży na półkach scammmerów a ile faktycznie w rękach graczy. U nas i tak z tego co słyszałem jest spoko z dostępnością. Kumplowi, który mieszka w Niemczech mama kupowała tutaj bo tam podobno bieda jeszcze większa, ale czy to prawda to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 271 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Wiesz, w Niemczech szybciej znajdziesz chętnego na konsolę w bundlu za ~800 euro niż w Polsce, więc pewnie znikają jeszcze szybciej niż u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 Polska dostępność jest naprawdę przyzwoita. Jeśli ktoś chce kupić w bundlu to w ciągu miesiąca ma kilkanaście ofert, na łowcach praktycznie co drugi dzień wyskakują zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 037 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 (edytowane) W Stanach nadal tragedia. Albo kupujesz bezsensowne bundle w Gamestopie (nadal musisz upolować oczywiście, od ręki nie ma nic) albo przepłacasz u skalpelów. Tyle dobrze, że nówki na facebooku śmigaja po 620$, więc tak przepłacasz jakieś 70 (wersja z płytami). Edytowane 10 Maja 2022 przez Homelander Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 425 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 13 minut temu, Homelander napisał: Albo kupujesz bezsensowne bundle w Gamestopie jakie tam są przykładowe bundle, wciskają jakieś śmieci? Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 037 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 1 minute ago, messer88 said: jakie tam są przykładowe bundle, wciskają jakieś śmieci? Np warte 100$ punkty do Madden NFL albo giftcard do Gamestop. Albo jakieś gównine słuchawki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 10 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2022 TLoU 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi