Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
9 minut temu, mario10 napisał:

I podobnie jak Ty nigdy nie zostawiam konsoli w uśpieniu. Kończę pykać to wyłączam :)

Ja właśnie zawsze zostawiam konsole na czuwaniu, ale grę wyłączam.

• Odpowiedzi 24,5 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

A widzisz to źle Cię zrozumiałem. Ja nie zostawiam w czuwaniu bo czasem gram co wieczór, a czasem 3 dni off więc bez sensu żeby prąd żarła :)

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof93 napisał:

zgadzam się ale ja w dobie abonamentów, opłaconego PS+ Extra na rok i tak ogrywam gierki z pudełek bo jak kupuję grę w pudełku to jest to tytuł, który ja sobie sam wybrałem, na którego mam akurat ochotę, na którego się napaliłem z różnych powodów (obejrzałem Terminator 2: Dzień sądu to sobie kupiłem Terminator: Resistance taki pierwszy lepszy przykład). Od promocji na PS+ w czerwcu nie skorzystałem praktycznie nic a nic z tego abonamentu czyli już dobre 3 miesiące :dunno: nie podobają mi się te katalogi ani w GP ani PS+, do Essientala dają same szmiry. Chyba nie jestem targetem nowoczesnego podejścia do dystrybucji gier bo się zniechęcam i nie korzystam.
Nie lubię grać w kilka gier na raz ;) jedynie w QR przekonuje mnie to, że mogę wyłączyć konsolę całkowicie i wrócić do Cyberpunka w kilka sekund ale później forumkowicze zaczęli pisać, że i tak ten QR nie działa tak jak powinien w wielu tytułach :thumbsup: no i wróciłem do swoich przekonań, że koło siusiaka mi lata ten QR i cała reszta wywracających światopogląd, mega wygodnych super ficzerów.

*edit no może nie do końca jest tak, że nie gram w kilka gier na raz. Gram ale to wygląda tak, że na PS5 ogrywam Cyberpunka, na Quest 2 pogram sobie w Beat Saber a na Anbernicu w retro Pokemony i na Switchu w Quake 2 ale nigdy na tym samym sprzęcie ;)

Ja też tak robię. Mam dopakowany GPU i PSplusy, a mimo wszystko ogrywam gierki z pudełek albo jeszcze jakieś starocie z x360. Czasami jednak wpadnie do abonamentu coś co mnie interesuje albo chciałbym sprawdzić czy względnie do tego wrócić. Dosyć późno wszedłem w generacje PS4 i kilka gier ekskluzywnych, znanych hitów mam z comiesięcznych rzutów. Może podobnie zrobię z wejściem w PS5 kiedy pojawią się interesujące mnie tytuły albo będą do sprawdzenia w ramach abo. Obecnie większość czasu gram na XSX więc z abo Sony też praktycznie nie korzystam.

Jak dla mnie szybki dysk SSD i QR to faktyczna nextgenowość pod względem użytkowania sprzętu i kultury pracy. Najlepiej to czuć kiedy tego zabraknie jak np. przesiadam się zagrać w coś na PS4 ;) Z punktu widzenia PS5 to pewnie pady i dźwięk 3D to jakiś powiew nextgenowości.

Opublikowano
Godzinę temu, mario10 napisał:

A widzisz to źle Cię zrozumiałem. Ja nie zostawiam w czuwaniu bo czasem gram co wieczór, a czasem 3 dni off więc bez sensu żeby prąd żarła :)

Ja odpalam w zasadzie codziennie. PS5 chyba bierze 0,5W w czuwaniu jeżeli dobrze pamiętam.

Opublikowano
23 minuty temu, Elitesse napisał:

Z punktu widzenia PS5 to pewnie pady i dźwięk 3D to jakiś powiew nextgenowości.

Poprawcie mnie jeśli się myle, ale czy w poprzedniej generacji  nie było już dźwięku 3d?

Opublikowano

był, w grach które policzysz na palcach jednej ręki i tylko na jednym modelu słuchawek

Opublikowano
W dniu 2.10.2023 o 19:55, MYSZa7 napisał:

To zmienia, że oprócz wyższej rozdziałki i klatkarzu ta gra nie dodawała nic nowego w kwestii oprawy. Nawet kiedyś na forum wrzuciłem screena z wersji na PS4 i podpisałem, że to z PS5 i ludzie nawet się nie skapnęli.

Ratchet mógł robić efekt wow, przynajmniej dopóki nie bawiliśmy się fizyką otoczenia czy jego interaktywnością. Później dopiero Horizon w spatchowanym trybie 60 fps powodował opad szczeny, podobnie miałem przy niektórych lokacjach w Ragnaroku, ale nie Miles Morales.

Mysza, ale czytaj ze zrozumieniem - pytałem o grę, która wyszła na premiere, a nie w okienku premierowym ;) Ratchet robił większe wrażenie od Miles Morales, ale mi chodziło konkretnie o gry wydane w dniu premiery konsoli. 

Opublikowano
5 godzin temu, MatekDM napisał:

Mysza, ale czytaj ze zrozumieniem - pytałem o grę, która wyszła na premiere, a nie w okienku premierowym ;) Ratchet robił większe wrażenie od Miles Morales, ale mi chodziło konkretnie o gry wydane w dniu premiery konsoli. 

No to teraz Ty mnie nie zrozumiałeś, napisałeś o next genowej oprawie w przypadku Miles’a, gdzie dla mnie żadnego specjalnego next gena tam nie było. Dopiero Ratchet czy później Horizon albo Ragnarok mógł zrobić efekt wow i pokazać próbkę prawdziwej nowo generacyjnej oprawy, abstrahując już od tego czy to było w premierę, w okienku premierowym czy kiedykolwiek.

Opublikowano

Jak dla mnie żadna z tych gier nie zrobiła jakiegoś wielkiego WOW! Nextgen! Jasne, były bardzo ładne, ale przecież wszystkie, poza Ratchetem, wyszły na PS4 i jakoś mega biedniej nie wyglądały

Opublikowano
9 godzin temu, Homelander napisał:

Jak dla mnie żadna z tych gier nie zrobiła jakiegoś wielkiego WOW! Nextgen! Jasne, były bardzo ładne, ale przecież wszystkie, poza Ratchetem, wyszły na PS4 i jakoś mega biedniej nie wyglądały

No niestety, gextgen to po prostu za każdym razem lepsza grafa. Jeśli chodzi o PS5 to zasadniczo dla mnie robi robotę szybkie wczytywanie, choć i to ma (malutką) wadę, że nie ma różnych podpowiedzi na ekranach ładowania, to czasem było przydatne.

Największym nextgenem jest nadal dla mnie Steam Deck, biorę gdzie chcę pełne pecetowe gry i jest git. Nawet 22 klatki w cyberpunku jakoś na tym ekraniku mi mniej przeszkadza, taki jestem zajarany że mam to przy sobie w każdej chwili.

Opublikowano
17 minut temu, dominalien napisał:

nie ma różnych podpowiedzi na ekranach ładowania, to czasem było przydatne.

W niektórych grach jest opcja do tego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Lepiej mieć ustawiony dźwięk na atmos czy 3D od Sony? Hmm

Opublikowano
36 minut temu, Starh napisał:

Ja mam ustawiony na atmos, ale to chyba i tak zależy zawsze czy dana gra/film to wspierają.

Opublikowano

Ciekawe że nawet Bungie się dostało, podobno przez przez cięcia w pracownikach opóźnienia dodatku i nowej gry.

Opublikowano

Ciekawy moment w branży. Co tydzień grube zwolnienia, praktycznie u wszystkich. Ptaszki ćwierkają, że bańka gamedevowa właśnie pęka i czuć kryzys. Okazuje się, że to nie jest żadne specjalne środowisko i nie da się dowozić coraz trudniejszych projektów na słowo honoru, owocowe czwartki i kolorowe włosy. Gry usługi powstają, powstają i wyjść nie mogą albo wychodzą wydmuszki pokroju Diablo IV. Firmy ewidentnie przeszacowały swoje możliwości.

Z drugiej strony mamy prawdopodobnie najlepszy rok growy ever, spadają mocarne tytuły singleplayer, które przecież w dużej mierze dowożone były na home office'ach, covidach itp. 

Nie wiem o co chodzi, ale oby to zwiastowało korektę kursu i zlanie GAASów ciepłym moczem. Niestety przez te zawirowania w najbliższych latach może być niezła posucha.

W dniu 28.10.2023 o 16:19, Starh napisał:

Btw. Atmos to Atmos w ustawieniach wyjścia dźwięku. A jak chcę 3D od Sony to Linear PCM czy jak?

Edytowane przez jimmyyy8

Opublikowano

Posuchę widać już dzisiaj, bo Sony zwyczajnie wystrzelało się z tego co miało w ciągu dwóch, naprawdę intensywnych wydawniczo lat na rynku i teraz ratują się dealami 3rd party które w większości są po prostu multiplatformami które na to jak wygląda dzisiaj branża, naprawdę będzie lepiej ograć jak już wyjdą na inne platformy. 

Opublikowano

Jak się okazuje, to nie Sony było odpowiedzialne za zwolnienia w Bungie, a samo Bungie.

Opublikowano
22 godziny temu, Patricko napisał:

Jak się okazuje, to nie Sony było odpowiedzialne za zwolnienia w Bungie, a samo Bungie.

Pandemia się skończyła, ludzie wracają do biur, to i nie potrzeba tylu, którzy byli potrzebni w pracy zdalnej. Praktycznie każde korpo ostatnio zwalnia ludzi z tego powodu.

Opublikowano

To prawda u mnie w gamedevie zwolnili 120 typa w Czerwcu bo górka Covidowa i hajsik zaczął topnieć :kekw:

Było blisko :problem:

Opublikowano

"Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge" - platforma Ps5; OLED 65c, LG E8 (staroć, którą zmieniam na jakiś 85c, OLED albo Mini-LED). Gra dostana w prezencie (100zł), jako coś CO CHCIAŁEM MIEĆ!, w to zagrać, przy tym bawić się rozgrywką z nostalgicznym drygiem w tle i świadomością, że... może uda się ,,otrzaskać" jakoś Platynę w tym przypadku. Grafika, mechanika gry, cały zbudowany świat, mono-muzyka, ,,bitowe", oldschoolowe tło - wszystko to sprawia - a dopiero zagrałem około 15 minut, że... WoW! Ten tytuł jest niesamowity: intuicyjnie i z pietyzmem zrealizowany, tak aby oddać ten klimat, atmosferę ery gier najbardziej znanej dla Uniwersum TMNT. Damn it! Jedynym mankamentem będzie tu poziom trudności i taki typowy ,,platformówkowy wkurw", który się pojawi podczas przechodzenia gry z naciskiem na 10000% całości. Smaczek: dostałem w środku opakowania Ps5 gry opis postaci (książeczka) i brelok z pizzą. 

IMG20231104201200.thumb.jpg.579941c43b1a8eb8d4345e0189cf49b3.jpg

Opublikowano

pozostałe gry zostały opóźnione i mają wyjść po 2025 r. 

Opublikowano

No ja to tak od początku widziałem, zaczęli ileś tam projektów, które będą się wyp*erdalały na ryj na różnych etapach, aż w końcu wypuszczą na rynek tylko kilka, z czego w dłuższej perspektywie przeżyje tylko jeden i będzie zarabiał miliardy. Jak w Nieśmiertelnym.

Opublikowano

To jest najlepsza wiadomość dla graczy single player, powinni zmienić z 5 do 1 gaasa, na co komu aż 5, bedzie nowe GTA Gaas i Fortnite, to juz miejsca na 5 nastepnych i tak nie bedzie... Imo para powinna iść w single i tylko w single. 

Szkoda tylko tych straconych lat, ale no musieli poeksperymentować...