Skocz do zawartości

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

YETI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, SlimShady napisał(a):

Pewnie, że forsują, dokładnie od premiery 9 generacji, a te pół generacje, czy slimka tylko to pogłębiają. Taka ciekawostka przy dołączonych napędach wymagane jest uwierzytelnienie online, bez neta są nic nie warte.

I nie jest to uwierzytelnienie typu "aktywacja raz na zawsze", bo jak przywróćisz konsolę do ustawień fabrycznych to konieczne jest ponowne sparowanie. Póki serwery są problemu nie ma, ale co jak nie będzie?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, XM. napisał(a):

W ogóle gdzie najrzetelniej sprawdzić stosunek sprzedaży pudel do digital? Bo aż nie chce mi się wierzyć, że faktycznie tyle ludzi kupuje cyfrę, a nie pudła, przynajmniej patrząc na sprzedaż u Dawida

A ile w tym samym czasie sklepów z grami popadało? Menago, kiedyś jeden z głównych sklepów z grami Nintendo od paru lat nie działa. Ostatnio chciałem sprawdzić konsoleigry.pl i się okazało, że też zamknięty.

Odejście w stronę cyfry pokazuje też jak Steam regularnie bije rekordy użytkowników i jak coraz większą popularnością cieszą się  handheldowe pecety.

Edytowane przez SnoD
Opublikowano
5 minut temu, SnoD napisał(a):

A ile w tym samym czasie sklepów z grami popadało? Menago, kiedyś jeden z głównych sklepów z grami Nintendo od paru lat nie działa. Ostatnio chciałem sprawdzić konsoleigry.pl i się okazało, że też zamknięty.

Odejście w stronę cyfry pokazuje też jak Steam regularnie bije rekordy użytkowników i jak coraz większą popularnością cieszą się  handheldowe pecety.

Ale kwestią dyskusji jest zachowanie atrakcyjności platformy PlayStation jako sprzętu do grania, nie kwestia sprzedaży gier ogółem, bo ta oczywiście będzie wysoka. Tylko niekoniecznie na PlayStation. Trochę kopią sobie grób, najpierw eksy na pc, później odstrzelą pudełka, to po co komu ograniczony komputer z padami za 300 zł, płątnym online i dryfującymi analogami? Gdzieś jest ta granica, której przekroczenie wyjdzie im bokiem.

• Plusik 1
Opublikowano

Dla mnie esencją konsolowego grania jest to, że odpalam, działa, producent (gry) sprawdził, że wszędzie wydajność będzie akceptowalna, a jak nie to będą poprawiali. W tym czasie se pogram w co innego.

Na pececie jak działa to fajnie, ale jak nie działa, to trzeba kombinować, sterowniki, system, aktualizacje, pliki konfiguracyjne, potem jak już działa to może za wolno i trzeba pozmieniać opcje, a może da się poprawić grafę i nadal będzie działało ok, mijają godziny, a człowiek nie gra tylko przesuwa suwaki w jedną i w drugą. A jak i tak nie działa dobrze to haha, biedaku, kup lepszy sprzęt.

Jak człowiek chce po prostu pograć to włącza konsolę i ja bym chciał, żeby taki sprzęt nadal był na rynku dostępny. To jest ten komfort, którego pecet nigdy nie dostarczy, bo jest za wiele konfiguracji sprzętowych i programowych.

Opublikowano

Według mnie chodzi o uzyskanie efektu, że oni tego nie zrobili, tylko, że ty sam jako konsument tak wybrałeś, i to się im uda. Robią, to o czym od zawsze marzyli, ale okrężną drogą. Jak xbox wywiesił białą flagę, to tym bardziej nic ich nie zatrzyma, bo switch to się bawi we własnej piaskownicy, to nie jest bezpośredni konkurent, no chyba, że ktoś poważnie rozważa granie w jakieś mortale, czy batmany na nim, no to tak, wtedy konkurują ze sobą.

Jak wychodził mocniejszy ps4pro po 3-ech latach, to miał napęd i kosztował tyle co premierowa ps4(399 dolców), a teraz nagle ten sam napęd, co w ps5 fat stał taki  drogi, że nie opłaca się go umieścić w środku, doprawdy ciekawe. Konsola droższa dwa razy i bez napędu. Chciałbym, żeby się wyjebali na ryj jak przy concordzie, ale to jest niemożliwe. Konsumpcjonizm jest na tyle duży, że ludzie się nie zastanawiają za czym głosują portfelem. Chodzi o nowy gadżet, tyko to się liczy.

2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

Póki serwery są problemu nie ma, ale co jak nie będzie?

Dlatego to nie są konsole na "zawsze", tylko z datą ważności do spożycia(pomijam mechaniczne usterki). Nie dziwię się, że ludzie zaczynają się gapić w stronę kompów, bo jak tak to ma wyglądać, to po co konsole. No tak, są te gry na które trzeba czekać dwa lata, pół generacji, całą, albo w nieskończoność, ale nie ma znowu tego aż tyle, żeby rwać szaty.

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek923 napisał(a):

Ale kwestią dyskusji jest zachowanie atrakcyjności platformy PlayStation jako sprzętu do grania, nie kwestia sprzedaży gier ogółem, bo ta oczywiście będzie wysoka. Tylko niekoniecznie na PlayStation. Trochę kopią sobie grób, najpierw eksy na pc, później odstrzelą pudełka, to po co komu ograniczony komputer z padami za 300 zł, płątnym online i dryfującymi analogami? Gdzieś jest ta granica, której przekroczenie wyjdzie im bokiem.

przeceniasz rolę pudełkowców, inba z doczepianym napędem do PS5 Pro to sprawy którymi żyją goście na forach w stylu naszym, Playstation nawet tego nie zauważy

2 godziny temu, dominalien napisał(a):

Dla mnie esencją konsolowego grania jest to, że odpalam, działa, producent (gry) sprawdził, że wszędzie wydajność będzie akceptowalna, a jak nie to będą poprawiali. W tym czasie se pogram w co innego.

Na pececie jak działa to fajnie, ale jak nie działa, to trzeba kombinować, sterowniki, system, aktualizacje, pliki konfiguracyjne, potem jak już działa to może za wolno i trzeba pozmieniać opcje, a może da się poprawić grafę i nadal będzie działało ok, mijają godziny, a człowiek nie gra tylko przesuwa suwaki w jedną i w drugą. A jak i tak nie działa dobrze to haha, biedaku, kup lepszy sprzęt.

Jak człowiek chce po prostu pograć to włącza konsolę i ja bym chciał, żeby taki sprzęt nadal był na rynku dostępny. To jest ten komfort, którego pecet nigdy nie dostarczy, bo jest za wiele konfiguracji sprzętowych i programowych.

powiedz że nie masz pojęcia o graniu na PC nie pisząc że nie masz pojęcia o graniu na PC. 

W dzisiejszych czasach granie na PC niczym szczególnym nie różni się od konsoli. Ot klikasz ikonkę, gra się uruchamia i grasz, gra sama dobierze ci ustawienia. Te mityczne godziny spędzone na grzebaniu w suwakach na PC to istnieje głównie w opowiadaniach konsolowców. A jak jakaś gra jest już zbugowana to błędy zasadniczo występują na każdej platformie. 

• Plusik 4
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, SlimShady napisał(a):

Dlatego to nie są konsole na "zawsze", tylko z datą ważności do spożycia(pomijam mechaniczne usterki).

No tak, przypomniałeś mi jeszcze o wlutowanym, niewymiennym dysku SSD konsoli, który ma określoną ilość zapisów TB danych. Gry można trzymać na dokupionym SSD, ale jak padnie podstawowy to na dodatkowy systemu nie przeinstalujesz.

Edytowane przez krzysiek923
Opublikowano

Osobiście kupuję pudełka bo bardziej się opłacają i tutaj wygrywa po prostu zdrowy rozsądek. Jak mam kupić grę w pudełku za 150zł, a grę cyfrze za 279zł to wybór jest oczywisty, że pudełko. Jak mi sony odetnie możliwość korzystania z zakupionych gier pudełkowych to pewnie zmienię platformę do grania. Mimo, że stać mnie na gry nie mam zamiaru przepłacać.
Jedyna opcja to na wzór GP, że mam tylko cyfrę ale opłacając abonament mam wszystkie gry day one w abo. Wówczas nie korzystam z pudełek bo i po co?

Natomiast sony jak by została tylko cyfra to robili by z cenami co chcą co widać już nawet teraz po psn gdzie jak nie wyhaczysz na promce to gry w dobrej cenie nie kupisz.
Ostatnio na tapecie miałem TLOU part 1 w psn 339zł nosz kur... ręce opadają.
Jeszcze gdyby swoje gry chociaż wrzucali do abo a tu co miesiąc indyki lub jakieś mało znane gierki.

Ja jeszcze mam abo, ale większość moich znajomych przestało opłacać, część w ogóle zrezygnowała z PS na rzecz Xboxa lub PC, a teraz po tych kwiatkach z pro kojarzę jednego kolesia, który chce kupić reszta olała. I bynajmniej nie są to niedzielni gracze tylko tacy co sporo godzin w miesiącu trzaskają.

Prędzej czy później pudełka umrą to pewne ale sony co raz bardziej kojarzy mi się nie z dobrym wydawcą gier, sprzętu tylko pazerną firmą. I tak jak już nie kupię żadnego tv, ogólnie sprzętu, od nich tak z czasem mogę mnie zniechęcić do grania na PS. Zobaczymy co czas przyniesie w tej kwestii :)

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ASX napisał(a):

powiedz że nie masz pojęcia o graniu na PC nie pisząc że nie masz pojęcia o graniu na PC. 

W dzisiejszych czasach granie na PC niczym szczególnym nie różni się od konsoli. Ot klikasz ikonkę, gra się uruchamia i grasz, gra sama dobierze ci ustawienia. Te mityczne godziny spędzone na grzebaniu w suwakach na PC to istnieje głównie w opowiadaniach konsolowców. A jak jakaś gra jest już zbugowana to błędy zasadniczo występują na każdej platformie. 

Możesz zaklinać rzeczywistość ile chcesz, ale fora pełne ludzi piszących o swoich problemach temu przeczą. I wiem, że ludzie grzebią w ustawieniach, żeby jednak było trochę ładniej a jeszcze w miarę szybko, bo sam tak robię. A i tak wychodzą takie rzeczy jak w BG3, że gra działa ok, a w 3 akcie jest masakra i olaboga i trzeba zmniejszać grafikę.

Jeszcze: jak jest jeden sprzęt, to devi wiedzą, że warto go wspierać. Dualsense nawet fajny, każdy na PS5 go ma, gry wspierają. A na PCcie masz ogólne wibracje, bo przecież nie wiadomo, jakiego pada klient będzie miał. Masz DLSS ale nie FSR (to się na szczęście powoli kończy), bo akurat Nvidia sypnęła groszem i ma logo na starcie, a ty ze swoim 7900XTX siedzisz i myślisz, że jakbyś kupił nową grafę za 4800 to byś miał szybciej i ładniej. Jest na to na rynku jak najbardziej miejsce, ale jest też miejsce na prostszy produkt, który nie daje wszystkiego naj, ale jest mniej babrania się.

Edytowane przez dominalien
Opublikowano

Tak swoją drogą - czego właściwie można oczekiwać po PS6? To będzie poziom jakiej grafiki? Zastanawiam się na co się ogólnie nadalać na pełen RT? Jakiś filmik to obrazujacy?

Opublikowano
11 minut temu, dominalien napisał(a):

Niestety z konsolami tak nie jest choć powinno. Gram niewiele i to tylko w samochodówki, a mimo wszystko spotkały mnie dziwne problemy w tej generacji nie do przejścia. Żeby w dobie zdalnych aktualizacji gry wywalało do pulpitu (Xbox Scorpio, PS5). Czekam do pól roku, nie łatają, sprzedaję. Dirt 2.0 na PS5 działa jak kupa, wygląda jak kupa, auta mrugają... To jest to bezproblemowe granie? Konwersje z Ps4 nie dopracowane, konsole nie dopracowane, moc Ps5 nie wykorzystana, a tu wydają Ps5 Pro dla gier z Playstation 4 haha ja pie*dole. No szukają frajerów jak nigdy.

Opublikowano

Patrząc na to w jaką stronę zmierza branża, to PS6 będą reklamować grami z PS4 i PS5 chodzącymi w lepszej jakości 

• Plusik 1
Opublikowano
10 minut temu, dominalien napisał(a):

Możesz zaklinać rzeczywistość ile chcesz, ale fora pełne ludzi piszących o swoich problemach temu przeczą. I wiem, że ludzie grzebią w ustawieniach, żeby jednak było trochę ładniej a jeszcze w miarę szybko, bo sam tak robię. A i tak wychodzą takie rzeczy jak w BG3, że gra działa ok, a w 3 akcie jest masakra i olaboga i trzeba zmniejszać grafikę.

Tak, jakby gry na konsole wychodziły dopracowane :p

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

Patrząc na to w jaką stronę zmierza branża, to PS6 będą reklamować grami z PS4 i PS5 chodzącymi w lepszej jakości 

Haha, to akurat prawda, po tym jak pokazali PS5Pro.

2 minuty temu, Lucky77 napisał(a):

Czekam do pól roku, nie łatają, sprzedaję. Dirt 2.0 na PS5 działa jak kupa, wygląda jak kupa, auta mrugają... To jest to bezproblemowe granie?

To jest właśnie to o czym piszę. Jak gra zwalona to wina deva, czekasz aż poprawią i grasz w co innego. A na PCcie to może być wina sprzętu, oprogramowania, szukasz po forach, ściągasz jakieś dziwne pliki, edytujesz ustawienia. Generalnie marnujesz czas. Ja nie mówię, że tak jest często, ale jak coś jest zwalone i gra nie działa albo działa źle, to pecetowiec najpierw marnuje godziny na próby rozwiązania problemu, bo zawsze to może być wina jego konkretnej konfiguracji. Na konsoli tego nie ma.

• beka z typa 3
  • WTF 1
  • Minusik 1
Opublikowano

no to akurat prawda, jak na PC gra jest zwalona to społeczność często czasami potrafi dostosować ją do stanu używalności. Na konsoli jesteś na łasce developera i tego czy zechcę naprawić swoją grę lub nie. A u niektórych wydawców za zwykłego patcha dostosowującego grę pod mocniejszą konsole musisz zapłacić.

Opublikowano

Nie wiem, czy to związane z premierą Pro, ale na OLX masa PS5 z napędem w cenie około 1200 pln.Digitale bez problemu idzie wychaczyć za 1000 pln.

No chyba,że to jakaś masowa epidemia scamu.

Opublikowano
11 minut temu, dominalien napisał(a):

Kupiłbym gdybym mógł przegrywać sejwy z jednej na drugą bez chmury plusa.

Możesz połączyć konsole bezpośrednio ze sobą i zgrać to co chcesz.

No ale tak, brak kopiowania na USB boli.

Opublikowano
3 minuty temu, dominalien napisał(a):

Po co mi obie konsole koło siebie?

17 minut temu, dominalien napisał(a):

bym mógł przegrywać sejwy z jednej na drugą bez chmury plusa.