Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba lykne ta nowa 705 od sony w 42 calach. Te testy ktore sie pojawily sa ok. 3d mnie nie interesuje. Cena fajna. Jak w porównaniu z w8 wypada ten model?

W705 w porównaniu z W805 ma słabsze głośniki i Motionflow XR 200 Hz zamiast 400, brak 3D, ma Tryb Live Football, brak NFC.

Sony KDL-40W605B też żle nie wygląda. Ciekawe właśnie jakie różnice w świeceniu względem W705/W805 i W829.

Czy ktoś gdzieś znalazł jaki input lag ma W605, bo przytuliłbym go jeśli jest na poziomie W705 ( http://www.hdtvtest.co.uk/news/kdl42w705b-201402233639.htm ) / W805 ( http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl47w805a-201307043162.htm ).
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

W605 wygląda na rebrandowany R450/R471/R473 (http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40r473-201309243348.htm), więc rewelacji bym się nie spodziewał.

W najblizszym czasie bede chcial zmienic telewizor, ktorego przeznaczeniem beda gierki, filmy w full hd i nc+ hd. Podstawowym wymogiem jest bardzo niski input lag, poniewaz gram glownie przez siec, a tam kazde dodatkowe opoznienie dziala przeciwko mnie. Z reszty bajerow to chcialbym, aby jakos obrazu byla przyzwoita i reprezentowala poziom przynajmniej taki, jaki oferuje moj Sharp LC-32LE320E, oraz najlepiej z trzema wejsciami hdmi. Milym dodatkiem bylaby obsluga 3d, bo zawsze chcialem sprobowac tego efektu w warunkach domowych. Rozmiar to maksymalnie 42 cale, bo bede siedzial w odleglosci okolo 1,5m od telewizora i przy wiekszych rozmiarach bede mial problem z otworzeniem drzwi w pokoju. Do wydania mam okolo 2000 zlotych. 

Sony KDL42W705B 14ms

Sony KDL42W655A 15ms

Samsung UE40EH5000 24ms

Panasonic TX-L32E6E 26ms

Samsung UE40EH5300 26ms

Samsung UE40F5500 27ms

Samsung UE32F5000 28ms

Samsung UE40F5000 28ms

Samsung UE42F5500 28ms

Panasonic TX-L42E6E 32ms

Sony KDL32W655A 33ms

Sony KDL40R471A 42ms

Sony KDL40R450A 43ms

Samsung UE32F6400 43ms

Samsung UE40F6400 43ms

LG 42LA620S 43ms

Panasonic TX-P42ST60 75ms

Edytowane przez Mike
Opublikowano

W605 wygląda na rebrandowany R450/R471/R473 (http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40r473-201309243348.htm), więc rewelacji bym się nie spodziewał.

Wygląda? Wiesz o tym czy tylko strzelasz?

Generalnie są to przypuszczenia wyplute po oględzinach testu/opisu funkcji etc. Raczej słuszne, co nie znaczy że TV ten jest zły, albo że nie nadaje się pod konsolę.

Opublikowano

Wszystko możliwe, zauważcie że każdy ten model ma znaczek FIFA WORLD CUP BRASIL. Więc może mądre głowy w SONY stwierdziły to tak odświeżmy starą serię jako nową dodajmy pierdoły i reklamujemy mundial a kasa sama przyjdzie.

Opublikowano

Dobra zdecydowałem, że biorę 50 cali a nie 42. Jak nowa generacja to na bogato. PS4 + filmy w full HD. Nie potrzebuję 3D. Sony Bravia KDL50W656 to najlepszy wybór jaki mogę zakupić, czy nie? Wszędzie widzę test input laga na podstawie 42 cali, czy 8 cali więcej może zwiększyć wartości laga?

Opublikowano

Możliwe, bo np 32" ma input laga cos na poziomie ~30ms, sam miałem brać 50" ale stwierdziłem że póki co starczy 42" tv posłuży pare lat a pózniej pójdę w 55, ewentualnie cos większego jak cena 4k osiągnie przyzwoity poziom

Opublikowano

Dobra zdecydowałem, że biorę 50 cali a nie 42. Jak nowa generacja to na bogato. PS4 + filmy w full HD. Nie potrzebuję 3D. Sony Bravia KDL50W656 to najlepszy wybór jaki mogę zakupić, czy nie? Wszędzie widzę test input laga na podstawie 42 cali, czy 8 cali więcej może zwiększyć wartości laga?

kupiłem kilka dni temu 50W656 i jestem zadowolony. co do input laga:

http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/artykuly/input-lag-co-to-za-diabel-i-jak-duze-ma-rogi-r261

grałem kilka lat na 32 calowym LG nie wiedząc co to w ogóle jest input lag i nigdy nie odczuwałem jego obecności i tak samo mam z nowym tv.

Opublikowano

Niektorzy nie widza roznicy pomiedzy 60, a 30fpsami, lub 1080p, a 720p. Ja np. odkad kupilem monitor z lagiem 5ms i podlaczylem do niego x360 z odpalona fifa to przezylem niemaly szok jak to szybko chodzi. Pozniej wyczytalem, ze moj tv ma laga na poziomie 120ms i to czuc. Na monitorze wszystko jest plynne i dziala od razu, a na tv lag jest wyczuwalny. Teraz przy ps4 uczucie spowolnienia jest jeszcze wieksze i wole grac na 23 calach bez opoznien, niz 32 z opoznieniami. 

Opublikowano

Ogladalem dzisiaj Sony W655, W805 i Samsunga F6400. Na pokazowkach najplynniejszy byl W805, zaraz za nim W655, a F6400 na koncu. Jakoscia obrazu Soniaki mnie zachwycily i prezentowaly sie lepiej od Samsunga, ktory podobno wiele zyskuje po kalibracji. W piatek podjade jeszcze do MM i poogladam tam, bo maja o wiele wiekszy wybor, niz w Avansie. 

btw. podszedl do mnie sprzedawca, ktory na stopach mial zalozone buty emu!! spytalem go o odpowiednia wielkosc tv do odleglosci, a gosc przez 5 minut wciskal mi dodatkowa piecioletnia gwarancje, bo 'wie pan, teraz wszystko produkuja na dwa lata, a po uplywie gwarancji wszystko sie sypie'. powiedzialem mu, ze mam w domu piecioletnia bravie i czteroletniego sharpa, to stwierdzil ze mam ogromne szczescie i ze pewnie niedlugo padna. :D

Opublikowano

mi chcieli nawet wcisnąć szmatki i żel do czyszczenia tv. a skoro o sprzedawcach mowa (badania prowadzone w Bydgoszczy) to sprzedawcy w MM mają moim zdaniem największą wiedzę jeśli chodzi o tv. w saturnie też jest ok (wszak to jedno i to samo), ale już w euro/agd było gorzej. za to w media EXPERT! pan sprzedawca zapytany jak w wychwalanym przez niego tv LG ma się sprawa konsoli i input lag odpowiedział, że w nowych tv podłącza się wszystko przez hdmi. pan jednak nie zraził się moich rechotem i opowiadał dalej. sprzedawca roku.

Opublikowano

50w656a ma naprawdę fajną cenę obecnie i mam dylemat - 42w705b czy 50w656a. Niewielka dopłata do dużo większego zeszłorocznego modelu telewizora czy nowszy, mniejszy model...Decyzje, decyzje. Ach te kupowanie telewizorów.

Opublikowano (edytowane)

50w656a ma naprawdę fajną cenę obecnie i mam dylemat - 42w705b czy 50w656a. Niewielka dopłata do dużo większego zeszłorocznego modelu telewizora czy nowszy, mniejszy model...Decyzje, decyzje. Ach te kupowanie telewizorów.

ale jakie to przyjemne ;D sam właśnie to przeżywam  BTW dzięki L3nka Sky.

ja mam pytanie do posiadaczy tv z 3D - bajer czy gracie z okularami na nosie i jest fun ? :) na dzien dzisiejszy jestem za tym modelem http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue40f6320.bhtml

o teraz zauważyłem, że ten poleciał z ceny http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue40f6770.bhtml  :) mój deadline 19 marca.

Edytowane przez chris85
Opublikowano (edytowane)

ale jakie to przyjemne ;D sam właśnie to przeżywam  BTW dzięki L3nka Sky.

ja mam pytanie do posiadaczy tv z 3D - bajer czy gracie z okularami na nosie i jest fun ? :) na dzien dzisiejszy jestem za tym modelem http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue40f6320.bhtml

o teraz zauważyłem, że ten poleciał z ceny http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-ue40f6770.bhtml  :) mój deadline 19 marca.

Żeby nie było za słodko to dorzucam jeszcze alternatywę dla tego Samsung F6770, mianowicie :

http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kdl-42w705b.bhtml

Podobna półka cenowa, jakościowo oba dobre. Sony wiadomo niższy IL, Samsung po kalibracji ma za(pipi)... barwy, więc... powodzenia :)

P.S. 3D w grach to raczej słaba opcja, takie jest bynajmniej moje zdanie.

Edytowane przez L3nka_Sky
Opublikowano

ja mam pytanie do posiadaczy tv z 3D - bajer czy gracie z okularami na nosie i jest fun ? :)

Szkoda zachodu. Ani filmy ani gry nie są warte zachodu. Ale to moje zdanie.
  • Plusik 2
Opublikowano

Potrzebna pomoc w wyborze TV, najlepiej 55 cali. IL nie ma znaczenia, nie będzie to TV do gier. 3d również jest zbędne.  Cena w granicach 5-6 tysięcy. Zastanawiam się między Sony W805a a Samsungiem F7000. Jakaś alternatywa jeszcze? W grę raczej Plazmy nie wchodzą.

Opublikowano

Potrzebna pomoc w wyborze TV, najlepiej 55 cali. IL nie ma znaczenia, nie będzie to TV do gier. 3d również jest zbędne.  Cena w granicach 5-6 tysięcy. Zastanawiam się między Sony W805a a Samsungiem F7000. Jakaś alternatywa jeszcze? W grę raczej Plazmy nie wchodzą.

Panasonic TX-L55DT60E / Philips 55PFL8008S jako alternatywy (osobiście wybierałbym między DT60E a F7000).

Ew. doinwestować 2k i masz w 55 calach 4K od LG z soundbarem (http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-55la965v-soundbar-nb4530a.bhtml)

Pzdr.

Opublikowano (edytowane)

ja z kolei miałbym prośbę do posiadaczy sony kdl-50w656a bo widzę, że są tutaj tacy a generalnie o modelu tej wielkości opinii jest niewiele. Użytkuję obecnie dość leciwy panasonic tx-32lx70p (ips - dupna czerń, nigdy więcej) który jednak ma tą 100hz natywną matrycę a u rodziców jest plazma też panasonica trochę nowsza od mojego lcd i co do płynności rzeczywiście nigdy nie miałem zarzutów wobec ww. Czy rzeczywiście różnica w płynności jest tak duża ? Wiadomo - odczucia są subiektywne ale może porównywaliście bezpośrednio/używaliście wcześniej telewizorów 100hz. Planuję wybrać się i na żywo jeszcze się przyjrzeć temu modelowi, ale wiadomo - oglądanie w sklepie "na gorąco" czasami jest mylne.  I jakie są wasze ogólne wrażenia z użytkowania tego modelu. Nie żałujecie, że np. nie poczekaliście albo nie dołożyliście do wyższego modelu z natywną matrycą 100hz. Telewizor głównie do grania plus filmy i seriale w mniejszym stopniu więc myślę, że te 50hz takiej znowu różnicy nie robi więc nie wiem czy drama z tymi 100hz nie jest przesadzona (ogólnie odnoszę wrażenia jakby wszystkie "spece" tylko na ten aspekt zwracali uwagę).  Pytam raczej konkretnie o ten model - panasonic z jego za(pipi)istym ips niech spieprza tak samo sony z w805a. Z góry dzięki.

Edytowane przez Madaxaa
Opublikowano

W805 Polecam.

Opublikowano

Właśnie testuję nowe Soniacze i na pewno W7 wygląda bardzo ciekawie. Na pierwszy rzut oka wrażenie robi wykonanie. Jest cały metalowy. W6 i niższe jak większość TV jest plastikowa.

Tu chyba zaszła pewna nieścisłość, zeszłoroczne W6 też ma metalową obudowę.