Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo pewnie masz ustawione w opcjach auto scene select, wiec jak przedstawiasz na plejke to automatycznie zmienia ci na tryb gry, tak samo jak bedzies oglądał sport to przestawi ci na sport

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem, ale co z tego skoro byla wtedy wylaczona (bawilem sie kilka dni wczesniej i zapomnialem wlaczyc to spowrotem). Wypalenie jest i jest to nadal problem. Zreszta moje wypalenie jest takie, ktorego pewnie wiekszosc by nawet nie wychwycila:

avoqo1.jpg

po prawie roku uzytkowania st60 tez pojawil sie powidok i tez ten sam co u Insa - logo Comedy Central (moja kobieta gdy ma wolne kocha ogladac ten kanal i dwóch i pół i teorie wielkiego podrywu). W necie znaczek tej stacji nazywaja Plasma Killer - jest jaskrawy i leci nawet w czasie reklam na tej stacji wiec o wypalenie nie trudno

bede probowac go usunac roznymi metodami, o raportach bede pisac. mimo to telewizora nie zamienilbym nigdy - obraz miazdzy

Minęło już ponad pół roku od momentu kiedy wypaliło mi się to logo i żadnych zmian - stałe wypalenie =/ Przestałem się już tym przejmować i ogólnie mam już wyje.bane czy coś się jeszcze wypali. Użytkuje telewizor tak jak LCD'ka i nic nowego się nie pojawiło ;P

Edytowane przez Ins
Opublikowano (edytowane)

ok udało mi sie uzyskać tryb Standard z Twoimi ustawieniami Wojtas i musze przyznać, że różnica jest duża !!

miałem ustawione tryb Gra i troche pozmieniane wdg tego co na necie znalazłem

dałem jeszcze tworzenie realizmu na 75 ręcznie tak jak mozi napisał

i Motionflow na Płynny czyli jeden wyżej i z tym obroty kamery są dużo bardziej płynne, elektronika Sony robi robote!! :D

potestowałem na Infamous, teraz widze jakby 1.5x więcej detali niż wcześniej :)

i te obroty kamery, czasami ma sie wrażenie przy wyskoku i uderzeniu w ziemie, że jest 60fps

jest mega za(pipi)iście! :woot:

i na razie już na pewno nie bede zmieniał ustawień, te są jak najbardziej optymalne, długo przy nich siedziałeś?

Wojtas sprawdz ten Motionflow jeszcze, zobacz jaka różnica będzie u Ciebie

jeszcze co do input laga w trybie Standard, porównałem z trybem Gra, kilka razy przełączałem i musze przyznać, że nie widze różnicy

dodatkowo w trybie Standard można ustawić wyraźniejszy Motionflow co poprawia płynność, żadnych opoznień przy szybkich ruchach kamerą nie stwierdziłem, co cieszy :)

ciekawe jakby wyszło w teście syntetycznym, kiedy może przeprowadze takowy, przy większej ilości wolnego czasu

na tych ustawieniach ma sie wrażenie, że seria Sony w8 została specjalnie stworzona pod PS4  :thanks:  Sony :thumbsup:

Edytowane przez Fanek
Opublikowano

Sprawdź jeszcze czy ustawienie płynności na standard nie będzie lepsze. Płynny robi fajne pierwsze wrażenie ale mam odczucia że jest to płynność nie naturalna taka trochę teatralna.

Opublikowano (edytowane)

faktycznie pograłem teraz 1h w Infamous i przy walce obroty kamery do okoła postaci jakby zwalniają, wróciłem na Standard

Mozi a Ty jaki masz model?

jeśli coś wam jeszcze przyjdzie do głowy odnośnie ustawień piszcie koniecznie :P

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)

Zdarza się że przy płynny powstają artefakty - gdzieś wyczytałem że najlepszy efekt daje albo wyraźny plus albo standard. Mój tv to 55W905. Do zmiany jest też domyślnie ustawiona opcja automatycznego trybu 3D. Zdarza się że przy scenach o większej głębi TV wykrywa to jako 3D i przełącza się w ten tryb.

Edytowane przez mozi
Opublikowano (edytowane)

Mozi a Twoje ustawienia pod konsole, tryb Standard czy Gra?

mógłbyś swoje wrzucić dla porównania?

może uda sie jeszcze coś podciągnąć

ja mam 50W805B, a Wojtas ten sam tylko 55"

Edytowane przez Fanek
Opublikowano

Wojtas te twoje ustawienia faktycznie świetne z tym, że mam jedne zastrzeżenie. Nie wydaje wam się, że jest ciut za jasno np względem sceny gra ?  Może dlatego tak mi się wydaje, że testowałem to na Thiefie na PS4 i nagle obraz zrobił się jaśniejszy na grze był taki bardziej stonowany, przytłumiony.

Opublikowano

Mnie się podoba:) Każdy ma jakieś swoje preferencje ale myśle ze baza daje rade.

Nie no mi też się podoba, grafa jest o wiele wyraźniejsza, ostra i widać więcej detali, tylko ta jasność ale to najwyżej sobie w Thiefie game obniżę.

Opublikowano (edytowane)

dobre piwko dla Wojtasa za te ustawienia, jest dobrze :thumbsup:

na pewno troche osób skorzysta, to generalnie i można by było gdzieś przypiąć ;)

imo lepszą opcją byłby tylko tryb Gry z tymi ustawieniami (tylko brak Motionflow), swoją drogą ciekawe czy tryb Gra to nie jest po prostu tryb jak każdy inny, tylko ma powyłaczane/ obniżone sporo opcji dzięki czemu zmniejszony zostaje input lag, jak myślicie jak to jest?

Mozi podaj jeszcze swoje przy wolnej chwili jak możesz ;)

Edytowane przez Fanek
Opublikowano

dobre piwko dla Wojtasa za te ustawienia, jest dobrze :thumbsup:

na pewno troche osób skorzysta, to generalnie i można by było gdzieś przypiąć ;)

imo lepszą opcją byłby tylko tryb Gry z tymi ustawieniami (tylko brak Motionflow), swoją drogą ciekawe czy tryb Gra to nie jest po prostu tryb jak każdy inny, tylko ma powyłaczane/ obniżone sporo opcji dzięki czemu zmniejszony zostaje input lag, jak myślicie jak to jest?

Mozi podaj jeszcze swoje przy wolnej chwili jak możesz ;)

No m się wydaje, że tak właśnie jest te tryby to poprostu inne ustawienia, żadna magia i specjalne opcje. No ja zrobiłem te ustawienia Wojtasa na secenie ogólnej.

Opublikowano

A coś ktoś pod w815 dla XOne? bo wziąłem od Wojtasa ale wydaję się że zbyt ząbkowany obraz jest.

To nie wina ustawień a braku AA w grach. Ustawienia Wojtasa mocno podkreślają detale, ostrość itp ale też bardzo mocno pokazują wszelki braki w grafie.

Opublikowano

właśnie, może lepiej zejść z detali i nieco rozmazać? ;P ząbki to wiadomo.

No ten sustemowy tryb gry rozmazuje. Idealny dla gier w 720 p i bez AA czyl dla PS360 i Xbona ;)

Opublikowano

Mój set daje mocno radę z BD.

No czym gorsza jakość obrazu to gorzej. Jak będę wracał do gier na PS360 oraz kanały nie w HD to będę na tryb gry wracał. Reszta na tym twoim.