Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeczytałem panowie ostatnie 20-30 stron wiec podzielę się paroma spostrzeżeniami, posiadam Sony Bravię 55W805A i ustawiając z czystej ciekawości ustawienia Wojtasa dostałem raka(bez urazy, czysto prywatna opinia)

Podam wam może swoje ustawienia TV oparte o wiele for, kalibracji(chodź w tym przypadku kalibracja jest inna dla każdego modelu więc i na nią trzeba brać poprawkę)

Najważniejsze w obrazie jest odwzorowanie barw, by kolor czarny był czarnym a z uwagi na wadę fabryczną każdego LCD-eka z matrycą IPS możliwie najbardziej zniwelować banding.

Tak więc.

Wchodzimy w ustawienia systemowe telewizora --> Eco - oszczędzanie energii i czujnik światła muszą być wyłączone.

Opcje -> Wybór Sceny - > Gra

Wyjścia docelowe - Bieżący

Tryb Obrazu - Gra - Standard

Podświetlenie - 6 (to zależy czy gracie wieczorami przy zgaszonym świetle (3-4) czy w dzień (8-9), ja ustawiłem stale na 6.

Kontrast - 85

Jasność - 50

Nasycenie - 55

Odcień - 0

Temperatura Barw - Ciepłe 1(w ten sposób staramy się unikać zimnej barwy która jest w odcieniu Naturalnym)

Ostrość - 55

Redukcja zakłóceń - Wył

Redukcja Zakłóceń MPEG - Wył

Redukcja Zakłóceń - Wył

Tworzenie Realizmu - Wył

Wykrywanie strefy wideo - Wył

Rozdzielczość - Domyślna

Filtrow.zakłóceń - Min.

Łagodna gradacja - Wył.

Motionflow - Wył

Ustawienia zzawansowane

Korekcja czerni - Mała

Zaaw.zwieksz.kontrastu - Średnie

Gamma - -1

Automat.ograniczenie jasności - Wył.

Czystość bieli - Mała

Żywy kolor - Wył

Balans Bieli

WR - -6

WG - -9

WB - 0

PR - -2

PG - -2

PB - -2

Uwydatnianie szczegółów - Małe

Uwydatnianie krawędzi - Małe

Naturalny kolor skóry. -Wył

Priorytet szybkości wyświetlania - Wł.

Myślę że wielu dozna szoku zestawiając moje ustawienia z tymi od Wojtasa, ale jest to wiadomo w dużym stopniu kwestia gustu a o tym się nie mówi, nie lubię przepalonych, nienaturalnych kolorów z walącym po oczach kontrastem i takie są moje ustawienia.

Edytowane przez eX4cT_PL
  • Plusik 4
Opublikowano
  W dniu 31.01.2015 o 00:06, eX4cT_PL napisał(a):

Przeczytałem panowie ostatnie 20-30 stron wiec podzielę się paroma spostrzeżeniami, posiadam Sony Bravię 55W805A i ustawiając z czystej ciekawości ustawienia Wojtasa dostałem raka(bez urazy, czysto prywatna opinia)

Podam wam może swoje ustawienia TV oparte o wiele for, kalibracji(chodź w tym przypadku kalibracja jest inna dla każdego modelu więc i na nią trzeba brać poprawkę)

Najważniejsze w obrazie jest odwzorowanie barw, by kolor czarny był czarnym a z uwagi na wadę fabryczną każdego LCD-eka z matrycą IPS możliwie najbardziej zniwelować banding.

Tak więc.

Wchodzimy w ustawienia systemowe telewizora --> Eco - oszczędzanie energii i czujnik światła muszą być wyłączone.

Opcje -> Wybór Sceny - > Gra

Podświetlenie - 6 (to zależy czy gracie wieczorami przy zgaszonym świetle (3-4) czy w dzień (8-9), ja ustawiłem stale na 6.

Kontrast - 85

Jasność - 50

Nasycenie - 55

Odcień - 0

Temperatura Barw - Ciepłe 1(w ten sposób staramy się unikać zimnej barwy która jest w odcieniu Naturalnym)

Ostrość - 55

Redukcja zakłóceń - Wył

Redukcja Zakłóceń - Wył

Tworzenie Realizmu - Wył

Wykrywanie strefy wideo - Wył

Rozdzielczość - Domyślna

Filtrow.zakłóceń - Min.

Łagodna gradacja - Wył.

Motionflow - Wył

Ustawienia zzawansowane

Korekcja czerni - Mała

Gamma - -1

Czystość bieli - Mała

Żywy kolor - Wył

Balans Bieli

WR - -6

WG - -9

WB - 0

PR - -2

PG - -2

PB - -2

Uwydatnianie szczegółów - Małe

Uwydatnianie krawędzi - Małe

Myślę że wielu dozna szoku zestawiając moje ustawienia z tymi od Wojtasa, ale jest to wiadomo w dużym stopniu kwestia gustu a o tym się nie mówi, nie lubię przepalonych, nienaturalnych kolorów z walącym po oczach kontrastem i takie są moje ustawienia.

Ja też posiadam 55W805A i tak samo jak ty dostałem raka na ustawieniach wojtasa :). Kolory zrobiły się żywe ale lag był straszny :)
Opublikowano (edytowane)

Ex4ct sprawdziłem teraz gruntownie Twoje ustawienia, jestem troche pedantem jeśli chodzi o takie rzeczy:
- kolory są bardziej naturalne wzg Wojtasa (ja używam Wojtasa, ale zmienione wzg siebie)
- ale nie moge jezdzić bez motion flow, bez tego czuje czasami nawet jakby lekkie rwanie obrazu, brak tej fajnej płynności (a na trybie gra nie da sie tego włączyć)
- do tego detali jest dużo mniej, deszcz wygląda słabiej i kamyki na drodze
- testuje ustawienia tv zawsze na DriveClub, dobry tester grafiki i input laga

podam swoje jakie mam aktualnie, zmieniłem teraz nawet jeszcze troche sugerując sie Twoimi:
Eco i dopasowanie oświetlnia oczywiście off

Opcje -> Wybór Sceny - > Ogólny
Podświetlenie - 8
Kontrast - 85
Jasność - 50
Nasycenie - 60
Odcień - R2
Temperatura Barw - Neutralne
Ostrość - 60
Redukcja zakłóceń - Wył
Redukcja Zakłóceń - Wył
Tworzenie Realizmu - Reczne

Rozdzielczość - 65
Filtrow.zakłóceń - Min.
Łagodna gradacja - Mała
Motionflow - Płynny lub Standard (kwestia osobista, ja gram na płynny)
Tryb filmu - off
Ustawienia zzawansowane
Korekcja czerni - Średnie
Gamma - 0
Czystość bieli - Mała
Żywy kolor - Średnie

Balans Bieli - wszedzie 0

Uwydatnianie szczegółów - Średnie
Uwydatnianie krawędzi - Średnie

Pewnie i tak za duży kontranst będzie dla CIebie, ale napisz co sądzisz
Jakby ktoś testował jeszcze piszcie śmiało co byście poprawili :)

btw. zabawna sprawa, mam wyzwanie z Japonii, przejechałem je na ustawieniach Ex4cta i poprawiłem przejazd o 3sec (kilka przejazdów tyko wcześniej zrobiłem), myśle sobie: ja (pipi)e, to tutaj jest cały sekret skilla ukryty :D  zmieniłem na swoje z powrotem i poprawiłem jeszcze o 2 sec, 5sec w dwóch przejazdach zszedłem. Już myślałem, że może kwestia input laga po pierwszym przejezdzie, ale porównałem i nie widze specjalnej różnicy, która miała by znaczący wpływ, anyway uśmiałem sie z tym czasem :)

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)

Inputlag na ustawieniach Wojtasa jest okropny, nie potrafiłem wbić biegu prawidłowo w DC ani złożyć sie w zakręt poprawnie.

Do grania tylko tryb Gry, input lag niski i otrzymujemy surowy obraz taki jaki twórcy chcą byśmy widzieli, te wszystkie MotionFlow to pic na wodę, wyglada ładnie ale powoduje rozmazywanie klatek w szybkich scenach, wystarczy pokręcić baczki samochodem w DC by to zobaczyć.

Edytowane przez eX4cT_PL
Opublikowano

Fanek, ilość detali jest zależna od ustawień :

Uwydatnianie szczegółów - Średnie

Uwydatnianie krawędzi - Średnie

W zależności od odległości z jakiej grasz, ma to większe bądź mniejsze znaczenie w odbiorze obrazu, dla mnie ustawienie średnie i wysokie są za ostre, widać to już na literkach w menu konsoli a to potęguje widoczny aliasing w grach.

Mając wybraną scenę Ogólną nie ustawisz w niej Trybu obrazu - gra, to tak odwołując się do Twoich ustawień.

Opublikowano (edytowane)

Tworzenie realizmu jeszcze i rozdzielczość częściowo wpływają także na ilość detali z tego co pamiętam

na tych ustawieniach co podałem mierzony był input lag aparatem i wskazał 20ms, Sony podaje 22ms

na trybie Ogólnym Gra obraz wydaje mi sie nieostry, troche jak przez mgłe, ale to już pewnie indywidualne odczucia

najbardziej i tak brakuje mi w trybie gra Motion Flow, w grach 30 klatek jednak czuć te zwolninie przy obracaniu kamerą, nawet w DC, z MF jest fajne płynne przejeście

założe pozniej oddzielny temat na ustawienia i wrzuce nasze 3 konfigi

Edytowane przez Fanek
Opublikowano (edytowane)

Kolejny wielki producent tv, poddał się i nie wytrzymał konkurencji :( TOSHIBA, więc jest to kolejny tydzień złych wiadomości po Sony. Niedługo jak tak dalej pójdzie zostanie tylko LG i Samsung i noname Chińskie, czyli tanie tv dla mas nie oferujące nic nowego.

Edytowane przez marekjw2523
Gość DonSterydo
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 25.01.2015 o 08:47, -DamiaN- napisał(a):

W dniu 24.01.2015 o 22:42, DonSterydo napisał(a):

W dniu 24.01.2015 o 22:38, Figaro napisał(a):

Ja nie jestem wybredny co do TV. Żeby nie było smużenia, żeby było dużo hz (chcę płynny obraz), dobry input lag i tyla. No i niezły kontrast <ok> Coś się tam znajdzie.

Ale jak już zmieniasz to lepiej, np. trochę poczekać, dołożyć parę stów i kupić trochę lepszy.

Ten Sony 42" który ostatnio nabyłem to najlepsze rozwiązanie do gier - najmniejszy lag na rynku + od groma opcji do ustawienia ręcznie, a TV za 2300 zł.

Jak się przesiadłem z mojego Phillipsa, to jakbym na nowo Xone kupił.

Jaki to model dokładnie? Na dniach bede musiał wymienić mojego wysłużonego Samsunga.  

Sony KDL-42W705B

Edytowane przez DonSterydo
Opublikowano

Pytałem się ostatnio o jakiś telewizor 4K. Wybór padł na 65" Soniaka a mianowicie X85B. Pierwsze wrażenie, ŁOŁ ale duże (pipi)! Na standardowych ustawieniach, piła ręczna czy skoki w HD urwały mi łeb. Obraz ostry jak żyleta! Nasycenie kolorów - bajka!  Infamous na 65" - orgazm!

Opublikowano

a co Wy słodziaki na to , że posiadam sonego w7 i samsunga h6400 ..........  niestety sony liże jaja ! kupuje 3 tv. , uwierzcie byłem sercem za sony , chciałem płacić więcej ,  kupić w8 , ale na dziś kupię samsunga !

Opublikowano

Witam

Panowie nie wiem czy było już takie porównanie ale mam pytanie odnośnie 2 modeli TV. Zastanawiam się nad zakupem Samsung 55" LED UE55H6500 lub Sony KDL - 55W805B. Możecie poradzić który będzie lepszy do gier i filmów?

Opublikowano

w niedziele widzialem LG 49 cali w carrfurze za 2999 i naklejka 4K, nie siedze w telewizorach ale zrobil na mnie wrazenie z wygladu i ogolnie czy takie 4K za 3 tysiace sa juz konkretne czy nie bardzo?

Opublikowano

Poza tym to najlepiej samemu obczaić, który bardziej podchodzi i takowy wybrać. Ja posiadam Sony 50W829 i za każdym razem jak odpalam film to "robię portki". Konosla będzie w następnym miesiacu ;), ja polecam modele W8 właśnie, zresztą dużo osób z forumka ma takowe i chwalą

• Plusik 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, jeszcze to przemyślę :-) Zastanawia mnie tylko jaki input lag ma ten samsung bo nie bardzo mogłem to znaleźć. Z drugiej strony, jeśli nie gram raczej w sieciowe FPS - głównie gry sportowe (NBA, FIFA), GTA, Assasin, czy wyścigi. Pytanie czy input lag odegra tu aż tak dużą rolę? Obecnie mam plazmę sprzed 8 lat więc myślę, że różnicę chyba zauważę (no może poza jakością czerni). Co myślicie?