Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sorry, mój błąd 55W829B i 55W805, z tego co pamiętam oba to to samo, tylko różnią sie motion flow

http://www.hdtv.com.pl/forum/sony/108821-kdl-55w829-vs-kdl-55w805a.html

w 55" ja bym brał pod konsole jeden z tych, ale sam myśle i tak o modelu 60"

wzg serii W7 co podałeś te matryce różnią sie czernią i ogólnie coś poprawili w samej matrycy

Edytowane przez Fanek
Opublikowano

Teraz jeszcze doszedł mi model KDL 55W805C lub W809C, które też mieszczą się w budżecie... Zaraz obczaję modele polecane przez Ciebie ;) 
Tutaj ktoś na forumku pisał, żeby uważać na Sony, bo są strasznymi paździerzami, ale opinie i testy w necie mówią coś odwrotnego. 

Sam już nie wiem :/

Opublikowano

Po pierwsze pierwsze słyszę by sprzęt od sony był badziewny :) skąd takie bzdety słyszysz, każdy model zaczynając od średniej półki ce(pipi)e się świetnym wykonaniem i spasowaniem. Problem rzeczywiście jest serwis a raczej małym druczkiem fakt jak serwisują sprzęt. Do modeli które ci Fanek polecił to cię zmartwię bo raczej nigdzie nie znajdziesz nowiutkich modeli z 2014 co najwyżej powystawowe.

Więc raczej pozostają modele KDL 55W805C lub W809C które są dużo lepsze od poprzedników, choć input lag wyższy 

Opublikowano

50W755c -> ok telewizorek, Input Lag ok. 35ms, co spowodowane jest AndroidTV. Polecam zrobic aktualizacje softu, bo fabryczny często się sypie i ma mnóstwo problemów. 

Opublikowano

Po pierwsze pierwsze słyszę by sprzęt od sony był badziewny :) skąd takie bzdety słyszysz, każdy model zaczynając od średniej półki ce(pipi)e się świetnym wykonaniem i spasowaniem. Problem rzeczywiście jest serwis a raczej małym druczkiem fakt jak serwisują sprzęt. Do modeli które ci Fanek polecił to cię zmartwię bo raczej nigdzie nie znajdziesz nowiutkich modeli z 2014 co najwyżej powystawowe.

Więc raczej pozostają modele KDL 55W805C lub W809C które są dużo lepsze od poprzedników, choć input lag wyższy 

Dzięki za odpowiedź ;) 

No właśnie biorę pod uwagę wyłącznie te, które wymieniłeś. Tylko zastanawiam się, czy opcja 200Hz więcej w modelu 809C warta jest dopłaty ;) Bo matryce te same, reszta ta sama. Różnica w cenie coś koło 200-300 zł.

Opublikowano

powoli myślą nad zmianą tv na coś większego. Mam określony budżet i określoną ilość miejsca na tv, chce wydać coś koło 2k. Porozglądałem się i wyłonił się u mnie faworyt

http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/sony-kdl-40w705c.bhtml?from=ceneo&p=2190.00&cr=0&ceneo_spo=true#opisda radę? czy w tej cenie znajdę coś lepszego?

Opublikowano

Jeśli chcesz konkretnie do gier w tym rozmiarze i znajdziesz to bierz 42 cale W705 B , jest na matrycy VA , a model W8 w tym rozmiarze na IPS co jest gorszym rozwiązaniem . Jeśli tv ma uniwersalny to szukaj i łykaj samsunga h6400 w 40 calach

Opublikowano (edytowane)

Ja chyba też bym szukał coś koło 46 cali... 

powyżej 42' gierki w 720p i mniej nie wyglądają zbyt korzystnie (chyba że kogoś kręci granie na drugim końcu pokoju).

Edytowane przez nobody
Opublikowano

Ja aktualnie mam swoja plazme Samsunga PS51E550 i nie mialem ochoty zmieniac jej ale dzisiaj bylem na szkoleniu Philipsa i w sumie wstyd sie przyznac ale pierwszy raz konkretnie moglem zobaczyc jak dziala Ambilight 3 w ciemnym pomieszczeniu i dla mnie jest to rewelacja. Aktualnie mysle nad zmiana na model 55PFT6550 (matryca VA, 100HZ (podaja 200hz ale to z ich motion plusem, niski imput lag na poziomie max 40ms) 

Generalnie tylko obawiam sie czy zaawansowany LED bedzie wstanie mi zastapic obraz w mojej poczciwej plazmie? 

Opublikowano

No i teraz mi znowu wszystko poplątałeś :P 
Brałem pod uwagę telewizor Philipsa przede wszystkim ze względu na Ambilight (który jest dla mnie fantastycznym rozwiązaniem), ale później dowiedziałem się, że imput lag mają dochodzący do 90 ms, a to za dużo. 

Tutaj mi piszesz, że max 40, więc bardzo znośnie. No i sam już nie wiem i jestem w kropce :P 

Opublikowano

Model PFT6550 ma input lag na poziomie 40ms, seria 7 i wyzej (modele z 4k) maja okolo 80-90ms 

A jak to wyglada z tym ambilightem na kazdym tv? Tematow widze jest duzo i nie wiem co mam szukac, rozumiem zeby miec system taki jaki jest w Philipsie to trzeba chyba sie troche napracowac (rozebrac tv itp?)

Opublikowano (edytowane)

Model PFT6550 ma input lag na poziomie 40ms, seria 7 i wyzej (modele z 4k) maja okolo 80-90ms 

A jak to wyglada z tym ambilightem na kazdym tv? Tematow widze jest duzo i nie wiem co mam szukac, rozumiem zeby miec system taki jaki jest w Philipsie to trzeba chyba sie troche napracowac (rozebrac tv itp?)

Przesyłałem wcześniej link: http://lightberry.eu/ Nic nie musisz rozbierać, jeno trzeba jakoś sprytnie kable zorganizować.

Edytowane przez chmurqab
Opublikowano

Dzisiaj potestowalem te same materialy wideo i stwierdzam ze wciaz moja 3 letnia plazma jest lepsza od tego modelu jezeli chodzi o wysweitlany obraz. O ile czern jest dobra, to w tym Philipsie potrafia wystepowac smuzenie i jakies czasem dziwne artefakty przy szybkich scenach. Na plus jedynie ze matryca jest 100hz gdzie moja plazma jest 50hz i to widac. 

Wiec mysle ze chetnie bym sobie sprawil to lightberry. Z tego co widze to podpinamy caly ten konwerter pod hdmi, dodatkowo grabber i raspberry. 

Efekt Ambilight bedzie dostepny z wszystkiego? Dziala to bezproblemowo? Korzystasz z tego, czy tylko filmiki na jutubie?