Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszyscy piszą, że jakość wyświetlanego obrazu niczym się praktycznie nie różni. Tak czy inaczej mi to tam obojętne, jak kupowałem to nie patrzyłem ani na HDR, ani na ilość bitów, liczył się głównie input lag :)

Opublikowano

Zaciekawiło mnie czy ten panel jest faktycznie 8bitowy i wychodzi na to, że jest to jedna i jedyna stronka, która podaje takie info, a tak naprawdę nie mieli jak tego sprawdzić. Wszyscy twierdzą, że jest to 10bitowy panel, od użytkowników, po recenzentów i samego producenta.

They have been wrong before. It is the only site/source claiming it to be 8-bit. Samsung (and everyone else) have confirmed it to be 10-bit several times. It is also listed as 10-bit on the Samsung website. And you still only believe that one site you mention!? Why don't you just test it for yorself? Go to a store and compare the different models side by side with a UHD (HDR) movie - the colors are the same with no dithering. It is a 10-bit panel

Tak jak matrycę można sprawdzić w menu serwisowym tak nie ma jak stwierdzić ilo bitowy jest to panel poprzez grzebanie w ustawieniach albo rozebranie telewizora na części.

Opublikowano

Mam nadzieję, że znowu nie wsadziłem kija w mrowisko, I'm out :P

Dodam tylko, że w moich oczach portal hdtvpolska coraz bardziej jest poddawany w wątpliwości, jak w przypadku Phlipsa strone wcześniej i jest to już któryś przypadek.

Co do tego KS7000 znalazłem też wpisy na hdtv.com.pl, że jest to 8-bit + FRC, ale jak nie widać różnicy ludzkim okiem to odłożyć temat i zapomnieć.

Opublikowano

Ja tam z Philipsa jestem zadowolony, każdy może ma inne oko i wymagania ale oglądałem na nim kilka meczów i dla mnie tam się nic nie mazalo. Oglądam na nim głównie TV i filmy i do tego sprawdza się bardzo dobrze. Jak się tak by człowiek wczytywal w fora to by nic nie kupił bo każdy TV ma jakieś "ale", połowa ludzi na forum pewnie ma jakieś telewizory z wadami wytykanymi w każdym teście a nawet o nich nie wie (w tym pewnie ja)

Opublikowano (edytowane)

Przeglądając stronę Media Marktu spodobał mi się Philips 49PUS6501/12 ale 49 cali to duuużo za dużo . Istnieje jakiś tv w granicach 40 cali z hdr i 4k w rozsądnej cenie ?

A samsung 40KU6450?

Edytowane przez SpacierShark123
Opublikowano

Mam Panasa DX 750 i szczerze mogę polecić ten TV,w trybie HDR grając w FH3 i GOW 4 nie odczuwałem jakiegoś dyskomfortu związanego z opóźnieniem, wszystko śmiga jak trzeba.

Opublikowano

Jest w sony center z 5 letnią gwarancją, ale jak musisz kupić w MM to wyboru praktycznie nie masz żadnego w tej wielkości.

No chyba że mają tego Panasa.

edit:

I tyle w temacie tv z HDR do grania http://uk.rtings.com/tv/reviews/by-usage/hdr-gaming/best

Kurcze źle sprawdziłem , chodzi o ten model ? http://tiendas.mediamarkt.es/p/tv-led-43-sony-43xd8005-ultra-hd-4k-1333929 , lecę w niedziele ogarnąć na własne oczy ale wygląda ciekawie i cena zayebista.

Opublikowano

Dużo dobrych opinii słyszałem o OLED-ach , które miażdża zwykłe LCD . Nie miałem okazji bawić się takim telewizorem bo i cena zaporowa i 55 cali to dużo za dużo jak dla mnie. Wiadomo czy jakaś jeszcze firma ma wystartować z OLED-ami? Cena zaporowa pewnie przez fakt że obecnie LG jako jedyne takie udostępnia.