Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie widziałem wczoraj reklamę MM jak coś to mój Tv można kupić już za 3999 także tysiak poleciał w dół.

Panas DX750

Edytowane przez Soul
Opublikowano

50 HDR na poziomie 540 CD 

Czyli 

• 501 - 750cd/m2 - zaczyna się robić przyjemnie, czuć, że obcujemy z nową jakością obrazu
Opublikowano

Sorry Panowie zaszła pomyłka to jest Panas DX710 mój dalej trzyma cenę 4999 obecnie 

Opublikowano

No dobra bo już głupi jestem. Wychodzi mi że model KS8000 to koszt za 65" ~10k. Za 14 już widzę oled 65" LG. Czy ten model jest coś wart czy dopiero ten za 20k jest send kupić. Bo w testach oba są super.

Opublikowano

Te 7-8 tysi za TV to i tak dużo, a tutaj mamy "najlepszy TV względem jakości do ceny". 10-12, czy 20 tysiaków za tv to przegięcie. Ale w sumie są ludzie, co kupują telefony za 3,5 tysiaka.

Opublikowano

• 501 - 750cd/m2 - zaczyna się robić przyjemnie, czuć, że obcujemy z nową jakością obrazu
Skąd to masz? I ile ma mój ks7000? :)

Grzybi KS7000 ma 1tys cd/m2

Nie do końca. KS7000 potrafi teoretycznie wyciągnąć ponad półtora tysiąca nt, ale tylko przez moment i to na planszy testowej. Jego średnia, unormowana wartość wynosi ok pół tysiąca nt. 

Natomiast przedstawione wrażenia rozpiętości tonalnej, o której wspomniał Soul, są autorstwa duetu Maciej Koper/Gmeru z hdtvpolska.com.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Grzybi KS7000 ma 1tys cd/m2

Z jakiej strony wziąłeś te dane? Według testu na hdtv.pl, KS7000 wyświetla 450-550 cd/m2. Z kolei jego maksymalna jasność to 1520 cd/m2, ale taką jasność jest w stanie osiągnąć jedynie na planszy testowej i tylko przez kilka sekund.

Edytowane przez Atos
Opublikowano

Starego samsunga nie pamiętam modelu. Sharp to był LE700, a poprzedni tv to Samsung H6700.

Czyli porównujesz średniaki z tamtego okresu z "lepsiejszsym czasowo i nie tylko" modelem Soniasza. Wg twoich kryteriów powinienem się zatrzymać w 2008 a nawet 2012 bo miałem topa i nic z tego okresu mu nie dorównywało. Ooooook.

Opublikowano

Porównywałem także materiał hdr puszczony na ks7000 z tym jak to twierdzisz "soniaszem", bardziej spodobał mi się soniak.

Miałeś topowego samsunga i good for you, tylko nie rozumiem twojego bólu tyłka. Coś chcesz mi powiedzieć? Udowodnić?

Opublikowano

Uogólniasz i powtarzasz bzdury o tych gorszych kolorach Samsunga. LCDki teraz to jeden kij, wszystko zależy od kalibracji, a jedynie plazma faktycznie miała miała lepsze kolory.

HDR ? Po co ta wstawka ? Nic na ten temat nie pisałem.

Opublikowano (edytowane)

Nic nie powtarzam tylko spisuje swoje wrażenia.

Oglądając tv w sklepie nie masz go skalibrowanego. Jedyne co możesz zrobić to ustawić najlepszy zalecany tryb i w ten sposób porównywać. W najlepszym fabrycznym trybie sony było lepsze.

I nie jeden kij bo jeden tv można ustawić blisko referencji, a drugi nie bardzo bo nie oferuje potrzebnych ustawień, lub zawsze będzie miał tendencje do wpadania w jakiś kolor. Zawsze będą różnice.

Edytowane przez mattaman
Opublikowano (edytowane)

Przecież napisałem, że wszystko jest kwestią kalibracji. Jakoś nie przypominam sobie w ostatnim czasie by nie udało się komuś dobrze skalibrować telewizora bo któryś wpada w jakiś kolor albo że ma zbyt jaskrawe kolory, a nie tak dobre jak w soniaszach. Oczywiście mowa o sprzętach za więcej niż dwa tysie.

Edytowane przez Ins
Opublikowano

Jeszcze co do kolorów. Pokrycie palety barw (zwłaszcza w 2020) też jest lepsze w sony, niewiele ale jest ;)

Sony XD80:

DCI P3: 96.12 %

Rec 2020: 77.46 %

Samsung ks7000:

DCI P3: 95.87 %

Rec 2020: 74.32 %

Opublikowano

Z tym czekaniem to zawsze można poczekać rok, 2 czy 3. Poczekasz do maja wyjdą nowe modele te będą tańsze te z 2016 ale w testach wyjdzie że te z 2017 roku o wiele lepszy hdr i znowu czy poczekać aż stanieja czy brać z tamtego roku. I tak w kółko. 

• Plusik 1
Opublikowano

Jeszcze co do kolorów. Pokrycie palety barw (zwłaszcza w 2020) też jest lepsze w sony, niewiele ale jest ;)

Sony XD80:

DCI P3: 96.12 %

Rec 2020: 77.46 %

Samsung ks7000:

DCI P3: 95.87 %

Rec 2020: 74.32 %

No i sam udowadniasz to o czym piszę, dzięki :) Kupując telewizor z wyższej półki lepiej skupić się nad kontrastem, czernią oraz input lagiem i zapomnieć o bajkach o bardziej naturalnych kolorach w soniaszach ;]