balon 5 343 Opublikowano 29 listopada 2016 Opublikowano 29 listopada 2016 No ale z nowymi to zawsze loteria. Zrobią lepszą tylną obudowę (dalej to dla mnie niezły lol) ale pogorszą input laga albo hdr aby zrobić większą różnicę w jakości względem high-end. Cytuj
keyzee 86 Opublikowano 29 listopada 2016 Opublikowano 29 listopada 2016 Albo zrobią bez obudowy.W końcu liczy się tylko obraz Cytuj
Ins 5 757 Opublikowano 29 listopada 2016 Opublikowano 29 listopada 2016 Im mniej ramki tym lepiej Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 29 listopada 2016 Opublikowano 29 listopada 2016 Jest szansa że OLEDy z czasem potanieją ;-) https://hdtvpolska.com/lg-rozpocznie-drukowanie-paneli-oled-2017-roku/ Cytuj
bloody_gipsy 70 Opublikowano 29 listopada 2016 Opublikowano 29 listopada 2016 I tak już potaniały i tanieć będą. Takie prawo rynku. Trzeba tylko trochę cierpliwości. Cytuj
mattaman 294 Opublikowano 29 listopada 2016 Opublikowano 29 listopada 2016 Samsung już miał OLEDa, ale zrobił go źle, "dzięki" czemu żywotność panelu była słabiutka. LG opatentowało swój pomysł z białymi diodami organicznymi pokrytymi trójkolorowym luminoforem i na chwilę obecną rządzi rynkiem. Wszystkie OLEDy mają matryce LG, co nie jest zbyt dobre. Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 (edytowane) Ja to bym chciał aby Samsung w końcu wszedł w OLEDy. Ponoć od 2018. SDR: Jeśli to ma pokazać grafe to dramat settings :facepalmz: Później po przejściu na HDR nie ma się co dziwić, że są same och, ach. Edytowane 30 listopada 2016 przez Kyokushinman 1 Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 No tak bo to są obowiązkowe i jdyne ustawienia do tego TV... Cytuj
subek 60 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 Podchodzą Wam te ciepłe kolory do grania? Mi nie specjalnie. Cytuj
Ins 5 757 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 Nie bardzo. Do filmów owszem (Ciepły1/Warm1), ale do gier nie mogę się przekonać. Tak samo do ostrości na 0, albo podświetlenia na 5. Nie siedzę metr od ekranu i nie widzę żadnych artefaktów po zwiększaniu ostrości powiedzmy do 20. Podświetlenie na 5 też tylko do filmów, do gier jest zbyt ciemno i wolę mieć na 10. Tak czy inaczej wrzuciłem te filmiki DF jako poglądowe, ja mam swoje ustawienia ;] Cytuj
subek 60 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 (edytowane) No mi też ciepły tylko do filmów podchodzi, do normalnego oglądania TV czy grania też nie, chociaż ostatnio trochę w BF1 na ciepłym pograłem i wygląda nawet dobrze, poczułem się jakbym Kompanie Braci oglądał, a nie grał w grę. Podświetlanie mam na 10 (i auto, czyli schodzi w dół jak się robi ciemniej w pokoju) na wszystko i mi pasuje ale skala pewnie też od TV zależy, ja mam Soniacza XD93. Edit, jeszcze co do kłótni o jakość TV. W samsungu się rozpada obudowa, a mój Sony za 12 koła jest krzywy Edytowane 30 listopada 2016 przez subek Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 (edytowane) Do filmów owszem, ale do gier to tragedia. Na ostrości 0 nigdy nie zobaczysz szczegółowych tekstur. Jak już to jedną wielką paćkę. Teraz się nie dziwie tych twoich zachwytów po zmianie tv z sdr na hdr jeżeli grałeś wcześniej na podobnych ustawieniach tzn. ciemnica (zerowe oświetlenie), brak ostrości, kolorów itp. Ja ostatnio sprawdzałem soniaka XD93 z hdr i porównywałem do tego co mam na ekranie w W829 to żaden mega skok. Owszem oświetlenie daje rade i wali w gały, ale ten HDR nie jest na tyle jeszcze dobry aby wydawać na niego po 10k. Sama rozdzialka 4k to jeden wielki bullszit i marnowanie potencjału Pro wprost idealnego do gier 1080p, no ale tv trzeba jakoś sprzedać Taka rozdzielczość się sprawdzi i będzie w miarę widoczna na większych ekranach powyżej 60 cali a nie małych pudełkach. PS5 to będzie wręcz idealna pora na zmianę tv na 4k hdr. To jest jednak tylko moje zdanie a każdy zrobi jak chce według własnego uznania. Edytowane 30 listopada 2016 przez Kyokushinman Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 Przecież ostrość 0 to na filmiku mają a nie ja ( ja mam od 25 do 50 w zsleżności od materiału). Weż e-umrzyj. Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 Kyokushinman, ale bardzo duzo osob chcwali natywne 4k, wzgledem full HD na telewizorach 50-55 cali. Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 Kyokushinman, ale bardzo duzo osob chcwali natywne 4k, wzgledem full HD na telewizorach 50-55 cali. Jest różnica easye wiadomo i to nawet na tych upscalingach jak w U4, ale aby docenić w pełni 4k to trzeba kupić albo tv 60 cali albo brać mniejszy i siedzieć w odległości 1-1,5m od ekranu co przy ustawieniach typu żywy czy hdr można sobie naprawdę uszkodzić wzrok. Dodam do tego, że mam bardzo dobry wzrok jak na razie i takie np. ziarno w U4 widzę nawet z 4m. Nie wiem jak większość gra, ale wydaje mi się, że w odległości 2,5-3m od ekranu. Tak więc przy takiej odległości 60 cali powinno dawać radę, chociaż i ta wielkość może być za mała aby docenić kunszt rozdzialki. Tutaj coś znalazłem, na ten temat. https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/ Cytuj
Absolem 1 036 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 U mnie tak to mniej więcej wygląda. 65 cali plus minus 3 metry od tv i obraz jest świetny i bardzo szczegółowy,ale trzeba trochę pogmerać w ustawieniach. (Balon dzięki z dobre rady) Cytuj
Gość Soul Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 (edytowane) Fajnie ludzie sobie tłumaczą, kiedy warto kupić nowy TV a kiedy nie kupować, co widać a czego nie widać i jaki to wszystko ma sens nie mając tego w domu. Otóż widać różnicę między Full HD a skalowane/pełnym 4K, testowałem to w domu na trzech konsolach, odpalałem tą samą gry w 1080p i w skalowanym 4K, różnica w obrazie była widoczna gołym okiem i to już nie chodzi o samą ostrość, ale o kolorystkę i kontrast przy identycznych ustawieniach telewizora różnica jest zauważalna. A to dopiero wierzchołek góry lodowej dorzucamy do tego HDR i taka gra jak U4 to zupełnie inna bajka niż to co oferowało zwykłe PS4, jeżeli wszystkie gry zaprezentują taki poziom jak U4 w skalowany 4K plus HDR ja będę zadowolony, wszystko ostre jak żyleta tekstury powalają a oświetlenie jest po prostu piękne. Siedzę od swoich 50 cali jakiś 1.5-8 M i wszystko widać jak na dłoni, dziękuje za uwagę, nie mity i opisy z internetu, tylko własne doświadczenia. Edytowane 30 listopada 2016 przez Soul 4 Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 sorry, że znowu ja, ale rodzice znajomej szukają TV do oglądania kablówki tak do 3k i chcą kupić jakiegoś 4K najlepiej. powiedzialem i, ze nie potrzebuja 4K tyko do tV bo to glupota, i za <3koła nie dostaną porządnego 4K i lepiej porządnego full hd. dobrze powiedziałem? Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 4k dla kablówki, która nie chodzi w pełnym 1080p. Czuję, że chyba rodzice nie dożyją jak będzie kablówka w PL w 4k:/ Tak, powiedziałeś bardzo dobrze. Może zaaplikujesz na newsmana do hdtv? Cytuj
grzybiarz 10 298 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 Ciekawe po co im 4K. Chcą nowe technologie, ale maja ograniczony budżet. Lepiej chyba tą "trójkę" wydać na dobre full hd. Niech kupią jakiegoś soniacza full hd za 2999 i będą zadowoleni. Ps. Nie pubie jak ktoś pyta o tv, a nie pisze o calach. Bo już za 1200 zł można mieć 36 cali. Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 30 listopada 2016 Opublikowano 30 listopada 2016 4k dla kablówki, która nie chodzi w pełnym 1080p. Czuję, że chyba rodzice nie dożyją jak będzie kablówka w PL w 4k:/ Tak, powiedziałeś bardzo dobrze. Może zaaplikujesz na newsmana do hdtv? wystarczy mi pisanie artykułów od święta na PPE, ale dzięki Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 1 grudnia 2016 Opublikowano 1 grudnia 2016 No to temat wyższości sony nad samsungiem w tym przedziale cenowym jeżeli chodzi o graczy chyba można uznać za zamknięty po artykule w nowym psx extreme ? Cytuj
bloody_gipsy 70 Opublikowano 1 grudnia 2016 Opublikowano 1 grudnia 2016 Nikt tu nie twierdził że tak nie jest:) Ale ja widzę to w ten sposób że jeżeli ktoś nie ma niewiadomo jak wielkiego ciśnienia to lepiej zaczekać. Liczba gier z hdr nie powala. W najbliższej przyszłości też pewnie tylko te najefektowniejsze i najlepiej dopracowane gry będą korzystały z tego rozwiązania w pełnym stopniu. Myślę że po premierze Scorpio będzie można się rozejrzeć za jakimś fajnym tv. Ceny oledów powinny już być w miare rozsądne, hdr lepszy itd. 1 Cytuj
zajudzony 38 Opublikowano 1 grudnia 2016 Opublikowano 1 grudnia 2016 No to temat wyższości sony nad samsungiem w tym przedziale cenowym jeżeli chodzi o graczy chyba można uznać za zamknięty po artykule w nowym psx extreme ? A co tam piszą? Który lepszy? Sorki ze pytam ale od prawie 2 tygodni z domu nie wychodzę najpierw z dziećmi siedziałem chorymi aż mnie angina rozłożyła. Czuję że zanim wyjdę z domu to w sprzedaży będzie styczniowy numer. Pozdrawiam Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 1 grudnia 2016 Opublikowano 1 grudnia 2016 To jak to jest z tymi Samsungami i ich obudową ? znajomy szuka tv do 8 tyś koniecznie 65 cali także do gier. Trochę głupio wywalić tyle kasy by wszystko było niedopasowane jak w chińskim tablecie za 99 zł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi