Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No blisko siedze bo mam 32 cale. Jaki monitor polecal, wlasnie szukalem monitorow ale nie moglem zadnego z hdr znalesc procz jakiegos sony za 30 tysi. No jak sie nie znajdzie to po prostu bede musial kombinowac sklep ma16metrow kwadratowcych. Jest dlugi ale waski, i tak jak teraz siedze rownolegle do dluzszych scian to takie 50 cali by zablokowalo przejscie. Ale w sumie jakbym siedzial prostopadle to bym mogl i nawet wiekszy walnac tylko bym musial kombinowac z ekspozycja gierek

Edytowane przez kanabis
Opublikowano

Też szukałem monitora z HDR, ale takie dopiero będą wchodzić na rynek i będą za drogie. W przedziale 1000-2000 jest mnóstwo monitorów dobrych do grania. Z tego co czytałem to najlepiej wybrać coś z matrycą IPS i 144hz. Chociaż ci co grają na monitorach z matrycą TN i VA też nie narzekają.

Opublikowano

O widzisz. To by bylo niezle. Jakies opinie?

Choc sony xD w nazwie nie brzmi zbyt zachecajaco

Dlaczego jest taki problem z hdr na monitorach skoro sa mniejsze i powinny byc na logike tansze?

Kurde taki 30 calowy monitorek full wypas bylby dla mnie idealny.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma monitorów hdr bo nie ma w gierkach hdr. Znaczy coś tam może się pojawia, ale wymaga karty za cenę Prosiaka.
Zarypiasty monitor, 27/28 cali, to koszt 3000zl, a takie z hdr będą kosztować więcej. Lepiej szukać jakiegoś większego telewizora.

Edytowane przez grzybiarz
Opublikowano

80cbd28c95f6359c4ccfa0db10453bc6.jpg

Musze przyznać ze jest duzy:)

Narazie podłączony jest do xbox one ale w planach jest pro...co do obrazu to myślę że to był dobry wybór i w tej kategorii cenowej chyba najlepszy. ..:)

Jednak rozmiar ma znaczenie. ...:)

• Plusik 3
Opublikowano

Witam

Przymierzam się do zakupu nowego telewizora, mój obecny Samsung le32r82 ma już 9 lat i na ekranie pojawiły się pewne defekty (ciemniejsze regiony itp). Zastanawiam się nad FHD lub UHD. Telewizora używam głownie do oglądania filmów, piłki nożnej i gry na ps4 (na razie nie zamierzam kupować pro ani scorpio). Zależy mi raczej na matrycy 120 hz i na pewno ok. 50 cali.

Możecie coś polecić, brałem pod uwagę m.in.:

philips pus 6501 uhd

coś z samsunga (u6470)

sony 829 lub 807, teraz trudno dostępne

Budżet ok 3 tyś.

Opublikowano (edytowane)

Miałem dokładnie to co jest opisane na samym początku jak kupiłem TV grając na Xbox One (zwykłym, bez HDRu), dodatkowo obraz czasem mi się rozjeżdżał i nachodził na siebie. Wymieniłem w sklepie kabel od One Connecta i problem nie wrócił, prawdopodobnie był gdzieś "złamany".

Edytowane przez Ins
Opublikowano

No ale w ogucjalnych materiałach prasowych (jak link powyżej) nikt chyba nie podaje średnich, a maksymalne. Na broszurce od KS7000 też chwalą się hdr w wysokości ok 1200 nitów xD

Opublikowano

Podają najwyższe mierzone na małym białym kwadracie :D

Ciekawe czy ten Q7 dobije realnie do 1000 nitów w normalnych okolicznościach obrazu.

Myślisz że teraz najniższy model Szajsa będzie wyświetlał więcej niż obecny flagowiec za 15+ tys?

Opublikowano

Wg tego testu ma średni wynik na poziomie 900 https://hdtvpolska.com/przeglad-telewizorow-dla-gracza-2016-jaki-wybrac-wyswietlacz-do-konsoli/

te malsymalne wartości to o kant d rozbić.

Obstawiam że q7 będzie miał średni poziom hdr na poziomie ok 650 do 700 nitów. Bardziej jestem ciekaw czy nie popsują tego genialnego inputlaga.