Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Recka Sony XE9305:

http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930e

Wygaszanie stref w tym krawędziowcu lepsze niż w FALDzie XE9005. Dodatkowo jasność na zayebistym poziomie, HDR pewnie oczy wypala :) Lag w 4K świetny (25ms), niestety w 1080p już niezbyt dobry (42ms).

Wygląda na to że sony zrobiło świetny tv. Lag w 1080p traci na znaczeniu przy ps4 pro i nadchodzącym Scorpio.

Tak tylko cena nie powala na poziomie oleda b6 i sporo wyższa niż x900e.

Opublikowano (edytowane)

No nie liczylem na Twoja pomoc szczerze mowiac xD - ale jak mozesz sprawdzic (w sumie wystarczy jakikolwiek model z zeszlego roku), bo zastanawiam sie czy nie mam tez uszkodzonej elektroniki. 

Chodzi mi o test trybow, bo na 90% bylem przekonany ze wcześniej pod kazdym HDMI moglem ustawic sobie dany tryb w calkowicie rozny sposob.

np. HDMI 1 - tryb Kinowy z podswietleniem 100

ale juz HDMI 2 - tryb Kinowy mial byc z podswietleniem 30.

a teraz zapamietuje mi na wszystkie - jak zmienie raz, to na kazdym wyjsciu mam to samo w danym trybie...

Sorry, że dopiero teraz odpisuje, u mnie to wygląda tak, jeżeli daje tryb kino czy też prawdziwe kino, na każdym HDMI mam te same ustawienia, sprawdzałem akurat jasność, nie da się mieć różnych. Dopiero gdy dam tryb własne ustawienia, te przypisują się pod każdy port HDMI oddzielnie, czyli na każdym HDMI ustawienia będą inne, nie działa to przy trybach zapisanych na twardo czyli, prawdziwe kino etc

Edytowane przez Soul
Opublikowano

Recka Sony XE9305:

http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930e

Wygaszanie stref w tym krawędziowcu lepsze niż w FALDzie XE9005. Dodatkowo jasność na zayebistym poziomie, HDR pewnie oczy wypala :) Lag w 4K świetny (25ms), niestety w 1080p już niezbyt dobry (42ms).

Wygląda na to że sony zrobiło świetny tv. Lag w 1080p traci na znaczeniu przy ps4 pro i nadchodzącym Scorpio.

Grasz na starych konsolach ? Duży lag.

Grasz na Wii U/Switch'u/PS4/X1 ? Duży lag.

Grasz na PC i wolisz 1080p i większą ilość klatek/fajerwerki graficzne? Duży lag.

No ale załóżmy, że ktoś ma tylko PS4 Pro (kiedyś tam Scorpio), więc wszystko niby ok. No ale chce sobie odpalić The Last Guardian w stałych 30 klatkach i co ? Duży lag bo trzeba zmienić rozdziałke na 1080p. 

Sony powinno się ogarnąć i poprawić to w jakimś updacie.

Opublikowano (edytowane)

Input lag w LG C7 wynosi 21ms zarówno w trybie gry jak i w trybie PC. 

I reached out to Zielin via PM and asked if he could check PC mode with Deep Color on for 4:4:4 and the Leo Bodnar still showed 21ms!

LG odrobiło lekcje :) Dodatkowo bez trybu gry 46ms bez włączonego upłynniacza.

A jak wygląda sprawa z one s na tym tv? Rozumiem że ten lag jest tam niższy - w końcu podbija do 4k.

W przypadku X1S lag powinien być mniejszy, bo konsola sama upscaluje wszystko do 4K.

Edytowane przez Ins
Opublikowano

No nie liczylem na Twoja pomoc szczerze mowiac xD - ale jak mozesz sprawdzic (w sumie wystarczy jakikolwiek model z zeszlego roku), bo zastanawiam sie czy nie mam tez uszkodzonej elektroniki. 

Chodzi mi o test trybow, bo na 90% bylem przekonany ze wcześniej pod kazdym HDMI moglem ustawic sobie dany tryb w calkowicie rozny sposob.

a teraz zapamietuje mi na wszystkie - jak zmienie raz, to na kazdym wyjsciu mam to samo w danym trybie...

Sorry, że dopiero teraz odpisuje, u mnie to wygląda tak, jeżeli daje tryb kino czy też prawdziwe kino, na każdym HDMI mam te same ustawienia, sprawdzałem akurat jasność, nie da się mieć różnych. Dopiero gdy dam tryb własne ustawienia, te przypisują się pod każdy port HDMI oddzielnie, czyli na każdym HDMI ustawienia będą inne, nie działa to przy trybach zapisanych na twardo czyli, prawdziwe kino etc

No tak jest - a mógłbyś sprawdzic jeszcze jaka wersja oprogramowania jest u Ciebie zainstalowana ? Wchodzisz w aktualizacje systemu. Dzięki.

Opublikowano (edytowane)

A jak ktoś nie potrzebuje 55 cali i gra na 32 a szkiełko jest tylko i wyłącznie do grania to warto brać pod uwag zakup monitora?? Ktoś tu gra na monitorze??

Edytowane przez Szymek_PL_
Opublikowano (edytowane)

Tak sobie przejrzałem jakieś kilkanaście ostatnich stron tematu i wydaje mi się, że do Prosiaka najlepszym wyborem (biorąc pod uwagę cena/cale/jakość) będzie chyba Samsung 55KS7000. A ten problem z odklejającą się obudową nie wynika przypadkiem z tego, że TV stoi za blisko ściany przez co jest jakiś problem z wentylacją a co za tym idzie mocno się nagrzewa i obudowa się odkleja?

Edytowane przez Ryo-San
Opublikowano

Mój KS7000 był pół metra od ściany (plecy) i bo bokach też sporo wolnego miejsca, a i tak się rozkleił. Tam po prostu nie ma żadnych śrub tylko same zatrzaski i jakaś taśma dwustronnie klejąca. Ten telewizor wydziela bardzo mało ciepła tak swoją drogą.

Opublikowano

No te telewizory po prostu tak maja - nie ma co sobie tlumaczyc tego, jak chcesz miec pewnosc ze bedzie wporzadku, tryb eco, albo w ogole go nie wlaczaj!

Panasonic to tez jednak lekki samsung - 1 wymiana matrycy odbyla sie w mieszkaniu - banan - ekran zakrzywiony nie w ta strone co trzeba.

2 wymiana matrycy pare dni pozniej i spory clouding, z 3 czy 4 hot pixele, w tym 1 prawie na srodku ekranu, tak juz mnie wqrwili,ze chyba dzisiaj podjade do MM (mimo, iz minęło 30 dni od daty zakupu online) i bede staral sie o wymiane telewizora na inny model (najlepiej byloby dostac kase spowrotem, ale to juz chyba nie przejdzie).

I teraz moje pytanie - ktos ma moze SONY KD-55XD9305? Ktos cos wiecej mzoe napisac o tym modelu ?

Opublikowano (edytowane)

Poczytalem tez troche o tych Panasonicach i bez wlaczonej funkcji adapcyjnego podswietlenia ludzie maja spory problem z cloudingiem. Jest w (pipi) widoczny na wylaczonym sygnale czarnym tle, nie powiem tez mnie to troche wqrwia, pomimo, ze jedna opcja mozna sie tego calkowicie pozbyc. Do tego oszczednosc na portach HDMI 2.0 (jeszcze 1 ja wykorzystuje do ARC). X9305 odpada - 58 ml IN w HDR, podjade dzisiaj i zapytam o zwrot pieniedzy, zostaje jeszcze wymiana matrycy po raz 3ci xD - podobno jest szansa ze uwzglednia jezeli pixel swieci blisko srodka ekranu.

Edytowane przez easye
Opublikowano

No tak jest - a mógłbyś sprawdzic jeszcze jaka wersja oprogramowania jest u Ciebie zainstalowana ? Wchodzisz w aktualizacje systemu. Dzięki.

3,232 chciałem wczoraj zrobić up, może jest jakiś nowszy ale akurat netu w domu nie miałem :<

Sprawdzę jeszcze dziś i dam znać.

Opublikowano (edytowane)

A ja chyba pjerdole to czekanie i biorę oleda lg 55B6 za 8800zł. 55C7 ma być za miesiąc za około 12999zł, więc chyba jednak wybiorę tańsza opcję.

Edytowane przez Ins
Opublikowano

Ok, dzięki za info, a to co wziąłeś Panasa i jest jakaś lipa?

Opublikowano

A ja chyba pjerdole to czekanie i biorę oleda lg 55B6 za 8800zł. 55C7 ma być za miesiąc za około 12999zł, więc chyba jednak wybiorę tańsza opcję.

Ins a orientujesz się czy ten model oleda od LG ma jakieś ukryte wady po za większym IL od KS7000 ? Bo czytając problemy w niniejszym dziale to już chyba dołożę i wezmę tego oleda żeby mieć święty spokój niż co rusz walczyć z serwisem  :/

Opublikowano

Jedyne co mi przychodzi do głowy to loteria panelowa. Przy zakupie wypadałoby sprawdzić coś takiego jak wyświetlane jest tzw. "near black" w 2% i 5%. Sprawdź sobie na necie jak wyglądają panele, które mają z tym problem.

Opublikowano (edytowane)

podobno tak

No serwis obrzydzil zakup (choc to takze w sumie nie ich wina...) W telegraficznym skrocie 2 wymiany matrycy juz za mna  - 1 szybka bo matryca banan, wiec tylko zawiesiłem telewizor i od razu go zwieszaliśmy do serwisu (cale szczescie ta naprawa byla w mieszkaniu wiec przynajmniej tydzien wczesniej TV byl u mnie), obecna 3 (liczac 1 uszkodzona) i 3 albo 4 bad pixele - w tym jeden naprawde intensywnie swiecacy na niebiesko. Dzisiaj jade do MM z pytaniem czy mi na wlasna reke wymienia na inny sprawny model, nowy z doplata itp bo 3 raz telewizor do serwisu zglaszac, ktory byl kupiony pod koniec stycznia to lekka patologia.

Edytowane przez easye
Opublikowano

podobno tak

No serwis obrzydzil zakup (choc to takze w sumie nie ich wina...) W telegraficznym skrocie 2 wymiany matrycy juz za mna - 1 szybka bo matryca banan, wiec tylko zawiesiłem telewizor i od razu go zwieszaliśmy do serwisu (cale szczescie ta naprawa byla w mieszkaniu wiec przynajmniej tydzien wczesniej TV byl u mnie), obecna 3 (liczac 1 uszkodzona) i 3 albo 4 bad pixele - w tym jeden naprawde intensywnie swiecacy na niebiesko. Dzisiaj jade do MM z pytaniem czy mi na wlasna reke wymienia na inny sprawny model, nowy z doplata itp bo 3 raz telewizor do serwisu zglaszac, ktory byl kupiony pod koniec stycznia to lekka patologia.

Kiepsko to wygląda. Te firmy to coraz większą tandetę odwalają. Cały ten sprzęt robią na od(pipi) się. Ale pakując im kasę to w zasadzie na to się zgadzamy. Choć w zasadzie ja nigdy nie miałem z tym problemów wiec może mam dużo szczęścia.

Opublikowano

podobno tak

No serwis obrzydzil zakup (choc to takze w sumie nie ich wina...) W telegraficznym skrocie 2 wymiany matrycy juz za mna - 1 szybka bo matryca banan, wiec tylko zawiesiłem telewizor i od razu go zwieszaliśmy do serwisu (cale szczescie ta naprawa byla w mieszkaniu wiec przynajmniej tydzien wczesniej TV byl u mnie), obecna 3 (liczac 1 uszkodzona) i 3 albo 4 bad pixele - w tym jeden naprawde intensywnie swiecacy na niebiesko. Dzisiaj jade do MM z pytaniem czy mi na wlasna reke wymienia na inny sprawny model, nowy z doplata itp bo 3 raz telewizor do serwisu zglaszac, ktory byl kupiony pod koniec stycznia to lekka patologia.

Jeszcze dojdzie do tego że zmienisz na ks7000 i będziesz sie cieszył z wyboru.