Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oba bardzo słabe do HDR, LG to IPS a w drugim HDR na poziomie 250cd/m2 czyli tak jakby go nie było. HDR mają tylko na opakowaniu.

Podaj jaki masz maksymalny budżet, może uda się coś znaleźć z przyzwoitym HDR.

Edytowane przez hennepin
Opublikowano (edytowane)

No to znajdziemy Tobie  TV z dobrym HDR.

Moje propozycje:

Sony 55XE9005 - ten TV to tegoroczny hit, wszystko na dobrym/bardzo dobrym poziomie, świetna czerń, dość zaawansowane wygaszanie strefowe, naprawdę świetny HDR, średnio utrzymuje blisko 700cd/m2 a to już robi naprawdę duże wrażenie.

Panasonic 58EX780E - dobry TV pod każdym względem ale nie wyróżnia się niczym specjalnie, ot porządny TV z widocznym efektem HDR około 500 cd/m2. Plusem względem Sony jest rozmiar o 3 cale większy.

Samsung UE65KS7000/7500/8000, rewelacyjne modele w technologii kropki kwantowej z 2016 roku, jakbyś był w stanie znaleźć nowy to byłby idealny wybór bo otrzymujesz kapitalny obraz z dobrym HDR ( średnio na poziomie 500 cd/m2 ale potrafiącym osiągnąć chwilowo i miejscowo ponad 1000 nitów, widoczne to scenach z błyskawicami, wybuchami, promieniami słońca, etc.). No i otrzymujesz już 65 cali a to robi różnicę. Musisz tylko uważać bo ciężko już dostać nowe sztuki i niestety dość często spotyka się rozklejające się obudowy w tym modelu, rzadziej w KS8000.

Edit: Teraz widzę, że zwiększyłeś budżet do 10k.

To moja propozycja jest jedna:

Samsung KS9500 - bezkonkurencyjny cena/jakość. Obecnie dostaniesz go nowego za 9500 a jeszcze kila miesięcy temu kosztował 14k. Jest to telewizor FALD czyli pełne podświetlenie z 150 niezależnymi streafami wygaszania, kapitalna czerń, kontrast, bardzo plastyczny obraz, HDR na poziomie 900cd/m2, często osiągający stale ponad 1000). Posiadam ten TV (przesiadłem się z KS7500) i jestem nim zachwycony, obraz i HDR robi kolosalne wrażenie.

Edytowane przez hennepin
  • Plusik 2
  • Minusik 1
Opublikowano (edytowane)

Ja i tak bym polecal Oleda w tej cenie.

Co do Samsungow - jedyny minus to fatalne wykonanie (KS7000/7500/8000) i gorsza czerń niz w Panasonicu, za to lepszy IL -  Panasonic to najgorszy system jaki na telewizorach mozna znalezc (Firefox OS), brak wsparcia dla DTS, cmentarzysko wsrod aplikacji (nawet takiego HBO GO nie znajdziesz - w zasadzie nic tam poza netflixem chyba nie ma xD), scinki jak bedziesz chcial ogladac filmy z HDR w 4 K z dysku zewnętrznego, bardzo slaby moduł CI  - obydwa przy okazji posiadaja chyba najgorsze serwisy jakie ten temat widział. 

Jak to ma byc mega jasny LCD, to juz w takim razie wziąłbym Sony, albo zaryzykowal KS 9500.

Edytowane przez easye
Opublikowano (edytowane)

a sorry - nie doczytalem, ze 65 - tak czy siak o Samsungu i odklejonej matrycy bylo juz milion postow, o moim przypadku Panasonica mozesz takze przeczytac w temacie - super świecił jak działał - nie daj boże się zepsuje - co serwis przyjechał z matrycą to coraz większy clouding. Gdybym mial wybierac firme, to juz wzialbym SONY, no ale nie mam porownania miedzy najnowszymi modelami, a KS 9500.

Edytowane przez easye
  • Plusik 1
Opublikowano

KS9500 nie jest już klejony tylko skręcany, bardzo dobrze wykonany. Został też wybrany jako najlepszy TV do treści HDR.

Samsung’s 65KS9500 received the most votes from attendees, largely because it was the only display that could resolve highlight detail up to 4,000 nits, helped by accurate ST.2084 PQ (perceptual quantisation) tracking and some clever tone-mapping even though its peak brightness topped out at 1,400 nits.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/shootout-hdr-201608054331.htm

Opublikowano (edytowane)

No zdecydowanie lepszy Android niz Firefox OS. Mnie w Panasonicu najbardziej bolalo nierowne podswietlenie matrycy, telewizor wypalal oczy w HDR, ale w nocy nawet z lampka bardzo widoczne byly chmury, co oczywiscie najlepiej zniwelowac zmniejszajac podswietlenie- do tego mial 1 strefe, adapcyjne sterowanie podswietlania dziala na cala matrcye, co dawalo dziwny efekt rozjasnainia i przyciemniania calego obrazu czasami. W Samsungach (tych do KS 8000) podobno wcale nie jest lepiej - zalezy jak bardzo jestes na takie rzeczy uczulony, gdzies powinienem miec tez filmik, jak mi 3 matryce przywiezli, co tam sie dzialo, moge wrzucic jak chcesz - dlatego mowie - na Twoim miejscu albo SONY, albo KS 9500. 

Edytowane przez easye
Opublikowano

Żaluję, że na zdjęciach nie można oddać tego efektu, zrobiłem fotkę TV, brak słów żeby opisać jak to pieknie wygląda, grę przeszedłem do końca tylko dla HDR :).

IMG_20170529_151638762_HDR.jpg

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Szczerze mowiac nie zglebialem tematu ale na to wychodzi ze tak jest. Bo na kazdym innym hdmi jest poprawnie. Na 1 porcie nie jest. Zobacze co bedzie jak dojedzie prosiak.

Najmniej wazne. Wazne ze i ja Cie dupcze jak to wyglada. :obama:

Edytowane przez U Heisenberg U