easye 3 373 Opublikowano 3 września 2017 Opublikowano 3 września 2017 Przede wszystkim to jest za młoda technologia żeby coś napisać, zwłaszcza jeżeli się nie ufa firmom produkującym i ich statystykom. Do tematu można wrócić za jakieś 2, 3 lata, jak ludzie będą mieli już ten telewizor trochę. Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 3 września 2017 Opublikowano 3 września 2017 (edytowane) Dla mnie OLED wygrywa w grach i tyle, tutaj nie ma kompromisów, kontrast i czerń to pierwsza liga a nie coś zbliżonego albo podobnego. Fakt cena to koszt dobrego auta ale nie żałuję, miałem sporo TV i tutaj będę bronił technologii Oled bo po prostu jest bez kompromisowa a TV od kilku mc użytkuję czasem po 5-6h dziennie i zero wypalania czy innych bzdur Edytowane 3 września 2017 przez Wesker Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 3 września 2017 Opublikowano 3 września 2017 Słabo świeci i to jest jego wada. Także nie przesadzaj z tym bez kompromisów. Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 3 września 2017 Opublikowano 3 września 2017 Dla mnie to nie wada, nie jest tak ciemno jak ludzie piszą, bez przesady. Zawsze miałem na maks ustawione i tutaj na oledzie też solidnie oczy wypala. Chyba, że mówisz o jakimś tanim oledzie z 2015-16 roku. Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 3 września 2017 Opublikowano 3 września 2017 (edytowane) Te z 2017 w jasności aż tak nie zyskały, już kiedyś Ins wystawiał dokładne liczby, te 25% można sobie między bajki włożyć. Co do reszty wypowiedzi mam identyczne zdanie jak Ty, nawet w dzień na Oledzie nie mam jasności na maksa, a w nocy oglądam filmy na 30. Nie zamienię tej technologi juz nigdy na LCD. Edytowane 3 września 2017 przez easye Cytuj
hennepin 31 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 FALD się świetnie sprawdza w grach, bo czerń jest bardzo dobra, obraz jednolicie podświetlony bez cloudingu (no oczywiście to nie poziom OLEDa) i bardzo wysoka jasność, to połączenie gwarantuje najlepszą jakość HDR, jeśli komuś zależy właśnie na tym największe wooow jest w grach z HDR właśnie na takich dx900, ZD9, KS9500 czy XE94. 1 Cytuj
kristoff_mk 54 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 no mi zależy właśnie na bardzo dobrym efekcie HDR, dlatego skłaniam się jednak ku LCD panasonica. różnica w cenie, a mianowicie 3500, też jest dla mnie istotna. Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 Dla mnie na Oledach przez wlasnie nieskonczony kontrast, kolory i ta czern gry bez HDR wygladaja jak niektore z ^^ Jaki model Panasonica chcesz kupic ? Cytuj
kristoff_mk 54 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 myślałem o zeszłorocznym modelu DX900 w wersji 65 cali, ze względu na pozytywne opinie ale potem wykluł się pomysł, że może jednak OLED LG C7 w tym samym rozmiarze. myślałem jeszcze o panasonicu ez950, ale cena 20 tysi trochę zaporowa.. Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 (edytowane) We wszystkich opiniach jakie czytałem o Panasonicach nikt nigdy nie wspominał podstawowych minusów, które wymieniłem wyżej. Nie wiem czy będzie Ci to potrzebne, bo każdy ma swoje preferencje, ja myślałem że nie będzie mi to przeszkadzać, a jednak z czasem denerwowaly. Edytowane 4 września 2017 przez easye Cytuj
kristoff_mk 54 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 masz na myśli clouding? w telewizorze gdzie różnica podświetlenia wynosi ok. 5% też ten efekt występuje? czy chodzi Ci o odczyt formatów czy filmy z USB? TV ma mi służyć głównie do grania, w mniejszym stopniu netflix i filmy UHD BD, więc ten drugi aspekt aż tak istotny nie jest 1 Cytuj
PiotrekP 1 787 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 (edytowane) Krótko, bo jak inaczej. TV pod zwykłe PS4, 40-43' z przedziału 1500-2000zł. (najlepiej coś około 1800zł) Obecnie mam Samsunga 43' i gra mi się na nim świetnie, ale na jednym TV ciężko czasem pogodzić 2 osoby. Nie wiem czy jest sens pakować kasę w jakieś HDRy czy inne takie pierdy. Net mi w nim nie potrzebny. Ot zwykły TV do konsoli i podpięcia laptopa. Edytowane 4 września 2017 przez PiotrekP Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 (edytowane) masz na myśli clouding? w telewizorze gdzie różnica podświetlenia wynosi ok. 5% też ten efekt występuje? czy chodzi Ci o odczyt formatów czy filmy z USB? TV ma mi służyć głównie do grania, w mniejszym stopniu netflix i filmy UHD BD, więc ten drugi aspekt aż tak istotny nie jest a w DX 750/780 jaki % według producenta jest różnica podświetlenia ? No formaty i dysk USB, ale także oprogramowanie, na tym firefox OS chyba tylko TVN Player i Netflix jest ^^ Nawet HBO Go nie moglem zainstalowac. No i w telewizorze za taka kwote wypadaloby, by wszytsko dzialalo jak nalezy, a pozniej podlaczasz dysk i sie okazuje, ze polowa filmow nie dziala, przez brak wsparcia dla formatu audio, 2 polowa z HDRem (te 20-30GB) klatkuje, troche slabo. Edytowane 4 września 2017 przez easye Cytuj
kristoff_mk 54 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 nie mogę zamieścić obrazka, ale dochodzi do ponad 50% https://hdtvpolska.com/forum/topic/37644-panasonic-dx750-tx-55dx750-test-uhd-4k-120hz/ Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 (edytowane) No to rzeczywiście ogromna roznica. Zastanow sie jeszcze nad jakims Soniakiem, zaraz pewnie beda rabaty technologiczne. Edytowane 4 września 2017 przez easye Cytuj
hennepin 31 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 @easye nie ma co porównywać krawędziaka dx750 do FALDa jakim jest dx900. to jest kolosalna różnica w jakości. Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 (edytowane) DX 750 nie ma podswietlenia krawedziowego, i pewnie dlatego taki clouding wystepuje, zwlaszcza ze adapcyjne podswietlenie nie ma stref i działa na całą matryce . Tak czy siak od siebie moge tylko napisac o ulomnym systemie FirefoxOS. Edytowane 4 września 2017 przez easye Cytuj
hennepin 31 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 (edytowane) dx750 nie ma żadnych stref wygaszania, dx900 posiada 500 stref, to jest przepaść. Edytowane 4 września 2017 przez hennepin Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 Chcialbym jeszcze kiedys takiego LCDka przetestowac w domowych warunkach. Cytuj
bocieque 123 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 rtings wybrał OLEDa C7 jako najlepszy odbiornik do gier: http://www.rtings.com/tv/reviews/best/by-usage/video-gaming Natomiast wczoraj taki wpis widziałem na HDTVPolska: "OLEDowi nie zaszkodzi np. kilka sesji 4 godzinnych w ciągu miesiąca, ale jeśli tych 4 godzinnych sesji będziesz miał codziennie, to OLED raczej nie będzie dla Ciebie." No może 4 godziny grania dzień w dzień to dużo i nie każdego to dotyczy ale sam 2-3h dziennie prawie zawsze gram, bo nawet jak nie fabularnie, to w jakąś pierdółkę typu Rocket League czy FIFĘ na odstresowanie i jeśli trzeba się pilnować żeby 4 godzin gry nie przekroczyć w ciągu dnia zakładając, że takie mają miejsce regularnie to jest to poniekąd porażka. Tu pewnie chodzi o długo godzinne granie w tą samą grę. Bez wychodzenia do menu, mapy itp., gdzie kontrastowe, niezmieniające się elementy HUDa mogą wypalić się na matrycy. Cytuj
Gość Soul Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 Coś jak plazma, zostają powidoki i to ponoć na długo, też o tym słyszałem. Cytuj
yab 572 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 Słyszałem... Wolałbym coś pewniejszego. Niecodzienne wydaje się tyle kasy na TV Cytuj
kristoff_mk 54 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 ktoś wspominał wcześniej, że tegoroczne OLEDy od LG są wyposażone w funkcję "czyszczenia" obrazu z powidoków Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 (edytowane) Wszystkie to maja chyba, czysci sie automatycznie raz na jakis czas jak wylaczysz telewizor, masz tez w TV opcje czyszczenia szumow, ale ani razu jej nie uzywalem. Zaden z moich znajomych (a siedza przy konsoli często jeszcze dluzej niz ja) powidokow nie stwierdzili (Modele B, C, G). Edytowane 4 września 2017 przez easye Cytuj
mozi 1 978 Opublikowano 4 września 2017 Opublikowano 4 września 2017 Naprawdę polecam przejść się do mm albo satruna i popatrzeć jak to gra (zgrać na pena trailery w hdr i filmik). Fald jednak w ciemnym pomieszczeniu nie ma szans a z kolei oled nie swieci tak mocno jak nawet nie topowy fald ks9500. Coś za coś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi