easye 3 373 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 (edytowane) Ja mam zeszlorocznego B6 i uwazam, ze na pewno bedziesz wniebowzięty. Oled to najlepsza decyzja jaka moglem podjac wybierajac telewizor, obecnie nie zamienilbym tej technologii na nic innego, a sam dlugo szczypalem sie przez ich ceny. Edytowane 4 października 2017 przez easye 1 Cytuj
funditto 657 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 Podacie jakąś listę gier i filmów, które będą dobre, żeby przetestować jakość tego TV ? Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 dla mnie to wszystkie wyglądały jak nowe zyce ^^, a animacje takie jak Trole, Bociany wyrwaly z kapci. Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 (edytowane) Sam mam oleda b6 model 65 calowy i również potwierdzam to co koledzy powyżej, BRAĆ i nie patrzeć na cenę bo oled nie ma konkurencji i kompromisów. Nie mam żadnych z nim problemów. A filmiki polecam"jazz" oled, ze stron dem 4k, ściągać na pena i odpalać a potem odpływać w czerni, która rozwala umysł :D TV użytkuję już od jakiegoś czasu i wiem, że nie zamieniłbym go na nic poza kolejnym oledem :) Gry wyglądają prześlicznie, w każdej czarnej scenie typu nawet loading mamy wrażenie jakby element loga czy loadingu znajdował się w przestrzeni a nie na tv. Ps. Kilka dni temu weszła aktualizacja firmware która dodaje HGL HDR ;) Edytowane 4 października 2017 przez Wesker Cytuj
kristoff_mk 54 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 (edytowane) zaczynam się co raz mocniej zastanawiać nad OLED'em. cenowo wychodzi bardzo podobnie do panasonica dx900, różnica 500 pln muszę się zmobilizować i przejechać się do jakiegoś salonu, by zobaczyć różnicę na żywo. łatwiej będzie podjąć decyzję PS. ktoś może polecić jakiś dobry salon audio-video w Warszawie z dobrymi cenami? Edytowane 4 października 2017 przez kristoff_mk Cytuj
funditto 657 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 Tzn mnie jakieś dema testowe nie interesują. Chodziło mi o to, żebym mógł odpalić jakiś normalny film/ grę i pokazać żonie, żeby też zajarała się tym przeskokiem technologicznym. Jeśli chodzi o filmy to myślałem, np. o takich pozycjach jak Księga Dżungli, Gwiezdne Wojny: Przebudzenie Mocy, Matrix, ale co z grami ? Forza Horizon 3 i Motorsport 7 na XO, Horizon i Uncharted: ZD na PS4, może Arkham Knight ? Na Switcha coś się nada do testów ? Może zamek Hyrule w Zeldzie ? Chciałbym po prostu listę pozycji, przy których odczuje w tym momencie największe różnice Cytuj
balon 5 341 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 Ale nie ma listy pozycji gdzie odczuje większa lub mniejszą różnicę. Tak jak easy pisze wsio wygląda lepiej. Jak masz prosiaka to możesz odpalić coś w "4K" z HDR i szerokim gamut barw np Horiznon czy NBA2k18 co do filmów to wsio w formacie UHD aaaa masz Netflix. Jak masz dobrego neta min 25mega to odpal wieczorem takiego Iron Fist żonie. HDR 4K i fantastyczna czerń Oleda to będzie to. Co do Switcha to wsio będzie lepiej wyglądało przez tą czerń i barwy ale nie spodziewaj się jakiegoś kosmosu względem LEd (no chyb że miałeś jakiś mega stary i mały LCD to sam efekt skali, kolory, czerń czy kontrast swoje zrobi) jednak dość niska rozdziałka, brak HDR czy szerokiego gamut nie zrobi jakiejś kosmicznej różnicy. Cytuj
funditto 657 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 PS4 jak wiesz mam tylko pożyczone i to niestety zwykły nawet nie Slim, Netflixa mam od dawna, ale niestety net 20 Mb, chociaż za miesiąc mi się kończy to pewnie wezmę szybszy, a pobieranie off-line w Netflixie działa 4k jak ma się ten najdroższy abonament czy tam jest ograniczenie do Full HD ? Cytuj
balon 5 341 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 A nie wiem jak z pobieraniem do offline. No tak z 30mega trzeba mieć min do 4K z HDR. No myślałem, że może masz pro. Szczerze? Pod taki TV przydałby się Prosiak. Jak kocham Switcha to niecwkorzysta on prawie w ogóle mocy tego potwora. Jak byś miał prosiaka to mam trochę gierek co zrobią efekt wow przy takim TV. Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 Ale co najlepsze to każda gra nawet ta z ps3 daje po oczach jakością, w każdej grze zobaczysz czerń taka jaka jest a nie szara (podświetenie marrycy z tyłu) Cytuj
balon 5 341 Opublikowano 4 października 2017 Opublikowano 4 października 2017 (edytowane) No chyba, że przesiada się np z plazmy na Oled, to ta czerń aż tak nie będzie zabijać. Sam mam w sypialnie kilkuletnią plazmę Panasa. No mega ta czerń i kolorki jak na takiego starca. Edytowane 4 października 2017 przez balon Cytuj
yab 572 Opublikowano 6 października 2017 Opublikowano 6 października 2017 Pytanie mam do posiadaczy OLED i Sony, zwłaszcza model XE9005. Jak spisuje się to skalowanie materiału który oferuje np. NC+? Kumpel ma 65 cali Samsung MU7052 i narzeka na jakość obrazu, już o filmach w niższej rozdzielczości zapomnij. Cały czas wlaczę 55" LG OLED czy 65" LCD XE9005? Na więcej mnie raczej nie stać, czy może jest jakiś kompormis między nimi, uwzględniając głównie cenę? No kanapę mam ~4m od ściany na której miałby wisieć tv. Cytuj
balon 5 341 Opublikowano 6 października 2017 Opublikowano 6 października 2017 No na 4M to nawet 65' będzie mało, no ale 55' to już w ogóle będzie patologia:/ Cytuj
creatinfreak 3 828 Opublikowano 6 października 2017 Opublikowano 6 października 2017 No ja mam coś koło 3m i przy 65 calach stwierdziłem, że 75 by bardziej mi pasował (jak kupowałem tv gdyby 75 było za 10 a nie za 12 to bym wziął). Wiadomo, że oled to najlepsze co można kupić, ale niestety cena do calażu wypada o wiele gorzej niż przy lcd dlatego wziąłem lcd. Kwestia nc+, ja akurat mam cyfrowy polsat i obraz wygląda w porządku (podobnie jak na poprzednim 55 fhd). Wszystko się rozchodzi o to, że gdy materiał jest nadawany w o wiele niższej rozdzielczość to obraz jest skalowany (rozciągnięty), czyli im większy tv, tym bardziej widać tą niższą rozdzielczość i artefakty zwiazane z tym rozciągnięciem. Tylko znowu im dalej siedzisz tym mniej tych detali/zniekształceń zobaczysz. Imo jak nie masz kasy na 65 cali oled to bierz coś z lcd, albo nawet zastanów się nad 75 (taki mu7000 gdzieś widziałem za 11500). 1 Cytuj
malin1976 110 Opublikowano 6 października 2017 Opublikowano 6 października 2017 Ja tam bym się w lcd już nie pchał no i wszystko co powyżej 55 cali to już w pseudo hd wygląda jak kupa a co dopiero w sd a przecież w Polsce połowa programów jeszcze nadawana jest w 576i :) 1 1 Cytuj
dawdi17 57 Opublikowano 7 października 2017 Opublikowano 7 października 2017 Witam Panowie. Ja chciałbym zapytać o coś starszego. Szukam telewizorka max 32 cale, z ładnym Full HD i możliwie najniższym Input Lagiem oraz z wyjściem dźwięku przez zwykłego mini-jacka żeby podłączyć głośniki 2.1. Telewizor będzie tylko do gierek więc funkcje typu 3D, Netfliksy zbędne. Możliwie jak największa ilość wejść HDMI, chociaż od biedy i z dwoma sobie poradzę. Głównie PS4, PS3 i Switch w trybie tv. Poproszę o jakieś rady, jak wspomniałem mogą to być starsze tviki ;) Cytuj
wolek92 4 Opublikowano 7 października 2017 Opublikowano 7 października 2017 Cześć, pora wymienić mój 32-calowy zabytek na coś nowszego. Chciałbym Was prosić o pomoc przy wyborze telewizora. Celuję w 48-50 cali, 4k, najlepiej hdr. TV głównie do PS4 (nie jest to wersja PRO, ale chciałbym mieć ten TV na kilka lat - stąd 4k). Wiadomo, czasami będzie służyć do obejrzenia czegoś w TV (ale na pewno priorytet większy na konsolę). Opcje smart TV będą mi potrzebne. TV będzie wisieć na scianie (jeśli ma to znaczenie). Budżet do 3k. Robiłem wstępne rozeznanie w Euro RTV AGD i innych. Doradzali mi Panasonic TX-49EX620E (in put lag podobno na zadowalającym poziomie). https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-49ex620e.bhtml Ale wiadomo jak z tym doradzaniem w sklepach... co o tym sądzicie? Czy są jakieś ciekawe alternatywy? Będę wdzięczy za pomoc! Cytuj
Soniacz 1 Opublikowano 8 października 2017 Opublikowano 8 października 2017 Wiecie może kiedy pojawi się rabat technologiczny w MM/Saturnie ? Ewentualnie bony na paliwo ?Poluję powoli na XE90 i szukam naprawdę poczciwej oferty ;D Cytuj
kristoff_mk 54 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Cześć, pora wymienić mój 32-calowy zabytek na coś nowszego. Chciałbym Was prosić o pomoc przy wyborze telewizora. Celuję w 48-50 cali, 4k, najlepiej hdr. TV głównie do PS4 (nie jest to wersja PRO, ale chciałbym mieć ten TV na kilka lat - stąd 4k). Wiadomo, czasami będzie służyć do obejrzenia czegoś w TV (ale na pewno priorytet większy na konsolę). Opcje smart TV będą mi potrzebne. TV będzie wisieć na scianie (jeśli ma to znaczenie). Budżet do 3k. Robiłem wstępne rozeznanie w Euro RTV AGD i innych. Doradzali mi Panasonic TX-49EX620E (in put lag podobno na zadowalającym poziomie). https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/panasonic-tx-49ex620e.bhtml Ale wiadomo jak z tym doradzaniem w sklepach... co o tym sądzicie? Czy są jakieś ciekawe alternatywy? Będę wdzięczy za pomoc! ktoś tu wcześniej pisał, że do 3 tysi wsio wygląda bardzo podobnie a w tym budżecie to o HDR zapomnij Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 (edytowane) W budżecie do 3k lepiej kupic dobry FULL HD, np. Sony z serii W7 lub W8. jak 4K HDR to trzeba dozbierać z tysiaka czy półtora. Ten Panasonic co podałeś ma matryce 60HZ i 270nitów, HDR jest na papierze tylko. https://hdtvpolska.com/panasonic-ex600-tx-65ex600e-test-niedrogiego-tv-ultra-hd-2017-z-hdr/ No chyba, że nie zależy ci na tym to telewizor Ok. IL tylko 20ms Edytowane 10 października 2017 przez Fanek Cytuj
Mayer 16 0 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 (edytowane) Ile minimum nitów musi mieć telewizor żeby hdr było widoczne? Spoko już znalazłem :) 350 cd/m2 – minimum, by w ogóle było widać, że jest to obraz z efektem HDR Edytowane 10 października 2017 przez Mayer 16 Cytuj
k0ntra 409 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 W tej cenie i do konsoli to tylko https://hdtvpolska.com/sony-we750-test-telewizora-full-hd-z-hdr-dla-graczy/ Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Tu jeszcze jeden XE70, 4K HDR 350 nitów coś tam już się dzieje choć to jeszcze nie to, matryca niestety 60Hz https://hdtvpolska.com/sony-xe70-test-niedrogiego-android-tv-ultra-hd-kd-43xe7005/ Cytuj
kes 1 462 Opublikowano 10 października 2017 Opublikowano 10 października 2017 Tu jeszcze jeden XE70, 4K HDR 350 nitów coś tam już się dzieje choć to jeszcze nie to, matryca niestety 60Hz https://hdtvpolska.com/sony-xe70-test-niedrogiego-android-tv-ultra-hd-kd-43xe7005/ To jest ips panie. Btw. jeśli tv ma służyć do gier to 60hz matryca wystarczy. Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 12 października 2017 Opublikowano 12 października 2017 Czyli forumkowy znak jakości mają Sony XE90 i Samsung MU8000. Notuję :P Czekam na black friday i coś kupię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi