Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aphromo
Opublikowano

kto trolluje ten trolluje nie wrzucaj wszystkich do jednego worka

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ins napisał:

Jak można umyślnie faworyzować korporację ? [...]?  Od ponad roku czytam tutaj jakie to Sony nie jest świetne.

Tu nie chodzi o faworyzowanie korporacji, po prostu ludzie są zachwyceni jaki obraz dają ich TV i tyle. Znaczek sony nie ma z tym nic wspólnego. Ja miałem panasa i samsunga a teraz xe93 i tak dobrej obróbki obrazu jak w tv sony jeszcze nie widziałem. W takim horizon zero dawn na ps4 pro i tv xe93, po odpowiednim ustawieniu obrazu  mam jakość jak w natywnym 4k, a przecież gra renderuję tylko połowę pikseli 4k.

Podchodziłem specjalnie do TV na odległość 30-40 cm i horizon(przy odpowiednim ustawieniu tv) ma taką szczegółowość obrazu jak the last of us w natywnym 4k! Żaden inny TV tak dobrze nie eksponuje detali. Nie ma też typowych obwódek od wyostrzenia jak w samsungu czy panasonicu. Po prostu wszystko robi się ostre bez artefaktów(albo ze znikomą ilością).

Cytat

No ale jak czytam, że ktoś pisze, że ma oledową czerń na na jakimś zabytku, a stucalowy ZD9 nie potrafi tego dogonić to ręce opadają.

Nie wiem jak zabytkowe tv ale taki Xe93 przez większość czasu zapewnia niemal oledową czerń(w SDR) i jest to również potwierdzone w wielu recenzjach pisanych przez ekspertów, na przykład tutaj:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sony-kd-55xe9305-test.html

6 godzin temu, Ins napisał:

z sonowskich imbecyli

Cytat

Głupotę trzeba piętnować i wyśmiewać.

Cytat

mówić o debilach otwarcie

Cytat

Ah te debile.

Cytat

idiotów od Sony

Cytat

Jezu ten klap się stara

Czy Ins potrafi dyskutować jak cywilizowany człowiek czy tylko pluć jadem i wylewać swoją frustrację jak nieokrzesany wieśniak? To jest forum dyskusyjne, a nie  forum do wyżywania się bluzgając kogo popadnie. Na normalnym forum za takie coś już dawno powinieneś dostać bana.

Edytowane przez wulfen
  • Plusik 7
  • Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)

No ins faktycznie jedzie ostro:) a

ale ja bym banował bardziej za takie teorie jak uzyskanie HDR z SDR ustawieniami, jak usunięcie aliasingu ustawieniami lub uwaga nowość - uzyskanie natywnego 4K w nietaywnym 4K, jak? ustawieniami! 

Przecież tu czasami zaglądają zupełni laicy szukający porady i jeszcze gotowi uwierzyć w takie brednie.

ooo up aphormo już zaplusowane teraz jeszcze ziarno da sobie plusa jak konta zmieni xD

Edytowane przez balon
  • Plusik 4
Opublikowano

Banujcie mnie :)

Stety albo niestety będę nazywał rzeczy po imieniu :) Nie interesuje mnie to, że kogoś boli obsrywanie korporacji.Tak więc albo wojownicy Sony nagle ogarną temat albo nadal będę ich wyzywał od skończonych idiotów.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, balon napisał:

Przecież tu czasami zaglądają zupełni laicy szukający porady i jeszcze gotowi uwierzyć w takie brednie.

Laikiem może nie jestem, ale jestem jeszcze przed zakupem nowego TV i muszę przyznać, że ten temat mi zrobił siekę z mózgu tylko i jeszcze bardziej nie wiem ktory model wybrać. xD

Edytowane przez Lukas_AT
Opublikowano
3 godziny temu, wulfen napisał:

a ps4 pro i tv xe93, po odpowiednim ustawieniu obrazu  mam jakość jak w natywnym 4k, a przecież gra renderuję tylko połowę pikseli 4k.

Nastepny magik który przy odpowiednich ustawieniach ma 4k na sprzęcie który go nie obsługuje. :reggie:

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, balon napisał:

lub uwaga nowość - uzyskanie natywnego 4K w nietaywnym 4K, jak? ustawieniami!

Tak, ustawieniami. Szachownicowe 4k w horizon zero dawn powoduje lekkie zmiękczenie względem natywnego 4k, jednak detale są jak w 4k. Można sobie poczytać artykuł na eurogamerze.

http://www.eurogamer.pl/articles/2017-08-03-horizon-zero-dawn-jak-powstala-najladniejsza-gra-4k-na-ps4-pro

Należy także wyjaśnić, że szachownicowe skalowanie w przypadku tego tytuł oznacza renderowanie połowy pikseli w pełnym 2160p, a następnie uzupełnianie „dziur” z wykorzystaniem informacji z poprzedniej klatki obrazu - proces reprojekcji. Całość zapewnia - według słów de Carpentiera - „natywny poziom detali”, nawet jeśli ostrość jest nieco niższa.

[...] Co interesujące, nawet jeśli generujemy tylko 50 procent pikseli każdej klatki, to już po dwóch klatkach obrazu mamy odpowiedni poziom detali, nawet jeśli ostrość jest niższa od natywnego 4K - wyjaśnia inżynier. - Może są jakieś sposoby, by to osiągnąć, ale my koncentrowaliśmy się na detalach

I tutaj z pomocą przychodzi odpowiedni TV, który te zmiękczenie usunie wydobywając wszystkie detale. Wiem co mówię, bo porównywałem. Bez polepszaczy faktycznie obraz jest nieco rozmyty z bliska, ale jak się włączy tworzenie realizmu robi się bardzo ostry obraz. Może jakbym ustawił 2 tv obok siebie z tą samą grą w szachownicowym i natywnym 4 k to z 30 cm coś tam by się różniło, ale bez takiego zestawienia wygląda jak natywne, tym bardziej jak się usiądzie dalej niż metr od TV. Jest duża różnica między typowym suwakiem ostrość a tworzeniem realizmu w dobrych TV sony.

Później może zrobię fotki aparatem z bliska i pokażę jak wygląda obraz  w TLoU z natywnym 4k bez polepszaczy w TV a jak w horizon zero dawn z szachownicowym 4k z włączonymi opcjami  tworzenia realizmu.

Edytowane przez wulfen
  • Plusik 1
Opublikowano

Przynajmniej teraz już nie jestem sam i pojawiają się osoby z podobnym zdaniem co do tv Sony.

Tyle wypocin już napisałem po forach na ten temat, ale wiem że warto było bo co do niektórych dotarło i teraz sami się przekonują, że nie (pipi)iłem bzdur co do jakości obrazu, plynności w tych tv.

Powiem więcej na takim W829 gry z Ps2, Xboxa, GC puszczone po komponencie z moim settingiem wyglądają o niebo lepiej niż na tv crt czy nawet crt hd, którego też posiadam na chacie.

Opublikowano (edytowane)

OKi panowie zmieniając temat .... co sądzicie o Philipsie 6262. Jest teraz na wyprzedażach, 4k, hdr. Wiadomo nie jest to niewiadomo co ale za podobną kase chyba nic lepszego się nie znajdzie. Dawać opinie bo wypłata niedługo.

EDIT:
Ok wyczytałem ze input LAG wynosi 125 ms. Raczej podziekował.

Edytowane przez Mani
Opublikowano

Ja cały czas mysle nad tv i po przeanalizowaniu internetu to imo wyglada tak 

LGB7>Samsung mu8000>Samsung mu7000, a jak komuś nie przeszkadza input lag to Sony xe93/90

Opublikowano

Rzeczywiście w B7 HDR w trybie gry ma na moje oko o połowę mniejszą jasność niż w trybie standardowym. Znowu w trybie standardowym inputlag nie do zniesienia. Na dzień dzisiejszy HDR IMO jest mega słaby jeżeli chodzi o tryb gry i jeżeli ktoś planuje kupić tv w tym kierunku to odradzam, bo fajerwerków nie zobaczysz. Cała reszta na duży plus, nawet bardzo duży,  tylko boli ten cholerny HDR zwłaszcza jak zobaczysz różnicę między standard, a gra.

Granie w SDR to czysta przyjemność. 

• Plusik 1
Opublikowano
W dniu 2.01.2018 o 17:31, Shankor napisał:

@raven_raven Kruku, czy B7/C7 mają obsługę dlna? Bo na niektórych stronach sklepowych piszą, że nie. A to dla mnie istotna informacja. Będę atakował 55c7

lol nie miałem pojęcia o tym, że urządzenia w 2017 roku potrafią coś takiego xD

Okazuje się, że tak, działa i to jest bardzo proste! Mając oba urządzenia podłączone w tej samej sieci uruchamiasz serwer i w aplikacji Photo & Video pojawi się nowa opcja, tj. właśnie Twój serwer. Na Windows 10 to było super proste, w Panelu Sterowania wyszukać "media", tam kliknąć włączenie strumieniowania mediów i domyślne ustawienia dzielą biblioteki (nie foldery, to ważne, a właśnie biblioteki) w sieci. Telewizor od razu to wykryje bez włączania czegokolwiek.

Jest jeszcze Wi-Fi Direct z tego co widziałem w opcjach.

W sumie to dzięki, koniec z przenoszeniem filmów na pendrive'a, a przynajmniej jak mam włączony PC to nie muszę się tym martwić.

17 minut temu, pistaczek napisał:

Rzeczywiście w B7 HDR w trybie gry ma na moje oko o połowę mniejszą jasność niż w trybie standardowym. Znowu w trybie standardowym inputlag nie do zniesienia. Na dzień dzisiejszy HDR IMO jest mega słaby jeżeli chodzi o tryb gry i jeżeli ktoś planuje kupić tv w tym kierunku to odradzam, bo fajerwerków nie zobaczysz. Cała reszta na duży plus, nawet bardzo duży,  tylko boli ten cholerny HDR zwłaszcza jak zobaczysz różnicę między standard, a gra.

Granie w SDR to czysta przyjemność. 

Nom, problem istnieje. Chociaż przyznam, że swoje gorycze wylewałem po włączeniu Forzy Horizon 3 na którą najbardziej się napalałem, a po porównaniu z taką Forzą Motorsport 7 na przykład lub Destiny 2 z updatem do HDR uważam, że FH3 ma tą implementację HDR zje,baną co w połączeniu z ciemniejszym trybem gry dało nadwyraz nieciekawe doświadczenie. Nie wiem, może wtedy jeszcze się uczyli jak ten tryb się implementuje? W FM7 jak się odpowiednio wysoko ustawi jasność w ustawieniach gry, a później włączy się dynamiczny kontrast na chociaż niski w ustawieniach TV to obraz wygląda OK. Jest ciemniejszy niż standard, zdecydowanie, ale tamten aż po oczach napier,dala. Ten w trybie gry jest wystarczający by nie oślepiać, ale też nie jest niewystarczająco jasny. Mogłoby być lepiej, to bez bicia jednak przyznaję, bo zbyt łatwo zobaczyć jak to może się jarzyć w trybie standard.

• Plusik 1
Opublikowano
W dniu 2.01.2018 o 08:45, Mani napisał:

OKi panowie zmieniając temat .... co sądzicie o Philipsie 6262. Jest teraz na wyprzedażach, 4k, hdr. Wiadomo nie jest to niewiadomo co ale za podobną kase chyba nic lepszego się nie znajdzie. Dawać opinie bo wypłata niedługo.

EDIT:
Ok wyczytałem ze input LAG wynosi 125 ms. Raczej podziekował.

Kupiłem dla Ambilight :D i Netflixa. Dokładnie model 43PUS6262/12. Aktualnie podpięty X360 wraz z Kinectem dla dzieciaków. Z ciekawości podłączyłem XO S i odpaliłem Wiedźmina, Muszę przyznać, że ślicznie to wygląda, do tego efekt Ambilight w trybie gry i doznania wizualne, że hej.

Co do input laga ciężko mi stwierdzić, jako że bawiłem się dosłownie 10 minut, aczkolwiek opóźnień reakcji na sterowanie nie zauważyłem.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej jeden QLED Samsunga na 2018 będzie FALD'em:

http://www.avsforum.com/samsung-qled-tvs-ces-2018/

attachment.php?attachmentid=2342392&d=15

Na CES 2018 Samsung pokazał również 146 calowy Micro LED, czyli idealna czerń plus wysoka jasność. Ciekawe kiedy tv takiego typu będą w sprzedaży i jakie mają kąty widzenia.

EDIT:

Model Q9S będzie mieć rozdzielczość 8K, input lag na poziomie 15ms i teraz uwaga, 10 000 stref wygaszania i 4000 nitów O_o Niestety chyba tylko powyżej 80" więc cena będzie z kosmosu.

Edytowane przez Ins