Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mętlikw głowie. Na wstępie powiem że nie pomyślałem nad jakimś filmem i testowałem TYLKO gry na PS4 Pro – niestety nie było również XOX którego mógł bym wziąć na weekend. Może żeby nie przedłużać to ten Sony wcale nie jest złym TV. Wręcz przeciwnie – w piątek ponieważ późno zacząłem to tylko on był na tapecie a OLEDa odpuściłem czytając porady naszych ekspertów że w ciemnościach Sony nie ma szans.
No to świetny TV, absolutnie wszystko mi się w nim podoba poza Android TV. Potem kumpel który udostępnił mi oba TV do testów powiedziała że tak to nie działa i miałem chyba pecha ale czy tam w Sony ktoś to testuje? Niby android, niby nieograniczone możliwości ale zwiechy po kilka do kilkunastu sekund, człowiek naciska na pilocie przyciski i nagle TV rusza i powtarza wszystkie komendy z opóźnieniem, problem z podpięciem dysku, restarty. A szczytem było jak się nie chciał w ogóle włączyć – dzwonię że się popsuł wreszcie – wyłącz na chwilę z prądu usłyszałem. No tragedia. HDR no fajny – ale imo dla mnie to nie nowa generacja jak tu niektórzy pisali. Ale bez niego tak jakoś pusto :D Robotę robią za to kolory. Jak miał bym tyko tego Sony na testy to na 99% był go kupił.
No ale nie miałem – w Sobotę miałem cały dzień wolny więc od rana kawka i jedziemy. Jak wspomniałem Sony to świetny TV (i nie rozumiem czemu jest tak jechany przez tubylców :D) ale ten OLED jest po prostu lepszy w mojej opinii i tyle. Już pomijam system który w nim po prostu DZIAŁA ale sam ekran o Jezusie – w dzień oczywiście Sony wcale nie był gorszy a nawet trochę było wyraźniejsze (a przynajmniej tak mi się wydawało) przy przełączaniu – niestety rozdzielacz coś szwankował więc było przepinanie kabli.  Oczywiście zaraz przylecą specjaliści i napiszą że LCD trzeba ustawić więc ustawiałem, kombinowałem – nawet kumpel mi przyjechał pomóc ale słusznie po kilku godzinach zapytał: czy ja chcę TV do grania czy do ustawiania? I wiecie co? Miał rację. Oczywiście można mieć predefiniowane ustawienia np. do ciemnych gier np. Elite Dangerous albo do jasnych, do filmów, zdjęć czy czego tam jeszcze. No ale w takim Uncharted mamy i ciemne i jasne sceny  – i co mam w trakcie gry przełączać „żeby wycisnąć wszystko z TV”? No kurde – nie bądźmy śmieszni.
OLED – no nie chce mieć już nigdy zwykłego LCD jakie znam. Krótko napiszę – faktycznie nie trzeba nic prawie ustawiać – thx krukowi za ustawienia – ja nic nie grzebałem bo serio to nie są TV tylko kombajny i za długo by to trwało zanim bym wszystko znalazł więc kumpel się tym zajął (z małymi problemami) ale na koniec chyba wszystko poszło dobrze i ustawienia nieźle podkręcają HDR. Odnośnie obrazu krótko – siedzę i GAPIĘ się w ten ekran OLEDa i czuję się jak bym w niego wpadał. Jakkolwiek głupio to brzmi człowiek się zapada w tą czerń, dosłownie wpada w ekran i jak nagle coś jasnego wyskoczy to przez tą czerń strasznie mocno potęguje efekt. HDR jest rzeczywiście słabszy w porównaniu do Sony ale w LG przez tą czerń odbiór prze zemnie jest dokładnie taki sam jak nie nawet lepszy.
No to tyle – sorry – nie ma fachowych testów bo jak napisałem – tester ze mnie żaden. I sorry za chaotyczne opisanie wrażeń.
A dlaczego mam mętlik? Bo się zastanawiam nad 65 cali w porównaniu do 55 -  różnica robi ogromną robotę (hi aphromo!). A że mnie nie stać na OLEDa 65 cali już pomijam :(

P.S. Elite Dangerous na OLEDzie albo burza w U4 – orgazm! Nawet ten inFamous dawał radę i chyba gorzej zapamiętałem tę grę bo nadal wygląda zajebiście.

P.S.2 Wczoraj było grane Elite na moim starym TV - dzisiaj i oczy mnie bolą i głowa :/

Gość Orzeszek
Opublikowano

jak sie zobaczy oleda, to się go nie odzobaczy ;/ 

to jest najgorsze, że każdy ma inne oczekiwania co do tv, najlepsze rozwiazania to wziąć na weekend 3 tv obok siebie, odpalić posiadaną konsole/pc/cokolwiek na co ma sie ochote i pobawić się, no ale to raczej nie osiągalne dla przecietnego konsolomaniaka (nie mylić z januszem) 

Tak sie zastanwiam, jak bym miał kupić tv za 12k pln czy nie lepiej zainwestować już w projektor w technologi laserowej w 4k ;/ 

Cale kosztem czerni.

Opublikowano
46 minut temu, Kyo napisał:

No to świetny TV, absolutnie wszystko mi się w nim podoba poza Android TV. Potem kumpel który udostępnił mi oba TV do testów powiedziała że tak to nie działa i miałem chyba pecha ale czy tam w Sony ktoś to testuje? Niby android, niby nieograniczone możliwości ale zwiechy po kilka do kilkunastu sekund, człowiek naciska na pilocie przyciski i nagle TV rusza i powtarza wszystkie komendy z opóźnieniem, problem z podpięciem dysku, restarty. A szczytem było jak się nie chciał w ogóle włączyć – dzwonię że się popsuł wreszcie – wyłącz na chwilę z prądu usłyszałem. No tragedia.

Jasny gwincior, gdyby ktoś z paruletnim Android TV mi to tak opisał to nie byłbym specjalnie zdziwiony, ale jak to wygląda na najnowsznym modelu to jestem bardzo zadowolony, że tego uniknąłem. Gdybym nie brał OLED-a to pakowałbym się w Samsunga, bo nawet kilkunastosekundowe zwiechy przy obsłudze TV są dla mnie niedopuszczalne.

Opublikowano

@Kyo

Ja tam nie pluje na Sony bo to są dobre telewizory, ale kwestia jest taka, że są lepsze i śmieszą mnie te posty w ktorych ktoś poleca motionflow do grania :lapka:

Opublikowano
2 godziny temu, Kyo napisał:

No to świetny TV, absolutnie wszystko mi się w nim podoba poza Android TV. Potem kumpel który udostępnił mi oba TV do testów powiedziała że tak to nie działa i miałem chyba pecha ale czy tam w Sony ktoś to testuje? Niby android, niby nieograniczone możliwości ale zwiechy po kilka do kilkunastu sekund, człowiek naciska na pilocie przyciski i nagle TV rusza i powtarza wszystkie komendy z opóźnieniem, problem z podpięciem dysku, restarty. A szczytem było jak się nie chciał w ogóle włączyć – dzwonię że się popsuł wreszcie – wyłącz na chwilę z prądu usłyszałem.

:pawel: 

@Kyo imo tutaj nie ma nad czym sie zastanawiać jak system w tv zamula to patologia na całego, a co dopiero bedzie za jakiś czas ?  Jak masz ciśnienie na wiekszy tv niż 55” to celuj w Samsunga 

Opublikowano

A to jakiś konkretny model? Żal mi OLED'a - najpewniej wezmę 55 cali a i tak się będę cieszyć jak dziecko :D

Opublikowano

Kyokushinman

Sony XE9305 (nie widziałem ładniejszego tyłu w TV)  i LG C7 (miał być B7 ale tak wyszło - w C7 ta podstawa tylko na zdjęciach wygląda paskudnie - na żywca jest świetna).

2 minuty temu, balon napisał:

@Kyo  a z jakiej odległości będziesz korzystał z TV?

Jeszcze nie wiem. TV na nowe lokum. Wiem że na 100% będą rolety ;)

Opublikowano

@Kyo

Jedyny model Samsunga, który by mógł przewyższyć X9305 to Samsung KS9500. Fald który ma ponad 100 stref wygaszania. No ale i tak nie będzie lepszy od OLED'a. Dodatkowo jest zakrzywiony (dla mnie wada) i HDR w trybie gry nie ma osobnego presetu więc trzeba za każdym razem zmieniać ustawienia obrazu zależnie od tego czy gramy w SDR czy HDR.

Co do systemu to Tizen faktycznie śmiga pięknie i równie szybko co WebOS w LG. No ale ten drugi ma tego świetnego pointera :)

Opublikowano

@Ins   No ten brak ustaiweń pod HDR i SDR faktycznie mało wygodny ale ja olałem temat i zmieniam już tylko podświetlenie (HDR20/SDR10-12) oraz ostrość (w gierkach 4k znacznie wyżej niż w 1080p). Diody led, kontrast dynamiczny itp. zostawiam takie same.

@Kyo  rolety (mam nadzieje, że zewnętrzne alu/pvc) to podstawa. Zawsze można zrobić sobie totalną noc w trakcie dnia i niszczyć gałki oczne HDRem.

Opublikowano

Godzinę temu, _Be_ napisał:

@Kyo

Ja tam nie pluje na Sony bo to są dobre telewizory, ale kwestia jest taka, że są lepsze i śmieszą mnie te posty w ktorych ktoś poleca motionflow do grania :lapka:

Sony teraz też ma Oledy. Wiec dla kogo przemawia ta technologia to nadal będę polecał markę niebieskich bo jeżeli chodzi o obróbkę obrazu to nie ma sobie równych. Czerń i kontrast to na każdym oledzie będzie do nieskończoności, niezależnie od marki. W sumie sam nie wiem czy nie kupie sobie oleda, ale tych tv to na chacie będzie już stanowczo za dużo.

• Plusik 1
Opublikowano

@balon oczywiście że zewnętrzne :lapka:

Czy Sony w Oledach też ma na pokładzie androida? Pytam z ciekawości bo i tak cenowo poza moim zasięgiem.

P.S. Sony jakoś potrafiło zrobić sprawnie działający system w PS4 który nawet podczas gry mi nie zamula. Nie wiem dlaczego nie zrobią w TV swojego autorskiego systemu tylko pchają się na Androida.

Opublikowano

A1 ma mniejszą jasność niż B7, bo ma zeszłoroczną matrycę, taką jak B6 i gorzej radzi sobie z tone mappingiem materiału robionego pod 4000 nitów. No i oczywiście powered by Android.

Opublikowano (edytowane)

Panowie a jakiś dobry (nie najwyższa półka) 50-55 cali 4k HDR w granicach 4-5 tys się znajdzie? Ten X9305 spoko choć cena troche wysoka jak na mój portfel i sie zastanawiam czy jeszcze troche nie poczekać.

Edytowane przez Mani
Opublikowano
3 minuty temu, Mani napisał:

Panowie a jakiś dobry (nie najwyższa półka) 50-55 cali 4k HDR w granicach 4-5 tys się znajdzie? Ten X9305 spoko choć cena troche wysoka jak na mój portfel i sie zastanawiam czy jeszcze troche nie poczekać.

Sprawdź jeszcze Sony XE9005 oraz Samsung MU7002/8002.

Opublikowano (edytowane)

A co sądzicie o tv od  LG? Bawiłem się u znajomej i ten ich system kafelek wydawał się spoko, podłączyłem Prosiaka i też spoko wyglądało, nie znam modelu ale to jakiś chyba max średniak. 

EDYTA:
 LG 55LH6047

Edytowane przez Mani
Opublikowano
Godzinę temu, Ins napisał:

Co do systemu to Tizen faktycznie śmiga pięknie i równie szybko co WebOS w LG. No ale ten drugi ma tego świetnego pointera :)

A właśnie, bo już zapomniałem. Serio tylko LG ma pointer jak w wiimote'cie? Jeśli inne TV nie mają tych pointerów to ch,uj i średniowiecze jest a nie Smart TV :rotfl: 

Gość Orzeszek
Opublikowano (edytowane)

U kumpla w soniaku mówi sie do pilota xd oczywiście trzeba sylabizowac jak do dalna inaczej nie łapie.

Edytowane przez Orzeszek
Opublikowano

Testowany Oled 7999. Nadal dużo jak na TV do gier.

Najlepszy LG, to ten plaski za 25 tysi- sztos :D

Na poprzedniej stronie pytałem o str z ustawieniami? Porzebuję do Sony XD8005. 

Opublikowano
5 godzin temu, raven_raven napisał:

A właśnie, bo już zapomniałem. Serio tylko LG ma pointer jak w wiimote'cie? Jeśli inne TV nie mają tych pointerów to ch,uj i średniowiecze jest a nie Smart TV :rotfl: 

Tak. Tylko LG ma pointera. Chyba Samsung w 2014/2015 miał coś podobnego ale tylko do przeglądarki. 

4 godziny temu, Orzeszek napisał:

U kumpla w soniaku mówi sie do pilota xd oczywiście trzeba sylabizowac jak do dalna inaczej nie łapie.

W Samsungach i LG też można gadać do pilota ;)

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kyo napisał:

Niby android, niby nieograniczone możliwości ale zwiechy po kilka do kilkunastu sekund, człowiek naciska na pilocie przyciski i nagle TV rusza i powtarza wszystkie komendy z opóźnieniem, problem z podpięciem dysku, restarty. A szczytem było jak się nie chciał w ogóle włączyć – dzwonię że się popsuł wreszcie – wyłącz na chwilę z prądu usłyszałem. No tragedia.

Niezła beka z tym androidem. To ja podziękuję za taki telewizor od Sony. Jeszcze za takie pieniądze, żart jakiś normalnie. 

Wygląda na to że, najcześciej wieszającym i zamulającym się urządzeniem w domu jest dziś telewizor Sony z androidem:D. W sumie przy testach takich tv często wspominają o tym koślawym działaniu androida w tv Sony (i innych producentów).

Pomyśleć że ludzie nabijali się z zawiechy Win7/810 na kompach...

Edytowane przez PIOTR8642