Square 8 610 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 27 minut temu, Schranz1985 napisał: Co do nie przygladania sie itd. Człowieku to tak nie działa, bo jak juz masz banding czy inna wadę i wiesz gdzie ona jest to niestety później juz to widzisz i cie wqrwia i nie ma przed tym ucieczki. Akurat w przypadku wypaleń to tak działa, bo normalnie ich nie widać, tylko w specyficznych scenach jak np jasne niebo. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 Godzinę temu, _daras_ napisał: Be napisał prawdę dnia. Na planszach testowych zawsze coś wyjdzie. A podczas normalnego grania/oglądania najlepiej nie szukać wzrokiem NA SIŁĘ tych bandingów/DSE/wypaleń/cloudingów, bo tak to na każdym TV coś zobaczymy nie tak. Najgorzej jest jak już odkryjesz tę wadę i wtedy się na nią gapisz. Przeje,bane życie Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 2 minuty temu, _Be_ napisał: Najgorzej jest jak już odkryjesz tę wadę i wtedy się na nią gapisz. Przeje,bane życie Cytuj
KOMARZYSKO 373 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 Kilka dni temu kupilem swojego pierwszego oleda, wybór padł na LG C8, przesiadka z KS7000 i wiem że do lcd już nie wrócę, nie ma takiej opcji wypalaniem też się nie przejmuję, bo po co. TV kupiłem po to by oglądać filmy i molestować prosiaka. Jak się coś s(pipi)i, to wtedy będę się martwił a już na pewno, nie będę oglądał jakichś plansz testowych. Szkoda czasu i życia na takie zmartwienia. Pozdrawiam oledowców 3 3 Cytuj
MaZZeo 14 187 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 Easye rozsądnie czyli - z zaleceniami producenta. Mnie już matryce i tak wymienili bo trafiłem na red Pixel. Dla mnie to nie problem puszczać raz w tygodniu ręczne odświeżanie, a skoro kupiłem TV z wyższej półki to nie będę olewał tematu. Jednak jesteśmy na forum o grach, wiec nie sadze by ktokolwiek tutaj będzie parenascie godzin dziennie napie/rdalal pasek tvnu. Dla mnie jakość obrazu która widze przez cały czas jest ważniejsza niż ewentualne powidoki na planszach testowych, które mogą się pojawić a nie musza. Ale jak ktoś się nie chce denerwować to niech kupi LEDa i tyle. 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Fanek 669 Opublikowano 10 maja 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 maja 2019 45minut pograć, pooglądać telewizje i wyłączać na 10minut i nic się nie stanie, połowa meczu 45min idealnie, a jak przedłuży sędzia to sobie można te pare minut obejrzeć na telefonie. polecam a nic nikomu się nie stanie. 5 8 1 Cytuj
Ins 5 757 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 (edytowane) Miałem wypalenie na plazmie panasa i w przeciwieństwie do cloudingu, czerni, kontrastu i kątów widzenia w LCD mi to nie przeszkadzało. Tak więc jak nagle pojawią mi się paski TVN24 nadal będzie to mniej irytujące niż wszystko to co jest na starcie w przypadku LCD. Tak czy inaczej nadal nie ogarniam jak można zrobić wypalenie podczas oglądania materiału w SDR gdzie jasność jest na 1/3 paska, a nie mieć śladu po gierkach w HDRze O_o Edytowane 10 maja 2019 przez Ins 1 1 Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 Ale za vertical banding to z góry dyskwalifikacja.Miałem nieszczęście wiele razy mecze oglądać na takim tv i nigdy nie kupię tv z tym problemem.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj
bartiz 1 619 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 Godzinę temu, Fanek napisał: 45minut pograć, pooglądać telewizje i wyłączać na 10minut i nic się nie stanie, połowa meczu 45min idealnie, a jak przedłuży sędzia to sobie można te pare minut obejrzeć na telefonie. polecam a nic nikomu się nie stanie. Dokładnie tak jak Fanuś pisze trzeba oszczędzać matrycę! Cytuj
Ins 5 757 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 41 minut temu, Schranz1985 napisał: Ale za vertical banding to z góry dyskwalifikacja. No a to w 100% racja. Pierwszego OLED'a oddałem właśnie z tego powodu. Lepiej to sprawdzić przed zakupem. Natomiast easye jest pierwszym człowiekiem, któremu banding pojawił się po czasie. Wielu ludziom banding się zmiejsza z czasem, ale autentycznie nie widziałem nigdzie informacji by komuś pojawił się dopiero po dłuższym użytkowaniu. 1 Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 A ja to szczerze was podziwiam ze chce wam się co chwile sprawdzać te plansze i analizować xd Polecam mieć wy(pipi)ane i cieszyć się obrazem bo i tak tego nie widać przy normalnym użytkowaniu Ja zrobiłem raz test jak dostałem tv i tyle xdRęcznie nie włączam czyszczenia matrycy bo raz ze nie jest to ponoć dobre dla tv a dwa ze sam sobie to robi po 4h chodzenia non stop, ponoć 3 Cytuj
WisnieR 2 738 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 Co ja czytam niewolnicy telewizorów. W samochodach też za często nie kręcicie kierownicą bo się opony wytrą i przekładnia się zużywa? ... Ja dziś zauważyłem niezły clouding w dwóch miejscach w tym nu8072 ale.... Wbijam w to nie oglądam przecież na nim filmów o gwiazdach na ciemnym niebie żebym to ciągle widział. Prawdą jest natomiast, że gdy już raz zobaczysz, to siedzi Ci to w głowie i przyglądasz się każdej wadzie... Za to dziś zauważyłem, że Destiny 2 ma w oocjach tryb HDR, który miałem domyślnie wyłączony.... Warto było kupić nowy TV! Cytuj
Ins 5 757 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 No ja mam inaczej. Clouding i wszelkie niedoskonałości podświetlenia widzę non stop i jest to dla mnie wada sporo większa niż wypalenia. Każdy oczekuje czegoś innego 1 Cytuj
milupl 621 Opublikowano 11 maja 2019 Opublikowano 11 maja 2019 W dniu 9.05.2019 o 07:29, YETI napisał: Podsumowując ostatnie strony tematu. Aż skojarzył mi się cytat z kabaretu Neonówka: "tylko ćwoki i jelenie widzą prawdę w tvn-ie " PS. wyświetla mi się aktualizacja do b8. Można ściągać, nic nie psuje? Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 11 maja 2019 Opublikowano 11 maja 2019 (edytowane) 14 godzin temu, Ins napisał: Tak czy inaczej nadal nie ogarniam jak można zrobić wypalenie podczas oglądania materiału w SDR gdzie jasność jest na 1/3 paska, a nie mieć śladu po gierkach w HDRze O_o Wystarczy zajrzec do testów rtings 6 i 7, tam też na 10 telewizorów, które przez rok puszczaly różne materiały najbardziej wypalone są te z wiadomościami, np. CNN, Fox News itp., a też obok leci FIFA z HDR. Edytowane 11 maja 2019 przez easye Cytuj
Metoda 1 325 Opublikowano 11 maja 2019 Opublikowano 11 maja 2019 Dobrze niektórzy mają pod kopułą z tymi tvkami Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 11 maja 2019 Opublikowano 11 maja 2019 (edytowane) A tam, chłopaki mają tu już oledy po kilka miesięcy i każdy ma wyebane na wypalenia, co będzie to będzie nikt się nie przejmuje, każdy normalnie korzysta jak przeciętny użytkownik oleda. Idąc spać włączy się te odświeżanie pixeli codziennie na noc, to dużo prądu nie ciągnie, plus automatyczne czyszczenie pixeli za dnia, no i pilnować tych 45minut. To żaden problem postawić timer na stoliku przy pilocie, 10zł u chińczyka. Wiadomo tvn24 to do 20 minut i przełączyć na inne wiadomości, np. polsat. polecam a nic nikomu się nie stanie, u mnie zero wypaleń. Ostatnio myślałem aby dostawić jeszcze UPS, aby prąd podtrzymywał w razie awarii linii energetycznych. Coś jeszcze doradzicie panowie? Edytowane 11 maja 2019 przez Fanek 1 9 Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 11 maja 2019 Opublikowano 11 maja 2019 Napisał Fanek, przeciętny użytkownik forumka, wielbiciel rewizji, jaracz modeli i innych decybeli plus matematyk terraflopów, przyprawiacz filcowych nóżek do konsoli, któremu dupa pękła o minusy które dostawał bo był (pipi)owy że aż zrezygnował z forumka. Pomogło usuniecie minusów. Teraz wrócił w glorii i chwale i nadal jest tak (pipi)owy jak był. A tak serio to zamknij już mordę bo tylko zaśmiecasz temat. Masz do tego dedykowany TV Wars czy cuś. Pozdrawiam Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 11 maja 2019 Opublikowano 11 maja 2019 (edytowane) A weś już zamknij morde wrócił? lol ja pisze może 10 postów miesięcznie. jest i dedykowany temat https://www.psxextreme.info/topic/119423-powidoki-w-lg-b7/ Edytowane 11 maja 2019 przez Fanek Cytuj
MEVEK 3 558 Opublikowano 12 maja 2019 Opublikowano 12 maja 2019 (edytowane) 10 godzin temu, Kyo napisał: Pomogło usuniecie minusów. Teraz wrócił w glorii i chwale i nadal jest tak (pipi)owy jak był. A tak serio to zamknij już mordę bo tylko zaśmiecasz temat. Masz do tego dedykowany TV Wars czy cuś. Pozdrawiam To tak sie da !? Edytowane 12 maja 2019 przez MEVEK 1 Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 12 maja 2019 Opublikowano 12 maja 2019 A tak z ciekawosci. Jak wyglada sytuacja z innymi oledami innych producentow niz LG? Sony, Panasonic ? Są robione jakies testy pod tym kątem? Pewnie użytkownicy oledów Zakladam że kazdy tutaj ma Oleda Lg wiec pewnie śledzi chociaz troche temat wypaleń czy innych bzdur o swoim modelu ale moze wspomina się tez o innych producentach. Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 12 maja 2019 Opublikowano 12 maja 2019 Wszyscy producenci biora matrycę od LG, więc niczego innego tam nie uswiadczysz poza innymi procesorami, zmianami w obrocie obrazu itp. Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 12 maja 2019 Opublikowano 12 maja 2019 14 godzin temu, Kyo napisał: Napisał Fanek, przeciętny użytkownik forumka, wielbiciel rewizji, jaracz modeli i innych decybeli plus matematyk terraflopów, przyprawiacz filcowych nóżek do konsoli, któremu dupa pękła o minusy które dostawał bo był (pipi)owy że aż zrezygnował z forumka. Pomogło usuniecie minusów. Teraz wrócił w glorii i chwale i nadal jest tak (pipi)owy jak był. A tak serio to zamknij już mordę bo tylko zaśmiecasz temat. Masz do tego dedykowany TV Wars czy cuś. Pozdrawiam Serio był taki płacz ze aż mu usunęliście minusy? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi