MYSZa7 8 917 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Pierwszy dzień użytkowania Q70 i jestem bardzo zadowolony. Dla mnie jest to upgrade z zeszłorocznego NU7122. Czerń na tym samym wysokim poziomie, jeszcze więcej kolorów (taki Horizon 4 nabrał kolorytu), w końcu odczuwalny HDR (ładnie daje po oczach) no i odświeżanie 120hz, które dodaje płynności obrazu. Z minusów? Local Dimming, równie dobrze mogłoby go nie być. Ta poświata wokół białych obiektów, no źle to wygląda. No i największy zawód czyli Motion Game Plus, spodziewałem się większego (pipi)nięcia, a tutaj ciężko mi zauważyć ten wzrost płynność którym się niektórzy rozpływali w internatach. Pozostałem przy włączonym FreeSyncu i chyba tak zostanie do końca. Ze sprzedażą starego, nowy TV wyszedł mnie 2,5 koła i myślę że jest to odpowiednia cena za taki upgrade. Edytowane 19 Grudnia 2019 przez MYSZa7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 Co się stało, że po roku wymieniłeś tv? Wydawało mi się, że ta seria NU była chwalona. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 988 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 (edytowane) Motion plus daje kopa jak się podkręci suwaki na maksa. Ale ma to sens w grach, ktore nie są ultraplynne z definicji. Np. w Fifie więcej to psuje niz daje pożytku, ale np. Sleeping Dogs optycznie przyspieszył. up. nu8000 była dobrze oceniana. Z serii 7000 faktycznie powinien byc upgrade do q70. Edytowane 19 Grudnia 2019 przez _Red_ Cytuj Odnośnik do komentarza
MYSZa7 8 917 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 1 godzinę temu, 20inchDT napisał: Co się stało, że po roku wymieniłeś tv? Wydawało mi się, że ta seria NU była chwalona. Nie wspomniałem o rozmiarze. Mój NU71 miał przekątną 43 cale, teraz 55 przy Q70. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Odpalilem C9. Robi wrażenie. Szkoda, ze przechodzę z 50” na 55” cali, wiec duzej roznicy wielkościowo nie ma, ale za to w jakości bardzo. Odpaliłem sobie plansze testowe na yt. Nie wiem za bardzo co miałbym tam zobaczyc? Rozumiem, ze jak widze kazdy kolor prawidłowo, bez odbarwień, plamek itp to wszystko jest ok? czy jeszcze jakies testy powinienem zrobic? Rano odpalilem kawalek 1odc Wiedźmina w Dolby Vision i to jakis kosmos, pieknie wyglada. AirPlay dziala spoko, praktycznie żadnego laga nie uświadczyłem. Thinq na razie git, chociaz pare razy kanału nie wyszukało. Jesli chodzi o ps4 pro to odpalilem tylko Days Gone z HDR itp. I jest spora roznica. Az wali po oczach. Szkoda, ze teraz pobawię sie nim dopiero w niedziele w sumie : Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 W pierwszej kolejności sprawdzałbym banding czy trafiłeś git egzemplarz.Chętnie zobaczę foto.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 041 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 3 minuty temu, Schranz1985 napisał: W pierwszej kolejności sprawdzałbym banding czy trafiłeś git egzemplarz. Jak można to sprawdzić? Póki mam gwarancję na moim B8 z chęcią skorzystałbym z usługi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 No właśnie ja też nie wiem jak : Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 332 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Akurat banding nie podlega gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Akurat banding nie podlega gwarancji.Ale mam 14 dni na zwrot więc jeśliby się okazało że akurat mój telewizor to ma, to od razu bym zwrócił Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 332 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Tak, sęk w tym że może pojawić po dłuższym użytkowaniu, u mnie mniej więcej po paru miesiącach ekran w pół zlamalo, choć wcześniej w temacie czytałem, że to nie jest możliwe... Edytowane 20 Grudnia 2019 przez easye 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Tak, sęk w tym że może pojawić po dłuższym użytkowaniu, u mnie mniej więcej po paru miesiącach ekran w pół zlamalo, choć wcześniej w temacie czytałem, że to nie jest możliwe...I co, nic z tym sie nie da zrobic? Zaden producent nie uwzględnia tego w gwarancji? Czyli po pol roku,Ktos ma banding i albo przyzwyczaja sie i przymyka oko albo tv w kosz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Niestety tak, ok banding na oledzie może sie zmieniać bo to matryca organiczna ale kluczowe jest aby sprawdzić to teraz póki możesz jakby co zwrócić.Wpisz sobie banding test na yt np. ale najlepiej sprawdzić na planszy 5% grey.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 332 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Czasami w materialach jest mało widoczny, u mnie akurat leci pas przez środek ekranu, a to już irytuje. Nie podlega gwarancji, podobnie jak clouding w LCD, wada technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Super. Ktos sobie kupi oleda 65” lub nawet 77” na którego np odkładał dwa lata czy bedzie spłacał raty przez 5 a tu banding po paru miechach i ch.uj żyj z tym. Dziś sprawdzę plansze i wrzuce foty. Cytuj Odnośnik do komentarza
mobie 9 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) tutaj masz 270 stron Banding, zafarb itd. https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2896737-oled-screen-uniformity-discussion-banding-vignetting-269.html Edytowane 20 Grudnia 2019 przez mobie Cytuj Odnośnik do komentarza
Marcin_wawa 449 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Pierwsze lepsze posty na tej stronie pokazują według mnie albo idealne ekrany lub lekki banding, który ma się nijak do DSE w LCD i przy normalnym użytkowaniu nie powinien przeszkadzać. Ludzie też szukają sensacji na siłę i próbują mieć 100% pewności o słuszności zakupu. I zapewne 50% tego wątku wygląda jak ta randomowa strona, którą wkleiłeś. Sami się nakręcają i tak to leci. Duża część też robi wpisy, aby pokazać swoje idealne panele. https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2896737-oled-screen-uniformity-discussion-banding-vignetting-267.html#post58929940 tutaj faktycznie wygląda to fatalnie na 5%, ale już na 10% jest dużo lepiej, choć nadal daleko do akceptowalnego poziomu. https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2896737-oled-screen-uniformity-discussion-banding-vignetting-267.html#post58933724 - a tutaj, serio? To jest zły ekran? Ja pewnie kupię OLEDA, i wtedy sprawdzę go tylko przez pierwsze dni, a później wy(pipi)ane na te plansze. Cytuj Odnośnik do komentarza
bocieque 123 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Gwarancja obejmuje banding oraz nierówności oświetlenia, ale tylko jeśli widać je na planszy 20% grey. Należy też dodać, że w rzeczywistości te 5% grey na oledzie jest bardzo ciemne. Na zdjęciach zwykle aparat mocno zwiększa ISO i ekran jest sporo jaśniejszy niż w realu. U mnie 5% grey w trybie isf dark jest ciemniejsza niż "czerń" na moim poprzednim lcd va :E. I oczywiście w ciemnym pokoju, bo włączenie tej planszy w dzień i nie widać nic, jakby ekran był wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Na tej białej planszy to nic nie widzę. Na wcześniejszych tak, zwłaszcza 5%. Dlatego ja sprawdzam tylko teraz czy od nowości coś mam nie halo zebym mogl zwrócić. Jesli wszystko bedzie ok to Pozniej juz nawet nie robie tych testów bo po co sobie wbijać na leb. Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ale to jak te 5% wygląda?Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Ins 5 690 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Banding na 5% szarości? Nic dziwnego, większość OLED'ów go ma. Najważniejsze by nie był widoczny przy większych wartościach czyli podczas zwykłego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ale to jak te 5% wygląda?Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu TapatalkaJeśli pytasz czy u mnie to jeszcze nie sprawdzałem. Do 24 siedzę w robocie. Odpowiadałem na screeny obcych typów, ktoś wrzucał wcześniej. Ja sprobuje przetestować 5% i 10% w nocy po robocie jak nie padnę i wrzucę zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Dobra, zrobiłem test. Generalnie ani przy oglądaniu tv, ani graniu na konsoli czy oglądaniu filmu na netflixie nje widac nic. Na teście zaś widac. Przy 5%:Przy 10%:Generalnie na zdjęciu wyglada to dużo gorzej niż Real, mimo wszystko przy 5% widać mocno. Przy 10% praktycznie w ogóle. Co robić Pany? Odsyłać i liczyć na lepszy egzemplarz czy olać bo i tak marne szanse na to? Cytuj Odnośnik do komentarza
Ins 5 690 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 Jak dla mnie wszystko ok. Jak chcesz mieć stress testa w warunkach filmowych to obejrzyj Arrival w SDR i HDR. Jak nic nie bedzie przeszkadzać to masz super matrycę. Cytuj Odnośnik do komentarza
gregorij 43 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Też zostałem kilka dni temu posiadaczem OLEDa. U mnie 5% wygląda tak: https://imgur.com/jwHBuEK Edytowane 21 Grudnia 2019 przez gregorij 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi